Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 09:27 - Какво казва свети Йоан Златоуст за евреите? ANONYMOUS BULGARIA, Автор: kakvonovo
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3833 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Свети Йоан Златоуст, патриарх Константинополски е един от безспорните авторитети в богословието и един от най-обичаните християнски светии. Наричан е светилникът на света, учителят на вселената, стълбът и утвърждението на църквата, проповедникът на покаянието. Роден е около 347-350 година. Предава Богу дух в 407 г. на около 60-годишна възраст. За светец е канонизиран от църквата през 438 г.


image
                                                                               
С ж
итието на св. Йоан Златоуст може да се запознаете  тук.

Целта на този текст обаче е да запознае читателите с един слабо познат за повечето хора епизод, от живота на светителя. А именно – неговите проповеди срещу юдаизма. Свети Йоан Златоуст е сред отците на вярата, които най-силно критикуват юдеите и техните обичаи. Той ги анатемосва с най-остри думи, наричайки ги слуги на дявола. Според някои учени, проповедите на Св. Йоан Златоуст станали основа за църковната политика, която осъдила юдаизма като долна, дори сатанинска религия.

Ето какво казва самият вселенски църковен учител, константинополският първосветител Йоан Златоуст в своя знаменит трактат “Осем думи против юдеите”:

“Юдеите живеят за червата си и по своята похотливост и прекомерна алчност не са по-добри от свинете и козлите. Синагогата е по-лоша от всеки бардак, защото служи за убежище не само на разбойници и търгаши, но и на демони, а по-точно не само синагогата но и самите души на юдеите са жилища на демони. И така, не сме ли длъжни да се отвръщаваме от тях като от всеобща зараза и язва за цялата вселена. Какво зло те не са направили? Какво злодейство, какво беззаконие не са задминали със своите гнусни убийства? На какво повече да се удивляваме в тях? На мръсотията или на жестокостта и безчовечието им? За какво повече да ви говоря? За похищенията, за лихварството, за притеснениета на бедните или за кражбите им. Но за този разказ няма да ми стигне и цял ден. Вие, братя мои християни, не се ли преситихте в борбата с юдеите? Знайте едно: този който не се насища в любовта към Христа, той никога няма да се насити и във войната с неговите врагове…”

“И така, преди да почнем да се борим с юдеите, е по-добре да поговорим с тези, които изглежда да стоят заедно с нас, но на дело следват юдейските обичаи и по всякакъв начин ги защитават. Затова те са още по-достойни за осъждане, отколкото самите юдеи. В това ще се съгласят с нас не само мъдрите и умни хора, но и всички, които имат дори малко разум…

Ще попитам аз всеки от страдащите от този порок: ти християнин ли си? И защо следваш юдейските обичаи? Или ти си юдей? Тогава защо безпокоиш Църквата? Персиецът не пази ли това, което е персийски обичай? Варваринът не следва ли варварските обичаи? Живеещите в римската държава не се ли подчиняват на нашите устави? И ако някой между нас бъде разобличен в това, че се държи като варварин, няма ли да бъде, кажи ми, подложен незабавно на наказание, без съд и разследване… Кажи, как мислиш да се спасиш, като почиташ еврейските беззаконни обичаи? Нима е нищожна разликата между нас и юдеите? Нима спорим само за празни неща? Как ти искаш да съединиш несъединимото? Те разпънаха Христос… И защо бягаш ти към тях, докато твърдиш, че се покланяш на Разпнатия?“

– Св. Йоан Златоуст 18:47-48

За толкова тежки думи, този велик християнски светител със сигурност е имал основание. Днес обаче, всяка дискусия по този въпрос е обречена на почти сигурен провал, тъй като писъците за „антисемитизъм“ ще я заглушат.




Гласувай:
5



1. yosavede - Дам ,имал е
18.06.2015 14:51
имал е ..понеже е от една църква ,сичтаща себе си за истнска но е Вавилонска блудница ,за която пише в Отрковението на Йоан.

Нима тоя самозван "обичан" ама само от неговите си другари по вавилонство, не знае ,че Исус дойде в плът на тази земя ,като юдеин? Нима тоя самозван богослов не знае и не е чел в Откровение, че на Новият Йерусалим на портите ще са написани имената на дванадесетте Израелиеви племена?

Мне ,не знае ! Понеже когато е живял ,Библията е била изгаряна на клади ,но е разпространявано ужасното вавилонско учение ,на мястото на истинското Божие. Нима тоя самозванец не знае ,като богослов ,какво означава ИзраЕл- думата идва от словосъчетанието:
" и'саар раах Ел"- принц ,видял лице в лице Господа и променил се . А юдеите и всички евреи са ИзраЕл ! И ако не станем всички ИзраЕл ,няма да видим Царството Божие, а с омраза особено към Неговият народ-едва ли ще влезем в царството МУ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28316699
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031