Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2015 20:39 - В сянката на Foreign Policy на д-р Бжежински: Обама, ислямския фундаментализъм и Русия Част I
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 3494 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В сянката на Foreign Policy на д-р Бжежински: Обама, ислямския фундаментализъм и Русия Част I http://www.zahariada.com/

Чрез Bruno Adrie Global Research, 31ви Октомври 2015 Bruno Adrie, Мон блог d"авторско 31 октомври 2015 Регион: USA Тема: 9/11 и "войната срещу тероризма", Програма на САЩ в НАТО война   image

През 25-ти Август, 2007, кандидат за президент Обама получи подкрепата на д-р Збигнев Бжежински, срещу кандидатурата на Хилъри Клинтън на (официално) под предлог, че "да бъдеш бивша първа дама не ви подготви да бъде президент".

След две републикански мандати, че е силно критикувани, това близък приятел на Дейвид Рокфелер заяви, че Америка е необходимо "ново лице" и "ново определение на своята роля в света".

Бихте новата Америка той обеща за отхвърляне на абсурдни решения, взети от голяма глава и неквалифициран Доналд Ръмсфелд, се разглежда като един американски бедствия чрез неговия биограф Андрю Кокбърн?

imageБихте тази нова Америка извадя своите войски от Афганистан и Ирак и да се замени силната си склонност да нахлуе от желанието за диалог с престъпни държави, тези страни, които упорито отказват да отворят границите си за доброжелателните силите на НАТО и техните портфейли на обогатяващи вихри на банките на Уолстрийт и хедж фондове?  "нещо подобно", изглежда обещавам този апостол на Manifest Destiny, а твърди, че той е "готов да се срещне с лидерите на антагонисти на САЩ като Иран и Венецуела".

В предната част на такава позиция, бившата първа дама вероятно -Кой беше взел престъпление от жестокото отношение на публично се намали до това, което тя е, бивш първа дама, след което каза, че е "наивна".

Можете да вярваме, между другото, че е имало сериозни дебати за американската външна политика вътре тон той Демократическата партия. Но сигурно нещо е, че не е имало такова нещо като добри отношения между войнствената демократ жената и стария ветеран на екскурзии и заобикаляния на съвременната дипломация. Но как можеше да се каже, че е наивно?Как би могла да помисли за такъв човек като наивна?

Факт е, че Збигнев Бжежински имаше добра интуиция по отношение на резултатите от изборите.

imageИли той казал, неговите приятели от  Центъра за нова американска  сигурност, че младият сенатор от Илинойс вероятно ще стане президент? Ние никога няма да отговори на този въпрос, но това сигурно нещо е, че дори и преди да бъде избран Обама благодари Бжежински. По време на реч в Ирак на 9 септември 2007 г., той заяви, че не може да се каже достатъчно за приноса му в Съединените щати, но даде на публиката няколко елементи на един примерен кариера и примерен профил:

  • Д-р B "помогна за оформянето Кемп Дейвид, и да доведе до траен мир между Израел и някои от съседите си, той е човек, който е в течение на десетилетия в рамка на някои от най-изявените специалисти на външната политика" в двете страни,
  • "Той е един от нашите най-изявените учени, един от нашите най-изтъкнатите мислители" и "доказа, че е изключителен приятел и човек, който съм научил огромно количество от".

Но кандидат Обама забравих да спомена пред аудиторията в ключов елемент от неговия собствен начин на мислене: неговата откровеност у вкуса си за истината.

Защото ние наистина може да се каже, че д-р Бжежински е много откровен човека и неговата откровеност е пряко следствие от силата на убеждението, че продължава да го възбуди, поверие рано изрази с тези думи от страна на неоконсервативната проект за ново American Century: American лидерството е добро за света и добро за Америка.

image

Doctor Бжежински водене на война срещу руснаците, Kyber Pass, Пакистан, на няколко километра от границата с Афганистан на 03 февруари 1980. Какво се е случило там бе съобщено byThe Washington Post, 04 февруари, 1980 г..

Най-доброто доказателство - но не и единственият, - на "искреност" Д-р Бжежински може да се намери в   интервю, публикувано в френското списание Le Nouvel Observateur  (15/01/1998) и озаглавена "Да, ЦРУ отиде в Афганистан преди руснаци ", в която лекарят потвърждава това, което бившият директор на ЦРУ Робърт Гейтс разкри в своите мемоари  - същата Робърт Гейтс, който бе номиниран за министър на отбраната през 2006 г. и остава на мястото си до 2011 г., нека просто кажем, че почти до края на Първият мандат на Обама - фактът, че американската тайна служба отиде в Афганистан много преди датата изложени от "официалната версия на историята", който се преструва, че САЩ "Помощта на Mujahiddin започна през 1980".

Според Бжежински, който знае какво говори той:

"Наистина, това е 3 юли 1979, че президентът Картър подписа първата директива за тайна помощ за противниците на просъветски режим в Кабул. И в същия ден, аз написах докладна записка до президента, в което аз му обясних, че по мое мнение тази помощ щеше да предизвика съветската военна интервенция ".

Сега руснаците са пристигнали на 24 декември. След като изповядваха тази маневра, любимият лекар на Обама в геополитиката успокоява изказването си с думите:

"Ние не бутнете руснаците да се намесват, но ние съзнателно увеличава вероятността, че те ще."

Това не е конспирация след това, просто  подреждането на действие с цел да се увеличи вероятността от конкретен отговор. Тогава журналистката го пита, може би полушеговито, ако той "изразява съжаление, нищо от това днес". Приятните професор отговори:

"Съжалявам, какво от това? Това секретна операция е отлична идея. Това е довело до изготвянето на руснаците в афганистанския капан и искаш да съжалявате? В деня, че руснаците официално пресекли границата, аз написах на президента Картър, по същество: "Сега имаме възможност да даде на СССР войната във Виетнам. »

И той заключава в импровизирано начин, като каубой пълен с здрав разум и недостъпни за съмнение:

"Това, което е по-важно в световната история? Талибаните или разпадането на съветската империя? Някои развълнуван мюсюлмани или освобождението на Централна Европа и края на Студената война? "

Според д-р B, тези, които твърдят, че "ислямския фундаментализъм представлява световна заплаха днес" се говори само "глупости". И допълва;

"Там не е глобална исляма. Виж исляма по рационален начин, без демагогия или емоционалност. Тя е водещата религия в света с 1,5 милиарда последователи. Но това, което е там, в често срещано сред фундаменталистка Саудитска Арабия, умерена Мароко, милитаристична Пакистан, прозападен Египет, или светския Централна Азия? Нищо повече от това, което обединява християнските страни ... "

imageСлед това, няма съмнение за това, че д-р Бжежински е откровен човек. Има също така и няма съмнение за това, че по негово мнение, на най-големият враг на Америка, собственото тегло, скалата, срещу които чудна вълна на военната и икономическата глобализация се счупи, е Русия.

Що се отнася до ислямския фундаментализъм е загрижен, че ще съди за себе си, тъй като всеки има право на лична гледна точка с оглед на факта, че ние живеем в епохата на мнение: повечето хора ще повярват, което нашите политици и журналисти не го правят спрете повтарят, тези хора, които чуваме и да видим навсякъде. Те служат безскрупулен търговец лобита и тяхната основна функция е да конфискуват нашата свобода на словото и да ни накара да вярваме, приказките за, например, ислямски фундаменталисти.

Що се отнася до мен, аз съм направил моя ум: между д-р Бжежински и всички тези хора, които се използват, за да лъже и да принадлежат към една и съща номенклатура покрита с високомерие и пълнени с презрение, че съм избрана д-р Б. Защото той е направил нещо и ни казва какво е направил, понеже той искрено вярва в това, което казва той, и защото "той е човек, който съм научил огромно количество от".

Излишно е да казвам, че не споделям вярата си за ролята на Америка и вярвам, че, противно на него, че ръководството American не е добро за света и нито добро за Америка. Но съм склонен да му вярвам, когато той говори за факти.

Извадки от Интервю с Бжежински от превода на френски статията направено от  Уилям Блум и David N. Гибс.

Виж отдолу


ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ

Бжежински Интервю

The Бжежински Интервю с  Le Nouvel Observateur  (1998)

Преведено от французите от Уилям Блум и David N. Гибс. Този превод е публикувана в Gibbs, "Афганистан: съветската инвазия в ретроспекция,"  Международна политика  37, не. 2, 2000, стр. 241-242. За статия пълен текст,  натиснете тук.

Оригинална Френска версия се появи в "Les откровения d"ООН Ancien Conseilleur де Картър:" Oui, ла CIA est Entrйe ен Афганистан авангарден ле Russes ... ""  Le Nouvel Observateur  [Париж] Януари 15-21, 1998 г., стр. 76.  Кликнете тук,  за оригиналния текст на френски език.

Имайте предвид, че всички елипси появиха в оригиналната стенограмата, както е публикувано в Le Nouvel Observateur.

Въпрос: Бившият директор на ЦРУ Робърт Гейтс, се посочва в мемоарите си, че американските разузнавателни служби започнаха да подпомогне Mujahiddin в Афганистан шест месеца преди съветската интервенция. Дали този период, ти беше националният securty съветник на президента Картър. Затова Вие изигра ключова роля в тази афера. Дали това е правилно?

Бжежински: Да. Според официалната версия на историята, CIA помощ за Mujahiddin започна през 1980 г., тоест, след като съветската армия нахлу в Афганистан на 24 декември 1979 г. Но реалността, строго пазена до сега, е напълно по друг начин: Действително, беше 03 Юли 1979, че президентът Картър подписа първата директива за тайна помощ за противниците на просъветски режим в Кабул. И в същия ден, аз написах докладна записка до президента, в което аз му обясних, че  по мое мнение тази помощ щеше да предизвика съветската военна интервенция [прибавя целия акцент].

Q: Въпреки този риск, ти беше застъпник на тази тайни операции. Но може би ти си желания този Съветския влизане във войната и потърсих начин да го провокира?

B:. Това не беше съвсем като че  Ние не бутнете руснаците да се намеси, но ние съзнателно увеличава вероятността, че те биха.

Q: Когато руснаците оправдани тяхната намеса с твърдението, че те са предназначени за борба с тайно участие на САЩ в Афганистан, никой не ги вярваше. Въпреки това, имаше елемент на истина в това. Вие не съжалявам нищо от това днес?

B: Съжалявам какво? Това секретна операция е отлична идея. Това е довело до  изготвянето на руснаците в афганистанския капан  и искаш да съжалявате? В деня, че руснаците официално пресекли границата,  аз написах на президента Картър, по същество: ". Сега имаме възможност да даде на СССР войната във Виетнам" Наистина, в продължение на почти 10 години, Москва трябваше да носи на една война, която беше неустойчива за режима, конфликт, който купил за деморализация и накрая разпадането на съветската империя.

Q: И нито искаш да съжалявам, че се поддържа ислямския фундаментализъм, който е дал оръжие и съвети на бъдещите терористи?

B: Какво е по-важно в световната история? Талибаните или разпадането на съветската империя?Някои развълнуван мюсюлмани или освобождението на Централна Европа и края на Студената война?

Q: "Някои развълнуван мюсюлмани"? Но това, което беше казано и повтори: ислямския фундаментализъм представлява световна заплаха днес ...

B: Глупости! Тя се казва, че Западът има глобална политика по отношение на исляма. Това е глупаво: Там не е глобална исляма. Виж исляма по рационален начин, без демагогия или емоционалност. Тя е водещата религия в света с 1,5 милиарда последователи. Но това, което е ия докле не е умряло в ком м сред фундаменталистка Саудитска Арабия, умерена Мароко, милитаристична Пакистан, прозападен Египет, или светския Централна Азия? Нищо повече от това, което обединява християнските страни ...

 

Допълнителни източници:

Мемоарите посочени в интервюто са Робърт Гейтс,  от сенките: Story The Ultimate отвътре на Пет председатели и как те спечелиха Студената война  (New York: Simon & Schuster, 1996)., Стр 143-49. Написано от бивш директор на ЦРУ, тази книга първа разкри подкрепата скрита за Mujahiddin, преди инвазията.

Washington Post  кореспондент Стив Кол омаловажава значението на операцията на ЦРУ. Той представя разсекретени документи от Бжежински, които изразяват дълбоката си загриженост относно съветската инвазия. Според Кол, документите "показват никакъв намек на удовлетворение" от Бжежински, по отношение на инвазията. Имайте предвид обаче, че 1983 мемоари на Бжежински ясно  направя  предполага известно задоволство по отношение на съветската инвазия (Кол пропуска да спомене това).

Вижте Стив Кол,  Призрачни войни: Тайната история на ЦРУ, Афганистан и Бен Ладен от съветската инвазия до 10-ти Септември  2001. (New York: Penguin, 2004 г.), стр 50-51, 581, бележка под линия 17; и Збигнев Бжежински,  Сила и Принцип: Мемоарите на съветника по национална сигурност, 1977-1981 (New York: Фарар, Щраус, Жиру, 1983), стр. 429.

Страницата е създадена от Дейвид N. Gibbs

Назад към D. Gibbs "Home Page




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738894
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031