Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2020 22:43 - ШЕСТ ЦИКЛИ НА РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА, СВЪРЗАНИ В СТРОГА ЗАКОНОМЕРНОСТ ПОКАЗВАТ МИРОГЛЕДА НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7826 Коментари: 9 Гласове:
61

Последна промяна: 14.05.2020 06:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ШЕСТ ЦИКЛИ НА РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА, СВЪРЗАНИ В СТРОГА ЗАКОНОМЕРНОСТ ПОКАЗВАТ МИРОГЛЕДА НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ


    Правилния ред на боговете в Розетата от Плиска,който показах в http://shtaparov.blog.bg/politika/
2019/12/15/istinski-red-na-bogovete-v-rozetata-ot-pliska.1687184
 дава отговори но поражда и въпроси. Един от най-интересните въпроси,който може да бъде зададен е "Какво общо има този ред с другите видове подреждания и защо трябва да мислим,че той не е по-лош от тях?" Преди да отговорим на този въпрос,ще трябва да разгледаме всички познати видове подреждания и да проверим дали има някаква обща закономерност,която ги свързва един с друг.

1. Хармоничен (Халдейски,Планетарен) ред на небесните тела по Петър Добрев с движение по часовата стрелка:

                    image


2. Птолемеев (Сидерически) ред на небесните тела по Ал. Хофарт според тяхното разстояние до Земята и с движение против часовата стрелка:

                              image

3. Класически ред на небесните тела (Ключ на Соломон) по Живко Войников с движение против часовата стрелка,огледален на Птолемеевия:

image


4. Български ред на небесните тела (Управленски степени на звездните магове) с движение против часовата стрелка:


        image

5. АнтеБългарски (огледален на Българския) ред на небесните тела (Денонощен ред на боговете в Седмичния календар) с движение против часовата стрелка:

                     image
                   

  Ако разгледаме внимателно тези подреждания ще видим,че в тях има една особена закономерност. Досега "придвижването" от едно небесно тяло към друго се извършваше по кръга,който е очертан със стрелки около Розетата така,както е показано в следния примерен модел:
                
                               image

  Има обаче и друг вид "движение",което преминава през самата розета и следва мислено контура,с който тя е начертана. Както показва приложения чертеж,този схематичен модел на Седмолъчка може да бъде направен с няколко движения,без да се повдига молива от хартията:

                            image

  В такъв случай небесните тела,т.е. боговете в него ще са подредени в следната примерна последователност:
                     image
  Aко следваме този път на "движение" и го приложим към всяко от известните подреждания,които за краткост наричам ЦИКЛИ НА РОЗЕТАТА,ще забележим нещо удивително. Да вземем например Птолемеевия ред на небесните тела,в който обичайното подреждане по кръга (обратно на часовата стрелка) е СЛЪНЦЕ – ВЕНЕРА – ХЕРМЕС (МЕРКУРИЙ) – ЛУНА (ЗЕМЯ) – САТУРН (КРОН) – ЗЕВС (ЮПИТЕР) – МАРС (АРЕЙ) – СЛЪНЦЕ:

                                  image
                   image

  Ако преминем от "кръговото" движение на Птолемеевия ред към "вътрешно" (по контурите на лъча,с който е очертан моделът на Розетата),ще получим съвсем друг вид подреждане на небесните тела (следвай цифрите от 1 до 7 и боговете,които са обозначени с тях):
               image
            
  Така "новият" път на "движение" помага да получим съвсем друг вид подреждане: СЛЪНЦЕ – ЛУНА (ЗЕМЯ) – МАРС (АРЕЙ) – ХЕРМЕС (МЕРКУРИЙ) – ЗЕВС (ЮПИТЕР) – ВЕНЕРА – САТУРН (КРОН) – СЛЪНЦЕ,което се оказва напълно идентично с показания по-горе Халдейски цикъл (ред) на Розетата (следвай цифрите от 1 до 7 и боговете,които са обозначени с тях и направи съпоставка с горното изображение):
                       image
  Ако решим да сменим начина на движение в Халдейския ред,като преминем от "кръгово" движение на боговете-небесни тела към "вътрешно",ще получим следния резултат:

                                 image

  Тук с огромна изненада ще открием,че пред нас се появява друго подреждане на небесните тела: СЛЪНЦЕ – ХЕРМЕС – САТУРН – МАРС – ВЕНЕРА – ЛУНА – ЗЕВС – СЛЪНЦЕ,което се оказва не кой да е,а загадъчният Български цикъл на Розетата от Плиска:
                      image
  Ако и в Българския цикъл сменим начина на движение по Розетата,като преминем от "кръгово" движение на боговете-небесни тела към "вътрешно",ще получим следния резултат:

                              image

   Това е нова изненада,понеже попадаме в представения по-горе Класически ред на небесните тела,който при "кръгово" подреждане на боговете изглежда така:

                              image

  Ако продължим по този път,постепенно ще преминем през всички познати подреждания и през някои непознати а като сложим за начало Българския цикъл,който не случайно наричам ЦИКЪЛ НА СЪТВОРЕНИЕТО и във всеки ред поставим най-отгоре Сатурн както си му е редът,ще получим верига от шест различни цикли. Те се превръщат един в друг а последния от тях (шестия) се превръща директно в Българския цикъл,като с това затваря напълно "кръга" и образува един голям "ЦИКЪЛ НА ЦИКЛИТЕ". Той се вижда добре в приложеното изображение,в което три от циклите носят известни на астролозите имена а другите три- поставени от мен "работни" названия:

        image
 
   Думата "кръг" в случая не е излишна- това изображение наистина може да бъде представено така,че веригата от цикли да придобие формата на кръг:
                image

  Различните подреждания в тези цикли за сетен път показват че се касае за богове,а не за обикновени небесни тела. Това означава,че у древните хора първо са се появили боговете,а небесните тела били свързани с тях по-късно. Шестте различни цикли на тези светила поставят числото ШЕСТ сред свещените цифри,ползвани от Българите в техния календар и сочат,че Българския ред на боговете не е случайна измишльотина а закономерна част от едно по-голямо цяло,тясно свързано с фундаментите на древната астрология. Сега вече се вижда,че Българската розета в зависимост от начина на "движение" изобразява два цикъла едновременно:

а) Българския ред (с числителните бройни и степените на звездните магове)- при "кръгово движение".
б) Класическия ред ("Ключа на Соломон")- при "вътрешно движение".

  Логичното превръщане на един Розетен цикъл в друг показва че това са единствените точни подреждания,с които работели древните стролози и почти не е имало никакви други а ако някъде все пак откриете нещо различно,то е объркано или създадено въз основа на тези шест цикли,но на "екзотичен" принцип. Пример за такъв екзотичен принцип е да създадеш "неправилен" вариант на Розета,като наредиш един след друг боговете,които идват веднага след (или преди) Сатурн (респ. Слънцето) във всеки отделен цикъл и направиш "ново" подреждане с тях,което няма да има много общо с тези шест. Затова те са основни и са ползвани от древните астролози ежедневно,а другите са по-скоро "неканонични" и били използвани изключително рядко.

  В някоя следваща статия ще дам отговори на въпроса за какво е служел всеки отделен ред на небесните тела,понеже обемът на тази ще надхвърли допустимия праг на четивност и ще навлезе в сферата на трудните за възприемане материали,което не бива да се случва. За нас е по-важно да знаем,че редът на боговете в Българската розета и в някои други след нея не е варварска имитация на познатите астрологични оригинали,а неразривна част от тях и демонстрира скритите познания на нашите деди,които са недостъпни за обикновените астролози,но разкриват важни аспекти от мирогледа на древните Българи. Това го е схванал и големият учен проф. Петър Добрев,който пише че

"...такива идеи не се раждат във варварски глави, а само у опитни и умели държавници, каквито е имала някога България!" ("Посланията на древните Българи"- 2015 г.,стр.27).




Гласувай:
61


Вълнообразно


1. shtaparov - Нима останахте "без думи" ...
27.04.2020 13:43
Нима останахте "без думи" драги читатели,та няма никакъв коментар? :)
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю! Невероятно, ...
27.04.2020 14:12
Здравей, приятелю!
Невероятно, как си се оправил, недоумявам?
Аз във френския календар например, не съм много наясно с неделята Иначе ,дните на седмцата се обозначават по втория, Птолемеев ред, до неделя
За неделята диманш- съм раздвоен!?
Самото ди- означава двойнственост манш е ръкав-дали ,че е в края на едната седмица и се задава новата? Може би е подменена,Слънцето-Солей отсъства!
Другото,но за него се иска и малко въображение- манш означава в съчетание и друга работа, в смисъл ,че се различава от другите дни- почивен ден е и не се върши обичайната работа!!?
Тук нещо ,в наименованието, е пипнато Може и да е от преди 1500 година?
На италиански е доменика,считам ,че указва ,че в този ден си в къщи, не работиш, от латинското домус!

Поздравления за написаното!

Бъди здрав!
цитирай
3. shtaparov - Здравей, ...
28.04.2020 04:44
leonleonovpom2 написа:
Здравей, приятелю!
Невероятно, как си се оправил, недоумявам?
Аз във френския календар например, не съм много наясно с неделята Иначе ,дните на седмцата се обозначават по втория, Птолемеев ред, до неделя
За неделята диманш- съм раздвоен!?
Самото ди- означава двойнственост манш е ръкав-дали ,че е в края на едната седмица и се задава новата? Може би е подменена,Слънцето-Солей отсъства!
Другото,но за него се иска и малко въображение- манш означава в съчетание и друга работа, в смисъл ,че се различава от другите дни- почивен ден е и не се върши обичайната работа!!?
Тук нещо ,в наименованието, е пипнато Може и да е от преди 1500 година?
На италиански е доменика,считам ,че указва ,че в този ден си в къщи, не работиш, от латинското домус!

Поздравления за написаното!

Бъди здрав!

Здравей Иване- "френското" ДИМАНШ несъмнено произхожда от латинската дума ДОМИНИК чрез преходната форма ДИМАНК. ДОМИНИК пък иде от ДОМИНУС (Господар, т.е. Слънце),където Сатем-формата със "С" е преминала в Кентум-форма с "К".
цитирай
4. batogo - !!!:))) Благодаря ти, че работиш неотклонно за възстановяване на националното ни самочувствие, приятелю Щапаров!
28.04.2020 09:22
Както и за възраждането на националното ни осъзнаване и самосъзнание!
Чест и почитания за полезните усилия да възродиш Духа на древните Българи, които са положили основите на държавността ни!
цитирай
5. shtaparov - (!!!:))) Благодаря ти, че работиш неотклонно за ... )
28.04.2020 11:54
batogo написа:
Както и за възраждането на националното ни осъзнаване и самосъзнание!
Чест и почитания за полезните усилия да възродиш Духа на древните Българи, които са положили основите на държавността ни!

:)) Това е защото страшно се ядосвам на казионните мошеници които лъжат,че Българите били туркоазиатски пришълци в своята родина!
цитирай
6. barin - Здравей, Щапаров. Седемлъчевата ...
29.04.2020 06:05
Здравей, Щапаров. Седемлъчевата розета я свързвам със седемте светила и дни от седмицата. Седем е свещенно число, което присъства и на други места. И аз се изненадвам, че има малко коментари под тема, подробно разяснена и над която може да се размишлява. Миналата година, като ме поканиха от Мадара коментирахме с представителите на музея за розетата, но основният акцент и причината да бъда там беше моето мнение и тълкуване на датировката за конника. В Плиска, където е намерена седемлъчевата розета преди две години казаха малко неща.
Поздравление за труда ти, дано бъде оценен и от други потребители!
цитирай
7. shtaparov - Здравей, ...
29.04.2020 09:40
barin написа:
Здравей, Щапаров. Седемлъчевата розета я свързвам със седемте светила и дни от седмицата. Седем е свещенно число, което присъства и на други места. И аз се изненадвам, че има малко коментари под тема, подробно разяснена и над която може да се размишлява. Миналата година, като ме поканиха от Мадара коментирахме с представителите на музея за розетата, но основният акцент и причината да бъда там беше моето мнение и тълкуване на датировката за конника. В Плиска, където е намерена седемлъчевата розета преди две години казаха малко неща.
Поздравление за труда ти, дано бъде оценен и от други потребители!

Поздрав приятелю- темата е много вълнуваща но малко хора я разбират и смятам,че затова интересът към нея о по-малък. Седемте светила са богове,които събрани в едно правят Световния бог. Затова числото 7 е свещено- не защото евреите или гърците са казали така. А Българите няма защо да правят розета,в която "светилата" са подредени като дните от седмицата- те са знаели да броят до седем,всеки ден са знаели дали е сряда или събота и не било нужно да увековечават нещо,което е на всекиму известно! Друга е работата обаче когато се касае за тайнство,което е достъпно само на жреците- нашият владетел най-често бил и върховен жрец както знаеш,затова той принасял жертви пред стените на Цариград!

Тайнството,скрито в Розетата не може да е простия факт,който бил известен на цяла Европа а двата еднакви писмени знака,сложени върху два съседни лъча говорят,че се касае за теоними с еднакви окончания. Единствените теоними,които може да имат еднакви окончания в Българския език и да са едновременно в Розетата са Българските имена на Луната и Венера което означава,че те са разположени една до друга тук! Единствения вариант на подреждане,в който те може да са една до друга е Българският цикъл на Розетата,който е едновременно с това Скито-Тракийски цикъл на живота и сътворението,въз основа на който са съставени древните и днешните числителни бройни имена.

В онези времена броенето не било достъпно за всеки,а циклите на Розетата позволяват да правиш математически операции и да записваш числа от порядъка на милиарди и трилиони! Математиката и днес не се удава на всеки,а тогава била част от свещените тайнства на жреците и парите изглежда са били забранявани точно затова- защото никой освен жреците (висшето религиозно съсловие на България) нямал право да се занимава с броене,пресмятания и дори лихварство.
цитирай
8. fun1001 - 5. shtaparov - 4. batogo - !!!:)))
04.07.2020 10:12
:)) Това е защото страшно се ядосвам на казионните мошеници които лъжат,че Българите били туркоазиатски пришълци в своята родина! /

..имаш моята подкрепа.но..винаги,съм имала резерви..към 'тези траки;)
..мисля,че Тезата на 'добродан", е по близо, до Истината..
поздрави! сполай ти за труда, ангеле..
цитирай
9. shtaparov - :)) Това е защото ...
04.07.2020 15:47
fun1001 написа:
:)) Това е защото страшно се ядосвам на казионните мошеници които лъжат,че Българите били туркоазиатски пришълци в своята родина! /

..имаш моята подкрепа.но..винаги,съм имала резерви..към 'тези траки;)
..мисля,че Тезата на 'добродан", е по близо, до Истината..
поздрави! сполай ти за труда, ангеле..

Благодаря- Тракийската връзка на Българите е несъмнена но малко по-различна от общоприетото схващане,а това подхранва корените на скептицизма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815071
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи