Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2017 21:37 - Демокрацията - този прекрасен блян. Всеки я тълкува различно според личните си интереси
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 14. Декември 2017 , брой: 246 Николай ШОПОВ
Любимата дума на политиците наред с "евроатлантическите ценности", каквото и да означава това, по цял свят е да говорят за демокрация и за нейните предимства. Особено за либералната демокрация. Българските политици не правят изключение. Много често ще чуете: "Ама това не е демократично". Кой какво влага в думата демокрация? Май, че всеки я разбира различно и я тълкува според неговите интереси - партийни, коропоративни, лични.
Много често ни казват, че трябва да вярваме в демокрацията, в демократичните принципи. Вярата е религиозно понятие, а демокрацията е управление на мнозинството, спазването на закона, на нормите, на правилата, на процедурата. Освен това демокрацията е равенство на възможностите. Демокрацията означава да работиш в полза на обществото и държавата да бъде близо до хората.
Демокрацията не е самоцел, тя е инструмент, средство, чрез които се постигат възход на обществото, движение напред... Какво е духовното възвисяване на българите през последните 27 години? Какви са духовните стремежи на младите българи? Какво им предлагаме?

Халтура вместо култура

Вместо естетически и високохудожествени произведения - просташки телевизионни формати, риалити шоу, ферми, брадъри и други. Чалгата все още е номер едно в музикалните предпочитания. И как няма да е така, като медиите са препълнени с фалшиви звезди, които говорят с гаменски език, невежи и некултурни, необразовани. Точно на тях подражават младите, на техния говор, начин на обличане, на държане, на маниери. Грамотността на младежите е ужасяваща и отчайваща.
При истинската демокрация индивидът има право и може да се реализира. Така ли стоят нещата в България? Колко от завършилите образование младежи работят по специалността си? Колко напускат България, защото нямат работа? Как ще се развива наука, когато заплатите в БАН и университетите са срамни за една демократична държава.
В България демокрацията е фиктивна, фасадна, перфидна. Държава, която е член на ЕС, няма разделение на властите. То е само формално. В българската практика непрекъснато наблюдаваме как този демократичен принцип непрекъснато се нарушава. Премиерът спира обществени поръчки, защото не му харесват. След време ги пуска. А няма ли институции, които отговарят за това? Свидетели сме как НС се подчинява на премиера. Последният фрапантен случай е смяната на председателя на парламента и избора на нов. Оказва се, че главният прокурор ходи на оперативки при премиера. В коя демократична държава това може да се случи? В САЩ - любимата на българските демократи държава, виждаме как се води разследване срещу президента и неговите най-близки сътрудници. Това да се е случвало в България?
Демокрация има, когато има

реално работещи институции

Гражданите трябва да имат доверие в институциите - Народно събрание, правителство, полиция, армия, съдебна система. Доверява ли се българинът на институциите? Всички социологически изследвания показват изключително ниско доверие на гражданите към основните институции. Това означава, че българските граждани не се доверяват на държавата. За недоверието допринася много и работата на администрацията, на чиновниците. Гражданите виждат в тях представители на държавата. И никак не са очаровани от тяхното поведение и работа. Другият голям проблем е, че институциите, с изключение на президентството, са обезличени от премиера. Всички те са функция от неговата воля и власт. Народно събрание, Министерски съвет, областни управители, кметове. Те просто не съществуват. Когато един премиер не е в НС при обсъждането на бюджета, когато се избират министри, когато има парламентарен контрол, това означава само едно - неглижиране на институциите и тяхното обезличаване.
Един от основните принципи на демокрацията е свободата на словото. По този въпрос е писано много. За това, че сме на едно от последните места в редица изследвания, че медиите са зависими, че изпълняват поръчки, че журналистите се използват за пощенски кутии и си налагат автоцензура. Но най-страшното, че и в НС се опитват да ограничат свободата на словото. От най-високо място бившият председател на парламента заяви, че Нинова "няма право да говори каквото си иска." Други депутати и дори вицепремиер заплашват водещи в тв студио. Шокиращо звучи и изявлението, че Елена Йончева нямала право да прави филми като народен представител. Така управляващата партия разбира демокрацията.

Но не е само в България

Свидетели сме на развихрилата се атака в САЩ срещу РТ и "Спутник". Наложено им беше да се регистрират като чуждестранни агенти и им бяха отнети акредитациите в Сената и Конгреса. Най-великата демокрация наруши Конституцията си, в която свободата на словото е издигната в култ. И защо? Защото се уплашиха от другата гледна точка, от съревнованието между средствата за масова информация, от конкуренцията. Къде отиде свободата на словото като основна демократична ценност?
При демокрацията трябва да има равенство на възможностите. Така ли е? Равни възможности ли имат бедните и богатите да се лекуват? Българите все повече плащат от джоба си за лечение. А тези, които нямат пари, как да се лекуват? Не се ли извършва геноцид върху бедните и пенсионерите? Вижте хората по улиците - грохнали, угрижени, унили, безпомощни. Дори голяма част от работещите нямат възможност за пълноценно лечение. А нима има равенство в образователната система? В България здравеопазването и образованието са според парите. Бедният е болен и необразован.
При демокрацията, казват, че всички трябва да са равни пред закона. Необходимо е да има върховенство на закона, да има правова държава. Един от най-големите проблеми пред демокрацията в България е съдебната система. То не бяха доклади от ЕС, то не бяха препоръки, не бяха обещания от властта. Промяна никаква. Вижте работата на прокуратурата и съда. Да има обвинения срещу властимащите и богатите? Няма. Да има осъдени между тях? Няма. Всички с пари и власт не се страхуват от правосъдието.

Демокрацията означава справедливост

Гражданите трябва да чувстват, че властта е справедлива. Тогава те са готови да я поддържат, да й вярват. Можем ли да говорим за справедливост в България? Нима справедливо се разпределя националното богатство? Нима е справедливо заплащането в България? Въпросите могат да бъдат още много.
Без съмнение странно нещо е демокрацията в съвременния свят... В Каталуния бяха пребити хиляди демонстранти, само защото искаха да имат право да гласуват. И това беше демократично. Но когато се арестуват няколко десетки демонстранти в Москва при Путин, се вдига вой до небесата, че няма демокрация и свобода. За каква демокрация и хуманизъм може да се говори, когато хиляди болни деца в Сирия не могат да се лекуват, защото има ембарго върху вноса на лекарства и медицински уреди...
Защо има криза на демократичните ценности и все по-малко хора вярват в тях? Една от причините може би се крие в разбиването на общностите, а това нарушава моралните норми, съществували в тези общности. Загуби се общността и моето "аз" е над всичко. А може би, когато обществото се отказа от духа и насочи вниманието си към парите, развлеченията, потребителството. А може би защото обществото загуби контрола върху управляващите. И в края - кой има право да определя критериите за морал и демокрация?
Нима приказките за демокрация са силно преувеличени? Или може би демокрацията е фикция, а не реалност?

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033517
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031