Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2014 22:58 - Изборни етюди - стари-нови далавери. Изходът.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3191 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 30.09.2014 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Стари-нови далавери-изборни етюди. Изходът.

            Приключих предизборните си проучвания и сега съм повече от всякога убеден, че с търговията на избиратели трябва да се приключи или светкавично да се декриминализира, но за втория изход ще спомена накрая.

            Надявах се, че наистина службите ще свършат този път някаква работа и ще контролират търговията, поне за респект. Нищо такова няма, няма да се случи и в деня за избори, защото търговията е направена отдавна, ролите са разпределени и в края на кампанията само се уточняват връзките и се напомня кой за какво е получил пари. Празно няма и трябва да ви кажа, че търговията съвсем не е само сред циганите. Там, разбира се, е най-видима, но не отстъпват и другите етнически пояси – пенсионери, ученици, работници, инвалиди. Така че – добър ден и бъди щастлив избирателю, особено този, който няма да си направи труда да отиде до урната, защото тогава цената на купения вот нараства с геометрична прогресия.

            Меката на изборния алъш-вериш и този път са пловдивските махали „Столипиново” и „Шекера”, а в Арман махала гласуването за ДПС се възприема като задължение и без пари. Основните брокери съвсем не са от партийните лидери с изключение на ръководството на ДПС в „Столипиново”. Ролята се играе по традиция от така наречените „лидери на мнение” – лихвари, търговци на дрога, магазинери или просто религиозни водачи. Схемата е позната от години – 50% предварително и 50% след избора, като се сочат трите имена и ЕГН-тата. Засечки рядко се случват. Но в последната седмица видях нещо в „Столипиново” и „Шекера”, което ме изненада, защото досега не се бе срещало в изборната технология. Брокерите карат клиентите си да подписват записи на заповед с падеж седмица или две след 5 октомври. Циганите, разбира се, нямат нищо против да сложат подписите си под листа хартия и да вземат половината от обещаното, но след това им се обяснява, че може да се наложи да върнат с лихвите сумата, ако не излязат гласовете в съответната секция. Бяха ми показани празни бланки на запис на заповед, в които името на поемателя е предварително написано и си има всички задължителни атрибути, включително и задължителното „Без протест”. Хватката е желязна: поемателят си гарантира връщането на парите, ако не излезнат предварително уговорените гласове и очаквам бум на исковете в районния съд след изборите. Сделката е чиста, сигурна и най-важното – законна. Сериозните играчи в „Столипиново” по тази схема са съветниците от ДПС Бранимир Иванов/Али Байрям/ и Джамисет Джафер, а Илко Семиров и Хасан Хасан се представят като „активисти на Бареков”, дори не знаят името на партията му. По-тихичко и по-контролирано работят хората на Гочиту Гергов, т.е. БСП в Пловдив – разиграват се обещания за опростяване на дълговете в магазини и спокойствие за търговците на цигари без бандерол. Колкото и парадоксално да изглежда в големите цигански махали последната седмица се появиха  и търговци в полза на бившия кмет Славчо Атанасов, който е кандидат на уж Патриотичния блок. При него се играе със социалните помощи и безспирните курбани. И всичко това се случва пред очите на полиция и разследващи, особено в районна на мафиотското Трето РУ на МВР в Пловдив.

            Направих малка справка и се оказа, че от четвъртък в „Шекер махала” започват четири цигански сватби, а в „Столипиново” са цели шест. И десетте ишмедемета са платени предварително и ролите отсега са договорени, а като прибавим, че от събота започва голямата веселба за Курбан Байряма е лесно да се предвиди какво веселие ще настане в циганските гета, какви „дарове” ще се раздават и колко кръв от жертвени животни ще се пролее. Мога да се обзаложа, че в неделя активността ще е рекордна сред мургавото население на Пловдив в чест на големия мюсюлмански празник, а после ще броим „правилните” бюлетини.

            Тъжното е, че нито една медия не стъпи в тези два квартала, не направи никакво разследване, досега няма нито един сигнал за предизборната търговия в прокуратура или полиция. Сякаш се примирихме с този наш феномен и на никой не прави впечатление.

            Вчера станах свидетел и на една друга, съвсем открита търговия на гласове, но сред младите. Спрях се пред шатрата на България без цензура, където имаше доста млади хора, които се записваха при човек с компютър, който им искаше личните карти и записваше данните. Оказа се, че опашката е за наблюдатели. Този с компютъра записваше данните, после питаше за телефона, даваше бадж на чакащия и 20 лв. с обещанието за още 30 лв., ако се появи в съответната изборна секция. Пред очите ми за десетина минути се записаха около петима „активисти” на новия политик, по-известен като непреходния Дудук. Разбира се, никой не реагира, че това е развращаващо за тези млади хора.

            Вялата предизборна кампания има своите обяснения, но най-същественото от тях е, че се уморихме от наглата, безкрупулна търговия с гласове, което наблюдаваме вече десетилетия. И не се научихме, че един от начините да се намали относителната тежест на купените гласове е, ако се отиде да се гласува масово и да се снижи относителния дял на търговците, на онези, които ще напълнят урните в Турция/в това отношение призива на Дудука за блокиране на границата е хитър ход в полза на ДПС/ и в крайна сметка на онези, които развързват кесията с дългоочакван реванш в изборите. За 25 г. превърнахме всичко в сделка, в търговия и нагла демонстрация на сила, сякаш останахме без съпротива и воля, без рефлекси на свободната воля. Като последен опит за частично вразумяване ще предложа няколко мои идеи за частично справяне с тази миазма на родния политически стил.

            На първо място, колкото и да изглежда абсурдно:  законодателно да се декриминализира купуването и продаването на гласове. Да, да, точно така – да се разреши търговията на „свободен вот”. Пред всяка секция да има масички на партиите и всяка предлага колкото иска за глас, избирателят минава преглежда офертите, обещава, взима си парите и отива да гласува, а вътре в стаичката, ако иска спазва уговорката, ако иска си пуска, за който реши. Това е. Партийните брокери ще наддават, докато им свършат парите, но пък целокупният електорат ще припечелва законно от обещания. Сигурен съм, че така ще бъдат финансово обезсилени олигарсите без да има никаква гаранция за възвръщаемост. Хората ще се освободят от тегобата на „забраненият плод” и изборите ще станат един приятен ангажимент за неделния ден. Нали на свинеподобната Мара Мисса принадлежи сентенцията „Изборите са пазар” – ами да си го направим наистина пазар! Минаваш и избираш от кой колко да вземеш, пък после… нали е пазар. Тази българска иновация ще направи световен пробив в политическата канава  и ще стимулира до непостижими висоти активността на обеднелия електорат. Е, нека да видим до къде ще стигнат финансовите запаси на търговците, всички нашенски партии и задкулисието българско. И без това дейността по превенцията на този изроден механизъм на прокуратурата и полицията стига до практическата нула или най-много до някоя пробация за обосял циганин . Така че - разрешете търговията  за гласове, направете я явна и свободна, нека като е пазар да е пазар с всички закони, описани още от другаря Маркс, пък кой как ще гласува е отделен въпрос, важното е всеки да си получи някой лев за разходката до секцията.

             На второ място – светкавично премахване на всякакви номера на бюлетините, както и на абревиатурите на партиите. На бюлетините се изписват пълните наименования на участниците, без никакви номера, т.е. който може да прочете „Движение за права и свободи”, „Граждани за европейско развитие на България”, „Реформаторски блок” или „България без цензура” той гласува, защото чл. 7 от Закона за просветата гласи, че образованието до 16 г. в България е задължително и се предполага, че гласоподавателят до тази възраст трябва да се е научил да прочете поне едно изречение. Всичко останало е държавна далавера и драстично неспазване на законите. Сега им пишат по ръцете номерата или абревиатурите – в с. Румянцево миналата седмица видях следния плакат: „ББЦ - № 13”. Нищо друго, същото ще им надраскат по ръцете и на 5-ти, или пък ДПС, или пък БСП и така нататък. А който иска да гласува преференциално ще се пресегне в другия край на тъмната стаичка, където за всяка партия са написани имената на всички кандидати и ще отбележи вота си срещу името, а не срещу номерчето. Простичко е, нали? Премахване на това тото, което играем от 15 години в полза на неграмотните и непросветени типове, които решават съдбата на държавата.

            На трето място – Във всеки избирателен район се подреждат имената на различните партии по различен начин и така отпада унифицираната мярка за гласуване/една, две педи или определена дължина на клечката, с която мерят/. Принципът е прост и ясен – неграмотният, тъпият, безпросветният не може да гласува. Точка. Не му се забранява, но да бъде така добър да прочете поне две изречения.

На четвърто място – в сферата и обсега на предложения от президента референдум, а именно – добрата, стара и справедлива мажоритарна избирателна система в два тура. Така, както е във Великобритания от триста години. Мога много лесно да убедя всеки, че двуполюсният модел е по-добър от желето сега и че е по-трудно да се купят 240 депутати, отколкото 5-6 партийни лидери, които да впишат „правилния” кандидат начело на листата.

И на пето място – електронно гласуване. Не машинно – електронно. Влизаш в световната мрежа и с уникален, персонален код избираш своя фаворит. От всяка точка на земята, не само от Турция.

Посткомунизмът  ни превърна в хитреци и тарикати, в апатични и безразлични политически животни, демографски дегенерати и обществени бегълци, а за промяната на този екзистенциален товар са нужни смели и радикални реформи, дано някой се намери да ги направи… Но идете да гласувате на 5 – ти октомври, иначе идват ония неграмотните, купените и наглите.




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Е да, ама на
06.10.2014 06:50
Гочиту му се е.а дръндара лелин. Такъв лабут не бяха яли. Бойко им го натутурузи целио. Барабар с макарите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543798
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031