Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2020 20:38 - За срам и позор - ще привикват Бойко Борисов да обяснява за ситуацията у нас пред целия Европарламент
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2476 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 30.08.2020 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Премиерът Бойко Борисов ще бъде привикан пред целия Европейски парламент да дава обяснения за корупцията и скандалите в България,
научи Narod.bg. Вече са събрани достатъчно подписи на едвородепутати, за да има изслушване в пленарната зала в Брюксел, съобщи главният редактор на Euractive.bg Георги Готев пред Дарик.

Повратна точка в отношението на Европейския парламент към България – така Готев определи изслушването за корупцията и тревожната ситуация в страната ни на закрито заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в европарламента. Тонът е бил много твърд, критиките сериозни и е станало ясно, че европейските институции не вярват на българските власти, когато става дума за корупция, каза Готев. Записите с гласа, който прилича на гласа на Борисов и снимките на чекмеджетата с пачки евро също са били дискутирани, добави журналистът.

„Премиерът Бойко Борисов не се яви в Европарламента, а се скри зад четири жени„, заяви пред Клуб Z евродепутатката от БСП Елена Йончева след изслушването в петък.

Членовете на групата бяха изпратили специално писмо до Борсиов с покана да присъства на заседанието. Покана бе пратена и до главния прокурор Иван Гешев. Той също не се яви, а прати представител, припомня Narod.bg.

В тази комисия не хвалят. Там привикват за обяснения. И вероятно това е причината премиерът да не отиде – той е свикнал да слуша предимно хвалби по свой адрес, коментира Йончева.

Според нея почти единодушното мнение на членовете на групата е било, че протестите у нас са безпрецедентни. Което означава, че, по думите на евродепутатката, „има нещо гнило в България“.

Председателят на групата Софи инт‘Велд заяви, че темата ще бъде продължена, като до участниците ще бъдат изпратени допълнителни въпроси.

Това е третото подобно изслушване в тази комисия, като първите две са за убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак.

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. В групата членуват 14 евродепутати, сред които няма българи. Днешното изслушване беше при закрити врати и официални изявления представителите на европейските институции няма. Освен вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова, които участваха вместо премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, са били изслушани и представители на българското гражданско общество и един журналист. Станало е ясно, че опорните точки, с които се отклонява общественото внимание в България, не минават в Европейския парламент, каза Георги Готев.

Narod.bg припомня, че на изслушването в петък свободата на медиите също е била основна тема. Екатерина Захариева е била разкритикувана остро за това, че България е на 111-о място в класацията на “Репортери без граници”, а тя оправдала този позиция със смъртта на колежката Виктория Маринова. С уважение към трагичната смърт на Виктория, от Narod.bg сме принудени да припомним, че България е поставена на 111-а позиция по свобода на медиите преди убийството на русенската журналистка.

От Европейския парламент са потвърдили, че изслушването се е провело по инициатива на Парламента, с което опровергават и информацията от българската прокуратура, че Иван Гешев е предложил тази среща.

 



Гласувай:
9



1. sekirata - ТОЙ СЕ КРИЕ КАТО МИШКА
02.09.2020 00:38
НО отиде в Словения без покана,там бяха само президенти!
И как се държа ,дърпа маската си ,нервничеше,приказваше напред назад, та и ангрийският му бе...ужас, добре че са заглушени клиповете .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821993
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031