Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2016 21:29 - Разяснения на недоуменията за срещата с папата и за «осмия събор». logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2654 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защо наричат католиците, еретици? Защото такова е мнението на Светите Отци

Прп. Максим Грек (+ 1556): «Аз в съчиненията си изобличавам всяка латинска ерес и всяка хула юдейска и езическа...»

Прп. Паисий (Величковский) (+ 1794): «Латинството се е откъснало от Църквата и е паднало… в бездната на ересите и заблужденията... и лежи в тях, без всяка надежда за изправяне».

Прп. Никодим Светогорец (+ 1809): «Латинците са еретици, и ние се отвръщаме от тях, като от еретици, подобни на арианите, савелианците или духоборците македонияни».

Из Окръжното Послание на Източните Патриарси 1848 г.


«Единната, Свята, Съборна и Апостолска Църква... сега пак известява съборно, за нововъвежданото мнение, че Светият Дух изхождал от Отца и Сина (католиците добавили в Символа на вярата «…и от Сина»). Но това е истинска ерес, и последователите им, които и да са те, са еретици. Съставяните от тях общества са еретически и всяко духовно богослужебно общение с тях, на чада на Съборната Църква, е беззаконие».

Свт. Игнатий (Брянчанинов) (+ 1867): «Благодатта Божия е отстъпила от папистите; те са предали себе си на сатаната – изобретателя и бащата на всичките ереси.

Свт. Филарет (Дроздов) (+ 1867): «Папството е подобно на плод, чиято обвивка - християнската църковност, унаследена от древността, постепенно се разпада, за да се покаже антихристиянската му сърцевина».

Прп. Амвросий Оптинский (+ 1891): «Римската Църква... понеже не пази Светосъборните и Апостолските постановления, а се е отклонила в нововъведения и неправилни мъдрувания, - съвсем не принадлежи към Единната, Свята и Апостолска Църква».

Свт. Теофан Затворник (+ 1894): «Имало една Църква на земята с една единна вяра. Но дошло изкушението, – папата с неговите хора се увлякли в своемъдрие и отпднали от единната Църква и вяра».

Прав. Йоан Кронщадтский (+ 1908): «Католиците, лютераните и реформаторите са отпаднали от Църквата Христова. … Те явно идат против Христа и Неговата Църква».


 


Въпрос: Защо всички християни не се обединят?

Отговор: Такова обединение е възможно само при условие, еретиците да се откажат от своите заблуждения. Истината не може да се обединява с лъжата. «Кое е общото на светлината с тъмнината? Какво общение може да има между Христа с велиара?»


Въпрос: Какво е екуменизъм?

Отговор: Това е ново, противно на светоотеческото учение, мнение, че:

– уж Единната Съборна Апостолска Църква се е разделила на православие, католицизъм и протестантство;

– че уж в отпадналите от Църквата «християнски» конфесии – римо-католическата и протестантската – се е съхранила някаква «остатъчна благодат» или изкривена истина»;

 

– че уж днес е необходимо «въпреки нашите догматически! различия», «да забравим предишните спорове» за вярата, понеже имаме общ - Бог Троица, Христос Спасителя, таинствата и обрядите, - и като отменим Светоотеческото Предание, да се обединим за «съвместно свидетелство пред света», за «общохристиянски отговор на ноите предизвикателства» и «осъществяване на Евангелския призив «Да бъдат всички едно…»;

– че уж всички религии били пътища към Бога (в т.ч. ислямът и будизмът /и юдаизмът/!);

– че уж може да се молим заедно с еретиците (което категорично е забранено от Вселенските Събори).

Прп. Юстин (Попович) Чилийски (+1976): «Екуменизмът – е общото име на лъжехристиянството и на лъжецърквата на Западна Европа. В него е сърцевината на всичките европейски хуманисти, начело с папизма. Всичките тези лъжехристиянства, всичките тези лъжецъркви, не са нищо друго, освен ерес, - във всички отношения.
Неговото общо евангелско име е ВСЕЕРЕС»

Екуменизмът възникна през XX век, и активно се натрапва от Ватикана и «Световния съвет на църквите», и в последно време с него се заразиха некои йерарси от нашата Църква.
На предстоящия «Всеправославен събор» се предлага да се утвърдят основните положения на екуменизма, като закони за нашата Църква.



Въпрос: С какъв документ ще бъде утвърден екумезнизмът, на «Всеправославния събор»?

Отговор: За утвърждаване, на «Светия и Велик Всеправославен събор» през юни 2016 г., на о. Крит, е предложен документът «Отношения на Православната Църква с останалия християнски свят». Този документ е един вид богословско оправдание за участието в екуменическото движение на Православната Църква. В текста се употребяват нееднозначни, двусмислени, типично екуменически формулировки: «Древната Църква», «разделеността на християните», «възстановяване на единството на християните», «единство на Църквата» и т.н.


 

Послание на Източните патриарси 1848 г.: «У нас, нито патриарсите, нито съборите, никога не са можели да въведат нещо ново, защото пазител на благочестието у нас е самото тяло на Църквата, т.е. самият народ, който винаги иска да съхрани вярата си неизменна и съгласна с вярата на светите отци…».

Още в средата на 20 век сърбският светец прп. Юстин (Попович) Чилийски (+1976) писал: «Разделение на Църквата на части, онтологически и по същество е невъзможно. Разделение на Църквата никога не е имало и не може да има, а е имало и ще има само отпаданя от Църквата, подобно на безплодни изсъхнали клони, които доброволно отпадат от вечно живата Богочовешка лоза – Господа Иисуса Христа (ср. Ин. 15, 1-6). Така, отначало отпаднали гностиците, после арианите, после монофизитите, после иконоборците, после римо-католиците, после протестаните, после униятите».


Въпрос: Още какви опасения предизвиква «Всеправославният събор», наречен от организаторите му «Свят»?

Отговор: Преди половин век прп. Кукша Одесский (+ 1964) пророчествал: «Последните времена настъпват. Скоро ще има екуменически събор, наречен „Свети". Но това ще е самият този «осми събор», който ще е сборище на безбожници. На него всички вери ще обединят в една. После ще бъдат премахнати всичките пости, монашеството ще бъде напълно унищожено, а епископите ще са женени. Новостилният календар ще бъде въведен във Вселенската Църква. Бъдете бдителни. Старайте се да посещавате Божиите храмове, докато са още наши. Скоро не трябва да се влиза там, защото всичко ще се измени. И само избраните ще забележат това. Ще задължават хората да идат на църква, но ние не трябва да ходим там, в никакъв случай. Моля ви, стойте в Православната вяра до края на вашите дни, и ще се спасите»!


 

 

image

архм. Кирил Павлов


 

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14113/


 

Превод, Григор Симов


 


 




Гласувай:
1



1. danailvdimitrov - недорузумения тук не би трябвало да има
27.03.2016 22:53
това си е мерзост пред Бога!

Единственото поведение което заслужава и трябва да бъде осъдено от всеки, защото "осъждането" на еретик е изповедничество на вярата.
цитирай
2. dartanjan - Напълно съм съгласен че икумени...
28.03.2016 14:14
Напълно съм съгласен че икуменизмът е висша форма на отстъпничество от християнската вяра. Но не съм съгласен че светата православна църква е единствен хранител на истинската вяра в Бога особено след като беше напълнена с комунистически агенти за да рушат вярата на хората в Бога и да вършат мерзости чрез които да ги отблъскват от нея. Къде са православните ни духовници в днешните тежки бездуховни времена? Аз не съм усетил присъствието им в духовният живот на това общество. Гледат пасивно отстрани моралният упадък. Просто защото повечето от тях не са истински християни с благородна и важна мисия отдадени на Бога, а просто занаятчии. Моят съвет е да се придържате към Божието слово и да изпитвате ученията на тези които се представят за духовни учители чрез него. Защото то е единственият стандарт за истината справедливостта. Божията църква не е някаква конкретна сграда или деноминация, а сбора от всички истински християни по целият свят, които ще опазят вярата си в Бога до самият край за да влязат с избелени дрехи на сватбата на Младоженеца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28378099
Постинги: 4303
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930