Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2020 20:31 - За пастор Максим Асенов
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 8878 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2020 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди дни попаднах на проповеди на евангелисткия пастор Максим Асенов, основател на църква "Пробуждане" и тук ще споделя впечатленията си за него, както това сторих в предната публикация по отношение на съпругата му Теодора.
Отличен проповедник е, а е само на 26 години. Роден е като че ли за тази работа (или по - скоро избран е за тази работа, ако трябва да вярваме на онова, което разказва в едно интервю). И като си помислиш, че е тръгнал от гето... !
Ако не бях чул, че човекът е циганин нямаше и да се досетя. Не ми мина и през ум. Разбива на пух и прах стереотипите за циганите. Не знам дали и доколко тази църква е опасна или не, доколко се разминава в идеите си и тълкуванията от други християнски деноминации (и не ме вълнува последното особено). Но п
асторът определено има хъс и талант за проповедник и мотиватор. Гласът му цепи въздуха. Разчупен, модерен, енергичен, харизматичен, с лидерски качества, главно с млади последователи. Поднасят учението си в привлекателна, съвременна форма, на разбираем български език Групата му не са някоя враждебна комуна. Не смятат материалния успех за нещо лошо, ако този успех е свързан с почитане на Бог.  За Асенов знам, че  се ползва се със симпатията на певеца Миро, когото намирам за умен и честен мъж.
Попитах чичо Гугъл за пастора, за да видя какво ще ми каже. В bg-mamma четох тема, която уж е за въпросната сравнително нова църква (основана през 2015 г.), но реално дискусиите засягат много повече странични неща (https://www.bg-mamma.com/?topic=933391.120 ). На еди кой си познатия пострадал от секта еди кога си, еди кой си който гонел сектантите станал сектант накрая. Липсва конкретност. Един протестант писал, че пасторът (Асенов) като казвал, че Бог му говори насочвал вниманието на вярващите не към Бога, ами към своята личност (като контрааргумент на тази критика може да се изтъкне факта, че Асенови смятат, че Бог говори на всеки един от нас). Учението му се разминавало с православието (прочетох по темата една статия в блога на Страхил Иванов: http://otrudeni.blog.bg/drugi/2017/12/22/probujdane-na-eresite.1584154). Проповедите им били смешни, като театър (една от коментиращите била посетила събиране на тази организация и и било много смешно, явно защото за нея по принцип пламенната отдаденост на някаква идея е смешна работа; някои смятат пламенната отдаденост на някаква духовна идея за сектантство, дори и за православие да иде реч). Вярно е, че пасторът на моменти много вика, лигави се, но така е по - интересно. Държи вниманието на зрителя будно, развеселява. Прави проповедите си по - интересни. Може би като театралност може да бъде определено това, че някои протестанти на моменти говорят с американски акцент. Наподобяват по звучене американските си колеги.
Относно дискусията в bg-mamma: през повечето време, както споменах вече, писани са разни странични коментари, за сектите по принцип, за други секти, за случки от 90-те. Нямаше никой, който да познава Асенов и жена му наистина добре, отблизо. Нито пък някой, който да се е опарил от него или да познава някой, който да се е опарил. Общи приказки. Имаше и критични коментари, породени от това, че техните авторки смятат по принцип сериозното занимаване с духовното за нещо лошо и че как еди коя си почитателка на въпросната църква трябвало да бъде откъсната от нея с научни аргументи.
Потребител от форума dzenx.com, който е бил на събиране на тази организация най - общо казано твърди следното (предавам по смисъл квинтесенция на впечатлението му): "Отлични манипулатори са. Основната им цел е да взимат пари от хората." Линк за темата му: https://dzenx.com/index.php?topic=1057.0 .

Не съм адвокат на Асенов и хората около него, не познавам в дълбочина онова, което проповядват, не бих могъл да се подпиша, че нямат лоши подбуди и намеренията им са чисти като момини сълзи, но аз останах с добри впечатления от това, което видях и чух като музика, проповеди, начин на рекламиране.
Не ми допада  обаче фактът, че пасторът обвързва пътя към Бога и полезните в духовното израстване житейски неудобства с това да се плаща десятък на църквата му (плащане характерно и за други протестантски групи). Той сочи плащането на десятък като едно добро неудобство от което не бива да се бяга.

Като цяло доброто ми впечатление се втвърди след като изгледах интервюто с Асенови в предаването "Втори план" на Карбовски. И стана още по - силно след като днес изслушах изцяло втора проповед на Асенов. Останах още по - приятно впечатлен, отколкото когато изслушах първата за мен негова проповед. Дори и да не сте хора с духовна настройка, бих Ви препоръчал поне оттук оттам да разгледате въпросните клипове с пастора, ако имате желание да видите чудесен пример за силен религиозен мотиватор. Надъхващ, наелектризиращ (поне за част от тези, до които достигат думите му).

Проповедта "Пълно възстановяване" е най - силната, която съм чувал в живота ми.
В нея той казва интересни неща за силата, смелостта и смирението! Христос е не само агнец, но и лъв. Христос е не само кротък. Пасторът бичува фалшивото смирение, което е резултат от погрешно разбиране за смиреността или от страхливост. Праведният е смел като млад лъв, твърди той. Смелостта от Бога не е арогантност. Цитирам: "Проявлението на твоята праведност е смелост. Смелост с Бога. Смелост във всяко начинание. Ти влизаш на всяко място не с притеснение и с треперещи колене. Ти влизаш със смелост. Смелост, която не е без покритие. Арогантност означава смелост без покритие. Но ние имаме най - доброто покритие, което може да имаме. Ние имаме покритието на Ел Шадай*. Бог, който е повече от достатъчен. Всемогъщият Бог е нашето покритие. О, дай му слава, ако вярваш, че Бог е нашето покритие."

Ще завърша с темата за десятъка. Не знам Христос да е искал десятък и това, че се прави връзка между приближаването към Бог и плащането на десятък намирам за нещо недобро. Но от друга страна, ако си част от организация, която ти дава концерти и насърчителни проповеди (духовна храна), организира хранения в които участваш, осигурява ти обучение по чужди езици, праща те на екскурзии, помага на бедните, плаща заплати на проповедници, има разходи за наем на зали - редно е да плащаш членски внос. Не твърдя, че "Пробуждане" прави всички от изброените разходи, но знам, че подобни организации плащат за такива неща. Все отнякъде трябва да дойдат парите за тези благини. По принцип намесени ли са пари (особено, ако се сочат като фактор за приближаване към Бог), човек трябва да си има едно на ум.

Бел. моя:
*"Ел Шадай": „Бог Всемогъщи“, „Силния Яковов“ (Битие 49:24; Псалом 132:2,5) – името говори за Божията върховна власт над всички.

__________________________________________________________________
Допълнение (26.04.)

Изгледах още една проповед и впечатлението ми за този човек започна да се влошава, при все че като цяло проповедта ми допадна. Става въпрос за "Да получиш чудо", която проповед може да бъде видяна тук: https://www.youtube.com/watch?v=qose5tIvZ-k&feature=share&fbclid=IwAR245PFo0krGE3Gr3FdzM9zI7n2-fatf1SRcfRLpUTBQSNP9LR_c5GS7EJQ .

Не ми допаднаха две неща, като едното го намирам за по - оправдано в сравнение с другото.
Първото е прякото и косвено натрапчиво внушаване да се даряват пари на църквата (които пари все пак са нужни за съществуването и разрастването на тази организация и чрез които тя може да помага на нуждаещи се).
Второто нещо, което не ми хареса и към което съм настроен по - неодобрително е следното. Предавам по смисъл внушението: "Ако си в депресия, виновно е задължително досегашното ти приятелско обкръжение. Смени приятелите си, нека твоите нови приятели да станат хората от църквата. Ако в даден момент спреш да ходиш на църква, ще се върне депресията ти. Ако след решаването на проблема ти, ти продължиш да си приятел с онези, които и преди са ти били приятели, проблемът ще се завърне, защото те са виновни за него."
Хора около теб може да са допринесли за състоянието ти, но това не означава, че винаги когато си в депресия има такива хора и че винаги трябва да преустановиш отношенията с такива хора все едно са чумави.

 












Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642655
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031