Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2020 19:01 - Синодът на Молдавската Православна Църква постави ултиматум на правителството, да отвори православните храмове!!
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2020 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Епископ Маркел: "Бил Гейтс и Герман Греф приближават възцаряването на антихриста".
На последното синодално заседание в Кишинев, на 19 май 2020 г. молдавските архиереи приеха две официални обръщения, свързани с COVID-19.    
В първото, фактически е поставен ултиматум на молдавското правителство, да отворят храмовете за вярващите. А във второто се иразява радикална критика на новите "антивирусни" технологии, вкл. и възможното "чипиране" на населението.  

Въстанието на Православна Молдова против съвременния свят е прекрасен пример за всички вярващи, че даже в днешните условия може, и трябва, смело и неполиткоректно да се изкават по всички глобални проблеми. Вкл. за исползването на пандемията COVID-19 в интерес на антихристиянската глобализация.  

За приетите синодални заявления, а и за съвременното положение в Православния свят, тв. Царград разговаря с един от членовете на Синода на Молдовската Православна Църква, член на Междусъборното присъствие и на Синодалната библейско-богословска комисия към Руската Православна Църква, епископ Белцки и Фелешки, Маркел (Михеску), архипастир, широко известен с последователната си консервативна позиция.  

Молдовската Църква е против "коронавирусното ЧК"
 

Въпрос на тв. Царград
: Владико, тази година мнозинството православни християни прекараха последните седмици на Великия пост и Възкресните дни, извън храмовете, а в много страни вярващите се сблъскаха с истинска дискриминация. Но за сега само Синодът на Молдовската Православна Църква излезе с толков твърдо искане към правителството. Какво принуди вас молдовските архипастири, да се обърнете към премиер-министъра на републиката, фактически с ултиматум, с думите "Ние запазваме каноническото си и морално право, да ви изключим от поменаване, по време на храмовите молитви"?    
Отговор на Епископ Белцки и Фелешки, Маркел:
Причината за това обръщение е, явно надменното отношение към Църквата, от страна на "Националната извънредна комисия". Нейните откровено дискриминационни действия вече породиха сред вярващите слухове, че тази комисия изпълнява някаква външна заповед за унищожаване на Православната Молдовска Църква, - единствената канонична Църква на територията на нашата република.  

И въпреки нееднократните обръщения на свещенослужителите, с пояснения, че в Църквата се спазват всичките предпазни мерки: дезинфекция, масков режим, социална дистанция и другите указания на "Ивънредната комисия" (ЧеКа), премиерът на Република Молдова, не прие никакви доводи, и даже след отмяната на редица ограничения в други области на общественния живот, на Църквата практически не обърнаха внимание.  

Така, например, в обществения транспорт хората вече може да са до 25-30 души, а в храмовете – ни един, понеже ни е предписано, под заплаха от големи глоби, да извършваме богослуженията, изключително на улицата. Макар че, по време на пандемията, в храмовете, и без това се решаваха да дойдат не много хора, и затова имаше достатъчно място, спокойно да се спазва социална дистанция.  

Именно затова се обърнахме към премиера Йон Кику с напомняне, че понеже Църквата е отделена от държавата, можеше да не ни се нарежда, а уважително да се препоръча, но главното е, да се приемат решения относно Църквата, само след като бъдем поканени и ние, на масата за преговори, което не беше направено. С което сегашната власт удари не само нравствените и религиозни основи на народа, но и собствените си граждани, към които се отнасят, като към електорат.  

тв. Царград:
Последното е много важно, понеже днес в Молдова има политическа криза. И именно днешните васти, и на първо място, президентът Игор Додон, нееднократно заявяваха привърженост към Православието и верност към Църквата. Това разминаване на думите и делата лие или има външен натиск, чиято цел е да се установи в републиката откровено прозападен режим?  

Владиката Маркел:
За президента Додон мога да кажа само, че той даже в тези сложни дни продължава да посещава храмовете и да се моли по време на Божествената Литургия. А що се отнася до "Извънредната комисия", по време на извънредното положение тя бе овластена с наистина неограничени пълномощия и всичко решава самостоятелно, така че президентът не приемаше участие в приемането на решения за начина на провеждане на църковните служби.    
Наистина у нас се говори, че комисията изпълнявала чужди (външни) указания. Но за нас свещенослужителите това няма значение, понеже ние се сплотихме и искаме справедливост, а Синодът на нашата Църква само сведе нашите искания до членовете на Комисията.

    Микрочипирането, 5G и царството на антихриста  

тв. Царград:
В последно време активно се обсъжда предаването на Никита Михалков "Бесогон", в което авторът разкри опасността от редица нови технологии, които може да се пуснат в действие, под предлог - борба с COVID-19 или други болести. Вашият Синод фактически подкрепи позицията на Никита Михалков. Къде виждате вие, молдавските архипастири, главните опасности  от подобни технологии?  

Владиката Маркел:
За програмата на Никита Михалков ние, разбира се сме освеомени. За тези проблеми сме загрижени отдавна, и за дейността на Бил Гейтс, свързана със създаването на технологии за микрочипиране посредством ваксинациите, научаваме от разни източници. Както и за опасностите от технологиите 5G, които се опитват да осмиват и профанизират, но наистина си струва да се рабере, толкова безобидни са те. Именно затова ние и подчертахме в нашто обръщение, следното:  

"Трябва да заявим, че ваксинациите са опасни понеже едновременно с ваксинирането може да се извърши и чипиране. Обществеността в много европейски страни протестира против задължителното ваксиниране, и особенно против ваксини за COVID-19, понеже считат, че това е метод на изгражданата глобална антихристиянска система, да се вливат в телата на хората, микрочипове, с които те да бъдат контролирани, с помощта на технологиите 5G   

Но главният проблем на днешния ден, който особено ни тревожи, е това, че "някой"се опитва да представи Светата Църква за "разсадник на зарази". Макар никой да не е броил, колко души са се заразили непосредствено в храмовете, колко в обществения транспорт, и колко – в супермаркетите, които всичките тези дни гъмжаха от хора.  

тв. Царград:
В заявлението ви за възможното чипиране на хората, Синодът на Молдавската Църква, фактически се приближи до есхатологичната, апокалиптична тематика. Разбира се, никой от нас не знае "времената и сроковете", но може ли да се каже, че това което вършат, в световен мащаб, хора като Бил Гейтс (а в Русия – Герман Греф и компания), са знаци за последните времена? И можем ли ние, православните християни, някак да повлияем, да се спрат тези прицеси?  

Владиката Маркел
: Последните времена и краят на света, непременно ще настъпят, друг въпрос е, кога. Краят на света е ралност, с която никой не може да не се съобразява. Но краят не е програмиран по време, и за сроковете на настъпването му, по думите на нашия Спасител, наистина никой не знае. Разбира се, че тези, които в днешните условия се опитват да натряпят на света глобална антихристиянска система (а споменатите от вас хора, очевидно, точно това и правят), работят за бъдещото възцаряване на антихриста.  

При това, на всички дълбоко вярващи, духовни хора, е известно, че краят на света може да се отдалечи и отсрочи. Но само в случай, че народът Божий подобри духовния си живот, от гледна точка на евангелското учение, и започне да върши добро, и с мислите, и с думите, и с делата си, и ако обича своя ближен, с чиста християнска любов. А без верност на Светото Православие и на Църквата Христова, това не е напълно възможно.

Църквата не може да се променя в угода на съвременния свят



тв. Царград: Днес периодично се изказват мисли, че коронавирусът подтиква Православната Църква към изменения, и привеждат за пример "прогресивните" западно-християнски конфесии. Виждате ли вие опасност от либералното филокатолическо или даже филопротестантско обновленчество?  

Владиката Маркел: Коронавирусът действително е опасна болест, и с нея трябва да се борим, да обезопасим себе си и другите, от възможно заразяване. Но това никак не трябва да накара Църквата, да започне да се променя в угода на съвременния свят, да се потдалечава от своето Свето Предание и от духовния опит на светите отци, трупан през всичките изминали векове.  

Силата на нашата Света Православна Църква е точно в това, че не променя нищо от светоотеческите установления, и още повече, в никакъв случай не приема нищо от инославните. Ние прекрасно виждамеже в какво се превърнаха протестантските общества, а и Римскокатолическата църква, в последно време. Да не говорим а многобройните ереси, понеже не е трудно да се забележи, че там вече елементарната християнска нравственост е все по-малко и по-малко.  
Протестантите все по-често превръщат греховете, в норма, вкл. и чудовищните извращения, оправдавайки ги с извадени от контекста, или даже преписани, по тяхна мярка, думи от Светото Писание. А това вече граничи с истински сатанизъм. И затова трябва да направим всичко, за да не допуснем разпространение, ни на филокатоличество, ни на филопротестантизъм в нашата Църква.  

тв. Царград:
Не е ли очевидно, че последните събития, около пандемията COVID-19, трябва да ни накарат, особено нас, православните християни, да си извлечем съответните поуки?  

Владиката Маркел: Първият, най-главен и най-ярък извод е, съзнателното и задълбочено изясняване на нашата временност на земята. Много напълно здрави хора, само до преди три-четири месеца, градеха далеко отиващи планове, а днес ги няма сред нас. А на много заболели от коронавирус им предричаха близка кончина, но днес те са здрави и се чувстват прекрасно. Затова трябв да съзнаваме, че животът и здравето са най-велики дарове от Бога. Разбира се, за тях трябва да се борим и да работим над себе си. Но за живеещите с Бога, не са страшни никакви изпитания в този временен живот.

    Да ви пази Господ!  Христос Возкресе!

    https://tsargrad.tv/articles/episkop-markell-bill-gejts-i-german-gref-priblizhajut-prihod-antihrista_255142
   
http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_21977/

    Превод, Григор Симов






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314963
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031