Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 19:25 - 14 рецепти против възпалено гърло
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 10864 Коментари: 0 Гласове:
2



14 рецепти против възпалено гърло   Възпаленото гърло може да причини адска болка в ъъъ … гърлото. Никога не забелязваме колко пъти преглъщаме, докато не ни заболи и започнем да обръщаме внимание на това!

imageНяма нужда да мислите колко дълго ще ви мъчи болката, а веднага се захващайте да я отстраните с тези естествени успокояващи средства!

1. Гаргара с топла солена вода – Когато баба ви казва да правите гаргара със солена вода, тя знае какво говори. Когато гърлото ни боли, независимо от причината, то е защото клетките в лигавицата са подути и възпалени. Чрез гаргарата със солена вода се намалява подуването и се отмива излишната лигавица, което позволява на запушения нос да се оттича правилно.

Стоплете 1 чаша вода и разтворете в нея половин чаена лъжичка готварска сол. Правете такава гаргара до три пъти на ден.

2. Направете топла напитка с бърбън или уиски. Помага за болките в гърлото, но го пийте вечер и то само една доза, след което се завийте на топло в леглото.

Налейте 50 гр от алкохола в голяма порцеланова чаша, добавете 1 с.л. мед и 150 мл. топла вода, с която изплакнете добре меда от лъжицата. Добавете сока от половин лимон и едно резенче от него. Затоплете допълнително напитката в микровълнова фурна, но без да достига точка на кипене и се наслаждавайте.

3. Забъркайте напитка с ябълков оцет. Високите нива на киселинност убиват бактериите доста ефективно, а когато е смесен с мед успокоява болките в гърлото. В една чаша много топла вода сипете 1 с.л. ябълков оцет и 1 с.л. мед. Изпийте го докато е топло. Ако не можете да го изпиете, опитайте гаргара с 2 супени лъжици ябълков оцет и половин чаша топла вода – веднъж на ден.

4. Вечер смучете чесън. Алицинът в чесъна убива бактериите. Затова направете следното – разрежете наполовина една прясна скилидка чесън и поставете по една половинка във всяка буза. Смучете интензивно, за да извлечете максимално алицин.

5. Чай от изсушен корен на бяла ружа. Имаме предвид билката, наречена Marshmallow (Althaea Officinalis) или бяла ружа. Тя е била използвана с голям успех за лечение в продължение на няколко века в Северна Америка и Европа, тъй като съдържа слузно вещество, което успокоява лигавиците в гърлото.

Сложете една супена лъжица от изсушения корен в чаша и изсипете вряща вода върху него. Покрийте с капак и оставете да кисне 1 час. След това изпийте напитката. Освен това имате възможност да приемате пастили с лечебна ружа и евкалипт три-четири пъти дневно.

Забележка: Не давайте мед на деца под 1 година. Опасността при тях идва от това, че могат да развият ботулизъм.

 6. Напитка с лют червен пипер. Това е един от онези фънки звучащи лечебни средства, но много хора се кълнат, че помага! Има неоспорими доказателства, че капсаицинът в лютите чушки облекчава болката.

В една чаша вряща вода добавете половин чаена лъжичка лют червен пипер и 1 ч.л. мед. Това количество се пие на малки глътки през целия ден, като се разбърква преди всяко пиене, защото пиперът се утаява. Ако сте чувствителни към лютото – намалете количеството му.

7. Чай от корен на женско биле. Този корен притежава антивирусни и антивъзпалителни свойства. В един стъклен буркан смесете – 1 чаша нарязан и изсушен корен от женско биле, половин чаша канелени пръчици, половин чаша цвят от лайка. Съхранявайте на тъмно и хладно, а когато искате да си приготвите чай смесете 3 с.л. с 3 чаши вода. Варете сместа 10 минути на слаб огън, прецедете и пийте, докато е топла.

8. Направете топла напитка със сода. Содата за хляб често пъти се изтъква като един прост, ясен и ефективен домашен лек за възпалено гърло. Причината за това? Тя има антибактериални свойства и леко алкална PH-това основа, с което успокоява подутите тъкани в гърлото.

Загрейте 1 чаша вода, добавете половин чаена лъжичка сол и толкова сода за хляб. Отпийте глътка, задръжте в устата и направете гаргара, след което изплюйте. Правете това два пъти подред, 3 пъти на ден.

9. Билката Орлови нокти или Клинавиче (Astragalus glycyphyllos) е изключително ефективна при облекчаване на кашлица, болки в гърлото, както и симптоми на грип. Благодарение на своите антибактериални свойства тя може да помогне на вашия организъм да се предпази от гадните мръсници!

Направете напитка от 1 литър вода, 2 чаши цветя и листа (пресни е най-добре) от билката орлови нокти, като варите 10 минути. Изчакайте малко да изстине, добавете мед и лимон (ако искате) и пийте.

10. Дъвчете карамфилови зърна. Карамфилът успокоява болките както на зъбите, така и на гърлото, защото съдържа евгенол, който е естествено болкоуспокояващо средство.

Сложете няколко зърна в устата си и задръжте, докато омекнат. След това започнете да дъвчете все едно са дъвка. Преглъщането след това не е вредно, но можете и да ги изплюете.
11. Направете чай от кора на нар. Нарът е добре зареден с антиоксиданти, които са основни борци против инфекциите. Освен това съдържа астрингенти – стягащи вещества, които свиват тъканите в тялото и така ще помогнат да се намали отокът в гърлото.

За да направите чай от кори на нар, обелете плода и сварете корите за 15 минути в 2 чаши вода. Пийте чая не много горещ или правете гаргара. Ако не ви се занимава с чай, пийте сок от нар поне три пъти на ден.

12. Чай от лайка. Това средство, може би, трябваше да бъде номер едно в списъка, тъй като е доста известно за естествено лечение на възпалено гърло. Антибактериална, болкоуспокояваща, антиспазматична – чудно успокояваща билка! Кипнете 1 чаша вода, добавете 1 с.л. сушени цветчета от лайка (или готово пакетче чай), оставете да кисне 10 минути и прецедете. Добавете към чая мед и лимон, ако желаете.

13. Напитка с корен от джинджифил. Този корен ще прогони болката от възпалено гърло, както и настинката, с която вървят ръка за ръка. Той е и отхрачващо, което ще помогне на вашата дихателна система да се освободи от слузта, която я задръства. Също така увеличава кръвообращението, което ускорява оздравителния процес.

Вземете пресен корен от джинджифил (около 2 см дълъг), измийте го, обелете го и го настържете на ренде. Сложете да заври вода – 2-3 чаши, добавете джинджифила и оставете да ври 5 минути. След това махнете от котлона, оставете да изстине за 5 минути и прецедете. Наслаждавайте се на напитката, докато е топла, като може да добавите мед.

14. Билков чай с канела.

Сварете си билков чай по избор – мента, мащерка, лайка или други комбинации, като направите следното. Във вряла вода – 1 чаша поставете две пръчици канела и оставете да ври 3 минути. След това извадете канелата и поставете избрания от вас чай. Подсладете с мед или друг естествен подсладител и пийте.

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367708
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930