Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 11:00 - Време да станем народ
Автор: miasoul Категория: Други   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
0



Старая се да гледам малко "над нещата" и особено над политиката, която става все по-недуховна, безнравствена, все по-срамна дума.

Само че политиката ни насъска българи срещу българи и това вече е голям проблем, който засяга живота ни по всевъзможни начини.

Съмняваме се във всичко, нахвърляме се срещу всяко мнение, различно от собственото ни, възмущаваме се едни от други, отвращаваме се едни от други, страхуваме се едни от други, а ония, дето дърпат конците, продължават да си ги дърпат в своя полза, защото народът е зает да мрази и няма кой да ги спре.

Съгласете се: ако сме единни, ако проявяваме разбиране едни към други (протестиращи към контрапротестиращи,
контрапротестиращи към протестиращи,
крещящи към мълчащи,
мълчащи към крещящи,
про-тези към про-онези и обратно),
ако спрем да се надмъдруваме / наднападаме / надненавиждаме, ако се научим да приемаме различното мнение (всъщност това е признак на зрялост!) и си припомним какво ни свързва, ще станем по-силни.

Колко пък силни да станем? Ами колкото един народ. За цял един народ не можеш да кажеш, че е купен. Не можеш просто да му смениш един келяв управник с друг келяв управник. Когато цял един народ скръцне със зъби и заяви, че те презира, няма как да се преструваш, че не го чуваш. Ако южната половина на един народ не разбира кой я лъже и краде, северната половина ще я светне. Един единен народ не можеш да го насъскаш срещу измислени врагове. Неговите врагове са тия, дето (от неискане или от неможене) го бутат към беднотия, безнадеждност и оскотяване. И горко им, когато тоя народ се осъзнае, че силата му е в единството.

А какво ни свързва? Че искаме да живеем по-добре. Че в България има хора, които обичаме. Че в България има улици, дървета, плажове, прозорци, които са ни гледали как съзряваме. Че България носи енергията на всеки от нас. И всеки път, когато сме добри, тя става мъничко по-добра. И всеки път, когато мразим...

Мисля, че е ударил часът на творците. Мисля, че сега няма по-важна тема от единението. (Извинявайте за патоса; просто се вълнувам.) България има удивителни таланти. Удивителни. Сигурна съм, че някой от тях може да напише (или другояче създаде) творба, която да сплоти хората. Има време да търсим виновници. Винаги има време да пишем за романтика. Сега е време да станем народ.

Много от вас вече са сътворявали такива неща и сигурно недоумяват как е възможно след всички силни думи хората да са си същите. Може би трябва да им ги повтаряме. Да измисляме нови силни, и добри, и искрени думи, и да повтаряме и тях. Колкото е нужно. Щом с повтаряне лъжите заприличват на истини, то истините – изконните истини, – повторени достатъчно пъти, би трябвало... знам ли... да си върнат статута на истини. А дали ще има кой да ги чуе? Мисля, че хората отчаяно жадуват за тях.

Знам, че този текст можеше да бъде написан по-умно и по-добре, но хайде да не губим енергия в дребно критикарство. Видяхме, че егоцентричната посока Кой-е-по-по-най няма дестинация и поражда предимно озлобление. Уверихме се, че увличащата посока Кирливи-ризи води от дълбока към още по-дълбока смрад. Предлагам да опитаме някоя от градивните посоки, например Всеки-да-направи-каквото-умее-най-добре.

Надявам се, че моето умение е да вдъхновявам.

„Аз съм просто човек.
Едва ли ще променя света,
Но нека вдъхновя човека, който може да го направи.”
Уейл, „Теория 11.1.11”

Моля ви, много ви моля, пишещи, четящи, творящи и мислещи българи, залейте я тая държава със зовове за единство! Знам, че можете чудеса.

image




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miasoul
Категория: Изкуство
Прочетен: 137689
Постинги: 54
Коментари: 169
Гласове: 488
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031