Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 11:10 - Как да си заредим карти в GPS Garmin устройството
Автор: pitagorid Категория: Други   
Прочетен: 110726 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 10.08.2011 22:21


    Как да си заредим карти в GPS Garmin устройството

Всеки който използва автомобилен GPS навигатор се е убедил, колко полезна е тази "машинка" при шофираме в непознат град. Особено полезна е при пътуване в чужбина. На пазара се предлага голямо разнообразие от модели. Но като класика с особена популярност се ползват навигаторите с марката Garmin. Причината е може би в това, че за тях има разработени огромно количество навигационни карти за различно приложение. Има и достъпен софтуер, с който да се обслужват картите.
Когато си купувате GPS навигатор от марката Garmin Nuvi, обикновено той се предлага с предварително заредени лицензирани една или две карти. Едната е подробна карта на Европа, а другата е Карта на България.
Дотук всичко е добре, но ако ви се наложи да пътувате в чужбина, с изненада ще установите, че картите на балканските страни са отчайващо бедни и не вършат работа. Това важи особено за Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Македония, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина и отчасти за Гърция. (Ако GPS Ви е доставен с най-новия City Navigator Europе NT 2010, Гърция е представена много подробно и не е нужно да търсите самостоятелна карта).
Решението естествено е да се снабдите с подробна карта на съответната страна и . . . да си я качите в GPS устройството. В този случай обаче се сблъсквате с ред проблеми.
Навигационни карти на различните страни могат да се закупят от много места, но трябва да се търси откъде или пък да си намерите дистрибутор чрез интернет. Всичко това естествено се заплаща.
Понеже българинът не е склонен да плаща за такива неща, той обикновено търси начин за се сдобие с необходимата му карта по "друг начин". Естествено такива начини има, но и там нещата са доста сложни и объркани и няма да е по силите на всеки да се справи сам.
Предстои ми излизане в Турция и пред мен изникна същия този проблем. Започнах да търся начин за неговото решение. Ако човек има достатъчно опит в търсенето из интернет, тази задача не е особено трудна. С малко повече търпение и късмет, ще се сдобиете с желаната карта на почти всяка страна. Ако веднъж си минал по този път, после всичко ще изглежда лесно. Но винаги първия път е най-труден
Затова тук ще споделя с моите почитатели, как се справих сам с проблема и ако на някого се наложи да решава подобен проблем да почерпи от моя скромен опит.
Първо ще кажа, че моят автомобилен GPS навигатор е от марката Garmin Nuvi 250W. Фабрично в него са качени две карти: Базова карта на Sity Navigator Europe NT 2008 и нашата подробна GPS карта на България, известна още с името "Картата на Събин".
Трябваше да си намеря подробна карта на Турция.
Из форумите в интернет успях да издиря такава карта. Как стана това няма да описвам, защото за всеки конкретен случай се подхожда индивидуално. Всеки, който желае, ще си намери необходимата карта. Трябва обаче да знае какво търси.
Картите за Garmin имат разширение *.img. Какво ще е самото име не е от значение, но задължително разширението трябва да е *.img.
Има и още една подробност. Картата трябва да е рутираща - т.е. да показва къде трябва да завиеш и от къде трябва да минеш. Защото има и нерутиращи карти, които само показват къде се намираш в даден момент, но не ти казват какво да правиш като шофираш в непознато място.
Нека предположим, че сте намерили търсената карта. За моя случай примерно картата се казва .
До тук нещата са ясни. Сега остава да се справим с другата част. Да качим картата върху GPS устройството. Тази задача не е особено трудна, но все пак изисква добри познания по компютърна грамотност.

1.) Необходим софтуер:
Вече казахме че трябва да имате налична карта с разширение *.img
(Например )
Необходимо е да имате следната програма.
GMapTool.exe
Тази програма можете да я намерите и да си я изтеглите от Интернет. Как става това, върху този въпрос няма да се спирам. Ще кажа само, че това става най-лесно чрез търсачката Google.
Има различни версии на тази програма, но обикновено тя е предназначена за операционната система DOS. Но има и версии за Windows. Която и да намерите обаче, ще ви свърши работа. Аз например намерих една версия за Windows, която е чудесна. Лесна за ползване и да се работи с нея е много приятно. Тази версия е посочена по-долу
GMapToolGUI.exe
Към тази Windows версия има и няколко съпровождащи програми написани за DOS и за да работи коректно, тези програми трябва да са в същата папка с главната програма.
Последното нещо, което трябва да имате е Код генератор за Garmin с който ще генерирате 25 знаков код за отключване на картата.
Garmin KeyGen.exe
Тази програма също лесно ще я намерите в интернет. При търсенето с Google пишете името Garmin unlock generator. Има различни версии, но всички ще ви свършат работа. Аз например намерих версия 1.5.
Последната програма е особено важна, защото без да отключите картата тя няма да може да работи. Всяка навигационна карта има защитен 25 знаков ключ. Когато си купувате легално една карта, тя идва с индивидуален ключ за всеки отделен притежател. Ако намерите отнякъде такава карта трябва да знаете и нейния ключ. Ако обаче не го знаете трябва да ползвате Garmin Keygen.exe. Задачата на Код генератора е да генерира такъв ключ, предназначен конкретно за вашето GPS устройство.
Трябва да каже още, че този генератор е предназначен за устройствата от марката Garmin. За други не знам дали действа.

2. Предварително генериране на файловете на картата, които ще качваме в GPS устройството
2.1 С програмата GMapToolGUI.exe отваряте наличната *.img карта.
(Например )
2.2 Намирате FID на картата и си го записвате.
Всяка навигационна карта, освен 25 знаков защитен код има още няколко кода. Един от тях се нарича FID.
С програмата GMapToolGUI.exe, вие можете да правите много неща, но засега тя ще ви е необходима единствено да намерите този код за конкретната карта.
Къде да търсите FID кода на картата вижте илюстрацията по-долу.

image
А. Натиснете бутона Browse и заредете файла с разширение *img. За моя случай, зареждам файла turkey.img.
Б. В полето Possible operations: натиснете стрелката вдясно и от падащото меню изберете - View map information.
В. Програмата се стартира автоматично и в най-долното поле Outputed text: се изписва богата информация за картата. Повдигнатото в синьо е търсения FID код на картата.
В моя пример FID = 848.

Запищете си този код! Той ще ви трябва по-нататък.

2.3 Включете си GPS устройството и намерете неговия идентификационния номер (Unit ID)
Например за Garmin отивате на:
гаечното ключе --> Settings --> System --> About --> Unit ID:
Ако менюто е на български:
гаечното ключе --> Настройки --> Система --> За системата -->ID на уреда:
Запишете си 10 цифрения код !
Трябва за знаете, че всичко което правите се отнася САМО за вашето устройство и то няма да работи с друго. Затова всяко произведено устройство си има индивидуален уникален код, който се нарича Unit ID. За друго устройство всички действия се повтарят с UNIT кода на конкретното устройство.
Така например за моето устройство кода е Unit ID = 3401070090
Сега трябва да направите най-важната задача. Да отключите картата. Трябва да кажа, че не всички карти са заключени. Има такива, които могат да се ползват свободно. Но Вие няма начин как да знаете дали картата, която имате е заключена или отключена. Независимо че може да е отключена, все пак тя има някакъв отключващ код, който трябва да знаете. Ако го знаете, следващата стъпка не е необходимо да я правите.
2.4 Стартирайте програмата
Garmin Keygen.exe
(Вижте илюстрацията по-долу)

image
В полето Въведете номера Unit ID, който взехте от Вашето устройство, както описахме по-горе.
От падащото меню на полето изберете и в изскачащия диалогов прозорец въведете FID на картата.
Натиснете бутона под полетата на .
Запишете си 25 цифрения код от полето
Добра идея е ако този код го изкопирате направо в клипборда с "Ctrl C"
2.5.С някакъв произволен текстов редактор (Например: NotePad) създайте нов обикновен текстов файл *.txt и запишете в него 25 цифрения код, който взехте от полето . В моя случай записвам NBABKWQWJVSMMFTTBVGSER6BX.
2.6 Запишете създадения текстов файл в папката на твърдия диск, където се намира изходящия *.img файл.
Внимавайте!!
Когато записвате текстовия файл направете това със същото име както *.img файла, но СМЕНЕТЕ предлаганото по подразбиране разширение вместо *.txt с ново разширение *.unl.
Много важна забележка!!
Двата файла, с които вече разполагате - изходния файл с разширение *.img и текстовия файл който току що създадохте с разширение *.unl трябва да имат еднакви имена и с посочените вече разширения. Имената в моя пример ще бъдат такива:
turkey.img
turkey.unl
Препоръчваме ви двата файла да запазите в отделна папка със същото име.


3. Качване на картите в устройството
3.1 Качването на картите в устройството може да стане по няколко начина:
Първият начин е да ги запишете във вътрешната памет на GPS устройството. Ако обаче там имате вече качена някаква друга карта, горещо Ви препоръчвам да не го правите по следните причини:
- Върху вътрешната памет на устройството е записан софтуерът за управление на устройството. И най-малката неточност или грешка, която можете да направите, ще доведе до блокиране на устройството и ще си създадете много главоболия.
- Във вътрешната памет на устройството могат да се запишат само две карти:
Едната е базовата карта на устройството, която обикновено носи името gmapprom.img.
Другата карта е допълнителната и носи името gmapsupp.img. Тези карти се намират в папката Garmin на устройството.
Трета карта не може да има или ако има, тя е за служебни нужди на устройството.
Въпреки това ако запишете нова карта, тя няма да бъде разпозната с друго име, освен с горе посочените. Алтернативата е да промените имената на вече съществуващата карта и да запишете новата карта с името , като промените и името на съпровождащия я текстов файл за отключване на картата - .
Тези причини са достатъчно основание да не записвате новата карта във вътрешната памет на устройството.
Вторият начин, който е за предпочитане е да запишете новата карта върху флаш карта SD или SDHC.
3.2 Купете си нова празна флаш карта SDHC минимум от клас 4 или по-висок. Обикновената SD карта e много бавна и от някои устройства не се разпознава. Включете картата към компютъра с някакъв четец на карти. (Можете да ползвате и слота на GPS устройството, но трябва много да внимавате какво правите.)
Форматирайте новата карта и създайте в нея нова папка с име Garmin.
Копирайте двата файла, които създадохте съгласно процедурите описани по-горе върху SDHC картата в папката Garmin.
Много важно!!
Преименувайте двата файла задължително със следните имена:
gmapsupp.img
gmapsupp.unl

3.3 Сложете SDHC картата в слота на GPS устройството и го рестартирайте.
3.4 Ако всичко сте направили както е описано тук след стартирането на устройството, новата карта трябва да се разпознае от устройството и да е готова за ползване.
Все пак проверете дали всичко е наред като извършите следното:
Влезте в настройките на GPS чрез:
гаечното ключе --> Settings --> Map --> Map Info и ако намерите новата карта поставете [чавка] в кутийката пред нея (ако тя вече не е поставена автоматично от устройството).
Ако менюто е на кирилица:
гаечното ключе --> Настройки --> Карта --> Карта инфо и ако намерите новата карта поставете [чавка] в кутийката пред нея.
Това е цялата процедурата.
Няма нищо сложно. Просто трябва да се схване принципа.
В интерес на истината има и други начини за качване на карти в GPS устройството. Това става чрез специалната програма Map Source, но това е по-сложна материя и тук няма да я коментирам.

4. Как да качим няколко карти на една флаш карта SDHC
Описаната процедура по качване на навигационна GPS карта върху SDHC флаш памет е проста, но трябва да се има предвид, че по този начин на SDHC може да се качи САМО една карта. С други думи в GPS устройството могат едновременно да се активират не повече от три различни карти. Две във вътрешната памет и една в допълнителната външна SDHC флаш памет.
Обърнете внимание, че в папката Garmin на SDHC може да има само по един файл с име gmapsupp.img и gmapsupp.unl.
Все пак има възможност върху една флаш карта SDHC да се запишат много навигационни карти (колкото може да побере паметта), но само една от тези карти може да бъде активна в даден момент.
Принципът е следният:
Създайте произволен брой нови папки върху флаш паметта с истинските имена на картите. Например: Turkey, Greece, Romania, Serbia и т.н. Във всяка папка запишете двата файла на съответната карта с имена съответно:
gmapsupp.img
gmapsupp.unl

За да не объркате горните два файла коя точно карта представляват, за удобство направете си по още един празен текстов файл с името на картата - Например turkey.txt и го запишете в същата папка при съответните файлове на картата.
И така върху флаш SDHC паметта примерно ще имате записани следните папки:
Turkey 2010
Greece 2009
Romania 2009
Adriatika 2008 И
т.н

Във всяка от тези папки ще имате по три файла:
gmapsupp.img
gmapsupp.unl
и (примерно) turkey 2010.txt

Последния текстов файл е празен и стои там само за да ви напомня в коя папка се намирате.
Така ще имате много навигационни карти записани върху една SDHC.
За да активирате една от тези карти по ваш избор, преименувайте папката в която се намират файловете на картата, задължително с името Garmin.
Когато сложите картата в GPS устройството ще се активират само файловете в папката Garmin, а другите карти ще останат пасивни в своите собствени папки.
Да обобщим.
1. В даден момент на SDHC картата може да е активна САМО една навигационна карта. Тази която се намира в папката .
Другите са пасивни, но съществуват в собствените си папки.
2. За да активирате друга навигационна карта, първо върнете старото име на папката Garmin, съответстващо на текстовия файл вътре в нея. След което преименувайте папката с желаната от Вас карта задължително пак с името Garmin.
Именно затова сложихме празния текстов файл при другите два файла за да ви подсказва как да върнете после старото име на папката.
Обърнете внимание, че това можете да направите само на компютър преди да сложите SDHC картата в GPS устройството.
Ако това не Ви устройва и нямате финансови проблеми, по-добре си купете си набор от SDHC флаш памети и на всяка от тях запишете само по една навигационна карта и тогава просто ще трябва да ги сменяте при използване на GPS устройството.
Съществува още една възможност да качите няколко навигационни карти върху една SDHC памет. Това става чрез обединяването на няколко *.img файла в един, но това е процедура за напреднали и тук няма да коментираме тази възможност.
Накрая искам да кажа, че всеки който се интересува за повече подробности по този въпрос, нека да ми изпрати лично съобщение или да ми пише на електронния ми адрес:
ivan.pitagor@gmail.com
Впрочем нека да ви кажа нещо много важно.
Всичко което Ви описах по-горе, може да се окаже напълно излишно, ако имате или желаете да си купите СМАРТФОН.
Защо?
Вижте
тук




Гласувай:
2



1. phoenix2000 - Привет
28.04.2010 11:45
откъде може да се дръпне подробна карта на България

http://phoenix2000.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/20/rycete-gore.531451
цитирай
2. pitagorid - #1
29.04.2010 15:58
Ами търси OFRM Geotrade v5.11 Bulgaria.
цитирай
3. phoenix2000 - Th..
29.04.2010 17:12
Thanks!
цитирай
4. анонимен - Повече от 1 карта
10.05.2010 23:26
Здравейте,има възможност да се компилират повече от 1 карта под име gmapsupp.img,за целта може да хвърлите 1 око ,ако разбирате руски разбира се
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=975323
Сваляте си програмата,слагате всички файлове с карти в 1 папка и програмката ви компилира 1 с име gmapsupp.img след това създавате gmapsupp.unl ,като в него записвате всички получени кодове по гореописания начин без разстояния м/у тях и сте вече в играта.Лошото в случая е че Нувитата не виждат NTFS файловата система и по този начин сте ограничени до 4 ГБ файл на SD картата.
цитирай
5. анонимен - Поздравления
24.08.2010 12:13
Браво, поздравление за хубавата статия и отделеното време. Много е добре да има синтерзирана информация за работата с GPS и картите вместо човек да получава откъслечна такава от форумите и да търси с часове това което му трябва.
цитирай
6. анонимен - Поздравления
06.10.2010 01:34
Благодарности на автора за кратката и максимално опростена информация!
цитирай
7. barborok - браво , любимия ми метод който важи за всички гармин у-ва, карти,
21.08.2011 13:18
.... и джиесеми +1
цитирай
8. анонимен - download
20.09.2012 17:44
здравейте, а линк към описаните програми може ли?
цитирай
9. tyrboman - Полезно обяснение, но половинчато без линкове за теглене!
01.02.2016 23:45
Намерих ги от друг сайт.Ето ги, ползвайте ги със здраве :)
http://www.free-zona/entry.php?13-%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-GPS-%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-Garmin
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332204
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031