Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2014 22:49 - Истината: Защо България получава най-малко пари от ЕС? Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2502 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България получавала най-малко пари от европейските фондове, заради голямата корупция, но това не е така. Вече 7 години, вместо договорените за 2007-2013г. 6,7 млрд. евро до края на 2012г. България получи едва 2,5 млрд. евро, което съставлява 31% от договорените преди присъединяването ни средства по европейските фондове. За разлика от парите от еврофондовете то членския внос в ЕС България плаща в началото на всяка година. Той представлява 1% от БВП на държавата, или 600 млн.лв. годишно. Съответно вече сме платили 4млрд.лв. за членски вноски, което е 2 млрд.евро, но по паритетна стойност, поради много по-ниското равнище на цените в България, те са равностойни на около 6 млрд. евро.

Да оставим настрана, че те могат да бъдат използвани само за закупуване на стоки от държавите-членки в съюза, където и цените са много по-високи от българските и че могат да бъдат разходвани само за конкретни проекти, а не за покриване на спешни нужди, които държавата ни има. 

За следващия програмен период 2014-2020г. България отново ще получи най-малко пари от европейския бюджет

Повече пари от нас ще получат дори румънците и ново-присъединилите се към „европейското семейство“ държави, в някои от които не говорим просто за наличието на корупция, а на „феодални кланове“, които ще са реалните получатели на европейските пари.

И след като България получава най-малко пари от европейските фондове ние се опитваме да си обясним това с местната власт, с корупцията и тн. Преди няколко дни отново ни спряха парите по програмата за околната среда – причината не беше корупция, а някакви бюрократични глупости  - предното правителство скрило уведомително писмо от новото, новото правителство пък обвини предното…

Но корупцията в Европейския съюз е добила рекордни мащаби. В последния съвместен доклад на европейската антикорупционна агенция OLAF и Дирекцията на правосъдието на Европейския съюз се заключава, че корупцията в евро-фондовете на ЕС е достигнала исторически рекордно ниво – 323 млрд. евро годишно! А от това следва, че редовното спиране на евро-фондовете на България далеч не е обвързано просто с корупция, защото тези 323 млрд. евро годишно са откраднати най-вече от държавите-членки, които получават най-много и стократно повече пари от европейските фондове! Държави като Франция, която по програмите за ромска интеграция е получила 20 пъти повече пари от България и същевременно наруши европейското законодателство, касаещо прякото движение на хора в рамките на съюза като по нацистки експулсира цигани от България и Румъния. Колко България е откраднала от тези 323 млрд. евро годишно, след като получава жълти стотинки от евро-фондовете. Трубадурите на евро-атлантическата шайка обаче вменяват на българите, че са крадливи, корумпирани и некадърни и за това Европа давала най-малко пари на най-бедната държава-членка в съюза с минимална работна заплата 159 евро…

Корупцията в европейските структури е достигнала небивали мащаби. Ако по-рано годишният обем на кражбите от европейските фондове се изчисляваше със стотици милиони евро, то днес той се изчислява с милиарди”, – е казано в документа. Приведени са и конкретни цифри: “…от корупция страните на ЕС ежегодно губят 323 милиарда евро, което съставлява почти една трета от предложеният на ЕС седемгодишен бюджет за 2014-2020 година. Полицията и прокуратурата на страните от съюза за “Злоупотреба със служебно положение” и “Корупция” през 2013 година са повдигнали 67 800 наказателни дела”. 

Какви тогава са истинските причини България да получава най-малко пари от всички останали държави-членки?

Да, вината е в тези, които „договаряха“ условията за членството ни в Европейския съюз. Те бяха корумпирани, но от самите европейски чиновници, които диктуваха условия, които обслужват тях и рушат пряко националния ни интерес. Хора като Меглена Кунева, която в интерес на френската „Париба“ договори затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлудуй“, което доведе за нас българите – 30 на сто по-високи сметки за ток. В последствие Кунева беше назначена на висок пост в „Париба“ и прибираше огромна заплата. Стана и еврокомисар. 

България получава най-малко пари, защото тя няма място в ЕС. Тя беше сред държавите от Източна Европа, които съюза побърза да „погълне“ след 1989г., за да увеличи геополитическото си влияние в региона и да отслаби руските позиции. Същата борба сега се води и за Украйна, но украинците са обхванати от нашия евро-оптимизъм. Те не виждат желанието на държави като Великобритания и Германия да напуснат съюза.

Илюзиите, свързани с ЕС в общественото съзнание, насаждани от пропагандата, започнаха да се разсейват твърде бързо. Ако в края на 2004 година приблизително половината от българските граждани считаха, че след като България стане член на ЕС, жизненото равнище ще се повиши и защитеността от престъпления ще нарасне, то около година и половина след присъединяването, позитивните очаквания спаднаха значително, до около една трета от анкетираните граждани. В отговор на въпроса „Промени ли се вашето собствено материално положение след влизането на България в ЕС“ националното проучване от май 2008 година дава следните резултати: близо 40 % отговарят, че материалното им положение се е влошило, само 10 %, че се е подобрило, а за останалите 50 % то е останало същото.

 

Автор: Уго Чан

 




Гласувай:
4



1. bven - Така и ще бъде - от една страна грабят европейските шефове, а от друга - местните чорбаджии
30.10.2018 09:47
и ще продължи, докато не се отворят очите на всички и започнат да виждат истината!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28362939
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930