Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2015 08:45 - Иво Прокопиев: Така се получава, че трябва да ви ... смажем, Автор: gikotev, Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3537 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналият понеделник в-к "Капитал" публикува следната "народо-полезна" статия: Какво има в цената на тока Държавните производители заемат най-малък дял в цената на енергията.
"
Формирането на цената на електроенергията винаги е изглеждало шаманско начинание.
В така наречения микс за регулирания пазар трябва да се включат всички видове енергия, които подлежат на задължително изкупуване от НЕК, а остатъкът да се разпредели между останалите производители. Така се получава, че с най-голям дял в цената на енергията са производителите на възобновяема енергия (ВЕИ), следвани от двете американски централи с дългосрочни договори за изкупуване - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и топлофикациите и заводските централи с комбинирано производство на пара и електроенергия.

Държавната АЕЦ "Козлодуй", която е и с най-ниската продажна цена от 30 лв. за мегаватчас, има съответно и най-малък дял в цената на енергията, която НЕК продава за битовите потребители на снабдителните дружества. Другото държавно дружество, ТЕЦ "Марица-изток 2", все пак ще участва на регулирания пазар въпреки първоначалните заявки да отпадне от него.
"

И как така се получава? За това ще ни помогне (Дали?) приложената към статията графика (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

Ако искате да си спестите времето по разчитането на този ребус направете едно елементарно упражнение. Сумирайте числата около средния кръг, който трябва да ни покаже средната цена в кВт.ч и сравнете резултата с числото под него.
Резултата от сумирането е 0,302969 , а числото от долу е 0,145059 . Нещо стана ли ви ясно? Шаманско ли е? Ами да! И кой го прави такова? Журналатя. Платените журналя, да ни лъжат и мачкат.

Другото убийствено внушение, което прави поръчковата статия е, че "Така се получава, че с най-голям дял ..."

Нека преведем демагогията на Капитал-истите на разбираем български език?
Да речем, че вие произвеждате домати и възможностите ви позволяват да си осигуравате до 80% от нуждите на семейството с този продукт. Останалото можете да си купите от съседи или от кооперативния пазар. Според Капитал-истите, обаче, "Така се получава, че с най-голям дял ..." домати на вашата трапеза задължително трябва да бъдат чуждите и много по-скъпи домати, а от собствените и най-евтини можете да консумирате само под 10%. Останалата част от своята си продукция можете да продавате на "честни" частници, като самият Прокопиев, при това евтино, които после да препродават или изнасят на много по-високи цени.
И когато не само с доматите на трапезата на вашето семейство се процедира така, а и със всички останали продукти, и не само с хранителните продукти а и с повечето неща, които са ви нужни за дома и естественото съществуване? Колко време ще издържите? Колко време ще просъществува семейството ви?
Тук е хубаво да припомник, кой и как дава "свободата" на Прокопиев и Капитал-истите да се гаврят така с всички нас вече много години:

image

Това е ВТОРИЯТ 3 000 000 (три милионен) грант. Преди него имаше още един 3 000 000 грант. След него ще има още и още, и още ... докато в България не остане нито един производител на домати и на каквото още се сетите.

Така се получава, че задължително трябва да ядете скъпите и гнили "домати" на американските ТЕЦ-ове, а вашите си хубави и евтини подарявайте на ... когото трябва.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28356653
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930