Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02 23:53 - Хлеб от дъбови жълъди
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 472 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Те са богати на лесно смилаеми и бързо усвоими въглеводороди, предимно нишесте 40%, дъбилни вещества 5-8%, мазнини - до 5%, захар, ефирно масло и други полезни вещества...

 imageСъщо и танин, който има свързващо, укрепващо, противовъзпалително и противогнилостно действие, ускорява съсирването на кръвта, подобрява работата на стомаха и оздравява раните.

Жълъдите узряват към края на есента. Главният минус на жълъдите е горчивият им вкус, и за да ги очистим от горчивината, трябва да направим следното.

-обелваме жълъдите

-разрязваме ги на четири части и ги заливаме с вода, да киснат 2 денонощия, като всеки ден сменяме водата 2-3 пъти.

image


 

image



После трябва добре да ги сварим, иначе трудно ще ги смелем (счукаме) на брашно, а варенето извлича останалата в жълъдите горчивина.

image



Изливаме водата и остава най-трудното, да смелем жълъдите.

Можем да направим това с камък или с дърво, или с месомелачка. Степента на смилането зависи, дали веднага ще печем хлеба или ще сушим брашното за зимата. Ако веднага ще го употребяваме, тогава може и не много старателно да ги смелем, а ако ще го сушим, следва по-добре да ги смелем, за да се изсуши по-добре.

 

image


 

image


 

image


 

image


 

image


 

Добавяме вода, размесваме с лъжица или бъркалка, и от получената маса формоваме питки, широки шест-седем сантиметра. И ако имаме тиганче, или парче ламарина, в зависимост от размера му, слагаме ги в него, една по една, или по неколко, (зависи от размере) и ги печем. Степента на изпичането определяме визуално. Вкусът на питките е доста своеобразен.


http://survinat.ru/2011/08/xleb-iz-dubovyx-zheludej/#axzz1gdqK25R0

 

http://3rm.info/publications/18672-xleb-iz-dubovyx-zheludej-foto.html

 

Превод, Григор Симов




Гласувай:
3
0



1. radostinalassa - Така е
24.02 15:53
Трябва да се родготвяме за биочиповете. Но мисля, че още е рано.
цитирай
2. nedovolen - Много добре. Само че всичко горчиво ...
25.02 15:25
Много добре. Само че всичко горчиво е полезно, за разлика от всичко сладко :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 11601480
Постинги: 3564
Коментари: 6374
Гласове: 7237
Архив
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031