Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 14:19 - Мисисипи е важен урок за инвеститорите: "Реката е социалистическа" - Ричард Mейбъри
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1246 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз никога няма да забравя първия път, когато карах по бреговете на реката. Поглеждах нагоре към преминаващите кораби, понеже на някои места, коритото на реката е високо над околните земи. Тя може да бъде ограничена в коритото само от дигите. Ако не са дигите, реката ще тече през околните земи и ще унищожи всичко.

Година след година, десетилетие след десетилетие, леглото на реката се покачва, а правителството реагира с повдигане на дигите. Кои са причините да се повишава леглото на реката? – Дигите.

И ето защо ...
 
В колежа през 1960-те години, изкарах курс по геология. Професорът използваше Мисисипи като пример за това, какво се случва, когато правителствени "експерти" се опитват да подобрят природните системи.

Мисисипи е най-голямата и най-важната река на Америка, което означава, че поведението й се отразява на милиони гласоподаватели. През 1800 г., някои от тези избиратели построили фермите си и градовете си в заливаните низини на реката...

Някои от избирателите, решили, че правителството трябва да направи нещо против наводнениеята. Дали политиците са казали - не? Разбира се, че не са. Те казали, дайте ни повече пари и власт, и ние ще решим вашия проблем. Те започнали да строят диги.

Моят професор по геология обясни, че когато реката тече само по коритото си, няма как да се отървава от тинята, освен в да я отлага в коритото. Това повдига дъното на реката, и реката прелива над дигите. Дали политиците признават, че изграждането на диги е глупава идея? Категорично не. Те казват, че тези бедствени наводнения са огромен проблем, но дайте ни повече пари и власт ... и ние ще направим дигите още по-високи.

И така си е вървяло в продължение на повече от век. Дигите са повдигани, което повдигало коритото на реката, което пък води до повече наводнения и до още искания за по-високи диги. През цялото това време градовете в заливните равнини растат все по-големи.

През 1883 г. великият Марк Твен предупредил, че усилията за контрол над реката са били напразни. "И 10 хиляди речни комисии" не могат да се справят. Както можете да видите (наводненията) от телевизионните новини, той със сигурност е бил прав.

Преди 46 години моят професор по геология заяви, че сред геолозите много добре се разбира, че това пристрастяване към дигите, е трупане на грешки върху грешки, и в крайна сметка ще доведе до катастрофа. Никой не слушаше, а правителството продължаваше да "оправя" проблема с наводненията, и днес имаме река, която е над околните земи.

...И при много други реки дигите са - трупане на грешки, върху грешки. През 2008 г., Хидрологът Робърт Крис показа, че коритото на Мисисипи вече е толкова високо, че през предишните 25 години, родния град на Марк Твен, Ханибал, е бил жертва на 10 наводнения, включително едно – най-голямо, от 200-години, насам, и едно - от 500!

Безуммните опити за подобряване на природната система били започнати от инженера, от армията Андрю Хъмфрис (1810-1883). Това е същият генерал Хъмфрис, който заведе хиляди войници на смърт, в Гражданската война, а след това пише, че той бил толкова щастлив по време на битката, та: "Почувствах се, по-скоро Бог, а не човек." След 1865 г., Хъмфрис продължил, търсенето на божествени усещания, обявявайки война на реката.

Сигурен съм, че не е случайно ...

Че този опит да се контролира всеки сантиметър от най-голямата речна система на Америка се превърна в горещ проект, по времето, когато ерата на социализма на Карл Маркс беше във възход. Социализмът е за контрол, също както и демократичните, и републиканските политици контролираха Мисисипи, до състояние на хаос, така те контролират и останалата част от икономиката - до пълен хаос.

Ние се управляваме от идио-крация. (Идиотизъм + бюрокрация.)

Често се казва за социализма, и неговия наследник - кейнсианството, че контролът поражда още по-голям контрол. Това не може да се види никъде по-ясно, отколкото в опита на идиокрацията, да регулира Мисисипи. Всички от Източна Европа, Африка и Азия са минали през социалистическата месомелачка.

Ето защо първата дума, която ни идва на ум, когато мислим за тези части на света, не е "благоденствие", въпреки изобилието им на петрол, злато и други природни богатства. Също и Западна Европа. Провалът на еврото и разпадането на Европейския съюз са повече от неизбежни. Не очаквайте многократните "спасителни" и другите временни мерки да постигнат много. Това, просто, по-скоро е ограбване на Петър, за да се субсидира Павел.

Отново, начинът на управлението на Мисисипи, от страна на правителството, е добър пример, как идиокрацията управлява цялата икономика. Всички ферми, малките и големи градове, в заливните низини на реката, са пропаднали инвестиции, в усилията на правителството да подобри състоянието на реката. Те са още един пример за това, какво имам предвид, когато казвам, че политическата намеса в естествената икономика е прекалено голяма...

Медиите се отнасят към наводненията от Мисисипи, като към природни бедствия, но наводненията всъщност са ...

Политическите бедствия
 
Социализираната система на Мисисипи е същата, както и социализираните училища, транспорт, парична система, медицинска структура, финансова рамка, и така нататък. Всички те показват същите характеристики. Всяка следваща "доза" мерки (или реформи), създава още повече проблеми, които се нуждаят от още поправки, докато всичко това се срине надолу, там, където сме сега.

Всичко това ми напомня за хубавата книга от Хари Браун "Защо правителството не работи". Геолозите винаги са знаели, че не могат да бъдат изградени диги до небето. Никой не може да предскаже точно кога всичко това ще се срине, но ние знаем, че това ще стане. Условията в Ханибал и на много други места, подсказват, че краят е близо. И за икономиката като цяло, мисля, че краят е близо.

Икономиката е просто твърде сложни за хората, за да я разбират и контролират разумно...


На 7 юни, шефът на Фед - Бен Бернанке (случайно?) призна тази сложност. Що се отнася до по-високи капиталови изисквания за банките, и лавината от 300 нови финансови регулации, той е бил попитан "Има ли някой, който да си направи труда да проучи кумулативния ефект от всички тези неща?" Отговорът на Бернанке е - не, "Това е твърде сложно."

Това е невероятно признание, че управлението на икономиката от правителството е просто - правене снимки на тъмно. След като свърши кошмарът, ние може да направи ново начало към една епоха на мир, свобода и изобилие, но преходът - когато политическите структури се провалят и векът на провалените инвестиции си отиде - ще бъде неприятен.

Обобщение
 
Мисля, че цялата световна икономика като цяло - и системата на река Мисисипи, в частност - са влезли в такава фаза, която австрийския философ и икономист Лудвиг фон Мозес нарича "планиран хаос". Това е така, защото нито реката, нито останалата част от икономиката са механични ... Те са органични, и тяхната сложност е далеч отвъд разбирането на хората, социалистически или други...


... Глава 15 обяснява как. Когато правителствата играят ролята на Бог, те винаги го правят зле. В идните месеци и години наблюдавайте хаоса, причинен от политическата намеса в Мисисипи, където се вижда само една малка част от вмешателството, причинено на цялата икономика на света и инвестиционните пазари.

Бъдете изключително предпазливи и не допускайте нищо, което предполага, че правителствата ще направят нещо рационално.

С уважение,

Ричард Mейбъри


...........

 

Тази публикация ми изпрати Веско Маринов, от САЩ!

............

 

! При превода от английски съм пропуснал неколко трудно преводими, за мен, израза или части от изречения!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28319714
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031