Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2015 00:56 - Събуди се от сън и възкресни от мъртвите! Преподобен Анатолий, старец Оптински
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2698 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2015 01:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чедо мое, знай, че в последните дни, както казва Апостолът, ще настъпят времена тежки. И това ще е поради оскъдяване на благочестието. Ще се появят в църквите ереси и разколи, и както са предсказвали Светите Отци, няма да има тогава на престолите светителски и в манастирите, хора опитни и изкусни в духовния живот. От което ересите ще се разпространят навсякъде и ще прелъстят мнозина.

 

image

... не питай, за кого бие камбаната,

Камбаната бие за Тебе!

 

Врагът на рода човешки ще действа с хитрост, та, ако е възможно, да склони към ересите, и избраните. Той няма да започне грубо да отхвърля догматите за Светата Троица, за Божеството на Иисуса Христа, и за Богородица, а незабележимо ще започне да изкривява Преданието на Светите Отци, от Светия Дух – учението на самата Църква. Хитрините на врага и неговите устави, ще забележат малцина, най-опитните в духовния живот. Еретици ще вземат властта над Църквата, и навсякъде ще поставят свои слуги, и благочестието ще е в пренебрежение. Но Господ няма да остави своите раби, без защита и в неведение. Той е казал: «По плодовете им ще ги познаете». Затова и ти също се старай, по плодовете, и по делата на еретиците, да отличиш истинските пастири. Духовните грабители, расхищаващи духовното стадо «...ще влязат в дворовете овчи, и ще пропълзят вътре», както е казал Господ, т.е. ще влязат незаконно, и ще унищожават с насилие Божиите устави. Господ ги нарича разбойници. И действително, първата им задача е гонение на истинските пастири. Ще ги пращат на заточение, защото без това няма да могат да разграбят стадото. Затова, сине мой, като видиш поругаване на божественния чин в Църквата, на отеческото Предание и установения от Бога порядък, знай, че еретиците вече са се появили, макар че може временно и да скриват своето нечестие, или ще изопачават божествената вяра незабележимо, за да успеят да подлъжат и да привлекат повечето от неопитните.

Гонение ще има, не само срещу пастирите, но и срещу рабите Божии, защото бесът, ръководещ ерестта, не може да търпи благочестито. Познавай в тях вълците в овчи кожи, по горделивия им нрав, по сластолюбието и по властолюбието им, – защото ще са клеветници и предатели, сеещи навсякъде вражда и злоба. И затова е казал Господ, че по плодовете им ще ги познаете. Истинските раб Божии са смирени, братолюбиви и послушни на Църквата.

Голямо притеснение от еретиците ще има над монасите, и монашеският живот тогава ще бъде подиграван. Ще оскъдеят обителите, ще намалеят монасите, а които останат, ще понасят насилие. Ненавиждащите монашеския живот, които само на вид са благочестиви, ще се стараят да скланят монасите на своя страна, обещавайки им покровителство и житейски блага, а непокорните ще заплашват с изгнание. От тези заплахи малодушните ще изпаднат в голямо униние. Ако доживееш до това време, сине мой, радвай се, защото тогава за вярващите, не постигнали други добродетели, ще бъдат приготвени венци, само за едното стоене във вярата, - по думите на Господа: «Всеки, който Ме изповяда пред хората, и Аз ще го изповядам пред Отца Ми Небесен». Бой се да не наскърбиш Господа Бога твой, сине мой, бой се да не изгубиш венеца, приготвен от Господа, бой се да не бъдеш отхвърлен от Христа, в тъмнината външна, на мъки вечни.

Мъжествено стой във вярата, и ако е нужно, с радост търпи изгнание и други скърби, защото с тебе ще е Господ и светите мъченици; и те с радост ще гледат твоя подвиг. Но горко в тези дни, на монасите, които са се обвързали с имущество и богатство, и поради любв към покоя, са готови да се подчинят на еретиците. Те ще приспиват съвестта си, казвайки: «Ще опазим или ще спасим обителта».

Но с ерестта, в обителта ще влезе бесът, и тогава тя няма да е света обител, а само прости стени, от където ще отстъпи благодатта, до свършека на века. Но Бог е по-силен от врага и никога няма да напусне своите раби. Тогава истинските християни ще избират уединени и пустинни места. Не бойте се от скърбите, а се бойте от наглостите на еретиците, стремящи се да разлъчат човека от Христа, и затова ни е заповядал Христос да ги считаме за езичници и митари (- т.е. митничари). И така, сине мой, укрепяй се с благодатта на Иисуса. С радост бързай към подвига на изповедничеството и понеси страданията, като добър воин на Иисуса Христа, Който е казал: «Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на жвота». На Него, с Отца и Светия Дух, слава и държава во веки веков. Амин.

Преподобни Анатолий (Потапов), старец Оптинский

 

 


В името на Отца, и Сина, и Светаго Духа! Амин!

«На мене, немощния Серафим, Господ ми откри, че на земята руска ще има големи бедствия. Православната вяра ще бъде подгазена, архиреите на Църквата Божиея и другите духовни лица, ще отстъпят от чистотата на Православието, и затова Господ тежко ще ги накаже. Аз, немощният Серафим, три дни и три нощи молих Господа, по-добре мене да лиши от Царстото Небесно, а тях да помилва. Но Господ отговори: - "Няма да ги помивам: защото те учат на учения човешеск, и на думи Ме почитат, но сърцето име е далеко от Мене..."»

 

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_11356/

 

Превод, Григор Симов




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28374130
Постинги: 4302
Коментари: 7560
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930