Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2017 19:59 - Тайната на Евангелието от Андрея. Кой всъщност е покръстил Русия? rusngo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2872 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 12.07.2017 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сега, когато православната вяра стремително се възражда, след неколкото десетилетия съветски атеизъм, в много въцърковени хора възникват редица въпроси, на които не винаги са способни да отговорят църковните служители, по време на проповедите. Най-интересният от тях е: защо в Библията са включени Евангелията на практически всичките апостоли, а Евангелието от апостол Андрей, откликнал първи на зова Христов, го няма?

imageА между другото, апостол Андрей, не е бил само негов първи ученик, но е и свят покровител на Русия, на флота и на държавността й. Така че, кой е виновен за скриването на този уникален литературен паметник, ако наистина е съществувал, и каква е неговата съдба? Наистина ли, както гласят легендите, този апостол лично е посещавал Руия? Да отговори на този въпрос на «Национальното географско дружество» се съгласи известният писател и режисьор Андрей Синелников, автор на редица книги и филми за летописната история на Русия, посветил не една от книгите си, на «Евангелието от Андрея» и разкриването тайните на пътешествието на Андрей Първозвани из древна Рус.

Д.С.: Добър ден, Андрей! И така, имало ли го е наистина, това загадъчно Евангелие от Андрея, около което, ето вече неколко столетия витаят толкова тайни и небивалици?

А.С.: В света съществуват само четири канонични, признати от църквата Евангелия. Това са: Евангелията от Матея, Марка, Лука и Йоан. Самият термин «Евангелие» се превежда «Блага Вест» и по принцип описва само живота на Иисуса Христа. Макар че навярно в света съществуват повече от двадесетина не признати Евангелия. Тях ги наричат ощо и - апокрифни. Към тях се отнася и легендарното «Евангелие от Андрея». Напомням, че Андрея бил първият апостол на Христа, и затова бил наричан Андрей Първозвани. Брат му Симон после приел името Петър. Същият този Петър-Камък, на който Христос впоследствие построил своята църква. И кой знае защо, точно на тези двама апостоли Евангелията ги няма.

Д.С.: Каква ключова несправедливост, може би те са знаели нещо, което съставителите на официалния текст на Библията, не са искали да стане известно на потомците?

А.С.: Не е изключено. Готов съм да се съглася с тези, които казват, че те са били воини, есеи, а не философи или летописци, и затова от тях няма Евангелия. Но това звучи доста неубедително, понеже не може двамата ключови апостоли и любимата ученичка на Христа, Мария Магдалина, да не оставят спомени за Него. Разгадаването на този факт, може би се крие в широко (не)известната фраза, взета уж от Евангелието от Андрея. «И попита Неговият ученик Андрей Йонин: Рави (Учителю)! При кои народи да носим благата вест за Царството Небесно? И му отговори Иисус: Идете при източните народи, при западните народи и при южните народи, там, където живеят синовете на дома Израилев. А при езичниците на Север не ходете, защото те са безгрешни и не знаят пороците и греховете на дома Израилев»

Д.С.: Излиза, че Иисус сам е признавал, че народите на Севера са безгрешни и живеят праведен живот. Наверно, точно тази постановка на въпроса хич не би се харесала днес, на адептите на Западните църкви?

А.С.: Точно така. Мисля, че и тогава отношението към Севера е било такова, каквото е и днес. И съществоването на Евангелието от Андрея би било много неудобно за мнозина на Запад, защото с името на Андрея са свързани много тайни, осветяването на които би предизвикало цялостно пренаписване на историята на Християнската църква. Защото, признаването на факта, че Рус е кръстена от апостол Андрей, първия ученик на Спасителя, автоматически прави нашата църква Апостолска, и ще свали от нея всички натрапвания за «вторичност». Съществува даже и непотвъдена официално информация, че в секретните архиви на Ватикана, се пазят немалко свидетелства за "първенството" на Свети Андрй в основаването на християнската църква в северна Скития, в сравнение с дейността на Свети Петър в Рим. Върховенството на Ватикана в католическата църква е основано на йерархията, управлявана от Папата. А нея, както се приема, е основал "първият по достоинство" сред двенадесетте апостоли, последователи на Христа, - Симон-Петр, когото величаят още и като "скала, на която Христос построил своята Църква". Казаното се счита за "най-важната истина", канон за католическата църква, - и който не го признава, се счита за еретик. Но принципът на това върховенство и първенство, изначално се оспорва от източната църква - византийската, която произхожда от "първозваността" на Свети Андрей, защото именно него Иисус първ го призвал при себе си, и Андрей първи основал екзархат във Византион, града, наречен впоследствие Константинопол, преди Римския екзархат на апостол Петър.

Д.С.: Излиза, че всичко това е въпрос на църковната политика?

А.С.: Разбира се. Главният въпрос е, чие е църковното първенство - на католиците или на православните? Ето къде е препъни-камъкът! Няма да се намесвам в богословските спорове, но достоверно е известно, че каноническите Евангелия, съдържанието и структурата им, са били съставени в IV в., под определящото влияние на Рим и неговите християнски йерарси, започвайки от император Константин. Точно в това време са били заложени основите на историята на християнството. Ето защо подвижническата дейност на апостол Андрей, и нейното истинско значение се оказаха резко "орязани" и смазанни, а деянията на апостолите Петър и Павел, на Запад са изтъкнати напред и доста релефно са обозначени в богословските трудове.

Д.С.: Но навсякъде се говори, че апостол Андрей е посещавал Скития, а не Рус…

А.С.: Работата е там, че по това време Скития всъщност и е била Русия, а Балтийско море е изконно место на разселване на славяните, и навремето се е наричало «Скитски океан», и така са го наричали географите от късната античност. И не просто така над руския флот се развява Андреевският флаг. Защото Апостол Андрей не е бил само рибар, но е и дошел в Русия «по вода», като пропътувал голямо пътешествие по маршрута: Ладога - Нева - Балтийско море.

Д.С.: Днес може уверено да се каже, какви места е посетил в Русия Апостол Андрей и какво е видял?

А.С.: Занимавайки се много години с изучаване на този въпрос, както в официалните архиви, така и ползвайки алтернативни източници на информация, мога да кажа, че Апостол Андрей не само е бил в Русия, но и е стигнал до най-северната и част – Белото море. Днес мнозина на Запад искат да вярват, че преданието за посещението на Апостол Андрй в Русия, не е нищо повече от тщеславна измислица. Но за това пътешествие се споменава и в «Повести временных лет», в което пряко се говори : "И каза Св. Андрей : "Виждате ли тези планини? На тези планини ще възсияе благодатта Божия, ще има град велик и ще се въздигнат много черкви". Некои историци са убедени, че Андрей възлязъл по Днепър, до това место, къгдето сега е разположен Киев, а по некои сказания, стигал и до Новгород. И това се е случило неколко години, преди появяването в Рим, на Свети Петър.

От Киевските планини, според летописите, Апостолът ходил до Словенск, където сега е Великий Новгород. И като благословил този край, той стигнал до Валаам, къгдето станала удивителната му стреща с жреците на Велес и Перун, а после основал първия в Русия православен манастир. В чест на което, на Валаам, и до сега стои каменен кръст, изсечен от учениците на Апостола и благословен лично от тях.

Д.С.: Но откъде е тази информация, нима по това време вече са се водели подробни летописи?

А.С.: Колкото и да е странно, но за похода на Апостола Андрей, на Валаам, са запазени доста много писмени източници. Но най-подробният от тях е манускриптът «Оповедь», съхраняван в библиотеката на манастира. В този документ се кзава: "Св. Андрей, от Йерусалим минал през Голяд, Косог, Роден, Скеф, Скиф и Словен, по околните поля, стигнал до Смоленск и Славянск Велики, и напускайки Ладога, седнал в лодка, и в бурно въртящото се езеро, тръгнал към Валаам, кръщавайки навсякъде, той поставил по всички места каменни кръстове. За това се съобщава и във «Вселетника» на митрополит Илларион, от 1051 година. Освен това, в двата знаменити ръкописа: на Хлебниковския летописец и ръкописа на столника Мусин-Пушкин, се разказва за пътуването на Андрей Първозвани, по Соловецкия път, до Светия остров на мъртвите в (северното) Бело море и дружбата му с волховските князе Пере-Тучей и Мунга. Така че, апостола е ходил из доста населена, оживена и развита държава.

Д.С.: Ако вие сте прав, тогава преданието придобива плът. Как мислите вие, какво би могло да крие Евангелието от Андрея, какви тайни за християнската вяра и за подвизите на апостола?

А.С.: Ние дълго време се занимавахме с тайната на този апокриф. И у нас се изгради мнението, че:

Първо, ако Андрей е кръстил Русия, се оказват лъжа приказките за кръщаването й с «огън и меч». Русия е първокръстена доброволно и на основата на праславянските вярвания. И второ, ако Андрей е ходил на Соловки, около които се въртят маса митове, за Калевал, за Авалон, за Беловодие, за Туле и другите вълшебни острови на Блажените, където имало вход за духовния свят. Не е изключено, че той е намерил този вход. Той е бил Първозван, т.е. Посветен. Най вероятно той е намерил и описал това в своето Евангелие. Ще отбележа, че в процеса на нашата работа, ние се натъкнахме на материали, че за тези документи много са се интересували и “братята“ йезуити, и хитлеровското «Аненербе» начело с професор Вирт, и спецслужбите на много страни на Запада и Изток. Но, за съжаление, тайната на това Евангелие е погребена във вековете и ние можем само по косвени признаци да се досещаме, какво всъщност е било написано там.

Дмитрий Соколов

http://rusngo.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=2678%3A2012-11-27-13-34-03&catid=55%3A2011-04-20-09-59-57&Itemid=18&lang=ru

Превод, Григор Симов


 




Гласувай:
2



1. dinkov - Динков
12.07.2017 22:35
grigorsimov - прощавай, не искам нито да те засегна, нито да те обидя, но това е пълна глупост. Ще ти обясня защо. Първо виждам, че не си ти автора, а е копи-пейс от руски сайт, а това е още по-жалко.
През първи век от Христа , каква Русия, какви пет лева ? През първи век какви славяни ? Самото понятие славяни е с петнадесет века измислено по-късно. То бива, бива промиване на мозъци, но чак пък толкоз. Винаги руснаците са ми били симпатични, особено рускините -))), но с тези простотии които публикуват руските сайтове, ще настроят всички срещу тях и то съвсем безсмислено. Че руснаците имат големи комплекси от нас българите, то е очеизвадно, но какво да правим като до времето на Ломоносов пишат на старобългарски, че им се налага да измислят простотията черковно-славянски език. Дори и сега 60 % от думите (словата) им са като нашите. Дали сме им азбука, дали сме им вяра, дали сме им патриарси и какво ли още не, без да искаме никаква благодарност само да не преиначават постоянно историята. Какво да се прави като това са исторически факти които няма как да бъдат скрити. То бива-бива комплекси, ама чак пък толкоз...

Ицко
цитирай
2. grigorsimov - На Ицко:
12.07.2017 23:12
Първо, още преди т.н. създаване на българската държава, на тогавашните карти, областта на средните "Балкани" е надписана "Славиния". Второ: нали в старобългарското произведение "За буквите" пише: "Прежде убо словене не имееху писмо, но чертами и ресками гадаеху, яко погане съще"... (по памет).
А словене, словени и славяни е различно произнасяне на името на един и същи народ (или по-точно, народи с общ корен и почти еднакъв език.
цитирай
3. dinkov - Динков
12.07.2017 23:56
“От ръцете на българите ние сме получили кръщението, те са ни научили да четем и пишем, на техния език ние сме писали почти до времето на Ломоносова – люлката на българите е неразривно свързана с люлката на руския народ!”
Юрий Венелин - Георгий Хуца (Георгiй Гуца)
grigorsimov - това не съм го писал аз, а Юрий Венелин. За произхода на сродните народи населяващи днешната Източна Европа има доста теории, примерно на Чертков. А той също е руснак. Но има много БЕЗСПОРНИ факти, които няма как да се скрият. Лошото е, че в руските сайтове пише за Русия през първи век от н.е.
Няма как да се коментира подобна простотия. Нищо лично, често те чета, но комплексите на братята руси само вредят, а не ги правят велики.
Поздрав
Ицко
цитирай
4. grigorsimov - На Ицко
13.07.2017 09:54
Така или иначе (както и да са се наричали и както и да ги наричат), славяните са живеели от незапомнени времена в земите в които живеят и днес. А всичко станало е сатанинска злоба и омраза, и непрестанна война - срещу славянството, а после и срещу православието, - със всички средства и във всякакви форми, - та и до днес.
Но всичко е по Божия воля и по Божията промисъл, и така ще бъде, до края на света /т.е. до възцаряването, над целия свят, на еврейски "месия" - човека на греха - Антихрист, който ще царува и злодейства 7 години, след което следва Христовото Пришествие, в Слава.
И по всичко личи, че всичко това, наистина е ще се случи много, много скоро. Амин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313768
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031