Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2013 11:29 - Плановете на германската тайна служба върху Македония. Париж, 2 юни 1951 г. 1-ВА ЧАСТ. Автор: ruuter
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5014 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Откъси от книгата на Валтер Хаген „Тайният фронт”, публ. във в. „Македонска трибуна”, Индианаполис,  Индиана, г. 25, бр. 1269, 28 юни 1951 г.. 

  Забележка: Валтер Хаген, както сам изнася, е бил виден функционер в германската тайна служба (Зихерхайтсдинст – създадена по подобие на   английската Интелиджънс Сървис). През миналата година бе отпечатана в Австрия – при Издателството „Нибелунген Ферлаг” – Линц и Виена, книгата „Ди Гехайме Фронт” (Тайният фронт). Тя има осем части: немската тайна служба, организация и устройство; от Хайдрих до Канарис; Чехословакия, Югославия, Румъния – триумф на конспирацията, България – трагедия на любовта към Русия, Унгария – пропаднала смяна на фронта, Италия – агония на фашизма. На  края, като послеслов, се изказват мисли върху тайната служба, политиката и морала.    В главата върху България са поместени и „Плановете на немската тайна служб за Македония” (стр. 326 – 333).    Смята се, че името на автора е псевдоним.    След като изтъква, че Русия не е зачитала лоялното държание на българското   правителство през цялото време на войната, той преминава върху македонския въпрос. Тук даваме някои извадки от тук, което може да представлява интерес за читателите на „Македонска Трибуна”. Подзаглавията са наши.   
  Съветска Русия, балканските държави и Македония   „Македонският проблем засяга най-тясно българските интереси. Същевременно изглежда, като че ли политиката на Съветския Съюз на Балкана иска да вземе   този въпрос като изходна точка на своите по-нататъшни акции. Един къс обзор на положението значи е съвсем на място.    Македония е географски и по стопанския си характер една цялост. Но политически тази област с нейните близо 70000 кв. км. и нейното население от   около три милиона души, е разделена засега между три държави: Югославия, Гърция и България. И етнографски Македония е пъстра картина; тук живеят   българи, турци, гърци, албанци, власи (които принадлежат към балканоромъните), сърби, евреи, цигани, не винаги в затворени поселища, но   териториално неразграничаемо размесени. Благонадеждни статистики от най-ново време няма; каквото се предлага на обществото, е обагрено, да не кажем изопачено (фалшифицирано), и служи само за това, да обоснове някакви искания, например, сръбските, поне за външна привидност. Всяка от   държавите, които получиха части от Македония след ликвидирането на Европейска Турция, всякога се опитваше тъй да „разреши” проблема на   националните малцинства, че рекламираше придобитото население просто за съответния държавен народ. Гърците, например, заявиха, че македонските   българи не са били нищо друго освен български говорещи елини. Съвсем същото направиха сърбите, въпреки че числото на сръбски говорещите   македонци е съвсем малко.” 

  Тук авторът споменава за противоречията на Балканите, за взаимните борби между балканските народи и продължава:    Вмешателства на Великите сили и особено на Русия   „Тези противоречия предлагаха на Великите сили твърде отдавна всякакви възможности за вмешателството, интригаи и разиграване на отделните   балкански държави една срещу друга. Те бяха най-широко използувани, защото стратегическото значение на Балкана е превъзходно, и всяка велика сила,  която беше заинтересована в Средиземно море и в Дунавския простор, трябваше най-малкото да предотврати настаняването там на съперник с помощта   на един балкански съюзник. Както се знае, Русия винаги особено се е интересувала за Балкана, и съветското правителство възприе това политическо  наследство от царско време. При това отдавна вече не се касае само за  морските проливи, но за достъпа към Средиземно море, за окончателното  обезсилване на Великобритания, за достъп към политически и социално   неспокойна Северна Африка. Македония, стратегическото ядро на Балканския полуостров, следователно за Москва е особено важна. Погрешно е   приемането, че Съветският Съюз едва от най-ново време е включил Македония в своята политическа игра, и то предимно за това, за да създава проблеми на Югославия и Гърция. В действителност още агентите на царизма работеха в тази страна, и болшевишка Русия, след превъзмогването на състоянието на първоначална слабост, продължи тази дейност.

  Тъй като руската политика в Македония, както се спомена, работеше толкова отдавна под лозунга - за национално освобождение на народите, трябваше по   необходимост да се справи с оная организация, която си бе поставила същите цели: именно с прославената, за да не кажем легендарната ВМРО – Вътрешната   Македонска Революционна Организация.” 

  ВМРО и македонските българи   “От народностните групи на Македония българите са несъмнено най-силната; тя обхваща най-малко половината от трите милиона жители. Понятно е, че това  относително, а вероятно и почти абсолютно мнозинството се стремеше към  присъединение на Македония към България въз основа на правото на   националното самоопределение. Но съотношението на Великите сили беше винаги такава, че за едно подобно решение можеше да бъде спречено, веднъж от   тази, други път от онази сила. Тъй стана, че идеята на една самостоятелна Македония с вътрешно самоуправление на националностите печелеше все   повече и повече почва. Тя беше и далечната цел на основаната около началото на столетието ВМРО. Новата организация започна един удивителен победен   поход. Почти всички българи и също тъй македоноромъни, наречени още власи   или аромъни, се присъединиха към нея. В течение на десет години те станаха истинска държава в държавата, разбира се, без официално признание, но  фактически със собствено правосъдие, полиция, финансии, поща и даже със  собствена войска - четите.  ВМРО предприе срещу турците многобройни  въстания, които понякога показваха чист военен характер. Но нито тези   въстания, нито Балканската война от 1912 година, нито Първата и Втората световна война донесоха на Македония жадуваната свобода и самостоятелност.    Напротив, разделението на страната между три държави изглеждаше, че все повече и повече се затвърждава. Но македонците и ВМРО бяха и са твърде.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313739
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031