Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2016 13:56 - Всички чудеса по света са от Светия Дух (видео - “Директива Дугина“)
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1532 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2016 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На следващия ден след Света Троица православаните християни празнуваме слизането на Светия Дух. Това е празник за прослава на Животворящия Дух, когато се потвърждава Божествената същност на Светия Дух и единството Му с другите две ипостаси на Светата Троица – Бог Отец и Бог Син.

В народното предание се приема, че на този ден земята е в очакване и затова тя не трябва да се обработва. На този ден селяните прекратявали всяка работа.

Светият Дух е Бог. Той е третото лице на Светата Троица. Той изхожда от Бога Отца, и от него се извършват всичките дела и всичките чудеса, и всичко главно и значимо, което съществува в битието.

Християнството никога не е противопоставяло Духа и материята, но важното е да се помни, че главен за християнина е именно Духът. И Той е най-важното в живота, и в смъртта.

Свети Серафим Саровски казвал: „Постигни дух мирен и около тебе ще се спасят хиляди“! Да се постигне, т.е. да се придобие, да се приближи до тебе, Светият Дух, - Духът мирен, е главната и най-висша задача за всеки християнин. Духът е самата наша същност, нашето вътрешно ядро.

Христос казвал: “Царството Божие е вътре във вас“, - а не е отвън. И колкото и да се стараем да построим рай на земята или справедливо общество, ако не постигнем вътре в нас, и в най-закътаната дълбочина на сърцето си, Светия Дух, всичките ни усилия ще са напразни.

Съвременната цивилизация е основана на пълното забравяне на Духа, на отричането и отхвърлянето му. В съвременната цивилизация същесвува само материалният критерий: комфорт, ефективност, справедливост, оперативност, печалба, развитие и прогрес. Впечатлението е, че материята е уловила човечеството в мрежите си. Където и да погледнем, всичко е матерялно... А за Духа никой, нищо не ни е говорил. Самата дума “дух“ вече почти е изгубила истинското си значение. Използваме я в речта си, само в преносен смисъл. Но Светият Дух никъде не е изчезнал! Той е бил изпратен в света, след Възнесението на Христа. Светият Дух е дошел в нашия свят, и сега е при нас, - във всяка точка, на всяко място, във всяко сърце. Трябва само да Го призовем: - Ела, всели се в нас! И Той ще дойде, и ще се всели, и ще ни очисти от всяка сквернота. Но трябва само да се отвърнем от материята, и да се обърнем в обратната посока, което не значи, да осъждаме материята, а значи, да и посочим нейното достойно място.

В началото трабва да е Духът; на второ място - също, и на третото, и на стотното... и чак на сто и първото може да е материята, но само ако я подчиним на Духа.

Човекът, преди всичко, е духовно същество, и в това е истинското му достоинство. Духът е неговата същност и неговата съдба. Но всичките тези тезиси са напълно противоположни на всичко онова, което чуваме всеки ден, което говорим, на което ни учат и към което ни призовават; което мислим и което чувстваме.

Какво да правим тогава?

Трябва да направим своя избор, - с кого сме? С Духа, или против Него?

Това е много просто, но е много страшно, и в двата случая.

Ако изберем Духа, тогава сме задължени да започнем безпощадна война със съвременния свят, със всичките му институции, със всичките му технологии, учения, теории и науки.

Нека се опитаме да се опълчим на съвременния свят! Как ще се наежи той, тогава. Ще ни стрие на прах, ще но осмее, ще ни унизи, ще ни стъпче и ще ни убие!

Изборът на Духа е страшен и нелесен избор. Това е избор на война, срещу обкържаващото ни битие, и практически, срещу всичко намиращо се в него.

Но е страшно и да се движим по инерция, да застанем на страната на съвременността, наречена -цивилизация и прогрес, т.е. на страната на матерялизма. Даже е и по-страшно, защото напред е бездната и гибелта, зеещата пропаст на нищото, където човечеството стремително се е устремило.

Ние бихме искали да избегнем избора, да се отместим, и всичко да отмине без нас. Но пак ще се наложи да отговаряме: С Духа ли сме или против Него? И всекиму ще се наложи да отговори!

Ето такива мисли ме спохождат на Свети Дух.

 

Всичко добро! Гледахте предаването на Дугин, за Духа.

 

 

А помните ли, Кой е казал: ...“но да бъде думата ви: “да – да“, а „не – не“, и което е повече от това, е от Лукавия“!

Ето това е най-важното: Или “да“ или “не“. И който не е с Духа, е против Него.

 

Превод, Григор Симов, от:

https://youtu.be/nM8g0JVN7eU




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28357767
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930