Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2015 08:45 - Магнезият - важен елемент за здравето на организма - Д-р Владимир Шишков
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4261 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ролята на магнезия за нормалното функциониране на човешкия организъм е добре изследвана и призната. Той участва в над 300 важни метаболитни реакции в организма и е много важен за функциите на сърцето, мускулите, нервите, костите и зъбите. Магнезият заедно с калция, са минералите, които имат най-високо вътреклетъчно съдържание.


/Чували сте, колко е важен калция за живота ви. Казваха, че калцият изгражда здрави кости и зъби, и че предпазва от остеопороза и фрактури. 

Но - ето какво те никога не казаха за калция:
Калцият, сам по себе си, без магнезий, може да доведе до сърдечни заболявания, скованост на ставите, двигателни проблеми и даже смърт!/


В организма на възрастен човек се съдържат около 20-30 грама магнезий, като по-голямата част от това количество е в костите. Някои от най-известните функции на магнезия се свързват с възможността му да отпуска и разширява кръвоносните съдове и мускулите, като по този начин понижава кръвното налягане и облекчава работата на сърцето. Магнезият играе важна роля за нормалната проводимост на нервните импулси по хода на нервните влакна. При ниско съдържание на магнезий в организма, нервната проводимост се забавя и влошава, могат да настъпят непроизволни движения на мускулите – така наречените спазми. Когато спазмите възникват по време на сън, те предизвикват чести събуждания и влошават качеството на съня.

Друго подобно състояние, свързано с абнормална активност на мускулите на крайниците, е така наречената “непоседливост”, която също се свързва с понижено съдържание на магнезий в мускулите. При това състояние, човекът, който страда от него, се чуди къде да дене краката си, тъй като постоянно трябва да ги движи и трудно се застоява на едно място. Ето защо допълнителният прием на магнезий се препоръчва при чести събуждания по време на сън и непоседливост през деня.

Ролята на магнезия за поддържането на нормалната структура и функция на костите и зъбите, също е добре известна. Оказва се, че той влиза в много важно взаимодействие с друг изключително важен минерал – калция, поради което състоянието на костите и зъбите зависи от оптималното съотношение между калция и магнезия в организма, което трябва да бъде - калций:магнезий= 1:0,6. При недостиг на магнезий, количеството на калция се повишава, а вътреклетъчното съдържание на калий се намалява. Нормалното съдържание на магнезий предпазва от отлагането на калциеви соли в сърцето, кръвоносните съдове и мускулите и не позволява повишаването на свободния холестерол и триглицеридите в кръвта. Ето защо се счита, че магнезият притежава и антиатеросклеротично действие и поддържа нормалния тонус на кръвоносните съдове. Освен всички изброени дотук важни въздействия на магнезия върху сърдечно-съдовата, нервната и костната система и мускулите, са установени и важни функции на магнезия, свързани с метаболизма на въглехидратите, производството на енергия в клетките и синтеза на нуклеиновите киселини. Това е и една от причините нивото на магнезия в организма да се следи и поддържа в нормални граници.

Препоръчителният дневен прием на магнезий за мъже и жени на възраст 18-60 години е съответно – 330 мг за мъжете и 280 мг за жените. При установяване на ниски нива на магнезий в организма, най-удобният и достъпен начин за нормализирането им е естественият прием на магнезий с храни като зеленолистните зеленчуци,
бадеми и други ядки, банани, семена, житни култури. Нивата на магнезий могат да се повишат най-бързо при прием на магнезиеви соли под формата на добавки или лекарства. Този начин за компенсиране на магнезиев недостиг често се използва при спортистите и хора, занимаващи се с усилена физическа дейност. Предозиране с магнезиеви препарати също е възможно, поради което винаги се препоръчва те да се ползват под лекарски контрол.

http://www.zdravosloven.com/portal/statii/magneziy-136.html




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314053
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031