Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 18:19 - АЕЦ "Козлодуй" пусна страшно съобщение
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1782 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес, 30-ти ноември, атомната електроцентрала е публикувала на интернет страницата си безпрецедентно страшно съобщение. В него се твърди, че инцидента с разхерметизираното ядрено гориво е преодолян, нещо като "излекуван", и в скоро време мощността на реактора на блок №6 ще започне да се повишава, до достигане на номинална стойност.

image

На фона на червената графика виждате началото на днешното съобщение. Ще можете да го прочетете цялото по-долу. Преди това искам да поясня червената графика. Тази крива показва, сумарната мощност на двата блока, усреднена по дни, от 25-ти октомври до днешния 29-ти ноември, включително. Причината за избрания период е, че блок №6 е включен в националната енергийна система на 24-ти октомври.
Сумарния товар на двата блока, който виждате на графиката е след приспадане на СОБСТВЕНИТЕ НУЖДИ, които АЕЦ-а задоволява от собственото си производство. На практика виждате НЕТЕН сумарен товар, т.е. продукцията за която АЕЦ-а получава пари.
Внимателното гледане на графиката подсказва, че още на границата между двата календарни месеца в централата вече са знаели за повишената активност в реактора на блок №6. В резултат на което в близките дни е започнало слабо понижаване на мощността му.
На 14-ти ноември влиза в сила заповед на директора на АЕЦ-а, с която се забранява ловът на риба във водоемите около централата, които се използват за нейното охлаждане (вижте първото видео по-долу). Межди 15-то и 16-то числа товара на блок №6 е понижен още и продължава да се държи в тези граници и до днес. Именно на 16-то число е датиран документа, който ви показах на 18-ти неомври и пръв ви информирах за разхерметизираното ядрено гориво в реактора.

На 20-ти ноември АЕЦ-а публикива Информационно съобщение, с което почти, но не съвсем, признава за наличния проблем. Него също ви показах и коментирах.

Преди да ви покажа днешното Информационно съобщение искам дебело да подчертая, че НЕ ВЯРВАМ на фантасмагоричните твърдения в него и ще перебивавам в близките месеци в особено напрегнато и тревожно състояние.

ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

30.11.2020

Както вече съобщихме на 20.11.2020 г., след презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през предходната горивна кампания.
Съгласно предписанията на заводската и конструкторска документация за безопасна експлоатация в такива ситуации, като превантивна мярка, мощността на 6 блок беше намалена с няколко процента.
В резултат на предприетите действия, през последната седмица на 6 блок е налице устойчива тенденция на понижаване на нивото на активността на топлоносителя в първи контур, в сравнение с регистрираните стойности в средата на месец ноември. Данните от автоматичния контрол ежедневно се потвърждават и от контролните лабораторни измервания. 
След окончателното установяване на стойностите на активността в топлоносителя близко до обичайното им ниво и изпълнението на всички технически изисквания за безопасна експлоатация, топлинната мощност на 6 блок ще бъде възстановена до номиналната.
Радиационният фон на площадката е в нормални граници, няма риск и причина за безпокойство от персонала на АЕЦ и населението.
Радиационните параметри на околната среда в района на АЕЦ „Козлодуй” са обект на постоянен мониторинг с детайлни и систематични изследвания, изпълнявани по утвърдени в практиката валидирани методи на анализ и измервания. 
Освен радиоекологичния мониторинг от АЕЦ „Козлодуй”, се прилага и независим мониторинг от органите на МОСВ – Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и на МЗ – Национален център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), както и регулаторен контрол от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Този независим контрол включва измервания с автоматизирани системи за радиационен гама-фон и води от р. Дунав, които дават възможност за своевременно регистриране на всяко изменение в радиационната обстановка в района. Пробоотборът и лабораторните радиационни измервания се изпълняват от акредитирана регионална лаборатория РЛ-Враца към ИАОС/МОСВ. Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) паралелно извършва независим надведомствен контрол на радиационната обстановка и оценка на здравния риск за населението в района на централата. Изследват се проби от въздух, води, почва и храни. 
Резултатите от мониторинга се публикуват и са достъпни за обществото, което гарантира прозрачност на информацията.

Към 18:00 часа на 30-ти ноември мощността на блок №6 все още се намираше на нивото от края на горната графика.

Георги Котев











Гласувай:
5



1. bojinkata - Замитането на проблемите под ки...
30.11.2020 19:12
Замитането на проблемите под килима, дори тези касаещи националаната сигурност, като тези в АЕЦ, е държавна политика, наложена и разпоредена от премиера! Катастрофата е на прага ни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9839790
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031