Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2013 18:40 - Човекът, който разкри една от най-строго пазените тайни на САЩ: Не очаквам да видя дома си пак. Posted by ANONYMOUS, Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2184 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Едуард Сноудън, човекът, който предостави на медиите документите, уличаващи NSA в мащабно шпиониране на милиони граждани.
През изминалата седмица в САЩ се разгоря най-големият скандал в историята на Американската агенция за национална сигурност (NSA). Вестниците Guardian и по-късно The Washington Post публикуваха документи, които уличаваха NSA в мащабно събиране на данни за милиони граждани без значение дали са заподозрени за нещо или не.

image

Изданията запазиха анонимността на своите източници, но един от тях реши да проговори. Той се казва Едуард Сноудън и е на 29 години. Бил е технически асистент в ЦРУ, а през последните четири години работи за NSA като служител на няколко външни подизпълнители.

“Нямам намерение да се крия, защото знам, че не съм направил нищо нередно”, коментира Сноуден пред изданието. В момента той се намира в Хонконг и е служител на компанията Booz Allen Hamilton.

“Осъзнавам, че ще бъда накаран да страдам заради действията си. Ще бъда доволен, ако онези, които ръководят света, който обичам, бъдат разкрити поне малко”, допълва Сноуден.

Той споделя, че не иска вниманието да се пренасочва върху него, а върху информацията, която е разкрил. “Моят единствен мотив е да информирам обществото за това какво се върши, в негово име, и какво се върши срещу него.”

Сноуден не може да се оплаче и от лош живот. Той разкрива, че годишната му заплата е около $200 хил., има приятелка, с която са си купили къща в Хавай, кариерата му се развива добре. “Склонен съм да жертвам всичко това, защото не мога с чиста съвест да позволя на американското правителство да унищожава личното пространство, свободата в интернет и основните човешки права на хората по света с тази мащабна машина за следене, която тайно създава”, казва Сноуден.

Планът

Той се е подготвял в продължение на седмици, за да разкрие информацията. Документите са били копирани от офиса на NSA в Хавай, където е работил. Казва, че внимателно е проверил всеки документ, за да не разкрие повече, отколкото е необходимо. След това си е взел болнични под претекст, че трябва да отиде на терапия против епилепсия, която му е била открита миналата година.

Сноуден споделя, че дори и приятелката му не е знаела какво смята да направи. Той й е казал, че заминава за няколко седмици по работа. Сега възнамерява да остане в Хонконг, защото “тук има посвещение върху свободното слово и правата на политическото несъгласие”.

Последните три седмици е прекарал почти изцяло в хотелската си стая, като е под постоянните мисли, че е следен. Уплътнява вратата на стаята с възглавници, за да не може да се подслушва. Скрива главата и лаптопа си, когато работи на него, за да не могат скрити камери да го засекат или да запишат паролите му за достъп. Сноуден допълва, че това не е параноя, а просто знае, че най-голямата и тайнствена разузнавателна организация в САЩ го издирва.

“Не очаквам да видя дома си отново, въпреки че точно това искам”, признава той пред Guardian и допълва, че всички варианти пред него са лоши и единствената му надежда е правителството на Хонконг да не го депортира. Смята и да потърси убежище в Исландия, тъй като страната има сходни разбирания за интернет свободата като неговите.

Въпреки всичко Сноуден обявява, че не го е страх. “Това е изборът, който сам съм направил”, като се притеснява само за семейството си, на което няма да може да помогне, ако се налага. И признава, че отново би направил същото, ако се наложи.

Защо се стига дотук

“Не може да седиш и да чакаш някой друг да се задейства.” Първоначално е бил патриот и готов да помага на правителството. През 2003 г. дори се записва в армията и започва тренировки за специалните части с желание да отиде в Ирак. По време на тренировките обаче забелязал, че “повечето от хората искаха да избиват араби, а не да помагат”. След като си счупил и двата крака по време на тренировъчен инцидент, е бил освободен от армията.

След като оздравява, става охранител в един от клоновете на NSA, след това и асистент по поддръжката на IT сигурността в ЦРУ. През 2007 г. е изпратен да поддържа компютърната мрежа на ЦРУ в Женева. “Това, което видях в Женева, разби илюзиите ми за това как моето правителство работи и как се отразява тази работа на света. Осъзнах, че бях част от нещо, което прави много повече лошо, отколкото добро”, признава Сноуден.

Още тогава е поискал да издаде информация, но се е отказал. Голяма част от данните на ЦРУ са пряко свързани с конкретни личности и не е искал да застраши никого. Освен това изборите през 2008 г. му дали надежда, че нещата ще се променят. През 2009 г. напуска ЦРУ и започва работа в частна компания, която е подизпълнител на NSA и го назначава да работи именно за агенцията.

“Когато видях, че Обама продължава политиките, които си мислех, че ще спре, се реших на действие”, казва Сноуден. Той прекарва следващите три години в събиране на информацията и изучаване на принципите на работа на NSA. “Те искат да знаят всеки разговор и всяка форма на поведение по света”, допълва той.

“Не смятам, че съм герой, защото това, което правя е от личен интерес. Не искам да живея в свят, където няма лично пространство и следователно няма място за интелектуално развитие и творчество”, казва Сноуден.




Гласувай:
5



1. tomcat2 - Exodus на американски дисиденти от ...
10.06.2013 18:56
Exodus на американски дисиденти от " неземеният рай " сащ и то не къде да е ,а в Китай!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315244
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031