Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2013 17:21 - „Секретното дело за лагерите” - филм на БНТ за комунистическите лагери на смъртта! Автор: kordon
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4439 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2013 07:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 1998 г. журналистът Христо Христов подава заявление да се запознае с материалите по секретното дело за лагерите, до председателя на Военната колегия на Върховния съд и зам.председател на Върховния съд ген. Николай Чирипов, който му разрешава безпрецедентен достъп до все още неприключилия по това време съдебен процес.

 Журналистът проучва 48-те тома на делото за последните лагери на комунизма в България край Ловеч и Скравена, които представляват  официалното разследване на държавното обвинение за престъпленията в лагерите. Материалите съдържат много неизвестни доказателства за създаването, режима и убийствата в лагера край Ловеч, както и показанията под клетва на бившия генерален секретар на БКП Тодор Живков, бившият зам.-министър на вътрешните работи и отговорник за лагерите Мирчо Спасов, а също така и на преките ръководители – началникът на лагера Петър Гогов, представителят на ДС в лагера – Николай Газдов, надзирателката Юлияна Ръжгева. 

През 1999 г. Христо издава документалната книга „Секретното дело за лагерите” и получава предложение да заснеме по нея документален филм в БНТ. Първоначално сценарият му е отхвърлен от продуцента Владо Даверов с обяснението, че БНТ е заснела вече няколко филми по тази тема. Христов, който единствен е работил с материалите по съдебното дело, отнася въпроса до генералния директор на БНТ Лиляна Попова, която разрешава заснемането му.

Филмът е реализиран с нисък бюджет и екип от 3-4 души. Заснети са кадри от каменната кариера край Ловеч, където са работили лагеристите. Това е един от малкото филми, в който авторът успява да убеди бивш лагерист да застане пред камерата точно на мястото на трагедията – кариерата край Ловеч.

Заснети са кадри от Белене и остров Персин, както и острова, на който са били заравяни труповете на убитите в лагера край Ловеч лагеристи.

За първи път са показани смъртните актове, издавани от бившия Народен съвет в Ловеч на жертви като Александър Николов – Сашо Сладура, Иван Карадочев и др.

Във филма участва съпругата на музиканта Димитър Чабуклийски, убит в лагера край Ловеч.

Заснет е разказа на бившия зам.-началник на отдел „Следствен” на Държавна сигурност Гатю Гатев, който разкрива по какъв начин се е разчуло за убийствата в лагера и ролята на Тодор Живков и Мирчо Спасов в създаването и налагането на нечовешки режим в лагера.

Пред камерата застават и магистратите, работили по делото – бившият прокурор на Въоръжените сили и зам.-главен прокурор ген. Лилко Йоцов, прокурорът по делото Венцислав Теофилов и бившият зам.-директор на Националната следствена служба Владимир Стойков.

Екипът заснема слънчевото затъмнение през август 1999 г. и използва този ефект във филма, тъй като лагеристите също стават свидетели на пълно слънчево затъмнение 40 години по-рано през 1959 г.

ВИЗИТКА:
Заглавие на филма: „Секретното дело за лагерите”, документален.
Продукция на: БНТ, продуцентско направление „Общество”.
Година на излъчване: 1999 г.
Продължителност: Две части от по 29 мин.
Сценарист: Христо Христов
Оператор-режисьор: Стефан Христов


 

Филма може да гледате тук



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28360164
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930