Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2019 12:00 - Видеофалшивки. Как да се противопоставим на буржоазните митове за съветското минало
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Буржоазната пропагандна лъжа относно съветското минало заема основна част от информационно-аналитическия сектор на постсъветския интернет.  И буржоазията играе сериозна роля за пренасянето на своите лъжи по каналите на всякакви „блогъри“ -аналитици, които се позиционират като хора, които уж се стремят обективно да преразгледат предишните абсолютно крещящи лъжи от периода на перестройката и 90-те, които вече не вдъхват доверие сред работещото население. Такива «блогъри»-анализатори наистина частично разобличават тази бивша откровена и отвратителна лъжа, предлагайки на публиката си изследване на „малко известни факти“ от съветската история от нови, уж напълно „обективни“ позиции. Въпреки това, тяхната „обективност“ (т.е. безкласовост или с други думи опит за сядане между два стола) неизбежно ги води до едно и също буржоазно положение, подсилва старата лъжа за съветското минало само с други, по-фини методи.

Най-проста и разпространена форма на подаване на такъв род заблуда на аудиторията се явява видеоблога. Фалшивките във видеото е трудно да проследиш, тяхната отрова леко се инжектира тайно, така между другото. Чем и пользуется буржуазная пропаганда, устами и руками видеоблоггеров продолжающая свое грязное дело.

В редакцията на РП постъпи въпрос от наш читател за едно такова видео:

«Неотдавна прегледах кадри (това видео постоянно се гледа от моя по-малък брат). Какво мислите другари, как да отговоря на това дръзко видео?»

И по-надолу се дава линк към видеото «Масови вълнения в СССР. Митът за благополучието в СССР.», публикувано на канала ZDRAWAMIR 2 апр. 2018 г. (към момента на написване на тази статия има 11 600 гледания).

Ние разгледахме това видео. И ето какво мислим по този повод (и по повод гражданина, негов създател иразпространител).

Отговор на РП.

Това видео е типично добре насочено фашиско видео, елемент от психологическия терор на фашистите срещу работещото население на Русия.

Съдържателната част от това видео е своего рода неволен отчет на контрата за своите провокации. В материала са положени събития, както реални, така и измислени, в интерпретация на троцкисти, гьобелсовци и техните многочислени следвоенни последователи: западните съветолози, съветските «дисиденти», хрушчовско-брежневско-андроповската контра, перестроечниците-реставратори, църковниците, постперестроечните буржоазни лакеи и прочие фашиска измет.

Без стабилен марксистки светоглед е изключително трудно да устоиш на такъв поток от концентрирани лъжи - лесно можеш да попаднеш в стръвта на уверения и проникващ (сякаш съпричастен) глас на диктора, професионално редактиран видеоклип, внимателно подбран музикален акомпанимент, който засилва измамата на публиката, придава емоционално оцветяване на предадената информация и те държи в тревожно напрежение. Успехът на измамата се улеснява и от непрекъснатия поток от информация, който не позволява на зрителя да си поеме дъх и спокойно да анализира видяното на екрана: авторите на видеото преминават от един „крещящ факт“ в друг без никакво прекъсване, създавайки появата на изобилие от факти и следователно „безскоростни“ доказателства за казаното.

Въпреки това, като разгледаме по-отблизо, може да се отбележи, че кадрите не съответстват на придружаващия текст (вече лежат по целия път от първата до последната дума!): те или не се отнасят за това, което говори диктора, или не потвърждават казаното изрично, или дори противоречат на разказа на разказа. А това веднага поставя въпроса за истинността на съдържанието дори за човек, който не е запознат с подробностите на събитието или който е чул за събитието за първи път.

Като пример можем да посочим, че от 6:08 до 6:13 във видеото под разказа за предполагаемото малтретиране на затворници в СССР в следвоенния период (непосредствено след войната), като "илюстрация на тази жестокост" се демстрират кадри от ... фашистки концентрационен лагер.

Ето, какво говори диктора зад кадъра:

«Лагерите (веднага след войната – прим. О.Зотов) се запълнили със затворници по-бързо, отколкото е било възможно да се строят бараки и да се създава лагерна инфраструктура.»

А ето и кадрите под тази фраза:

image

Сравнете това  c този кадър от Дахау:

imageЕдин към един! Задалият ни на нас въпроса другар може да покаже тези кадри на своя по-малък брат, любител на гледането на подобни видеоклипове, ако има съмнения относно пристрастията на този истински касиер “(популярен видео блогър от канала ZDRAWAMIR в YouTube).).

Единствената защита от подобна дезинформация е вникването в същността на събитията, в същността на това, какво всъщност е представлявал СССР (не разбирайки това, какво е съветския социализъм е невъзможно да разбереш, на кого, кога и защо е пречил) и марксически анализ на подривната дейност на контрата.

Изследването на тези въпроси се явява едно от направленията на работите на МЛРД «Рабочий путь». Много събития, изкривени в тази видеолистовка са вече разгледани в статиите на РП.

Например, за провокациите на контрата за селските вълнения в младата Съветска Русия расказват в сериите статии «Истини и лъжи за Великият Октомври» (https://work-way.com/blog/2019/11/04/pravda-i-lozh-o-velikom-oktyabre/). Троцкистско-гьобелсовата лъжа за предвоенния СССР добре противостои книгата на Яновски «На подстъпите към голямата война» (https://work-way.com/blog/2018/12/22/a-yanovskij-na-podstupah-k-bolshoj-vojne/), началните глави на която са публикувани на страниците на РП в цяла серия от статии, а така също серията стати за Военно-троцкисткият заговор (https://work-way.com/blog/2018/08/20/voenno-trotskistskij-zagovor-ch-1/) (в близко време ще излезе книга с едноименно название) и много друго. Контрареволюционните представи на кулаците стават добре разбираеми, ако разберем какво е това колективизация, (https://work-way.com/blog/2016/01/06/kollektivizatsiya-chto-ona-dala-sovetskoj-strane-i-krestyanam/) какво тя е дала на съветските селяни. Събитията в Новочеркаск (https://work-way.com/blog/2019/01/23/k-sobytiyam-v-novocherkasske-1962-god/) също разгледани в съответните стати в РП.

Що се отнася до предателите в годините на Великата Отечествена война, то тук създателите на тази фашиска видеолистовка са се «престарали». За това, че предателите разделяли именно фашистската идеология, също всички прекрасно знаят. Самите създатели на видеото са комбинирали в единен общ колаборационизъм и антисъветски изказвания от мирни години и това е единственото нещо, което може да се намери конструктивно във видеото.

Но да повторим- полезна информация от видеото е невъзможно да извлечем, ако не притежаваме твърд марксически светоглед, а той не идва сам. Марксистите не се раждат; марксизмът е наука и тя се постига не изведнъж, не с озарение, а чрез систематическо изучаване от простото към все по-сложно и по-сложно, в непрекъснатото прилагане на вече изученото към непосредствената практика на класовата борба. И тук материалите само на един сайт МЛРД «Рабочий путь» е недостатъчно. На эту тему рекомендуем статью РП «Как освоить марксизм самостоятельно».

Статиите на РП за буржоазната контрареволюция в СССР са засега единствен опит да се проанализират събитията, започвайки с хрушчовско-троцкистския преврат до днес с последователно марксически позиции. Последователна и методична работа по това направление извършена от аналитическия отдел на РП е голяма, но тя далеч не е завършена. Возможно, вы, по мере освоения марксизма, тоже внесёте свой вклад в общее дело, в дело рабочего класса, и ускорите тем самым организационое и идейное единство его рядов, без которого невозможно его освобождение от капиталистического рабства, невозможна социалистическая революция.

О.Зотов




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1679853
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930