Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2016 13:04 - Европейският Съюз узаконява корупцията, а постоянно иска от Украйна и другите си васали «решителна борба с нея».
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1497 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.11.2016 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За тази «борба» се харчат тлъсти европейски фондове, постоянно отчитат „дейността си” всевъзможни комисари и комисии, и се произнасят пламенни речи от трибуите. Всевъзможни «антикорупционни» структури в ЕС набъбват стремително.

И в същото време, зад целия този шум, евробюрократите все повече и повече узаконяват корупционните схеми, за себе си.

 

ВНИМАНИЕ – МИРАЖ в пустинята!

 

image


През юли Европа бе шокирана, като узна, че главата на Еврокомисията Жозе-Мануел Барозу, добре се бил устроил в съвета на директорите, на американската банка Goldman Sachs — една от тези, които директно са отговорни за глобалната финансова криза от 2008 година.

Тази постъпка на Барозу възмути даже и некои от служителите в  европейските структури, които излязоха с гневна петиция, осъждаща «безотговорната» постъпка на бившия лидер на ЕС. Авторите на петицията посочваха, че трудоустрояването на Барозу, като лобист, ще е от полза «не само за евроскептиците, но и за явните еврофоби». Те нарекоха това «морално безотговорна» и «разрушителна» за ЕС, стъпка.

Уверен съм, че не по малко възмущение ще предизвика и решението на Комитета на ЕС по етика, която, след като уж разследвала случая, по поръчение на сегашния глава на Еврокомисията Жан-Клода Юнкер, не намерила в действията на предшественика му, никакви нарушения на етичните или юридически норми.

И най поразителното е, че Комитетът, според официалното му заключение, бил изследвал само един «документ» — писмото на самия Барозу, до Юнкер, в което Барозу обещал… да не се занимава с лобизъм, в полза на Goldman Sachs.

И това било достатъчно за оправдаване на действията му! Интересно, тогава, с какво ли именно ще се занимава в солидното банково учреждение, човек с образование на политолог и философ, без да има опит във финансовата сфера? Но етическият Комитет на ЕС, кой знае защо, не си е задавал този въпрос.

Обещал човекът да не лобира, и — толкова. Но историята с Барозу е само върхът на айсберга. Един след друг, европейските вестници започнаха да разкриват подобни истории с еврочиновници от по-нисък ранг. Холандския вестник De Volkskrant съобщи, че Бенита Фереро-Валднер, бивша еврокомисарка, е получила длъжност в испанската компания Gamesa, занимаваща се експорт на вятърни турбини.

При това, според вестника, тогавашният глава на Еврокомисията Барозу прекрасно знаел за това нарушаване на закона, но си затворил очите. И сега, мисля, че на всички е ясно, защо. — Защото и той се готвел да тръгне по този път.

А после германският вестник Die Zeit писа, че и след две години след уволнението си, поне 16 бивши еврокомисари, от подчинените на Барозу, продължават да получават ежемесечна заплата 8 хиляди евро, от джоба на европейските данъкоплатци. И това, не би трябвало изобщо да ни възмущава, понеже, в края на краищата, това е направено, именно за да се избегнат подобни конфликти на интереси, които явно са се проявили в случаите на Барозу и Фереро-Валднер.

Защото, първоначално, дадената парична компенсация била замислена, именно за това, - уволнените еврокомисари, известно време, да не се наемат, да са нечии лобисти.

Но болшинството от тези еврокомисари, получавайки тези не малки «компенсации», вече отдавна, добре са се устроили и в крупните корпорации, и си получават заплати, и от там!

Съгласно сайта Politico, бившият комисар по търговията, Карел де Хюхт, вече добре печели в контролните съвети на металлургическия гигант ArcelorMittal и телекомуникационната компания Proximus.

Бившата еврокомисарка по климата Конни Хедегорд много добре се чувства в контролния съвет на енергийната компания Danfoss. И това, както виждаме, не им пречи, едновременно да си получават не малките «компенсации» от Евросъюза. И това ако не е коррпция, и нарушаване на етическите норми!?

Британската преса живо откликна на още един шокируащ случай, станал известен тази седмица. Стана ясно, че някой си евробюрократ, ще получава две и половина години солидни заплати, защото официално… нямало да прави нищо! Белгийският член на Европарламента Жерар Депре изяснил, че именно такива са условията на сделката с един от еврочиновниците, който официално няма да работи нищо, за което ще получи 101 хлияди евро, от декември тази година, до края на юни, следващата, а после 2 години ще получава «заплата» 75 хиляди евро, на година, до пенсионирането си. (Така и българските депутати, следвайки „европейските стандарти”, още преди повече от 10 години, си гласуваха закон, да се пенсионират, с депутатските си заплати, само след един изкаран 4 годишен мандат!!)

Затова, не е чудно, че британският европарламентарист Джонатан Арнот, като разбрал за условията на този «трудов» договор, се възмутил: «Изплащането на такава значителна сума, на този човек, за да не прави нищо — е храчка в лицето на усилно работещите британци».

А после некои ще се учудват на увеличаващите се евроскептични настроения в Британия, а и в цяла Европа?  И обвиняват... «руската пропаганда» за повсеместното увеличаване популярността на партиите, настояващи за излизане на своите страни от Евросъюза?

Но ако някой е виновен, това са, на първо място, европейските бюрократи, затънали в лобизъм и корупция, която те се опитват да узаконят, само за себе си. Но при това, ще продължават «борбата против корупцията» в страните, които се стремят да взимат пример от европейските си началници, като Украйна…

Владимир Корнилов, Украина.ру

http://rusvesna.su/news/1478454054

Превод, Григор Симов




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28356969
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930