Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 20:32 - За куклите и кукловодите в политиката
Автор: kuklovodi Категория: Политика   
Прочетен: 2308 Коментари: 0 Гласове:
1



Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред bTV и предаването "Тази сутрин"

Водеща: Добро утро. Продължаваме разговорите с Татяна Дончева - юрист, политик, активен участник и в днешните процеси не само като наблюдател. Важно ни е мнението й, коментарът и анализа на събитията .

Водещ: Добро утро. Според вас трябва ли хората да продължат да протестират, например довечера, или трябва да се даде шанс на Орешарски, ако има кредит на доверие? За или против протестите сте вие?

Татяна Дончева: Аз съм за протестите, защото виждам, че това, което съм говорила от години и намираше слаба чуваемост, или поне не достатъчно ускоряваща се, хората вече разбират - че без да премахнем куклите и кукловодите на прехода ние не можем да решим въпроса за държавата. В думите на хората, че не искат олигарси да влизат в правителството така безпардонно, така безпардонно да раздават министерски кресла, позиции на заместник-министри, законопроекти, ръководства на партии - аз в това съзирам само позитивни неща. Смятам, че вече в следващи избори килимчето ще бъде по-трудно издърпваемо изпод краката на всеки протест, че хората ще започнат, в по-голямата си част, да заглеждат кои лица дават политическите партии и какви са те. Ако не харесват тези лица, дори да харесват партията, да бъдат достатъчно критични; ако харесват партията, да направят нужното още в ранния етап, когато текат номинации, това да бъде спряно; ако не са свързани с партии, да направят други, в които да има други лица.

Водещ: Назовава ли се цялата истина за това кои са кукловодите и кой е зад кулисите и намира ли отговор този въпрос към днешна дата?

Татяна Дончева: Кукловодите са известни в тясната си част, може би не толкова известни в широката. Те дават възможност, защото имат пряко влияние върху избирането на ръководствата на ключовите политически партии, да диктуват след това партийни ръководства, изпълнителни бюра, част от национални съвети, депутатски листи, министри и министър-председатели. В случая има ключово влияние на две бизнес групи в момента - ТИМ и Корпоративна банка.

Водещ: Как така?

Татяна Дончева: С много тесни връзки с ръководството на социалистическата партия, с ръководството на ДПС, а мисля, че и с „Атака". Тези хора имаха пряка връзка с ГЕРБ. Просто по време на управлението на ГЕРБ те си сритаха шапките сериозно, защото знаете, че при управлението на ГЕРБ се упражняваше пряк рекет върху бизнеса, включително с искането на големи суми пари. И едната част от нашите мастити бизнесмени са дали такива пари на ГЕРБ, които сега искат да си вземат обратно. Това им диктува не просто искането да имаш министър на транспорта, министър на икономиката, на финансите, на здравеопазването, на, на, на..., а да имаш вътрешен министър, да имаш шеф на ДАНС, той да бъде едновременно шеф на ГДБОП и на ДАНС във вида, в който те са, защото на практика те нямат достатъчно борчески, силов ресурс, за да изпратят банда срещу банда както боя в „Дескрим" 1993 година и да си разделят територии. Вече се иска да се използва държавния ресурс. Въобще не става дума да подреждаме държава, структури за обществен ред, здравеопазване, лицензионни разрешителни режими, агенции и т.н. Става дума просто да се използва правителството като силов инструмент , за да си връщат бизнес територии.

Водеща: Защо БСП, Сергей Станишев и Пламен Орешарски позволяват това, за което говорите?

Татяна Дончева: Сергей Станишев, семейство Станишеви, и Моника Йосифова са много близко до Делян Пеевски в Корпоративна банка. Ако си спомняте още в края на управлението на тройната коалиция имахме много сериозни проблеми с това какво иска Ирена Кръстева, какви сгради, какви заменки. Мултиплексите бяха една много гореща тема. Те пак отидоха в тази бизнес територия. И за това се грижеше лично кабинетът на министър-председателя. Там връзките са много тесни, много финансови. Става дума за големи пари и не мисля, че Сергей Станишев има особени възможности за избор. Даже патосът, с който той говори един час при Росен Петров оня ден, в студиото на БТВ, показва че... Той казва, че това е политическа грешка, но схваща като грешка неумението си да усети отрицателната реакция на хората, която може да го свали, а не самия акт, което значи, че в БСП вече има голямо разделение, не за и против Делян Пеевски, а за кое е добро и кое лошо, кои хора са добри и кои са лоши.

Водещ: И тук е свързано с групировките. И нали по времето на ГЕРБ казвате, че е било същото, т.е. сменят се само играчите. Как така се преобръща, за да твърдите, че съответните групировки... Просто, значи няма смисъл от избори. Няма никакво значение, че сме ходили на избори.

Татяна Дончева: Точно така. Точно така. Защото вие може да видите къде кой е финансирал и срещу какво. Даже какво значение има колко гласа има БСП, колко гласа има ДПС, колко гласа има някой, който трябва да участва в съставянето на правителството, като легитимните органи на БСП на практика нямаха никаква дума. Включително изпълнителното бюро и заместниците на Станишев по състава на правителството и че в Изпълнителното бюро...

Водещ: Каква е тази зависимост, за да няма дума?

Татяна Дончева: Ами представете си я. И че в Изпълнителното бюро заместниците на Станишев са му задали въпрос за част от състава и не са получили отговор. Няма такава партия. Няма такава партия. Ами сега с Делян Пеевски? Вижте какво значи наглост.

Водещ: Той каза, че никой с нищо не го държи. Това каза при Росен също така.

Татяна Дончева: Вижте какво значи наглост - правят парламента, първата стъпка на парламента, няма комисии, няма нищо, е да се приеме сливането на ГДБОП с ДАНС в нова структура; втората стъпка да се сменят изискванията към председателя на ДАНС . Вместо да бъде внесено предложението за Делян Пеевски за до 18.00 часа предния ден, което е по правилник, те го задържат и го внасят сутринта и извикват групата като стадо овце, за да й кажат това е положението, ако не искате ще падне кабинетът.

Водеща: Сутринта преди гласуването така е станало?

Татяна Дончева: Да. По-добре да падне кабинетът. БСП е в мъртва хватка, защото досега са се случвали много неща - БСП е печелила и губила избори и БСП е губила власт по един унизителен начин, но никога с мръсно лице. Каквото да говорите за Жан Виденов и неговите министри, не можете да кажете, че те са крадци или, че са с връзки с олигархията. Напротив, Жан Виденов се опъна на руснаците за собствеността на тръбите.

Водещ: Георги Първанов и Румен Петков ли сега ще реформират сега тази обвързаност на ръководството, за която вие говорите с групировките?

Водеща: И да очакваме ли, предвид ситуацията около Сергей Станишев, да се завърне например на бял кон с Георги Първанов?

Татяна Дончева: Значи вижте, от една страна протестиращите казват - ние искаме това правителство да се махне, до такава степен го искаме, че не ни интересува утре камъни ли ще падат, но не искаме да се връща Бойко Борисов. И Бойко Борисов подмолно се опитва нещо да сменя лицата на протестите. Аз не смятам, че като му се извадят и гласовете, които е откраднал с фалшификация, той дори ще си дублира резултата, но той се мъчи. По същия начин от БСП казват - ама сега кой ще избираме между Първанов и Станишев? Чакайте сега. Значи аз мисля, че Георги Първанов и Румен Петков не са елементарни хора. Разбира се, че те имат самочувствие и се харесват, но мисля, че те са хора, които повече разбират от знака на протестите и биха помогнали за промяна в ръководството на БСП, която е абсолютно наложителна, защото без тази промяна вие не можете да стигнете до промяна в правителството. Сергей Станишев е на практика закачен като куче за каишка. И вие каквото и да му кажете...

Водещ: Как така?

Водеща: Какъв е механизмът, по който той е закачен?

Татяна Дончева: Вие виждате действията му, които нямат никакво логично обяснение, които не са действия на нормален човек. И при това той дори не разбира, че действията, които върши са малоумни, налудничави.

Водещ: Каза, че е грешка...

Татяна Дончева: Той дори това не разбира. Той се изправя срещу тълпата, говори като Кашпировски на телевизора, но той не разбира в какво е грешката. Не разбира в какво е грешката.

Водеща: Все пак обаче хората на улицата...

Татяна Дончева: Не, искам да ви го довърша защо това трябва да стане. Защото хората на улицата, които не искат бързи избори, защото пак трябва да избират между БСП, ДПС, „Атака", ръ, ръ, ръ... Те разбират, че трябва да се направи промяна в изборното законодателство, което да направи достъпни изборите за хората на протеста. Тези хора на протеста не бива да бъдат схващани като някакви екстремални. Те си имат своите искания и трябва да имат възможност лесно да се организират. Сегашното мнозинство се опасявам, че дори това няма да иска да направи, дори без тълпата да е отвън и да го натиска. Тези искания за промяна в Избирателния кодекс, които да направят достъпни изборите за други хора и за организация на десницата, включително и за промени в левицата, трябва да станат факт.

Водещ: Само да кажа, не искам в нашето студио тълпа да я наричаме хора, защото има друга окраска предвид през годините. Така че да ползваме друга дума.

Татяна Дончева: Да, приемам го. В същото време исканията за Велико Народно събрание (ВНС) съвсем не са празни. Те, по моя преценка, трябва да бъдат за премахване на института за ВНС и за редуциране на този състав до обикновено, за да може веднага и в оперативен порядък да се започнат действия по промяна в Конституцията. Вижте, ситуации като сегашната, когато не може да излъчвате друго, освен политическа нестабилност. Може да се наложи наистина увеличаване на правомощията на президента и това да се окаже разумно, но все пак да си дадем време за дебат.

Водещ: Дайте практично да разсъждаваме какво трябва да стане сега, според вас.

Татяна Дончева: Практично смятам, че протестите трябва да продължат. Трябва да се иска от Орешарски, като програма минимум, съществена...

Водещ: Ама те, ако продължат, може да го съборят.

Татяна Дончева: Вие може формално да съборите Орешарски и БСП да може да направи ново правителство. Но се опасявам, че ако Сергей Станишев, а не друго временно ръководство, продължи да преговаря, той ще преговаря пак за същите лица със същите зависимости.

Водеща: Връща ли се Георги Първанов в БСП ръководството? Връща ли се Георги Първанов?

Татяна Дончева: Георги Първанов не е лошо да се върне в ръководството на БСП. Което не значи, че трябва да се връща като ръководител на БСП. Георги Първанов е умел политик, в такива ситуации той може да играе и вие не можете без Георги Първанов да направите тази промяна. Това не означава, че трябва да направите промяна за Първанов. Георги Първанов е достатъчно умен да разбира това, че промяната не може да бъде за Първанов. Но Първанов в ръководството на БСП - няма нищо лошо в това.

Водещ: Само да продължим за изхода.

Татяна Дончева: Трябва да имате в БСП нова ръководна група, която да седне на преговори с ДПС по друг начин за областните управители и по друг начин за правителство и за всичко. И за министри. Вие разбирате, че ако олигархията иска силовите ведомства, за да решава рекетьорските и имуществените въпроси помежду си, вие трябва много да помислите кои хора да сложите в сектора „Сигурност". Писанчевци, Йовчевци и всякакви други, свързани с Делян Пеевски, лица - извинявайте, трябва да ги преосмислите. Трябва да видите ако ви се отварят проблеми в други сфери, които до момента не са отваряни, но това текущо. Ако поемате енергетиката като ключов приоритет и искате да вкарате няколко мерки, които биха задоволили хората, трябва да ви е ясно, на мястото на Орешарски, че тези мерки не могат да подменят моралните искания на хората.

Водеща: Кой би могъл да направи това? Конкретно лице, който да застане начело, по вашата логика, на БСП или пък нещо друго? Кой би могъл да направи всичко това?

Татяна Дончева: Аз казвам какво трябва да стане, за да има надежда за ситуацията. Ако нямате изпълнители, които могат да направят това, вие няма да го направите, правителството ще си падне като чувал с картофи, ще си отиде, защото президентът ще насрочи едни предсрочни избори, ще обере, да речем, един месец със седмица, седмица, седмица, за политическите партии...

Водеща: А ако Орешарски поиска вот на доверие в парламента?

Татяна Дончева: Орешарски, проблемът на Орешарски е характерът му. Защото той до тук реагира като пластилин в ръцете на Моники, на Станишевци, на Лютви Местан, на Делян Пеевски, на Доган може би. Не може така да се реагира. Аз смятам, че репутацията на Пламен отиде безвъзвратно на кино. С голямо съжаление.

Водещ: Не разбирам, за втори мандат на БСП... Не втори, а как се казва?

Татяна Дончева: Ами втори кабинет.

Водещ: За втори кабинет на БСП ли говорите, че е изход или за какво? Другият вариант какъв е - служебен кабинет? Възможните сценарии искам да очертаем, според вас.

Водеща: И колко дълго може да живее настоящото Народно събрание, така че да направи промени в изборното законодателство?

Татяна Дончева: Говоря за втори кабинет в рамките на този парламент. Втори кабинет в рамките на този парламент не може да бъде мислен с мандат на „Атака", нито с мандат на ДПС. Виждате реакцията срещу областните управители, защото ДПС са прекалили с исканията - те са прекалили с исканията.

Водеща: Вчера питахме Пламен Орешарски три примера да ни даде с искания, които е отказал на ДПС...

Татяна Дончева: Ами не е отказал нито едно.

Водеща: ... но в конкретика не изпаднахме.

Татяна Дончева: Нали виждате, след като можете да влезете и да кажете на парламентарната група, да ви накарат да се подпишете под това предложение... Ама не, аз имам още по-сериозни опасения, защото виждам, че в момента енергията на ръководството на парламента и на ръководството на ДПС е как да върнат Делян Пеевски като депутат, против Конституцията. И вчера беше това предназначението на тяхната пресконференция. Това е нагло, смятам, че ще озлоби хората и че ако направят това действие в сряда, което трескаво се бърза, те ще имат двойно повече протестиращи. И тогава няма нужда да говорим може ли да се правят промени в правителството начело с Орешарски, което също е технически вариант. Но това, което аз ви очертах, са технически варианти. Ако Пламен Орешарски продължи да гледа в ступор в една точка, Станишев продължи да ви говори като луд Кашпировски - някакъв отнесен човек с гениалните си политически ходове, и да ви обяснява, че Делян Пеевски е един Мел Гибсън в „Смело сърце", вие просто ще стоите и ще гледате как пада правителството - това е положението.

Водещ: Вариантът „Плевнелиев излъчва" - това пагубно ли е или е изход?

Татяна Дончева: Плевнелиев ще излъчи, защото това е по Конституция. Той може да уплътни две-три седмици, докато текат някакви неща, и да се поиска промяна в изборното законодателство, вече настойчиво, което да направи възможно по-леко съставяне на политически партии за участие в изборите, и това да се отнася за всякакви нови формации, за протестиращи и за други. И да спрат сегашните четири парламентарни политически сили да ви обясняват, че всякаква поява на нови формации е вредна.

Водеща: Разговаряли сте с вашите колеги и с депутатите. Преди малко Антоанета Цонева каза, че си е говорила, предполагам и с депутати, и с репортери, имало е депутати, които са плакали, когато са гласували номинацията за шеф на ДАНС.

Татяна Дончева: Да, има, има, има...

Водеща: Има ли такива хора и какво да се очаква от тях, защото трима или четирима от тях излязоха с лицата си и казаха: имам ниво на търпимост, моето е преминато.

Татяна Дончева: Има, има. Има. 24 човека първо, още предварително са гласували „против" и „въздържали се" в самата група от тия, които са били на група.

Водеща: Само в тия часове около 8.00 часа, преди гласуването в зала.

Татяна Дончева: От тия, които са били на група. В събота Станишев събира председателите на областни съвети - един от ключовите му председатели му е казал в очите - аз мога да подам оставка като председател и се отказвам да бъда заместник-министър, но аз този срам не мога да понеса, да ме питат хората. И тоя, който ви даде Делян Пеевски, нека да отиде да обясни на партийните организации защо ние сме принудени да подкрепим това. Аз смятам, че в самото БСП също ще има движение. Ще има и първо искане за спешен Национален съвет. Забележете БСП как е поставена на колене. Те нямат намерение да свикат до края на седмицата Национален съвет, защото той не им трябва за нищо. А същевременно ние трябва да свикаме Национален съвет, общо взето, да направим едно движение - „Окупирай „Позитано", защото там просто...

Водещ: Сериозно?!

Татяна Дончева: Да. Сергей Станишев няма да подаде оставка при никакви условия, при никакви събития и при никакви случаи. Това мога да го подпиша с две ръце. Това не е Жан Виденов, там няма чувство за лично достойнство. Там има просто „Кои сте вие?". И така вие му казвате десет имена, които му искат оставката, той си харесва от тях Румен Петков и казва: „Кой - Румен Петков на мен?! Вие ще искате Румен Петков да върна?!" Извинете, но Румен Петков също има сантимент към тая партия и може би не е толкова глупав, да ви гледа кат Кашпировски в телевизията и да ви твърди, че когато той е счупил вазата, като малко дете да стои и да вика ами тя се е счупила сама или я е счупило детето на слугинята.

Водещ: Но хората как могат да имат политическо представителство, пак практично? Какво трябва да бъдат притиснати да променят, така и така, за да влязат...

Татяна Дончева: Условията за регистрация... За да не се възпроизведе...

Татяна Дончева: Условията за регистрацията на политически партии и условията за кандидатстване в избори, искания за подписки, за едни сложни процедури за съставяне на политически партии и т.н. трябва да бъдат махнати.

Водещ: Обяснява се, че са вредни новите субекти и че...

Татяна Дончева: Ама те винаги ще ви обяснят, че са вредни, както Фидоска, Мишо и Мая направиха един закон, който да дискриминира всички хора.

Водеща: Възможно ли е да се замисля, към днешна дата, следният сценарий и ситуация - на фона на това, че и вие казвате, че има опити от страна на ГЕРБ да овладее протеста, на фона на това, че и вие казвате, че хич не е лошо Георги Първанов да се върне, формално или неформално, но да се върне в ръководството, възможно ли е да станем свидетели на сценарий връщане във властта на Първанов и на ГЕРБ начело с Борисов?

Татяна Дончева: Това е преекспонирано - как Георги Първанов обезателно и задължително...

Водеща: Заедно Първанов - Борисов.

Татяна Дончева: Да, да. Георги Първанов има своите сериозни вини за влизането на Бойко Борисов в политиката, за легитимирането му, за партнирането и т.н.

Водеща: Но имаше моменти, в които те си разменяха ласкателства, в различни роли, разбира се.

Водещ: Именно.

Татяна Дончева: Това не означава, че Първанов ще мести фигурите по един и същи начин. Първанов не е императив за общуване с ГЕРБ. В ръководството на БСП има няколко души, свързани със СИК, както и Бойко Борисов...

Водещ: Кои?

Татяна Дончева: ... които са много по-опасни за движение в тази посока.

Водещ: Кои? След като казвате такова нещо, свързано със СИК?

Татяна Дончева: Ами, извадете си структурите на СИК, бизнес-структурите, извадете си ръководството на партията и си ги сравнете. Сега какво да говоря?!

Водещ: Не, кажете! Вие го знаете.

Татяна Дончева: И вие ги знаете.

Водещ: Не, не ги знаем.

Водеща: Наистина не ги знаем.

Татяна Дончева: А, не ги знаете... Айде, моля ви се!

Водещ: Не ги знаем. Ето, опасно ли е да се назовават нещата с истинските им имена все още?

Татяна Дончева: Това е стара работа и тя ви е известна. Ако ви я казвам за първи път - разбирам. Нали знаете, че двама от заместниците на Станишев са от там?

Водещ: От СИК?

Татяна Дончева: Ами...

Водещ: Ами не знам.

Татяна Дончева: Ами, от бизнес-структурите им. Така че какво сега говорим глупости.

Водеща: Ами тогава възможна ли е тая конфигурация, за която ви питах преди малко?

Татяна Дончева: Тая конфигурация, така или иначе, и за СИК, и за Корпоративна банка, и за ДПС е ясно, че те не могат да се разправят с 10, 15, 20 хиляди души.

Водещ: Тогава според вас съжалява ли за така създалата се ситуация... знаем, оттегли се - лидерът Лютви Местан? Как мислите?

Татяна Дончева: Не съм убедена, че съжалява.

Водещ: Ето, има протести срещу областни управители на ДПС...

Татяна Дончева: Ама разбира се, разбира се. Защото там са пренапрегнати всякакви връзки. Първо искаш много голям брой областни управители, второ - искаш ги на ключови места, където няма резон да бъдат. И четвърто - ръководството на БСП безропотно се съгласява. Какво значи това? Че не може да ти каже „не". Ами, като не може да ти каже „не" или като не може да разбере за какво става дума, трябва да дойде друг да преговаря. Защото, ако вие, ако на мястото на Станишев вие бяхте казали: ще опитваме да преговаряме, но от нас се искат такива и такива неща - на такива неща БСП не е готова. Като трябва, ще повторим изборите. Но тогава ги повтаряш с друго лице и хората от гражданското общество могат да кажат: добре, дай да дадем малко шанс. Аз искам още един въпрос да поставя. Добре, БСП не променя нищо.

Водеща: Към финал.

Татяна Дончева: Правят, струват, казва Сергей Станишев: това е правителството, колкото искате - толкова. Отивате след два-три месеца на избори и вие сте си БСП начело със Станишев. Какво казвате на хората? Вече няма Орешарски, няма програмно правителство, няма „Няма да съм аз", няма „БСП ще ви предложи социална програма" - няма. Има само...

Водещ: Разчита се, че програмата ще бъде изпълнена и хората ще са доволни. Ето, хората пада с 5%.

Татяна Дончева: Ама този човек никога няма да е наясно, че от февруарските протести той има 75% неодобрение в гражданското общество, което не може да бъде преодоляно с нищо. А за да отиде БСП на всякакви следващи избори, малко да си умие лицето, да каже: ами, Станишев направи грешката, обаче партията все пак е друго нещо, тя трябва да го смени. Иначе ще продължава да си го носи на рамо и главоломно да пада процентът.

Водещ: Малко за Волен Сидеров и финал.

Водеща: Финал, да.

Татяна Дончева: Волен Сидеров е същата бира, само че много по-нагла, много по-неуправляема. Волен имаше прекрасната възможност, когато му сложиха правителството и той видя, че то нито е програмно, нито е експертно, а то си е правителство на две големи корпорации, да каже - вижте сега, аз съм готов с хватка - с регистрирани и нерегистрирани, да подкрепя, без да нося отговорност, но аз искам експертно и програмно. И да излезе и да каже това, което вече говори - снощи го слушам. Ама защо сега? Защо не преди две седмици, когато се прави правителството? А когато ти харесваше министъра на транспорта, защото той бил и твой човек...

Водещ: Какво е това с министъра на транспорта?

Татяна Дончева: Нищо. Същото.

Водеща: Тоест има хора на „Атака" в правителството, нали така?

Татяна Дончева: Е някои, които „Атака" също е одобрило.

Водещ: Те казват, че няма такова нещо.

Татяна Дончева: Ами добре де, като няма такова нещо, защо се държат по този начин? Защо се държат по тоя начин за Пеевски?

Водещ: Защо?

Татяна Дончева: Логичната позиция е да кажете - ние искаме програмно, експертно правителство, ще ви подкрепим за една година, ама вие не ни давате нито програмно, нито експертно. И тогава Волен би звучал по друг начин. Дори в очите на хора, които не харесват екстремисти. Сега как да го каже?

Водеща: Финал на нашия разговор. Татяна Дончева беше наш гост.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kuklovodi
Категория: Политика
Прочетен: 298288
Постинги: 63
Коментари: 0
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031