Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 11:43 - Банкерски преврат под носа на европейците. Правителство на банките и за банките! Автор: worldissue
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4208 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В петък, 29 юни, германският канцлер Ангела Меркел даде мълчаливо съгласие за промените, които да позволят създаването на постоянен спасителен фонд за еврозоната – „преди още да е засъхнало мастилото”, както се оплакаха критиците. Освен облекчаването на условията, срещу които ще се дават спасителните заеми, отстъпките включват съглашение, според което средствата, предназначени за задлъжнелите правителства, биха могли да се прехвърлят директно на засегнатите банки.

Според Гавин Хюит, европейски редактор на BBC News, облекченията означават, че:

Спасителният фонд на еврозоната (създаден с парите на данъкоплатците) ще се прехвърля на закъсали банки. Рискът е вдигнат. Германските данъкоплатци увеличиха задълженията си. В бъдеще банковите крахове повече няма да се стоварват върху раменете на националните хазни, а върху Европейския Стабилизационен Механизъм (ЕСМ) – фонд, в който Германия плаща най-голяма вноска. В краткосрочен план тези мерки ще понижат натиска върху пазарите. Обаче, в момента в ЕСМ има само 500 млрд. евро. Тази сума може да бъде погълната бързо, а пазарите да искат още. Още не е ясно колко дълбоки са дупките в банките от еврозоната.

ЕСМ в момента е постоянен спасителен фонд за частните банки, нещо като “благоденствие за богатите”. Няма определен таван за задълженията, поръчители на които са данъкоплатците, няма пространство за преговори и възможност за отмяна по съдебен път. Обезсърчаващите му условия бяха обобщени във видео в сайта youtube през декември 2011, чийто оригинал е на немски и е озаглавен: “Шокиращата истина зад предстоящия крах на ЕС!”:

Договорът учредява нова междуправителствена организация, на която от нас се изисква да прехвърляме неограничени активи в рамките на седем дни, ако постъпи такова искане, организация, която може да ни съди, но самата тя има имунитет срещу всяка форма на правно преследване и чиито мениджъри се ползват със същия имунитет. Няма независими наблюдатели и не се прилагат никакви съществуващи закони. Правителствата не могат да предприемат никакви действия срещу него. Европейските национални бюджети [са] в ръцете на една неизбрана от никого междуправителствена организация.

Ето извадки от някои от условията на ЕСМ:

[Точка 8] “Одобреният основен капитал да бъде 700 милиарда евро“.

[Точка 9]: “Членовете на ЕСМ безвъзвратно и безусловно се наемат да плащат всяко капиталово искане, което бъде отправено към тях ... всяко такова искане да бъде изплащано в рамките на седем дни от писменото искане.”

[Точка 10]: “Управителният Съвет ... може да реши да промени одобрения капитал и да внесе поправки в точка 8 … съответно”.

[Точка 32, параграф 3]: “ЕСМ, собствеността му, средствата му, активите му … да се ползват с имунитет от всяка форма на юридически действия ...”

[Точка 32, параграф 4]: “Собствеността, средствата и активите на ЕСМ … да бъдат защитени от претърсване, реквизиране, конфискация, изземане или всяка друга форма на отнемане, вземане или закриване чрез изпълнителни, съдебни, административни или законови действия”.

[Точка 30]: “ … Управителите, заместниците им, Директорите, заместниците им, както и Управителния Директор и други сътрудници да имат имунитет срещу съдебно производство по отношение на техните действия в качеството им на служебни лица и да се ползват с неприкосновеност по отношение на официалните им бумаги и документи“.

И това стана още преди неотдавнашните отстъпки на Меркел, позволяващи тези дългове с отворен край да отиват директно в банките.

Защо Меркел се огъна?

“Реациите у дома бяха опустошителни,” пише Spiegel. “Остана впечатлението, че [Меркел] беше надхитрена от италианския премиер Марио Монти и испанския премиер Мариано Рахой“.

Към 21 юни, 13 от 17 страни все още не са ратифицирали ЕСМ; а най-важната ратификация беше тази на Германия, чиято икономика е най-голямата в еврозоната. По-рано Ангела Меркел се беше противопоставила на използването на спасителния фонд за помпане на пари директно в закъсалите европейски банки. Но на срещата на ЕС, която започна в четвъртък и се проточи до късно през нощта, тя най-накрая отстъпи. Късно вечерта в петък, германските законодатели гласуваха с 493 срещу 106 гласа в полза на постоянния спасителен фонд в размр на €700 милиарда ($890 милиарда).

Какво накара Меркел да поддаде? Според статия в The Economist, късната нощ бе “изпълнена с блъф и закани“, в които

Мариано Рахой, испанският премиер …, заедно с италианския си колега Марио Монти, заплашваше да блокира всяко съглашение на срещата, освен ако техните искания не бъдат удовлетворени. Г-н Рахой бе удовлетворен, но същото не е съвсем вярно за г-н Монти, който бе по-непреклонния от двамата. Г-н Монти се определи като удовлетворен, но предизвика значително раздразнение сред партньорите си. Сред сделките, които той блокира, бе „пактът за ръст“, представляващ смесица от мерки за стимулация.

Какво искаше Монти да постигне с тази маневра не стана ясно:

“На кого е нужен пактът за ръст? Не на Германия“, каза един удивен участник. Фискалните ястреби на еврозоната казват, че механизмът за купуване на облигации няма да е много по-различен от съществуващата система. “Марио Монти доближи пистолет до челото си и заплаши да се застреля. Накрая се рани в рамото“, с пренебрежение подметна един дипломат.

Може би. Или може би механизмът за купуване на облигации не беше това, към което той наистина се стремеше.

Италианският преврат

Има причина да се подозира, че „Супер Марио“ Монти може да представлява и други интереси освен тези на страната си. Той дойде на власт в Италия миналия ноември в резултат на това, което критиците наричат “преврат“, подготвен от банкери и Европейския съюз“. Той не беше избран, а встъпи в длъжност след като премиера Силвио Берлускони бе принуден да подаде оставка.

Монти не е само „международен съветник“ на Голдман Закс, една от най-мощните финансови фирми в света, но и лидер в групата Билдерберг и Тристранната Комисия. В статия в изданието The New American, Алекс Нюман нарича тези нелегални групи „две от най-влиятелните клики в света днес“. Монти е посочен като член на управителния комитет в официалния сайт на Билдерберг и като председател на европейската група на сайта в Тристранната Комисия.

Тристранната Комисия е съоснована през 1973 от Дейвид Рокфелер и Збигнев Бжезински, също участници в Билдерберг. Тристранната Комисия се ражда от тезис в труда на Бжезински от 1970, наречен Между две епохи: Ролята на Америка в Технотронната Ера, според който на развитите страни е нужна координирана политика, за да се противодейства на глобалната нестабилност, произлизаща от нарастващото икономическо неравенство. През 1997 в своята книга Голямата Шахматна Дъска той пише, че би било трудно да се стигне до консенсус по тези проблеми „освен ако не се появи някаква наистина мощна и широко възприета директна външна заплаха“.

Наоми Клайн нарича това “шоковата доктрина”— предизвикана катастрофа, налагаща строги мерки на суверенни нации. В състояние на отчаяние те биха били свалени на колене, отстъпвайки суверенните права на правителствата на неизбираеми от никого органи, съставени от технократи. И, изглежда, ЕСМ цели именно това.

Рокфелер пише в биографията си от 2002 следните противоречиви думи: “Някои дори вярват, че ние сме част от тайна организация, работеща против най-добрите интереси на Съединените Щати, и характеризират семейството ми и мен като „интернационалисти“, и че заедно с други хора по света замисляме построяването на интегрирана глобална политическа и икономическа структура – един свят, ако искате. Ако това е обвинението, нека съм виновен, чувствам се горд.”

Осъществяването на Шоковата Доктрина

В друг банкерски преврат миналия ноември бившият изпълнителен директор на Голдман Закс, Марио Драги, замести Жан-Клод Трише на поста управител на Европейската Централна Банка. Европейският Стабилизационен Механизъм се появява скоро след това. Той представлява постоянен спасителен орган, целящ да замести определени временни органи веднага след като бъде ратифициран от страните членки, което по план трябваше да се случи до 1 юли 2012. ЕСМ бива за първи път представен за гласуване през януари 2012, след това бива одобрен посред нощ и практически остана незабелязан от пресата.

Скорошните промени също бяха договорени посред нощ, видимо заради това, че Италия и Испания биват засегнати от прекалено високи лихвени ставки. Но има и други начини за сваляне на лихвените ставки върху държавните дългове освен тласкането на цели страни в бездънни пактове за спасяването на частните банки с безгранични суми за безкраен период от време, таейки надежда, че банките след това в замяна ще измъкнат правителствата.

Бюджетният дефицит на САЩ за 2012 е значително по-лош от този на Италия или Испания, но САЩ някакси успяват да задържат лихвените ставки върху дълговете си на рекордно ниско ниво. Как го постигат?

Според една теория $57-те трилиона под формата на лихвени суапове на ДжейПи Морган имат връзка с това. Друго обяснение, обаче, е че Федералния Резерв се намесва просто като последен възможен кредитор и изкупува дълга, който не бива купен при ниските ставки, определени от финансовото министерство, използвайки “количествено облекчаване“ (пари, създадени на компютър). Между декември 2008 и юни 2011, Федералния Резерв купува огромните $2.3 трилиона под формата на щатски облигации, извършвайки количествено облекчаване на два етапа. Защо Европейската Централна Банка не може да направи същото? Отговорът е, че има правила, които го забраняват, но правилата са просто арбитражни съглашения. Те могат да се променят при договаряне —и често са били променяни в името на спасяването на банките.

Както отбелязва циникът, цитиран в статията на The Economist по-горе, механизмът за купуване на облигации за членките в ЕСМ няма да се отличава много от съществуващата система. Марио Монти заяви, че планът ще подкрепи цените на държавните облигации само в страните, които изпълняват условията на фискалните цели, и че той ще действа като поощрение за правителствата, които следват разумна политика. Това значи избягване на дефицити, дори ако това изисква допълнителни строги мерки на икономии и продажбата на активи. На нивото на обществото това би могло да значи националните хазни да станат като тази на Акропола. На частно ниво, The New York Times пише в петък, че някои отчаяни безработни европейци стигат до там, че продават бъбреците си, за да плащат битовите си сметки. Шоковата доктрина, изглежда, е стигнала до прага и на привилегированите западняци.

Германските дипломати преговарящи по ЕСМ все пак оставиха някои възможности за отстъпление, включително искането на германския върховен съд към президента на страната да не подписва съглашенията докато не бъде проверена юридическата обоснованост на проекта. Поне 12,000 жалби се очаква да бъдат внесени във Федералния Конституционен Съд срещу ЕСМ и фискалния пакт. Юридическата проверка е много вероятно да заключи, че ЕСМ незаконно иззема средствата на данъкоплатците в полза на печалбите на частните банки.

Едно е да теглиш национални ресурси, за да спасяваш други суверенни правителства, съвсем друго е да подписваш празни чекове, за да спасяваш прахосническите частни банки, които дадоха тласък на глобалния спад. Европа има силни традиции в публичното банкиране. Ако хората трябва да поемат разходите, то тогава хората трябва също и да притежават банките и да жънат ползите.


01/07/2012
Елън Браун, webofdebt




Гласувай:
8



1. kostadin - Значи демокрацията се е усмихнала ...
10.07.2012 19:09
Значи демокрацията се е усмихнала на банкерите .Това е радостно -по скоро ще я втасат и например в САЩ са готови да изпълнят желанието на Ленин :
- Ако трябва ще унищожим 80% от населението но ще запазим идеите на социализма
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317096
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031