Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2016 05:39 - ТРАКИЙСКИТЕ НАДПИСИ ОТ ЕЗЕРОВО,ДУВАНЛИ И КЬОЛМЕН ПРОГОВОРИХА НА БЪЛГАРСКИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 17578 Коментари: 37 Гласове:
51

Последна промяна: 26.01.2019 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ТРАКИЙСКИТЕ НАДПИСИ ОТ ЕЗЕРОВО,ДУВАНЛИ И КЬОЛМЕН ПРОГОВОРИХА НА БЪЛГАРСКИ


   Наличието на чисто Български думи в древните Тракийски надписи е забелязано още от първите им проучватели. Силата на тоталитарната инерция обаче,набрана от учените както и тежката диалектна форма,в която се откриват тези надписи и деформаторската роля на гръцкото писмо в тях им направили лоша услуга,като не им позволили да продължат смело напред,за да стигнат докрай и да установят,че в тези надписи по правило няма никакви други думи освен Български.


  Интердисциплинарния подход,който ползва нашата авангардна историческа наука днес позволи нещата да се доразвият,да получат нова сила и са стигнат твърде далеч от старото си ниво. Благодарение на него сега вече знаем,че Траките са едно от колената на Българския род от което следва,че те не може да са говорели друг език освен Български. Затова типично Тракийските надписи,откривани макар и рядко по нашите земи,трябва да имат сигурни тълкувания на Български и въпрос на време бе те да бъдат надеждно проучени,разчетени и обяснени окончателно.

  Нашите езиковеди,които в миналото твърде активно издирваха туркомонголски думи в Българския език по партийна заръка,сега съвсем са се умълчали. Разбирам ги добре: по-рано им се плащаше добре от страната и от чужбина,за да пишат глупости по адрес на България. Оттогава в тях се е затвърдило усещането,че сега няма кой да им плати нито стотинка,ако опитат да напишат нещо в нейна услуга. Човек би помислил,че водещите ни учени вече правят наука само при тлъсто задгранично хоноруване,или пък научния им хъс съвсем е закърнял понеже са заели своите постове не заради научни,а заради партийни заслуги.

  Така всяка надежда нашите водещи историци и езиковеди да направят нещо по въпроса се изпарява като тюркската теория за Българите пред хрониките на древните очевидци. Изправени пред такава нерадостна перспектива,ние Българските патриоти сме твърдо решени да поемем нещата в свои ръце и да не оставяме науката в плен на корумпирани търгаши,които от 70 години учат само как да поставят нашето минало и величието на древната ни култура в услуга на този богат политик,който получава по-големи куфарчета с парички от своите началници в чужбина.

  Затова работата,която трябваше вече да е свършена от нашите езиковеди,днес ще я свършим ние. Ние не отиваме срещу проблема с голи ръце- въоръжени със системата на "Ангеловия анализ" ще постигнем такива резултати,за каквито нашите учени не могат дори да мечтаят. Ще разчетем два от най-дългите надписи на "Тракийски" език и ще докажем,че Траките наистина са говорели Български а нещата,които казвали за нашите деди древните очевидци,не са празни приказки. Тритe забележителни наздписа,с които ще се заемем тук,са открити в селата Езерово (Старозагорско),Дуванли (Пловдивско) и Кьолмен (Шуменско).

I). Надпис върху пръстена от Езерово

image

image
   Върху плочката на този пръстен,открит в старозагорското село Езерово има осемредов надпис (7 реда отгоре и 1 по-къс ред отстрани),чието цялостно разчитане с помощта на точно определен език не би могло никога да стане,ако този език не е бил говорен от неговите създатели.Досега надписът бе частиано тълкуван на Български и то твърде сполучливо,но за всеобща изненада разчитането вместо до края стигаше до задънена улица,с което даваше силни козове на окопалите се в науката търгаши и червени хардлайнери да продължават да твърдят,че това разтълкуване не е успешно,а Траките няма как да са говорели Български.

  Днес обаче в разчитането ще се намеси "Анализът",за да помогне на изследователите и да отстрани всички проблеми,които пречеха за окончателното разтълкуване досега. За да няма съмнение,че пръстенът има и осми ред с букви обаче,прилагам една снимка,върху която добре се вижда част от надписа върху гурта на окръглената плочка на пръстена:

image
  Текстът се чете с лекота и сравнително недвусмислено,затова единствен проблем пред изследователите е как да бъдат разграничени помежду си отделните думи. Открием ли правилното разграничение между тях,ще разберем какъв е бил езикът на Траките и лесно ще разтълкуваме целия надпис. През 60-те години са правени не много убедителни опити за тълкувания,но поради липса на по-добри учените по неволя се задоволяваха с тях. В началото на новия век (2002 г.) инж. Емил Живков направи качествено нов вид тълкувание с помощта на Българския език,което за огромна изненада и радост на всички показа,че езикът на Траките е Български (http://ziezi.net/trakite.html). То обаче не можа да стигне до края и да разтълкува целия надпис за съжаление.

  Предложеното от инж. Емил Живков разтълкуване на надписа е следното:

РОЛICTENE -  AC - NEPENEA - TI - ЛТЕА - NHCKO - A - PAZEA - DO - MEAN - TI - ЛЕZY - ПТАМIHEPAZHЛТА

Ролистене,аз Неренеа ти,лтея ниско,а разеа до мен ти лежи, .......
(Ролистене аз,твоята Неренея,тлея тук долу,а сразен до мен ти лежи(ш), .......


  Тук очевидно липсва нещо и то много съществено,което ни кара с основание да се запитаме:

-Как е възможно до един момент текстът да се чете така гладко и леко на Български а в един момент четенето до такава степен да "запецне",че краят на надписа да остане неразгадан и съвършено неразбираем? Това означава само едно: ако надписът не бъде разчетен докрай и не бъде открит способ,чрез който неясната му част да бъде обяснена убедително на Български,остатъчното буквено струпване ще поставя под въпрос цплото предишно тъкувание и може да събори всичко постигнато до момента. Така разбираме,че окончателното разтълкуване на този надпис се оказва жизненоважно за налагане на Българската правда в науката. Затова се оказа,че към усилията на езиковедите е нужно да се присъедини и "Анализът",който за пръв път от 2500 години ще даде две приемливи версии за цялостния прочит на надписа,предлагайки следното разграничение между думите:

1. РОЛI - CTENE - AC - NEPENEA - TI - ЛТЕА - NHCKO - A - PAZEA - DO - MEAN - TI - ЛЕZYПТ - А - МI - Н - EPAZ - ZEЛ - ТА

2. РОЛI - CTENE - AC - NEPENEA - TI - ЛТЕА - NHCKO - A - PAZEA - DO - MEAN - TI - ЛЕZYП - ТА - МI - Н - EPAZ - EЛТА


Получава се цяло изречение на Български,което може да има две различни тълкувания:

1. Рали Стане (Станье,Станьо) аз,Маринея ти (твоята Мариния) тлея ниско,а разен (сразен,съ-разен,поразен) до мен ти лежиш,и ми е орис зла тя (жал тя,жална). Думата zelta тук може да е означавала "тя е жалостна",при което думата zel (Жал,Хал,Зъл) е в членувана форма.

2. Рали Стане (Станье,Станьо) аз,Маринея ти (твоята Мариния [Марения]) тлея ниско,а разеа (разен: в случай че гравьорът волно или неволно е заменил буквата Н с буквата А) до мен ти лежиш,та ми е орис алта (халта,халтава). Тук буквата "Ш" е била заменена с "П" в гръкографичния надпис,или пък Траките са четяли П-то като Ш.

  Двата варианта,по които може да се тълкува последната дума Елта (Зелта) не променят окончателния смисъл на изречението,понеже:

1. Елта= Алта (Алтава,Халтава) т.е. лоша (зла).
2. Зел-та = Жал тя (Жална тя) или Зал тя (Зла тя),където думата zeл (Жал,Хал,Зъл) е в членувана форма.

  Определението Алтав (Халтав) не е чуждо- то идва от думата Хал (Халъ) или в старинен вариант Хала т.е. Кала (Богиня на злото в религията на Ведите),но означава още Кал (Земя,гроб),Жал и Зъл (Лош). Преход З-Х наблюдаваме в санскритската (ведическа) дума Хима,която означава Зима,и в още много други примери.

  Мъжкото име Рали се среща и днес в района,където е открит този пръстен а името Маринея и евентуалния му вариант Наринея (Неренея)* е женска форма на популярното Българско име Марин. То не означава "Моряк" както им се струва на латинистите,а има много по-дълбоки корени,понеже Марин= Мирен,Милен (прех. Р-Л),Марон,Нерон и пр. Крайният му произход е свързан с Богинята на любовта,част от чиито имена са Галина, Галена, Илина, Ирина, Елена и оттам- Мирина, Мирена, Милена, Марена, Марина и пр. Смисълът е Помиряващата, Помирителката (любовта помирява), Милата, Милващата, Галещата и пр. С това можем да смятаме надписа върху пръстена от Езерово за окончателно разтълкуван,след което да преминем към изясняване на следващата загадка.

II) Надпис върху каната от Дуванли

image
  Целият надпис DADAЛЕМЕ (ДАДАЛЕМЕ) се тълкува лесно на Български,понеже е кратък:

Дадал - еме (Дадал има), Дадал (Дедал) притежава (тази кана).

  Личното име Дадал е често срещано сред Българите до XV-XVI в.,но после неговата употреба постепенно заглъхнала. Другата досегашна версия за значението на надписа изключваше вероятността той да съдържа името на царя,който е погребан в Башова могила при Дуванли,но тази версия разкрива че е имало Тракийски цар,носел Българското име Дадал,което без съмнение е новост за тракологията. Погребаният в могилата при Дуванли бил царствен потомък на Дионис,което значи роднина на Кубрат и Аспарух. Това разбираме по езическата царска инсигния (сребърен ритон),открита заедно с каната:

image     Ритоните като любими инсигнии на Българските князе били поставяни или поставяни или изобразявани в техните гробове,за да подчертаят прякото им роднинство с Дионис. С него най-много се гордеели и Тракийските царе,както личи по този царски пръстен от Брезово,а това ги прави преки родственици на нашите князе:
  image     Имаме и по-стари опити за разтълкуване на този кратък надпис,според които той означава Да - дале - ме (Да насища ме,Да ме насища),но това обяснение трудно може да бъде прието на фона на горното,макар да има Български диалектен израз Далачи ме (Насища ме). Познавам този опит за тълкуване сравнително отдавна,но винаги нещо ме е глождело и ме е карало да се съмнявам в него,преди да съм направил още някои проверки и когато открих Българското лично име Дадал,разбрах защо е било така. Ако надписът се тълкуваше както в старата версия (Да - дале - ме) бихме получили една безсмислица,която не е имало нужда да бъде прочитана,най-малко пък изписвана. Казано другояче,бихме получили напълно ненужна информация,която не отправя послание към никого и не дава нищо ново на четящия освен това,което той и бездруго знае- че каната служи за пиене а пиенето- за насищане с алкохол или с настроение. В такъв случай ни би имало никаква нужда да се прави такъв надпис: и с него и без него потребителят на посудата и неговите приятели нищо ново не научават от написаното,нито губят нещо ако не го прочетат.

  Не е така обаче с новия вариант на разтълкуване- той дава на четящия такава уникална и съществена информация,която той няма откъде да научи освен ако не прочете надписа. В това отношение съм на мнение,че древните хора безсмислени надписи не са правели- на тях писането им е било скъпо,затова не си правели труда да пишат неща от рода на това,че хлябът трябва да се яде,водата- да се пие а златото да се пази- тези неща са били пределно ясни всекиму. Отделен въпрос е,че в стария вариант губим и името на царя (собственика на сервиза). Кое е по-логично да направи един цар,който е решил да надпише сервиза си- да надпише името си върху него или да напише,че сервизът служи за ядене и пиене? Естествено че първото,а личното Българско име Дадал отлично ни устройва и не е нужно да търсим под вола теле,когато разполагаме с него.

  Стария прочит създава и друг тежък проблем- обърква правилния Български словоред и вместо ДА-МЕ-ДАЛЕ (Да ме насища) предлага ДА-ДАЛЕ-МЕ (Да насища ме),което е твърде смущаващо,та дори ако Българският е на 2500 години. Това е друга причина старото тълкувание да бъде отбегнато- чрез него всеки,дори и чужденец би усетил,че нещо със словореда не е наред и би се усъмнил в правилността на този прочит. Спасителния вариант ДА-ДАЛИМЕ (Да се насищаме) пък ни връща обратно в "девета глуха"- не отправя нито съществено послание,нито дава някаква необходима за четящите потребители на сервиза информация.

  Българското лично,а както видяхме и царско име Дадал,което се откри в надписа означава Дадул (Татул,Тат-ул) и произлиза от Бога Татко (Бога Баща,Зевс-Юпитер),който е наричан още Тато,Тате,Дево,Дуво (Духо,Духът) и Дава (Даващият бог,Онзи който ще даде). Името Дадал,което през Микенската епоха звучало и като Дедал,може да се свърже и с Богинята Майка (Жената на Бога Баща),с чиито имена Езиковата археология свързва такива названия като Дода,Тьота,Тета (Тетка),Тита (Титка),Лола (прех. Д/Т-Л/Р),Леля и пр.,а значенията им са Дава (Даващата),Тата (Жената на "Бога Татко"),Рода (Раждащата: прех. Д-Р [характерен за "Минойския език"]) и пр.,а с това неговото тълкувание е приключено. Сега остава да разгадаем най-дългия и сложен Тракийски надпис,откриван досега: ако и той покаже такава ясна връзка с Българския език,каквато показват другите два надписа,древният Български произход на старите Траки няма да може повече да бъде подлаган на съмнение.


III) Надпис върху надгробен камък от Кьолмен

image

  Хаотичното разполагане на редовете в надписа на пръв поглед е объркващо,но не е изключение в древния свят- фригийските роднини на Траките в Мала Азия също правели "хаотични" надписи понякога:
image
  В надписа от Кьолмен редът на четене днес е установен по часовата стрелка,значението на спорните знаци- уточнено а връзката им с Българския език- несъмнена. Няма да коментирам предишните опити за разчитане на този проблематичен надпис,понеже не е било никак лесно на проучвателите да се ориентират нито за посоката на четене,нито за начина,по който се разграничават помежду си думите,а това винаги е можело да обърка и най-добросъвестния изследовател. Затова пристъпвам към онова,което установиха последните проучвания,а редът на четене според него ще е бил следният:

NΥΑΣΝΛΕΤΕΔΝΥΕΔΝΕΙΝΔΑΚΑΤΡ•Ξ•ΕΒΑΡ•ΖΕΣΑΞΝΗΝΕΤΕΣΑΙΓΕΚ• ΑΝΓΗΑΒΑΛΒΝ


  След като имаме това уточнение (andorey.blog.bg/history/2012/09/13/trakiiskiiat-nadpis-ot-selo-kiolmen.999432) и се позамислим,можем да открием правилното разграничение между думите които,съгласно с досега установеното,няма как да не са Български. Ето какво се получава,когато направим това:

NΥΑ - ΣΝΛΕΤ - ΕΔΝΥ - ΕΔΝΕΙΝ - ΔΑΚΑΤΡ - ΞΕΒΑΡ - ΖΕ - ΣΑΞΝΗΝΕΤΕ - ΣΑΙΓΕ - Κ - ΑΝΓΗΑ - ΒΑΛΒΝ

НЬА ЗНАЕТ ЕДНЮ-ЕДНАЙН ДАКАТР КСЕВАР ЗЕ ЗАЖНИНЕТЕ СЪГЕ К АНГЬА БАЛВН (Нье знает едню-еднайн дачатр [на] Севар за зажниеният к агня балван).


  Това прави цяло изречение на Български което,адаптирано към днешния литературен диалект,би следвало да изглежда така:

"Не знае една-единствената дъщеря на Севар за съжниеният (зажниеният,пожънатият) съде (тук,сега) в (от) огъня балван (велик воин)"

  Към това разтълкуване е нужно да бъдат добавени няколко обяснителни бележки:

1. Ньа= Нье (в руския "език"- Ньет). Руски "език" впрочем няма- от строго научна гледна точка имаме руски диалект на Българския език,а не отделен руски "език". Същата забележка се отнася и за думата Знает (Знае).

2. Във втората дума (
ΣΝΛΕΤ) буквата А е изписана погрешно като Л,понеже е пропусната хоризонталната й хаста. Това не променя крайното заключение- ако допуснем,че буквата все пак е била Л,ще получим необяснимо струпване от три съгласни,чието четене без гласна помежду им би било проблем за всеки индоевропейски език и не би позволило да се открие подходящ съвременен аналог на получената от такова странно буквосъчетание дума,най-малко пък Българска. Единствено тезата,че "А" е изписано погрешно като "Л" от древния каменоделец е в състояние да обясни безпроблемно тази странна на пръв поглед дума и от непонятен стон да я превърне в добре позната Българска дума.

3. Едню (Едньу,Еднйу,Едну). Тази дума е поставена в дателен падеж така,както го срещаме в някои Български думи и изрази като "Майка Стояну думаше","Страхилу","Едну" (в граовския говор),"Кому" и т.н.

4. Дакатр (Дачатр) се намира в ясна връзка с думите Доч,Дочер,Дощер,Тохтер и пр. и навярно представлява вариант на думата Дашатр (Даштар,Дъщер),получен чрез прехода АТ-ТА (ДашАТр- ДашТАр). Звуците Ч,Щ и Ш не е можело да бъдат изписвани с гръцката азбука,затова е логично да са били заменяни с някоя буква като "К".

5. Личното име Ксевар е античен аналог на "пра"-Българското владетелско име Севар,понеже Правилата на "Анализа" учат,че КС=СК=К=С,затова при тези звуци е можело да има взаимозаменяемост. Името Севар у Българите звучало като Север у римляните,които го заимствали от сирийците и финикийците които неслучайно били наричани още Пуни (=Хуни). Има вероятност името Ксевар (Севар) да бъде отнесено към дъщерята,за която се говори в надписа,но тогава смисълът и логиката се губят- няма логика нито смисъл да бъде издигната могила в памет на загинал велик Тракийски (Български) воин,а надписът в нея да съдържа само едно име и то да не бъде неговото,а на неговата дъщеря.

6. Буквата В в надписа е можело да се чете и като "Б",и като "В". Траките подобно на днешните Българи ползвали нашироко тези два съгласни звука в езика си за разлика от гърците,които трудно могат да различат единия звук от другия и никога не са имали в своята азбука букви и за двата звука едновременно. Втората буква от техния език първоначално се наричала "Бета" и се четяла като "Б",а след IV-V в. започнали да я наричат "Вита" и да я четат като "В". Затова Траките спокойно можели да запишат с тази буква както звука Б,така и звука В.

7. Думата Зажнинете може да означава Зажниените (Съжниените),Зажниениет (Зажниеният,Сажниеният,Съжниеният т.е. кремираният) и Загниениет (Загиненият,Загиналият). Преходи като А-Ъ (Ъ-А) и С-З (З-С) в някои подобни случаи се потвърждават от примерите Сащисан-Същисан,Съкован (Скован)- Закован,Събор (Сбор,Збор)- Сабор и пр. В последната сричка на тази дума наблюдаваме рокадата ЕТ-ТЕ и употреба на членувана форма- факт,засвидетелствуван и в други примери от античността и ранното средновековие.

8. Думата Сайге е древна диалектна форма на думите Сейга (Сега) и Сайде (Съде т.е. Тук),където преходът Г-Д (Д-Г) е извършен така,както в примерите Дявол-Гявол,Дюбел-Гюбел,Дяковка-Гяковка,Магаре-Мадаре,Игнажден-Еднажден (Единак) и пр.

9. Думата "К" (=В,Във,С,Със) днес се ползва нашироко в руския и украинския диалекти на Кубратовия "пра"-Български език от което можем да заключим,че преди хилядолетия "В" е могло свободно да преминава в "К" (или "К" да преминава във "В") в множество случаи,без това да промени смисъла на думата. Такива са примерите Крека-Врека, Крещи-Врещи, Ван-Кан(Хан), Вик-Кик (Клик,с добавено "Л"- виж думата Отклик) и пр.

10. Думата Ангя е всъщност думата Агня (Огъня),изменена от прехода НГ-ГН,понеже носовката ("Н") е можело да бъде добавяна както преди,така и след съгласния звук,към който била прикрепена- има и други такива примери в Българския език.

11. Думата Балвн (Балван) се получава,като четем гръцката буква В (Бета,Вита) ту като Б,ту като В. Странният термин Балван е добре познат на изследователите,които му придават ту тюркски,ту "пра"-Български произход и с крайно значение "Камък","Статуя","Статуя на изтъкнат воин","Надгробен паметник","Недодялан човек" и пр. Според мен обаче истинското значение на тази дума е "Статуя на велик воин" или просто "Велик воин",понеже:

Балван= Бал Ван (Бол вайн,Вел войн),където Бол (Вел) означава "Много,Голям,Велик" а Ван (Вайн,Войн)- Воин и крайното значение на думата е "Велик воин". Че тази дума се отнасяла не само за неодушевени камъни,но и за хора виждаме от остарялото лично име Балабан (т.е. Балаван=Голям човек,Великан),както и от алтернативното й значение "Недодялан,Недодялан човек",което иде от грубия и недодялан външен вид на каменните "баби",издигани от древните Скити в памет на загиналите техни изтъкнати воини:

image
image
    Малко хора знаят,че обичаят за изготвянето на "каменни баби" идва от Бронзовата епоха и по-конкретно от нашите земи,значи е Тракийски обичай:

image
image

image
    В крайна сметка обаче можем да заключим,че крайното разделение между думите в надписа е било по-скоро следното:
  NΥΑ - ΣΝΛΕΤ - ΕΔΝΥ - ΕΔΝΕΙΝ - ΔΑΚΑΤΡ - ΞΕΒΑΡ - ΖΕ - ΣΑΞΝΗΝΕΤΕ - ΣΑΙΓΕ - Κ - ΑΝΓΗΑ - ΒΑΛ - ΒΝ

Ньа знает едню-еднайн дакатр (на) Ксевар за сажнинеет сайге к ангя вал вн (Нье знает едню-еднайн дочатр [на] Севар за съжниеният съде к агня вел[вьел,вьал=вялик,велик] вин[воин])
,като думата Вин (Воин) може би е изписана чрез съкращението Вн.

  Адаптиран към съвременния Български,надписът както и по-горе съдържа едно-единствено изречение,което гласи:

НЕ ЗНАЕ ЕДНА-ЕДИНСТВЕНАТА ДЪЩЕРЯ НА СЕВАР ЗА ПОЖЪНАТИЯ ТУК В ОГЪНЯ (ЗАГИНАЛИЯ ТУК ОТ ОГЪНЯ) ВЕЛИК ВОИН

  Така от надписа,открит в с. Кьолмен научаваме името на още един Тракийски владетел (цар,династ) или потомък на владетелски род- Ксевар (Севар),загинал далеч от дома си,което станало причина единствената негова дъщеря да не знае къде е гроба му. Той очевидно е загинал твърде млад- воините до времето на Наполеон били предимно младежи,а по-възрастните вместо една-единствена дъщеря са имали много жени и много деца. Неговото безспорно Българско име е ползвано от наш езически владетел през VIII век и значенията му както обикновено са няколко,а едно от тях е Жевар (Живар,Жив-ар) т.е. Живот-същество (Бог на живота),с което несъмнено се визира един от най-важните богове на древните Българи: Сатурн. Този популярен бог,отъждествяван най-вече с Дионис бил дуалистичният бог на живота и смъртта,на доброто и злото,на черното и бялото,на голямото и малкото,на топлото и студеното и т.н. а в крайна сметка вероятно ще се окаже,че именно той е главния бог на древните Българи.

  Сатурн,наричан още Крон ("Кронос"),Сат (Кат,Кут,Чут) и Съд (Бога Съдник) бил бог на смъртта,понеже като бог на подземията (Подземното царство) прибирал телата и душите на мъртвите в своите недра. Той обаче бил същевременно бог и на живота,понеже от неговите недра тръгват корените на плодните културни растения,които помагали на древните хора да се изхранят и да се спасят от гладна смърт. Храната била изключително важен фактор за оцеляването на човечеството,затова името Крон ("Кронос") означава още Хран (Хранос,Хранес) а думата "Хранес" означавала просто "Хранещ".

  Ето как разбираме,че надписът от с.Кьолмен е съставен изцяло на Български език от което следва безусловно да заключим,че древните Траки са били Българи. Те няма как да са били Турки (тюрки,турци),макар че Турки= Тураки (Траки),понеже са говорели Български а не тюркски език. Произходът на пра-тюрките от Траките (т.е. Българите) обаче е несъмнен,както доказва в своя статия и Павел Серафимов- Спароток (www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=5&newsid=49328),понеже те са част от народите на Дионис,които отишли заедно с него и с обичайния си Български език в Средна Азия,но там в течение на 2-3 хилядолетия се отчуждили от нас и променили езика си до неузнаваемост. Заслугите на дедите ни пред света обаче не може да бъдат поставяни под съмнение нито подценявани,понеже всички паметници на културата оставени от Траките всъщност са оставени от Български етнически субстрат,който се нарекъл Траки така,както друга част от Българите се нарекли Склавини ("Славяни").


* В една току що оформила се теза на уважавания ни съблогър demograph.
blog.bg
думата Неренея може да не е била лично име,а да е означавала Наранея (Наранена) и да е употребена,за да охарактеризира душевното състояние на вярна съпруга,страдаща за починалия си съпруг и решена да го последва доброволно в отвъдния свят. Сметнах за нужно да я спомена,защото (освен че може да е вярна) тя за сетен път показва колко големи може да се окажат съвпаденията между Тракийските думи и Българските,когато човек реши да ги търси а не да ги игнорира.





Гласувай:
53


Вълнообразно


1. demograph - Щапаре!...Направо ме разбиваш
01.05.2016 15:35
Когато някой априори изключва хипотезата, че траките са говорили на български, той никога няма да прочете нищо на български, защото априори е сляп.
Христос възкресе!
Да живейш 1000 години! Благодаря ти. Този ти постинг направи денят ми Велик..!
А не става ли дума за изгорен на жертвена клада велик войн - Балабан..?!
""Не знае една/само/ единствено дъщеря/та /му/ на Севар за изгореният/смъртта е и жътва в българския говор/ тук в огъня велик войн..Ще продължа този коментар като
цитирай
2. shtaparov - Когато някой априори изключва х...
01.05.2016 17:47
demograph написа:
Когато някой априори изключва хипотезата, че траките са говорили на български, той никога няма да прочете нищо на български, защото априори е сляп.
Христос възкресе!
Да живейш 1000 години! Благодаря ти. Този ти постинг направи денят ми Велик..!
А не става ли дума за изгорен на жертвена клада велик войн - Балабан..?!
""Не знае една/само/ единствено дъщеря/та /му/ на Севар за изгореният/смъртта е и жътва в българския говор/ тук в огъня велик войн..Ще продължа този коментар като

Благодаря,драги приятелю- дано Бог да благослови и нас,и целия ни народ! Според мен тук става дума за цар-воин,който е загинал далеч от дома си,затова е трябвало да бъде кремиран (подобно на Аспарух) недалеч от мястото,където се е случило това. Христос възкресе- здраве и късмет!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Щапаров!
01.05.2016 20:23
Шапка ти свалям за огромната работа, която вършиш за установяването на истината за българите и за възвръщането на националното ни самочувствие. Да си жив и здрав и успех в това свещено дело!
цитирай
4. nikikm - Христос возкресе!
01.05.2016 20:39
Христос возкресе! Да си жив и здрав и да пребъдеш! Благодаря ти за труда и усилията,за удовлетворението,което ни даваш! С пожелание и светът да ги научи тези неща!
цитирай
5. shtaparov - Шапка ти св...
01.05.2016 21:14
batogo написа:
Шапка ти свалям за огромната работа, която вършиш за установяването на истината за българите и за възвръщането на националното ни самочувствие. Да си жив и здрав и успех в това свещено дело!

Благодаря приятелю- желая същото и на теб!
цитирай
6. shtaparov - Христос возкресе! Да си ...
01.05.2016 21:17
nikikm написа:
Христос возкресе! Да си жив и здрав и да пребъдеш! Благодаря ти за труда и усилията,за удовлетворението,което ни даваш! С пожелание и светът да ги научи тези неща!

Да- крайно време е светът да научи тези неща но това ще стане едва тогава,когато го научат нашите академици и почнат да го преподават в училища и университети. Христос възкресе- здраве и късмет!
цитирай
7. troia - Христос Воскресе!
01.05.2016 21:56
Това което си публикувал си е направо научен труд!
Весели празници и всичко най-хубаво на теб и семейството ти!:)
цитирай
8. shtaparov - Това което си ...
01.05.2016 22:49
troia написа:
Това което си публикувал си е направо научен труд!
Весели празници и всичко най-хубаво на теб и семейството ти!:)

Благодаря- весели празници и на теб,и на целия ни народ!
цитирай
9. barin - Благодаря ти, Shtaparov за труда, ...
02.05.2016 06:35
Благодаря ти, Shtaparov за труда, че събираш и комплектуваш материали за България. Има с какво да си попълня знанията от написаното. Поздрави от мен за Великден.
цитирай
10. demograph - Толкова е просто и изпълнено с поезия...и така човешко
02.05.2016 10:20
shtaparov написа:
demograph написа:
Когато някой априори изключва хипотезата, че траките са говорили на български, той никога няма да прочете нищо на български, защото априори е сляп.
Христос възкресе!
Да живейш 1000 години! Благодаря ти. Този ти постинг направи денят ми Велик..!
А не става ли дума за изгорен на жертвена клада велик войн - Балабан..?!
""Не знае една/само/ единствено дъщеря/та /му/ на Севар за изгореният/смъртта е и жътва в българския говор/ тук в огъня велик войн..Ще продължа този коментар като

Благодаря,драги приятелю- дано Бог да благослови и нас,и целия ни народ! Според мен тук става дума за цар-воин,който е загинал далеч от дома си,затова е трябвало да бъде кремиран (подобно на Аспарух) недалеч от мястото,където се е случило това. Христос възкресе- здраве и късмет!


НЕ ЗНАЕ ЕДНА-ЕДИНСТВЕНАТА ДЪЩЕРЯ НА СЕВАР ЗА ПОЖЪНАТИЯ ТУК В ОГЪНЯ ВЕЛИК ВОИН

Не знае едничката дъщеря на Севар, че пожъна го тук огъня великия войн...

цитирай
11. shtaparov - Благодаря ти, Shtaparov за труда, ...
02.05.2016 22:34
barin написа:
Благодаря ти, Shtaparov за труда, че събираш и комплектуваш материали за България. Има с какво да си попълня знанията от написаното. Поздрави от мен за Великден.

Благодаря за поздрава- Христос възкресе!
цитирай
12. shtaparov - Когато някой априори изключва х...
02.05.2016 22:37
demograph написа:
shtaparov написа:
demograph написа:
Когато някой априори изключва хипотезата, че траките са говорили на български, той никога няма да прочете нищо на български, защото априори е сляп.
Христос възкресе!
Да живейш 1000 години! Благодаря ти. Този ти постинг направи денят ми Велик..!
А не става ли дума за изгорен на жертвена клада велик войн - Балабан..?!
""Не знае една/само/ единствено дъщеря/та /му/ на Севар за изгореният/смъртта е и жътва в българския говор/ тук в огъня велик войн..Ще продължа този коментар като

Благодаря,драги приятелю- дано Бог да благослови и нас,и целия ни народ! Според мен тук става дума за цар-воин,който е загинал далеч от дома си,затова е трябвало да бъде кремиран (подобно на Аспарух) недалеч от мястото,където се е случило това. Христос възкресе- здраве и късмет!


НЕ ЗНАЕ ЕДНА-ЕДИНСТВЕНАТА ДЪЩЕРЯ НА СЕВАР ЗА ПОЖЪНАТИЯ ТУК В ОГЪНЯ ВЕЛИК ВОИН
Не знае едничката дъщеря на Севар, че пожъна го тук огъня великия войн...

Да- аз останах със същото впечатление: че авторът на текста е имал поетична дарба и е вложил част от нея в написаното. Исках дори да го прокоментирам в статията но после размислих,а и време за корекции все не ми остава. Лека вечер- здраве и късмет!
цитирай
13. didanov - здравей приятелю
02.05.2016 23:14
поздрави за научния труд! Бих искал да споделя и моето скромно мнение..
относно
НЬА ЗНАЕТ ЕДНЮ-ЕДНАЙН ДАКАТР КСЕВАР ЗЕ ЗАЖНИНЕТЕ СЪГЕ К АНГЬА БАЛВН (Нье знает едню-еднайн дачатр [на] Севар за зажниеният к агня балван).
може би не става дума за дъщерята на Ксевар, а за ДАКАТР КСЕВАР или ДАКА ТРКСЕВАР ИЛИ ДАКА ТРАК СЕВАР, като под Дака може би се разбира вълкът.
а целият текст да се чете (кой)НЕ ЗНАЕ ДАКА ТР(А)КСЕВАР (И)ЗА ПОЖЪНАТИЯ ТУК В ОГЪНЯ (ЗАГИНАЛИЯ ТУК ОТ ОГЪНЯ) ВЕЛИК ВОИН! ПОЗДРАВИ
цитирай
14. didanov - относно пръстенът от Езерово
02.05.2016 23:36
Стефан Гайд даваше интересно тълкуване през коптския език, но ако приемем, че езикът на който е написан е напълно различен от българския и няма нищо общо с него, вярно минали са хиляди години, но българското звучене си остава и защо да се търси тогава друг далечен език ,когато имаме нашият език. Изключение може би прави санскрит, който се явява праобщ език за индоевропейците.
ето какво казава един доктор по филология:"че думата ΝΕΡΕΝΕΑ от надписа етимологично възхожда към индоевропейския корен ner-, „мъж“, имащ съответствие в италианското име Nerioeni и в думите от оскския и албанския езици „ner“, означаващи „мъж“ - което по-късно позволи на акад. Владимир Георгиев да стигне до извода, че всъщност ΝΕΡΕΝΕΑ може да не е лично име, а да е нарицателно за „жена, съпруга“. От западноевропейските учени единственото заслужаващо внимание постижение е на лингвиста Олсен, който пръв съединява последната издълбана върху диска на пръстена буква – Ζ, с четирите букви, изрязани (поради недостиг на място на диска) вече върху периферията на диска – ΗΛΤΑ, - в една дума – |ΗΛΤΑ (ЖЪЛТА), и я изтълкува като означаваща „злато“. На Олсен обаче не му е хрумнало, че дори и да означава „злато“ (в действителност според мен тя означава „жълта“; впрочем думите „злато“ и „жълта“ етимологично са свързани, или иначе казано, имат един и същ произход), тази дума не може да бъде дума от друг освен от славянски език."
според мен също последната дума става дума за зилта-жилта-жълто или златно. Това се подтвъждава и при някои диалкетни форми, според които желти означава бели, блестящи, коието се свързва и с блясъка на златото.
под NHCKO би трябвало да се разбира долу, под земята дори.
Опитвам се да си представя картинката - една млада съпруга НЕРЕНЕА избира честта да последва в смъртта ДОЛУ, НИСКО сразеният (в бой навярно) РОЛИСТЕН, РОЛИСТАН. Че т ова е чест няма съмнение, за което свидетелства и Херодот, най-видната или любима жена се пада тази привилегия.
цитирай
15. didanov - относно ПТАМIHEPAZHЛТА
03.05.2016 00:04
ако ZHЛТА е жълта или златна или блестяща, то оставабуквите ПТАМIHEPA, седнах за малко в интернет и виж какво открих ПТА е велик египетски Бог / В Древна Гърция бог Птах е отъждествяван с бог Хефест. Жената на Птах е богинята на войната и палещото слънце Сехмет. Синът на бог Птах е богът на растителността Нефертум. За жени на Птах също са смятани богините Маат, Баст, Тефнут и Хатор....от друга страна МИНЕРА може да е Минерва е дъщеря на Юпитер, древноримска девствена богиня на мъдростта и войната за благородна кауза, покровителка на занаятите, изкуствата и науките, почитана още като Медика (Лечителка) и обикновено изобразявана в доспехи; съответства на древногръцката богиня Атина и етруската богиня Менрва. Получава се БОГ (Пта) и Богиня (Минер(в)а) блестящи, сияйни, златни?
друг ввъзможен според мен вариант е думата ПТА да се тълкува като ПИТА или Питда - това е един от 12-те свещенни библейски камъни на нагръдника на Аарон -Тълкувателите смятат, че името произлиза от санскритското "пита" - жълт или огън, пламък., а повечето автори смятат, че това е топазът. Остава думата МИНЕРА, която е много близка с МИНЕРАЛ или скъпоценен камък. Каква е връзката обаче на питдата или топаза с Ролистен и жена му? АКо попитаме окултната геология топазът е Топазът расте към деветия час на деня в слънчевия пек , и то дори малко преди деветия час, Тогава слънцето поради дневната горещин а и движението на въздуха е съвършено чисто и твърде знойно. Той съдъ ржа съвс ем малко от въздуха и водата.Камъкът е бистър. Цветът му е повече златист,отколкото жълт .Топазът се съпротивлява на горещини и отрови, т. е. на отравяния и вражди. Той не ги търпи, както морето не търпи замърсявания. Защото ако има отрова в хляба, месото, рибата или други храни,или пък във вод ата, виното и др, напитки и ако наблизо има топаз,от него веднага започва да се вдига пара.Може да е вариант на защитен амулет камък, който да се полага в гробовете на траките за да ги пази от омърсяване....но това са само предположения, хрумнали ми след кратък размисъл. поздрави
цитирай
16. shtaparov - поздрави за науч...
03.05.2016 00:32
didanov написа:
поздрави за научния труд! Бих искал да споделя и моето скромно мнение..
относно
НЬА ЗНАЕТ ЕДНЮ-ЕДНАЙН ДАКАТР КСЕВАР ЗЕ ЗАЖНИНЕТЕ СЪГЕ К АНГЬА БАЛВН (Нье знает едню-еднайн дачатр [на] Севар за зажниеният к агня балван).
може би не става дума за дъщерята на Ксевар, а за ДАКАТР КСЕВАР или ДАКА ТРКСЕВАР ИЛИ ДАКА ТРАК СЕВАР, като под Дака може би се разбира вълкът.
а целият текст да се чете (кой)НЕ ЗНАЕ ДАКА ТР(А)КСЕВАР (И)ЗА ПОЖЪНАТИЯ ТУК В ОГЪНЯ (ЗАГИНАЛИЯ ТУК ОТ ОГЪНЯ) ВЕЛИК ВОИН! ПОЗДРАВИ

Да не забравяме,че в гръцкия език думата Траки не се пишела с "Тау",а с "Тита" което значи,че в древността тя имала малко по-различно произношение от онова,което сме свикнали да приемаме днес. Самите Траки не били длъжни да спазват правилата на гръцкия правопис разбира се,но не е и логично да замесят думи като Трак и Дак в един надгробен надпис или епитафия,още повече че се променя окончателния смисъл на целия текст. Промяната на една дума от предложеното вече четене променя смисъла на целия текст около нея,а оттам се променят четенето и тълкуванието на останалите думи,с което си навличаме проблеми и рискуваме да излезем от рамките на Българския език а това предлагам да си го спестим,понеже не би следвало да е научно издържано и няма да помогне да получим цялостно разчитане на надписа. Лека вечер и късмет!
цитирай
17. shtaparov - Стефан Гайд даваше интересно тъ...
03.05.2016 00:57
didanov написа:
Стефан Гайд даваше интересно тълкуване през коптския език, но ако приемем, че езикът на който е написан е напълно различен от българския и няма нищо общо с него, вярно минали са хиляди години, но българското звучене си остава и защо да се търси тогава друг далечен език ,когато имаме нашият език. Изключение може би прави санскрит, който се явява праобщ език за индоевропейците.
ето какво казава един доктор по филология:"че думата ΝΕΡΕΝΕΑ от надписа етимологично възхожда към индоевропейския корен ner-, „мъж“, имащ съответствие в италианското име Nerioeni и в думите от оскския и албанския езици „ner“, означаващи „мъж“ - което по-късно позволи на акад. Владимир Георгиев да стигне до извода, че всъщност ΝΕΡΕΝΕΑ може да не е лично име, а да е нарицателно за „жена, съпруга“. От западноевропейските учени единственото заслужаващо внимание постижение е на лингвиста Олсен, който пръв съединява последната издълбана върху диска на пръстена буква – Ζ, с четирите букви, изрязани (поради недостиг на място на диска) вече върху периферията на диска – ΗΛΤΑ, - в една дума – |ΗΛΤΑ (ЖЪЛТА), и я изтълкува като означаваща „злато“. На Олсен обаче не му е хрумнало, че дори и да означава „злато“ (в действителност според мен тя означава „жълта“; впрочем думите „злато“ и „жълта“ етимологично са свързани, или иначе казано, имат един и същ произход), тази дума не може да бъде дума от друг освен от славянски език."
според мен също последната дума става дума за зилта-жилта-жълто или златно. Това се подтвъждава и при някои диалкетни форми, според които желти означава бели, блестящи, коието се свързва и с блясъка на златото.
под NHCKO би трябвало да се разбира долу, под земята дори.
Опитвам се да си представя картинката - една млада съпруга НЕРЕНЕА избира честта да последва в смъртта ДОЛУ, НИСКО сразеният (в бой навярно) РОЛИСТЕН, РОЛИСТАН. Че т ова е чест няма съмнение, за което свидетелства и Херодот, най-видната или любима жена се пада тази привилегия.

Да- думата Злато означава Жлъто (Жълто: прех. ЪЛ-ЛЪ) а думата точно в тази си форма (Жлъто) се ползва и днес в някои области на Шоплука. За достиженията на д-р Стефан Гайд: адмирации,преклонение и моите уважения,но Траките т.е. учителите на коптите (гюптите) не са говорели египетски,а Български. Относно първото име в пръстена- то не може да е Ролистан,а е много по-вероятно да е Рали Стан: лични имена като Ролистан и Ролистен не бихме могли да обясним с Българския език,който бил характерен за Траките,докато мъжки имена като Рали,Стан,Стане,Станьо,Станко,Станке и пр. се срещали под път и над път както се казва в обширни райони от етническата територия на Балканска България. Затова сметнах за нужно да се доверя на тях,а не на непознатите в нашата именна система имена Ролистен и особено Ролистене,последното от които е споменато в оригинала но очевидно е двусъставно,съдейки по удължения му формат. За Българския език са най-характерни двусричковите имена- дори името Крум за древните Българи било двусричково,понеже те го произнасяли най-често като Крумъ или Круме. А за останалото си прав- навярно се касае за вярна съпруга,която последвала мъжа си в отвъдното,спазвайки древния обичай Сати (доброволно самокремиране в огъня от мъка по починалия съпруг).
цитирай
18. shtaparov - ако ZHЛТА е жълта или златна или б...
03.05.2016 01:08
didanov написа:
ако ZHЛТА е жълта или златна или блестяща, то оставабуквите ПТАМIHEPA, седнах за малко в интернет и виж какво открих ПТА е велик египетски Бог / В Древна Гърция бог Птах е отъждествяван с бог Хефест. Жената на Птах е богинята на войната и палещото слънце Сехмет. Синът на бог Птах е богът на растителността Нефертум. За жени на Птах също са смятани богините Маат, Баст, Тефнут и Хатор....от друга страна МИНЕРА може да е Минерва е дъщеря на Юпитер, древноримска девствена богиня на мъдростта и войната за благородна кауза, покровителка на занаятите, изкуствата и науките, почитана още като Медика (Лечителка) и обикновено изобразявана в доспехи; съответства на древногръцката богиня Атина и етруската богиня Менрва. Получава се БОГ (Пта) и Богиня (Минер(в)а) блестящи, сияйни, златни?
друг ввъзможен според мен вариант е думата ПТА да се тълкува като ПИТА или Питда - това е един от 12-те свещенни библейски камъни на нагръдника на Аарон -Тълкувателите смятат, че името произлиза от санскритското "пита" - жълт или огън, пламък., а повечето автори смятат, че това е топазът. Остава думата МИНЕРА, която е много близка с МИНЕРАЛ или скъпоценен камък. Каква е връзката обаче на питдата или топаза с Ролистен и жена му? АКо попитаме окултната геология топазът е Топазът расте към деветия час на деня в слънчевия пек , и то дори малко преди деветия час, Тогава слънцето поради дневната горещин а и движението на въздуха е съвършено чисто и твърде знойно. Той съдъ ржа съвс ем малко от въздуха и водата.Камъкът е бистър. Цветът му е повече златист,отколкото жълт .Топазът се съпротивлява на горещини и отрови, т. е. на отравяния и вражди. Той не ги търпи, както морето не търпи замърсявания. Защото ако има отрова в хляба, месото, рибата или други храни,или пък във вод ата, виното и др, напитки и ако наблизо има топаз,от него веднага започва да се вдига пара.Може да е вариант на защитен амулет камък, който да се полага в гробовете на траките за да ги пази от омърсяване....но това са само предположения, хрумнали ми след кратък размисъл. поздрави

Позволи ми да напомня приятелю,че думата МIНЕРА върху пръстена се чете на гръцки като Ми-е-ера а не като Минера,понеже буквата Н ("Eта","Ита") се чете или като "Е",или като "И".
цитирай
19. didanov - благодаря за изчерпателния отговор
03.05.2016 10:49
Успях да науча още нещо:)
цитирай
20. shtaparov - Успях да...
03.05.2016 18:45
didanov написа:
Успях да науча още нещо:)

Ти също много ми помогна,така че благодаря ти.
цитирай
21. indiram - Браво!
05.05.2016 01:46
Браво! ... 19-didanov и 20-shtaparov!

Поздравления!
Прекрасен пример за младите!

поздрави!
цитирай
22. katan - Поздрави за този наистина НАУЧЕН труд, приятелю!
05.05.2016 11:15
Христос Воскресе!

Прочетох много внимателно всичко написано от теб. Невероятен труд, усилия и време ти е коствало!
Години наред се питам КОМУ е било нужно да сме монголи и татари, а не тези, които действително сме?
Най-сляп е този, който сам не иска да прогледне.
Ти отваряш очите ни с твоите научни изследвания.

Поздрави и за didanov и demograph.
цитирай
23. shtaparov - Браво!. . . 19-didanov и 20-shta...
05.05.2016 16:34
indiram написа:
Браво! ... 19-didanov и 20-shtaparov!

Поздравления!
Прекрасен пример за младите!

поздрави!

Благодарим Инди- весели празници,здраве и късмет!
цитирай
24. shtaparov - Христос Воскресе! Прочетох ...
05.05.2016 16:39
katan написа:
Христос Воскресе!

Прочетох много внимателно всичко написано от теб. Невероятен труд, усилия и време ти е коствало!
Години наред се питам КОМУ е било нужно да сме монголи и татари, а не тези, които действително сме?
Най-сляп е този, който сам не иска да прогледне.
Ти отваряш очите ни с твоите научни изследвания.

Поздрави и за didanov и demograph.

Има хора,на които и сега им е нужно това- всъщност на всичките ни съседи е изгодно ние да не сме местни,а пришълци от Монголия. На Русия (не на руснаците) също: и тя не ни иска в семейството на измисленото от нейни емисари "славянство",понеже трябва да обясни на света защо най-големия претендент за крепител на "славянството" системно малтретира същинския основател на това "славянство",а именно България.
цитирай
25. indiram - Здравей, Щапаров!
05.05.2016 22:32
... Още не съм прочела материалът ти, който... още от заглавието... привлича любопитството ми... - Ще го прочета, понеже братовчедка ми е Атина Палада!
Аз съм за 44-ия килочетър, ала ... къде се пада?!
Говоря небивалици, леко съм ядосана, но не чак колкото искат да ме ядосат...
Мога да се правя на Луда... мога и да не се правя...

Сериозно е заглавието, което си излъчил! - Поздравявам те!
Ще прочета, когато мога - а това значи, че материалите ти са сериозни и изискват сериозен, задълбочен, прочит...

Лудите да ме последват! - ако искат...

Поздрави!
цитирай
26. shtaparov - . . . Още не съм про...
06.05.2016 19:35
indiram написа:
... Още не съм прочела материалът ти, който... още от заглавието... привлича любопитството ми... - Ще го прочета, понеже братовчедка ми е Атина Палада!
Аз съм за 44-ия килочетър, ала ... къде се пада?!
Говоря небивалици, леко съм ядосана, но не чак колкото искат да ме ядосат...
Мога да се правя на Луда... мога и да не се правя...

Сериозно е заглавието, което си излъчил! - Поздравявам те!
Ще прочета, когато мога - а това значи, че материалите ти са сериозни и изискват сериозен, задълбочен, прочит...
Лудите да ме последват! - ако искат...
Поздрави!

Да,материалите ми напоследък са по-старателно изпипани: в първоначалните все още има какво да се коригира.
цитирай
27. tryn - Моите почитания, Щапаров!
12.05.2016 20:41
Колко труд и научни изследвания, за да се докаже истината за древния български произход на траките!

Благодаря за прекрасно поднесените факти!
Бъди благословен!
цитирай
28. shtaparov - Колко труд и научни изследвания, за ...
13.05.2016 11:09
tryn написа:
Колко труд и научни изследвания, за да се докаже истината за древния български произход на траките!

Благодаря за прекрасно поднесените факти!
Бъди благословен!

Благодаря ти,Елица- толкова ми е приятно да произнеса красивото ти име,поздрави от мен!
цитирай
29. litatru - Благодаря за научния постинг.
13.05.2016 13:54
С уважение - Литатру!
цитирай
30. shtaparov - С уважение - Литатру! Благодаря, ...
14.05.2016 17:14
litatru написа:
С уважение - Литатру!

Благодаря,уважаема Литатру- поздрави!
цитирай
31. shtaparov - Много интересна и увлекателна с...
15.05.2016 01:51
анонимен написа:
Много интересна и увлекателна статия! Остава само всичкият този материал да се публикува.... в книга :)

Има далеч по-интересен материал от този,който никога не съм публикувал в блога- от него може да стане такава книга,че шапки ще хвърчат и чужди учени в страната ни по конференции ще тичат! Древните Българи не са си поплювали- те научили евразийските народи на наука и дисциплина,дали им нови идеи и технологии,население и управници!...
цитирай
32. bianka89 - коментар 31 е пак от мен
17.05.2016 11:22
Знам, че има много непубликувана информация :P
цитирай
33. pvdaskalov - * ! *
17.05.2016 20:51
За мен беше истинско удоволствие да изчета изцяло този значим труд, който има всички белези на едно задълбочено познаване на изворите и инструментариума за тяхното изследване.
Единствената ми забележка е да не се подчертава непрекъснато явното сходство между траките и българите. Топва се прави накрая, когато се обобщят приносите.
Поздрави!
П и е р
цитирай
34. shtaparov - Знам,че има много неп...
17.05.2016 23:02
bianka89 написа:
Знам, че има много непубликувана информация :P

Да,благодаря- бившият коментар 31 е изтрит от администраторите на blog вероятно защото бе излязъл като анонимен,но няма как. Аз почти никога не трия коментари,а за да добия нова информация се занимавам с изследвания върху древните Българи почти ежедневно.
цитирай
35. shtaparov - За мен беше ис...
17.05.2016 23:08
pvdaskalov написа:
За мен беше истинско удоволствие да изчета изцяло този значим труд, който има всички белези на едно задълбочено познаване на изворите и инструментариума за тяхното изследване.
Единствената ми забележка е да не се подчертава непрекъснато явното сходство между траките и българите. Топва се прави накрая, когато се обобщят приносите.
Поздрави!
П и е р

Да- може би е въпрос на доизпипване в стила ми на писане,който е по-тежък от онзи на Спароток и на някои други патриоти около нас. Но все пак аз не откривам Америка- сходствата между Българи и Траки не са установени от мен,други хора са го направили далеч преди нашето време още в предишните векове. Приятна вечер и късмет!
цитирай
36. dinkov - Динков
19.05.2016 22:59
shtaparov - Наистина много сериозен труд и е напълно правдоподобен. Често се случва, простото решение може да се окаже най- вярно.
Пак поздрав, предишния бе в следващия ти постинг.
Ицко
цитирай
37. shtaparov - shtaparov - Наистина много сери...
20.05.2016 14:03
dinkov написа:
shtaparov - Наистина много сериозен труд и е напълно правдоподобен. Често се случва, простото решение може да се окаже най- вярно.
Пак поздрав, предишния бе в следващия ти постинг.
Ицко

Надявам се това да бъде прието от науката,понеже досега няма по-добро обяснение на тези надписи. Логиката ми е проста: щом Тракийския език е индоевропейски,значи е или сходен на нашия,или идентичен с него- средно положение няма. Преди 2-3 хиляди години раздалечаването между езиците още не било доведено до онази степен,която е достигнало сега- затова на два отделни народа или племена със сходни езици било много по-лесно да се разберат,отколкото е в нашето съвремие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815657
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи