Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2016 15:31 - Прекратят ли се Литургиите, слънцето ще помръкне и земята ще перестане да дава плод... Свети Йоан Кронщатски
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1855 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Скъпи мои, сега ще ви разкажа за Божествената литургия.
Ако се съберат скъпоценностите на целия свят и се сложат на едната страна на везните, а от другата – Божествената литургия, - тя ще претежи. Но човек няма да разбере, каква скъпоценност притежава, докато не му се отнеме това щастие.

 

image

Държ се твърдо, Русия, за Вярата и Църквата си, и за Царя Православен!

Свети праведен Йоан Кронщадский


За съжаление, човек не цени, ни слънцето, ни въздуха, ни светлината. Но ако настане мрак и се отнеме въздуха, и няма какво да диша – тогава ще разбере човекът и ще оцени, какво е имал и от какво се е лишил.
Имащият възможност да е на Божествената литургия – не отива, а който отиде – стои разсеян и внася със себе си житейски мисли и грижи. Защо е така? - Защото не се замисля, какво е литургията. Човек не разбира цялата дълбочина и важност на творящята се пред очите му Велика тайна

Измежду чудесата, най-важна е Божественната литургия. Заради Божествената литургия слънцето свети денем на небето, и луната нощем, и звездите небесни дават светлината си; и земята дава плод, и затова можем да се храним с хлеб.

Повтарям, че земята принася плодовете - хлеб и грозде, само защото хлебът и виното всеки ден се принасят на светия престол, при извършване на литургиите. Не на нас и не за нас грешните - покрити с язви, дава земята плодовете си, защото не ги заслужаваме, но заради Божествената Жертва ги дава земята, и ще ги дава, докато се извършва на земята Божественната литургия. Няма ли Литургия – слънцето ще помъркне и земята ще престане да дава плодовете си...

Първата литургия на Иисуса Христа била установена на Тайната Вечера. И затова сега се принася на престола хлеб и вино, но в Божествената литургия те се превръщат в Телото и Кръвта на Христа. И хората, вкусили Телото и Кръвта Хрисови, се приобщават към божествената светлина. Понеже е влязъл в дома на душите им, Господ, и душата им е станала храм Божий.

О, какво велико щастие е това! Господ влиза в грешната душа и испепелява в нея всичките беззакония, и става душата на човека, дом Божий.

И така, Спасителят ни е оставил, като завещание, да отслужваме Божествена литургия и да вкусваме животворящите Му, Тело и Кръв. Литургията е чудесен подарък от Иисуса Христа. Литургията е мост, по който може да се премине в живота вечен. Помнете това завещание на Иисуса Христа, и минавайте по златния мост, който спасява от пропастта на ада.

Не слушайте хората, които бягат от Чашата на Спасителя. Това са нещастни, заблудени и жалки хора, далече от реката Христова, и те падат в пропастта. О, колко жалки и нещастни са хората, на които житейските грижи пречат да са в храма Божий, и така заменят Божествената служба, с мечти от този свят.

Приятели мои! Обичайте храма Божий! Там постоянно пребивава Бог. Бързайте за там, особено на празници. Там е Светлината, освещаваща и укрепваща всеки човек. Там е Светото Приношение на Телото и Кръвта Христови, укрепващи, оживяващи и очистващи нашите души.

Литургията се нарича у нас, обедня. Това е обед и пир, на който Господ ни зове, чрез Своите слуги (пастирите), но колко много има сред нас, такива, които не откликват на зова на Царя, и не искат да слушат гласа Христов и светото Евангелие; и не само че сами не идат, но и на другите пречат, и им се надсмиват.

О, как се лишават нещастните и окаяни, от скъпоценния дар, и тъпчат в заблуждението си благоуханната роза – Божественната литургия Христова.

Драги мои, обичайте Божествената литургия, и считайте изгубен деня от живота си, в който не ви се е удало да сте на литургия, особено на празник.

Св. Йоан Златоуст кзава, че Божествената литургия е велик и чуден дар: ангелите Божии ни завиждат на нас хората, на които е дадено да вкусваме Божествените Тело и Кръв. Те, миллиарди, слитат тука, където се принася Безкръвната Жертва, и с трепет предстоят пред светия престол, закривайки лица и прославляйки великата Тайна, извършвана тука. Божествената литургия е оста на света, и както колелетата могат да се движат само около оста си, так и нашият свят може да се движи, имайки Божествената литургия. Тя е основата на целия живот в света. И ако не беше тя, нашият страшен и грешен свят щеше да загине и да се разруши, от нечистотите и беззаконията ни, ако не се освещаваше от великите Тайни на страшните прояви, на Божественния Изкупител, когато за един миг се освещава престола, и храма, и всичките молещи се в него. Освещава се земята, и въздухът дава всичко необходимо за живота, само защото на престола е възлегнал Светият Агнец, нашият Иисус Христос, на дискоса и в Чашата, във вид на вино и на хлеб.

Драги мои, благодарете на Господа за това, че Той ни сподобява да слушаме Божествената литургия и да вкусваме Пречистото Му Тело и животворящата Му Кръв. Молим Те, Господи, за тези, които в заблуждението си, не искат и не търсят, да намерят утешение в Светите спасителни Тайни, но Ти ги вразуми, Господи, и ги приведи към покаяние, за да познаят спасителната Ти сила. Амин.
  Светият и праведен Йоан Кронщатски, +1909г.

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14723/

 

Превод, Григор Симов




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314066
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031