Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 01:10 - Кобрата Пулев и българите
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 88179 Коментари: 19 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Кобрата Пулев и българите

            Почти едно денонощие след мача на Кобрата с Кличко съм изумен от коментарите по социалните мрежи. Имам чувството, че доста от българите са щастливи от загубата и точно от начина, по който тя се случи, просто определенията ме шашват и липсва адекватно обяснение на този тотален негативизъм. Имам чувството, че претенцията на псевдо-интелектуалците е за изключително модерен стил на изразяване към безспорно най-голямото събитие в българския спорт за тази година, а стилът им е на подигравки, забележки за самочувствието, дори за немския на българина. И замлъквам, защото ще кажа твърде гадни неща за този интелектуален, градски „елит”.

            Поради вълната от злостни коментари ми се ще да припомня някои очевадни неща. Да, Кубрат Пулев загуби с нокаут, но загуби от десетилетния световен шампион. В професионалния бокс са губили с нокаут такива светила като Джордж Форман, Джо Фрейзър, Сони Листън, Майк Тайсън, самият Кличко е нокаутиран три пъти. Какво изненадващо виждат нашите „специалисти”? Да, Пулев не бе съвсем готов за такъв мач. Но не го ли напомпаха да отиде за битка с Кличко именно нашите прекомерни амбиции. Почти година журналисти и коментатори се пръскаха от удоволствие да подчертават как Пулев ще съсипе Кличко, който имал „стъклена” брада и вече губи издръжливостта си. И така Кубрат остана почти година без официален мач в очакване на този двубой, който при това бе отложен, но в тази грандиозен театър е позволено и това, защото тук се разиграват огромни пари. Да, Кобрата тръгна още в началото да се бие с машината Кличко, но тотално пренебрегваше защитата. Дори след двата нокдауна в първия рунд продължи да държи гарда доста ниско и не се движеше добре по ринга. Но това момче е само от началото на професионалната си кариера, а украинеца разполага с щаб от 20 души и между тях двама американци, преминали и подготвили  стотици гладиатори за такива битки. До ъгъла на Пулев стояха само брат му Тервел, който още е активен състезател и един треньор. Толкова.

            Дами и господа, другари и другарки, това бе мач за световната титла в професионалния бокс и за първи път до него стигна една българче само след двадесет мача! Не бъркайте аматьорския бокс с професионалния – те са различни спортове. Да стигнеш дотук е огромен успех, ама наистина огромен, защото мачът бе предаван в 150 страни по света и навсякъде се чу българския химн и се развяваше нашия трикольор. Да не говорим за милионите долари, които се разиграваха на ринга. Колцина в последните десетилетия направиха това? Психическото напрежение в такива битки е огромно и самочувствието на Пулев преди мача бе един от начините да се намали този непомерен натиск, докато Кличко е провел точно три пъти повече мачове от нашето момче, неговата промотърска компания спечели търга за организацията и имаше зад гърба си четирите пояса на световен шампион в различните версии, а това е и влияние, и самочувствие, и пари.

            Спортът през последните години се превърна в огромна машина за пари, реклама, социален феномен, тв-права, рейтинги с мулти национален ефект. Онази нощ в тази месомелачка  участваше и България с Кубрат Пулев, там в Хамбург, пред 16 000 зрители. И тук искам да кажа няколко думи за истинските победители на това поле на представлението. Това бяха българчетата от Лондон, до Стокхолм и София, които направиха залата като „Арена Армеец” в столицата. Беше невероятно, наистина и колко е хубаво, ако има повече като Кобрата, та да си напомпим самочувствието и чувството за българска общност навсякъде по света. Украински милиардери пристигнали часове преди мача с частни самолети и заеха местата около ринга, които се разпродават на търгове, които започват от 1 000 долара нагоре. А нашите хора се придвижвали, който както може от цяла Европа, за да направят това незабравимо шоу и да се чуват непрекъснато дори когато губим. Мой приятел даде последната си заплата за билет с автобус до Германия, за билет за мача и се върна също с автобус. Носеше си храна за из път, само и само да гледа един българин на ринга за световната титла. Върна се преди два часа и каза щастлив: „Направихме залата българска. Бях горд, въпреки че загубихме.” Толкова рядко се обединяваме около нещо през последните години, че и това само да е от „ефекта Пулев” - стига!

            Иначе хубаво е, че нашия боксьор призна след мача: „Не съм доволен от себе си. Победи ме заслужено, но продължавам напред.” Нямаше как да е другояче. Още след първия нокдаун за мен битката приключи – ударът бе тежък, в брадата, Пулев трудно се изправи, въпреки заставането му на един крак. Последва втори и нашия излезе съвсем от ритъм. Във втория рунд Пулев се опита да успокои мача да изостри двубоя, но не му се получаваше, защото тактиката му бе тотална сбъркана. Според мен бе груба грешка да се тръгне още в началото да търсиш изостряне, бой и размяна с такъв боксьор като украинеца, просто той е физически по-силен и винаги при една размяна ще постигне нужния му превес. Кубрат трябваше да затвори мача от началото, да влиза в клинч, да вдигне гарда и се стреми да докара двубоя до 8, 9 или 10 рунд, да поизмори по-възрастния съперник и тогава да тръгне на размени, пък каквото стане. Не го направи и тръгна още от първия рунд на надиграване със световния шампион, което му прави чест, но не бе най-добрата тактика. Видя се, че в защита Кубрат просто не е подготвен, влизаха в главата му всички удари на Кличко, което го доведе на три пъти до състояние на нокдаун, докато в петия рунд всичко приключи. Тъжното е, че всички тежки удари, включително и решителния на Кличко бяха едни и същи – ляво кроше от средна дистанция с къс размах, което показваше, че щабът на Кличко внимателно бе подготвил тактиката, но пък хората на Пулев не бяха в състояние в развоя на мача да се коригират, а пък и той вече бе гроги след първия рунд.

            От доста време българите имаме толкова рядко поводи за гордост и обединение, че мачът на Кубрат трябва да ни радва – българин мери сили с най-добрия, излиза за световната титла! Просто е невероятно как се появиха толкова злобари и критикари след загубата, а никой сякаш не вижда големия успех за спорта ни, за България? Станали сме дифинитивно тежки скептици, отчаяни песимисти и много, много претенциозни „европейци”. Доста тъжни размисли предизвиква отзвукът след мача – българите сякаш всеки ден имат по един шампион в спорт като професионалния бокс… Всъщност дали тази немара към българските успехи и омаловажаването им не е причината да сме вечно недоволни от живота си??!




Гласувай:
44


Вълнообразно


1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
17.11.2014 01:36

Прав си, човече. Аз се чудя същото цял ден. Защо някои хора, включително мои приятели, намериха нещо хубаво в тази загуба? Hямам обяснение! Защо да е положително това, че пропуснахме добра възможност да се почувстваме равностойни на най-големите?

Bярно, успехът на Евровизия също е важен, но защо ги противопоставят? Защо всичко се разглежда от ъгъла на някакво разделение и противопоставяне? Двете събития не са в конфликт. Защо измислиха такъв?

Имам чувството, че някои хора се страхуват от изпотяването в даден спорт, полагането на усилия, премерването на сили.... Кое му е лошото? На някои от нас ни трябва нещо повече от размяна на цветенца, тревички, тиха музичка, дечица играещи на поляна, слънчице..... Кое пък му е лошото да ти скочи адреналинът до небето?

цитирай
2. dinkov - Динков
17.11.2014 02:06
Тези които злорадствуват никога през живота си не са се качвали на ринг, тепих, подиум и не са били истински спортисти, затова и не разбират за какво става дума.
Аз пък и в най-смелите си мечти не съм си помислял, че ще гледам българин да оспорва тази титла. Е загуби, но макар и за малко направи такива като мен щастливи.
Браво на Пулев. Дано България има повече спортисти като него.
Ицко
цитирай
3. ferhunde - ОК, имаш право на мнение и макар че не ...
17.11.2014 12:05
ОК, имаш право на мнение и макар че не съм съгласна, го уважавам.
За мен е малоумщина да изкарваш тая празна кратуна някакъм герой, но карай да върви.
Ще те питам не ти ли е неудобно да стърчиш на първа с фалшиви прочити, напомпан от онова лудо същество,което и при теб се е изходило?
Лудият Донев пак е пощръклял тия дни.
цитирай
4. ferhunde - А, и гласовете ти са от неговите к...
17.11.2014 12:06
А, и гласовете ти са от неговите клонинги.
Полазил те е лудият и не можеш да се изчистиш скоро.
цитирай
5. ferhunde - А, и гласовете ти са от неговите к...
17.11.2014 12:07
А, и гласовете ти са от неговите клонинги.
Полазил те е лудият и не можеш да се изчистиш скоро.
цитирай
6. katan - БРАВО, ХРИСТО!
17.11.2014 14:00
"Дами и господа, другари и другарки, това бе мач за световната титла в професионалния бокс и за първи път до него стигна една българче само след двадесет мача!"

САМО след 20 мача!

Българският нихилизъм към БЪЛГАРСКОТО стана пословичен!

УСПЕХИ НА БРАТЯТА ПУЛЕВИ!
КУБРАТ ЩЕ Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН! НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪМНЯВА В ТОВА!
цитирай
7. lado - Ти, Ицо , си едно от големите ми разочарования
17.11.2014 14:19
Като се почне с това, че когато се захванах с блога си, попрочетох за теб в пресата.
И се натъкнах на факта, че си осъден за мошеничество...на дребно, де.
Спотаих емоциите си. Гък не казах, на никого не подметнах...Грешка. Моя грешка'
Възхищавах се на перото ти и позицията. Затова.
После обаче видях и прочетох, как подкрепяш избора на мутрата...
И целия ти авторитет отлетя в моите очи...Знам, че те боли мандалото за това. Па и не си единствения авторитет, които се срина пред очите ми.
Та за Кобрат-а - какъв успех за спорта ни е за титлата да играе такъв смешен боксьор без нито едно боксово достойнство? Псевдо, ерзац, менте, самозаблуда. Ама бил стигнал с победи - леле, колко ли са били смешни противниците му?
Ицо, остани си със здраве (знам, че ти е разклатено)
Язък...
цитирай
8. lado - А, Катан! Рисувай си, ама не публикувай картините си. По-лоши са от коментара ти
17.11.2014 14:21
katan написа:
"Дами и господа, другари и другарки, това бе мач за световната титла в професионалния бокс и за първи път до него стигна една българче само след двадесет мача!"

САМО след 20 мача!

Българският нихилизъм към БЪЛГАРСКОТО стана пословичен!

УСПЕХИ НА БРАТЯТА ПУЛЕВИ!
КУБРАТ ЩЕ Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН! НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪМНЯВА В ТОВА!

цитирай
9. denisgeeo - относно
17.11.2014 16:00
Много добра статия Г-н Торос! Но, когато още преди началото на мача, феновете ни се изложиха с освиркването на химна на Кличко, разбрах, че шансовете на нашето момче се изпариха. Колко въздържан беше световния шампион! Въпреки всичките му номера, той много добре знаеше как да спечели наивната публика. Като се прави на невинното агънце заплашено от злия, алчен, необразован вълк. Как ли се е подхилвал в себе си при тия освирквания.
цитирай
10. minevv - da
17.11.2014 16:30
прекрасен пост
Просто сме с комплекси и
все ни се иска да сме уникални - и се присламчвае към УСПЕХА на Кубрат.
Нокаута си е победа на този етап от кариерата на кобрата... ще чакаме следващите двубои
А ако някои не е доволен,, да вземе да потренира и сам да се яви на КОБРАТА;-))
цитирай
11. bezistena - С уважение за мнението и различната ...
17.11.2014 16:37
С уважение за мнението и различната патриотичната нагласа на всеки,ви предлагаме и нашето становище:
http://bezistena.blog.bg/history/2014/11/17/kak-jelanieto-i-molitvite-na-bylgarite-i-svetata-liturgiia-k.1314515
"Как желанието и молитвите на Българите и светата литургия Кубрат да размаже Кличко,размазаха Българина!
цитирай
12. kanibal - Чета ти статиите във Фактор и много ...
17.11.2014 16:46
Чета ти статиите във Фактор и много ги харесвам, но тук за първи път си направил колосален гаф, възхвалявайки тоя герой за тълпите.
Ще ти кажа защо се зарадвах, че Кличко размаза Пулев. Не за друго, а защото освиркаха някои от нашите лумпени химна на Украйна!!!!
На страната, на която днес се възхищава светът, защото се отскубна от лапите на кръвожадния Путин, забрани комунистическата партия и прие закон за лустрацията, и която нашенските идиоти наричат фашистка.

Пулев не е виновен за тая гавра с Украйна, но и чисто спортно отношение той беше по-слаб. Това си е.
цитирай
13. raders - Истината е, че това не е спорт. Да се ...
17.11.2014 17:31
Истината е, че това не е спорт. Да се кефиш от кървища означава, че животинското преобладава при вида хомосапиенс. И забравете всички тези патриотични тупурдии; гадно е!
цитирай
14. net4eto - В заглавието има грешка. Трябвало е да бъде Коврата Пулев.
17.11.2014 18:15
цитирай
15. mikolaj - Не е до патриотизъм
17.11.2014 18:44
Не съм някакъв ура-патриот, но чак пък да викам против представителя на България, защото бил "тъп" или защото някой идиот освиркал химна на противника...
Човекът си е боксьор, плащат му да се бие. Други хора са добри в други сфери. Да, не вземаме като неговите пари, но ще бъде ли приятно, ако някой, който не разбира нищо от нашата професия, реши да коментира как си вършим работата?

А другият момент е, че, малко или много, по света се заговори за България. И поне този път не ни свързаха с автокрадци или просяци. Лиспват ни такива хора, които да привлекат положителен интерес към страната ни. В последните години са все по-малко...
цитирай
16. germantiger - ПУЛЕВ НАГОВОРИ ВАГОН ГЛУПОСТИ СЛЕД МАЧА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ ГОВОРИ
17.11.2014 20:15
Хубавото
Кубрат каза няколко думи, които ще останат паметни, защото са нужни за днешните българи - стана емблема и то положителна, такива днес български емблеми има много рядко. Силни думи от силен човек и най-важното за хората - от българин. Оставям настрана само емоционалния им ефект и това, че такива думи проблеми не решават, нито честно посочват проблемите български.

Лошото
Бгпубликата освирква чужд химн-украинския, освирка шампиона след победата му, човека не си каза думата, за разлика от възпитаните (на пръв поглед украинци) - българите изглеждаха (и на вид част от тях) като хуни. В един убит емоционално и нарочно запад - това е хубаво и лошо - в тази тема няма да влизам.

Позитивното
Мисля, че никой (поне в моите спомени, а аз братята Кличко ги гледам от десетилетия), пак казвам/пиша - мисля, че никой не е ставал три пъти от земя пред Кличко, в последните боеве никой не му е вкарал дори няколко чисти удара, а Пулев два пъти избухна и още два пъти го достигна и "нацели". Ако имаше силен удар (а Пулев за тежка категория няма за жалост) мача можеше да бъде друг.

Отрицателното
Очаквах повече с крака от Кубрат, но почти нищо... с изненада видях, че украинеца е видимо по-бърз, лявата му "кука" "от място" дори надминава тази на Томи който я правеше с телодвижение. Кубрат беше бавен и дори "не видя" куката, която го нокаутира.

Резултата или извода
Разликата между Кличко и другите е още огромна или поне голяма и забележима. Вероятно след него са Хей (който загуби от Кличко също), Поветкин (също загубил) и мисля Уайлдър (все още не е срещал малкия брат Кличко). След това "идват" като класа, струва ми се британския циганин (на прима виста името не помня) и Кубрат, след тях останалите...
цитирай
17. truthful - Поведението на Кобрата в този дв...
17.11.2014 22:59
Поведението на Кобрата в този двубой не беше на боксьор, особено с разперените ръце и открития труп и лице. А това да е нормално поведение в тежка категория, където ударите стигат над 700 кг? Логично бе да играе предпазливо, да бяга по терена, да протака, но и да се пази - с 5 години и по-млад все пак!!!. А той едва ли не тупаше ръкавиците като пред някой подпийнал хлапак опитал да стигне до Андреа в чалготеката. Мисля, че Кличко бе снизходителен, макар, че се видя как със злоба налетя при нокаута, сякаш иска да го убие. Здрав пердах допусна това момче, но все пак взе 1,4 милиона долара. Колко ще са чисто за него не зная, но поне да беше играл както трябва, а той просто бе един палячо, което не му прави чест. Можеш да загубиш, но с 3 ногдауна и накрая нокаут, и с тези разпарени ръце просто не е за вярване! Ако можете да го видите как се боксира в Китай 2008 г, когато го дисквалифицираха нечестно по точки(тотава скочи от ринга ядосан!!) и сега преди два дни -О, разликата е огромна. Ама това било профи бокс. И какво от това? Отиваш да те пребият за пари ли? Май на това заприлича. А приказките за България и българите сме ги чували. А продължаваме напред!? Къде ще продължаваш бе пич? Ти не трябва да се показваш поне половин година по улиците от този изход и това поведение.
цитирай
18. germantiger - и ощв Пулев първо е славянин - по ...
18.11.2014 15:47
и ощв
Пулев първо е славянин - по негови думи, в интервю, лошо няма, все пак не е казал марсианец.

Второ - преди лакета на Кличко, още в първия руънд и първите секунди имаше ЛАКЕТ НА ПУЛЕВ СРЕЩУ КЛИЧКО.

Трето - всички се допингират, вкл. Пулев, който само преди няколко гиднинбеше буквално слабоват боксьор за тежка категория и това му личи. На Кличко също му личи поради васкуларицзацията.

И финално - влизането на Кличко в клинч е в пъти по-нормално от ударите в тила и бъбреците, които нанасяше Кубрат.
цитирай
19. bojo12345 - Да достигнещ до финален двубой за световната титла ....
19.11.2014 19:22
Само това е повод да се гордеем с нашето момче!
Млад е , ще трупа опит и рутива и мога само да му пожелая да бъде здрав и до нови успехи с които да ни радва!
цитирай
20. karoton - Браво,Кобра!!!!!Продължавай напред!!!
23.11.2014 22:32
Всички истински българи обичат този спортист,защото е защитник на националната ни чест,защото е спортсмен и защото има титаничен дух.Мислите ли,че е бил уверен,че е готов за този мач?Съмняваше се,затова започна предпазливо и страхливо.Давид срещу Голиат...Благодаря на всички българи,които го подкрепиха там,в залата!Той загуби битката,но умножи приятелите си.Продължавай напред,Кобра!!!!!!!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541418
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031