Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2013 09:53 - Как да оцелеем на село? Автор: balkanian
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
4



Хлябът е основната храна в България. Овчаринът като тръгне по планините със стадото овце, взима хляб в торбата си. Хляб като има, животът е подсигурен. Гостите като се посрещат, също първо им се поднася хляб и сол. Предполага се, че са пътували много дълго и силно са изгладняли. Посрещането с хляб и сол е древна българска традиция, която се предава от незапомнени времена, и сама по себе си напомня за очевидния факт, че във всяка къща се е приготвял хляб.


И като гледам как всяка зима като падне по-голям сняг и затрупа пътищата настава една голяма паника как да се изхрани населението, и започват едни спасителни операции, в които се включват високопроходими машини, хеликоптери, че даже и верижна техника, си мисля, че ние сме забравили такива основни умения като правенето на хляб. Моля да ми простят тези, които знаят да го правят по-добре от мен.

Oтскоро си приготвям много вкусен хляб в домашни условия, при това без да използвам машина за хляб. Не ви трябва нищо друго освен да имате складирано хлебно брашно.

br /> - 500 грама брашно, една равна супена лъжица сол, разбърквате, върху това се слага една равна супена лъжица суха хлебна мая, една равна супена лъжица захар, една супена лъжица олио или друга мазнина, може да добавите и една лъжица кисело мляко, и накрая 320 милилитра топла вода, в която да можете да държите пръста си, без да е гореща.
- горното се разбърква с каквото средство имате. Аз ползвам миксер. Може обаче да се ползва лъжица или пък даже да разбъркате тестото с голи ръце.
- като получите тестото, с леко намокрени ръце го взимате и го слагате във форма за печене намазана с тънък слой олио, а може да го сложите направо върху тава.
- чака се да втаса около един час. В това време тестото не тряба да е на студено място.
- след това се пече на 220 градуса във фурната за 15 минути.
>

Хлябът е много по-вкусен, отколкото ако го купите от магазина, и е по-евтин.
Приготвя се много бързо и лесно.
Не ви трябва да ходите до магазина за хляб, а като сте на село магазинът може да е далеч.
Спасени сте в случай на лошо време и прекъснати доставки.

Непременно пробвайте и се насладете!


(Г.С: опитайте и безквасен хлеб, без мая или дрожди, а с малко кисело млеко и сода за хлеб, за да "набухне"!!  Мисля, че е много по-естествен.)

 

Киселото мляко е основна храна в България.

Ако живеете на село и нямате наблизо магазин, можете лесно да си го приготвите в домашни условия. Това знание ще ви е жизнено необходимо на по-късен етап, когато ще имате крава и съответно количества мляко, които ще трябва да съхраните.

Рецептата за приготвяне на кисело мляко е много проста, всички възрастни хора в България я знаят:

br /> - Загрявате един литър прясно мляко до около 40-45 градуса. Трябва да е топло, но не да е горещо.
- В така затопленото мляко поставяте две супени лъжици кисело мляко.
- Разбърквате добре
- Затваряте съда с капак. Аз ползвам пластмасова кофичка с капак.
- Оставяте млякото да престои на топло място в продължение на 12-24 часа. Аз го слагам в термосна чанта за пикник, която има стени от порьозна материя с дебелина около 3-4 мм. Но може и да го завиете с одеало.
- Готовото мляко го слагате в хладилника или на хладно място

- забележки (ноу-хау): Използвайте естествено мляко. Повечето млека купени от супермаркетите не стават за целта, понеже съдържат консерванти. Също и сухите млека. Изключение прави например сухото мляко Нидо, от него използвайте 20% разтвор. Закваската трябва да е живо кисело мляко. Много от йогуртите по магазините не са живи и не стават за закваска. На село закваската можете да съхраните под формата на кисело мляко или замразена във фризера, но не и изсушена. Направих си експеримент, изсушаването убива Лактобацилус Булгарикус.
>

Непременно си направете домашно кисело мляко и се насладете!
Има приятен леко кисел вкус.




Гласувай:



1. kostas - Трябва ли предварително да е сварено ...??
24.06.2013 10:12
* - Загрявате един литър прясно мляко до около 40-45 градуса. Трябва да е топло, но не да е горещо. *
цитирай
2. grigorsimov - Да, трябва да е сварено, и е най-добре да се подкваси, още преди да е изстинало.
24.06.2013 20:06
Но подквасата трябва да не е от много вкиселило се мляко, за да не е много кисело и новоподквасеното
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311976
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031