Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2013 10:59 - Какво ще стана със Сирия ли? Вижте анархията в Либия 2 години след “хуманитарното освобождение” на НАТО, Автор: dokumentalni
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2254 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Доктрината “отговорност за защита”, която Обама иска да използва в Сирия, е същата, използвана от САЩ в Либия. Две години след “хуманитарната интервенция” на НАТО е нужно да погледнем пътя, по който пое Либия след това.

image


През 2011 г., когато Муамар Кадафи отказа да се оттегли мирно като владетел на Либия, администрацията на Обама, криейки се зад полите на французите, стартира свирепа бомбардировъчна кампания и въведе забранена за летене зона над страната, за да подпомогне т.нар. “бойци за демокрация”.

САЩ излъгаха Русия и Китай с помощта на приятелския Съвет за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив относно резолюцията на Съвета за сигурност за Либия, и я използваха като незаконно оправдание за войната.

 

Хаос в петролната промишленост

 

Икономиката на Либия е зависима от петрола. Малко след войната западните медии приветстваха факта, че петролните инсталации не са повредени от бомбардировките и производството на петрол е с почти нормална стойност – 1,4 милиона барела на ден. Тогава през юли въоръжените охранители, наети от правителството в Триполи, изведнъж се разбунтуваха и окупираха терминалите на източните петролни полета, които трябва да защитават. Там, близо до Бенгази, се произвежда по-голямата част от петрола в Либия, който чрез нефтопровод се транспортира до танкерите в Средиземноморието за износ.

Когато правителството изгуби контрола на терминалите, производството и износът рязко спаднаха. Тогава друга племенна група окупира две петролни полета на юг, спирайки петролния поток към терминалите на северозападния бряг. Племенните окупатори започнаха стачка, изисквайки по-голямо заплащане и край на корупцията. В резултат, днес, средата на септември, Либия изпомпва около 150 000 барела от своя капацитет от 1,6 милиона барела на ден. Износът спадна на 80 000 барела на ден.

image 

Въоръжени бойци срещу “Мюсюлмански братя”
(Г.С: "Мюсулманските братя" са фалшив флаг на еврейството, чрез което подвеждат измамените мюсулмани и ги насочват към неизбежно взаимно изтребление, чрез задкулисно дирижирана, "анархия"!)

 

Либия е изкуствена държава, както повечето от Близкия Изток и Африка, създадена от Италия през колониалната епоха на Първата световна война. Управлява се чрез племенно единодушие на множество племена. Кадафи бе избран след дълъг процес на гласуване на племенните старейшини, който може да продължи дори до 15 години, както ми каза един експерт. Когато бе убит, а семейството му – преследвано, НАТО наложи управлението на доминирания от “Мюсюлмански братя” Преходен национален съвет.

През август бе избрано ново събрание, отново доминирано от Братството, както бе в Египет на Морси, или в Тунис. На хартия звучи добре. В действителност, според всички разкази, беззаконни банди, включително членове на “Ал-Кайда” и други джихадисти, въоръжени по време на войната със съвременни оръжия, извършват ежедневни бомбардировки по цялата страна за контрол на територии. Дори в Триполи има множество въоръжени банди, контролиращи квартали на столицата.

Това се превръща във въоръжена битка между формиращи се местни племенни бойци и Братството, контролиращо централното правителство. Лидери в провинциите Киренайка и Фезан обмислят откъсване от Триполи, а бунтовнически бойци се мобилизират по цялата страна.

Нури Абу Сахмин от “Мюсюлмански братя”, президент на новоизбрания конгрес, призова в столицата съюзнически на Братството бойци за предотвратяване на евентуален преврат. Ход, който опозицията видя точно като преврат на Братството. В резултат, основната опозиционна партия в център-дясно, “Съюз на националните сили”, напусна конгреса заедно с няколко по-малки етнически партии, оставяйки начело на правителството Партията на справедливостта и развитието, чиято власт започва да се разпада.

“Конгресът се срина”, каза един дипломат в Триполи.

Администрацията на Обама съдейства за вземане на властта от потайните “Мюсюлмански братя” в мюсюлманския свят от Тунис до Сирия, като част от дългосрочната си стратегия да контролира мюсюлманската кризисна дъга от Афганистан до Либия. Но след подкрепения от Саудитска Арабия военен преврат срещу египетския президент Мохамед Морси от Братството, стратегията на Обама се натъкна на проблеми.

image 

Бунтове и беззаконие

 

С нарастващото насилие, министърът на вътрешните работи Мохамед Халифа ал Шейх подаде оставка през август. Около 500 затворници в Триполи организираха гладна стачка в протест, че са държани вече две години без обвинение. Когато правителството нареди на Върховната комисия по сигурността да възстанови реда, те започнаха да разстрелват затворници през решетките. През юли 1 200 затворници избягаха от затвор след бунт в Бенгази. За кратко беззаконието и анархията започнаха да се разпространяват.

Етническите бербери, чиито бойци водиха атаката на Триполи през 2011 г., временно окупираха сградата на парламента в столицата. Тъй като САЩ и НАТО бяха непреклонни относно стъпването на сухопътни войски в Либия, вместо това свободно раздаваха оръжия на всички бунтовници, желаещи да стрелят по войските на Кадафи. Оръжията все още са в тях, а Либия ми бе описана от един френски журналист, който наскоро е бил там, като “най-големият отворен пазар на оръжия в света”, където за пари всеки може да си купи съвременно оръжие на НАТО.

Повечето чужденци напуснаха Бенгази след убийството на американския посланик от джихадисти миналия септември. И военният прокурор на Либия, полковник Юсеф Али Асейфар, който бе начело на разследванията на покушения срещу политици, войници и журналисти, бе убит на 29 август от поставена в колата му бомба.

С разпространяването на беззаконието, перспективите изглеждат мрачни. Слиман Каджам, който е член на парламентарната комисия за енергетика, каза пред “Блумбърг”, че “резервите на правителството свършват. Ако положението не се подобри, до края на годината то няма да може да изплаща заплати.”

Администрацията на Обама твърди, че употребата на химически оръжия от правителството на Асад, която е все още недоказана, оправдава започването на бомбардировки от страна на НАТО и други съюзници като Саудитска Арабия, Катар, Турция и Йордания, на база “хуманитарната” доктрина, измамно известна като “отговорност за защита”. Според нея определени нарушения на човешки права и сигурност са толкова сериозни, че излизат извън рамките на международното право, Хартата на Обединените нации или изискванията на американската Конституция, позволявайки всеки американски президент да бомбардира на морална база всяка страна, която си избере.

Нещо тук не е съвсем наред.


Автор: Уилям Енгдал

Превод: Илиян Станчев

Източник: http://rt.com/op-edge/libya-usa-oil-militants-070/



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28356904
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930