Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 08:05 - Плановете на германската тайна служба за Македония. Париж, 2 юни 1951 г. 2-РА ЧАСТ. Автор: ruuter
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1721 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

И спрямо Германия Михайлов застъпваше идеята си за една независима Македония без остатък, когато от немска страна започнаха да се занимават с този проблем във връзка с югославското и гръцкото партизанско движение, пролетта на 1941 година. Наистина Хитлер в началото слабо се интересуваше от македонския въпрос, защото, за да бъде разрешен той, щяха да бъдат необходими дълбоки намеси в съществуващите отношения, а Хитлер искаше да избегне всяка мярка, която би могла да смути и без туй въпросителното равновесие на Балканския полуостров. Той предпочете по-скоро да запази това крайно лабилно равновесие, отколкото да поеме неспокойствието, което щеше да се яви при един нов ред, въпреки, че това щеше да е единственият начин да се създадат най-сетне стабилни отношения. 

Едва през 1943 година немската тайна служба успя да обърне внимание на Хитлер чрез един меморандум върху предимствата, които биха могли да се получат за Германия от създаването на една самостоятелна Македония. Едно такова държавно образувание би дължало своето съществуване изключително на Германия, а това би означавало, при балканската вярност, една трайна връзка. Самостоятелна Македония би била най-благонадежният преден пост на Германия на Балкана, и ако на тази държава би се дал и Солун, то Германия би

излязла с това на Егея.” 


Становището на Михайлов към немския проект

„Този проект можеше да се осъществи дори още през 1943 г. без трудности.  Естествено, не е възможно да се прецени, до какви крайни резултати би довело развитието на Европейския югоизток, ако Германия създадеше независима Македония, но че то съществено другояче би протекло, е сигурно. Беше обаче невъзможно да се подтикне Хитлер към решение по македонския проблем. 

Когато най-сетне се реши да вземе предвид учредяването на една македонска държава, именно през лятото 1944 год. беше вече твърде късно. Тогава Румъния беше се вече отметнала и цялото положение на Балкана се беше променило из основи. Ако и да беше, следователно, пропуснат истинският момент, немската тайна служба, по високо нареждане, трябваше да създаде връзка с Михайлов и да му предложи да иде в Македония, за да обяви там самостоятелността на страната. Михайлов действително се остави да бъде заведен с един немски самолет в неговата родина. Но когато той дойде там, заяви на хората за връзка от немската тайна служба, съвсем откровено, че било твърде късно за тъкменото основаване на държавата и че той не могъл да поеме отговоността да тикне своя народ в една безсмислена авантюра, без всякакъв изглед за успех. Немската тайна служба не отмъсти на Михайлов за този отказ; напротив взеха се всички мерки при разгрома на Германия да се спаси живота на македонския водач, така че Михайлов днес е в положението, от сигурно място да ръководи ВМРО с твърда ръка.”


 Целите на Москва и целите на ВМРО

„Тъй като Москва днес се стреми към самостоятелна Македония или поне

твърди това в своята агитация в македонския простор, би могло да изглежда, че целите на Москва и целите на ВМРО се покриват и че, следователно, сътрудничеството на ВМРО със Съветите било един естествен съюз на интереси. Но Михайлов е против всяко съглашение от този род; той вижда, че една самостоятелна Македония по милост на Москва не би била нищо друго освен едно доброволно оръдие на




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28379664
Постинги: 4303
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930