Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 15:20 - ВАНЬО ТАНОВ ПРЕД ПИК: ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ СТОИ ЗАД ОТСТРАНЯВАНЕТО МИ! 10 ОЛИГАРХА КРАДАТ И ГРАБЯТ ДЪРЖАВАТА! СТРАШНО Е! Иваило Крачунов, Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2372 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2014 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ваньо Танов управляваше Агенция Митници през последните три години. Преди това ръководеше Национална служба за Борба с организираната престъпност

Агенция ПИК потърси мнението му по най-горещите теми в държавата.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Танов, как оценявате работата на новото ръководство на Агенция "Митници", след уволнението Ви?

 

- Ще ви кажа няколко числа, а вие сам ще си направите изводите.

 

С идването си на власт от Агенция "Митници" бяха обещали, че ще съберат 1 млрд. и 500 млн. лева от акцизи и ДДС. Към момента данните показват, че неизпълнението на предвидената събираемост е около 600 млн. лева преди актуализацията на бюджета и 370 млн. лева след актуализацията на бюджета.

 

За сравнение ще посоча, че за 3-те години, в които аз управлявах митниците от акцизи и ДДС бяха събрани 1 млрд. и 500 млн. лева. В условията на най-тежката финансово-икономическа криза в света, събираемостта нарастваше със 7% на година. 

 

За 3 години свалихме процентно контрабандата на цигари от 41% на 14%. 

 

А събираемостта на митниците през 2014 година от акцизи и ДДС е на ниво 2012 година. И това лесно може да се провери.

 

Разликата е, че преди 3 години, когато аз поех митниците, работихме при първобитни условия. Имаше само 1 рентген (уред за сканиране и проверка на моторни превозни средства и карго товари-бел.авт), а след това бяха закупени още 7 и в момента ренгените са общо 8. 

 

Създадохме европейски структури в митниците. Направихме отдел Анализ на риска, който след идването на новото ръководство в митниците беше закрит и по този начин се отключва корупцията.

 

Може би сега ще карат митничарите да ходят на курсове за екстрасенси, за да си вършат работата. Това е страшното, че се връща корупцията.

 

- Какво друго е променило с идването си на власт новото ръководство на митниците?

 

- Бях забранил физическото разтоварване на стоки, защото то в известна степен унижава търговците. Според европейските норми физическото разтоварване на стоки не трябва да е повече от 3%, а сега е много повече. 

 

Бяхме създали автоматизирина система за проследяването на акцизите и ДДС-то. Тази система позволяваше всеки ден да се отчита какво количество гориво е напуснало територията на страната. Издаваше се електронен документ, който по никакъв начин нямаше как да бъде манипулиран.

 

Новото ръководство на митниците закри тази система, а тя както ви казах беше автоматична и изключваше намесата на човек. 

 

Друго което се случи е, че бяха забранени проверките на Валентин Златев. Така банкироването се увеличи 3 пъти. 

 

- Как си обяснявате действията по отношение на Валентин Златев?

 

- Явно преди изборите се е договорил с новата власт. Данните за които ви говорят могат да бъдат изискани от митниците и да се проверят.

 

- Преди да бъдете уволнен, имахте сериозни скандали с Валентин Златев. Смятате ли, че той може да е намесен в отстраняването Ви?

 

- Да, по времето, в което аз ръководех митниците - контролирах "ЛукОйл". Явно сега новите не искат ред и отчетост. Мога да ви кажа, че 10 олигарха крадат и обират държавата, а след това си разпределят благата.

 

Валентин Златев със сигурност е един от хората, които е повлиял за отстраняването ми, но не мога да го докажа.

 

- Бяхте ли изненадан от уволнението ви?

 

- Не. Чаках да бъда сменен, но това се забави малко във времето, тъй като ми се наложи да бъда опериран по спешност.

 

Когато преди смяната ми разговарях с министъра на финансите Петър Чобанов му предложих този, който ще бъде мой приемник да продължи реформите в митниците, които аз започнах..

 

Аз изпълних обещанието си от 2009 година преди да поема митниците - да отстраня всички знакови имена с прякори от митниците и го изпълних. След това съдът върна част от тях, но в крайна сметка направих така, че те да си тръгнат.

 

Смятам, че се справих и повиших събираемостта на Агенция "Митници" и то в условия на най-жестоката финансово-икономическа криза в света.




Гласувай:
2



1. anonymous1212 - Една от бензиностанциите, където контрол определено липсва,
24.01.2014 10:02
злите езици говорят, че местни полицай си наливат от там!
Бензиностанцията е разположена в най-отдалечената част но голф-игрището и с европейски пари до там е асфалтиран път около 2 километра ( покрай пътя има само 2 (две!) къщи на други хора) !

http://smotri.com/video/view/?id=v182712224b8
http://smotri.com/video/view/?id=v18271302de5 (бензиностанцията е оборудвана със система за бъркочи)
http://smotri.com/video/view/?id=v18275527e26
цитирай
2. staler - танов дали си вярва?до14% била с...
27.01.2014 03:39
танов дали си вярва?до14% била сведена контрабандата на цигари?????алоооо,ушев, тия всичките цигани да не бида предлагат един и същ пакет цигари?покраи по високите акцизи приятелите на боику станаха милиардери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317220
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031