Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2023 09:00 - Какво казва Библията за религията?
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 1254 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Религията е „вярата и почитането на бог или богове, или всяка друга такава система на вярване и поклонение“. Библията се позовава на религията на няколко места. Припомняйки времето си като фарисей, Павел разказва как е принадлежал към „най -строгата секта на нашата религия“ ( Деяния 26: 5 ). Фест нарича юдаизма „религия“ в Деяния 25:19 .
  Бог определя истинската религия по този начин: „Религията, която Бог, нашият Отец приема за чиста и безупречна, е следната: да се грижим за сираците и вдовиците в тяхното бедствие“ ( Яков 1:27 ). С други думи, системата на почитане на Бога не е въпрос на спазване на обреди и ритуали; по -скоро включва практическа помощ за нуждаещите се и чист живот,отделен от греха на света.
 
  Един вид религия се състои от тази „която зависи от човешката традиция и елементарните духовни сили на този свят, а не от Христос“ ( Колосяни 2: 8 ). Този тип религия се основава на фалшиви богове и светска философия. През цялата история различни религии са почитали идоли и са прославяли създанието над Създателя. Майсторът взема дърво и „работи с длето и чинар и го издълбава в човешка фигура. Той му придава човешка красота и го поставя в малко светилище “( Исая 44:13, ). Виждайки работата на собствените си ръце, „той се кланя пред нея и се покланя“ (стих 17). Поклонникът на идола и всички, които следват фалшивата религия, са предназначени за разочарование: „Заблуденото сърце го подвежда; той не може да се спаси ”(стих 20).
    Друг вид религия разчита на традиция , церемония и спазване на правилата, за да извлече благоволение към Бога. Книжниците и фарисеите в Библията са примери за тази форма на религия. Исус каза: „Те обичат да се разхождат с широки дрехи и обичат да бъдат посрещани с уважение по пазарите и да имат най -важните места в синагогите и почетни места на банкети. Те поглъщат къщите на вдовиците и правят дълги молитви. Тези мъже ще бъдат наказани най -строго ”( Лука 20: 46-47)). Тяхната религия беше външна и силно повлияна от техните традиции. Вместо да помагат на вдовиците, както заповядва Яков 1:27 , фарисеите ги ограбиха. Подобно на красивите гробници, те изглеждаха чисти, но вътре бяха покварени ( Матей 23:27 ).
    Голяма част от това, което считаме за религия - църква в неделя, рецитиране на молитва, запалване на свещ и т.н. - са човешки традиции, които придават вид на преданост, но в крайна сметка нямат нищо общо с душата на човек. Въпреки външните си церемонии, те остават нелюбещи, неблагодарни, неконтролирани и непокаяни. Библейската инструкция е „Нямате нищо общо с такива хора“. Исус описва онези, които несъмнено са били религиозни в Матей 7: 21–22 , но Неговата последна дума към тях е: „Никога не съм ви познавал. Далеч от мен, вие, злодеи! ” (стих 23).
    Както казва Яков 1:27 , истинската религия в Божиите очи прави разлика в това кои сме и какво правим. Това е религия, основана на взаимоотношения: Исус каза: „Ако ме обичате, пазете заповедите ми“ ( Йоан 14:15 ). Подчинението е доказателство за любовта. Ние обичаме Бога, защото Той е обичал първо нас (1 Йоан 4:19 ) и нашата любов ни води към действие; това е изпълнението на закона ( Римляни 13:10 ). 


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Да, вярата не е в ритуалите
13.05.2023 06:39
В българското Синодално издание на Библията НЯМА думата религия, а вяра.
Но Исус казва "Където се съберат двама в мое име, аз съм третият между тях". А Той не отрича Храма. А в храма, кратко казано, за да има РЕД (най-малкото хората да не се блъскат и да са едно със свещеника) ритуалът става необходим.
Аз рядко влизам в черква (колко ли са ИСТИНСКИТЕ свещници), но не всеки може да преживява вярата в самота, без Храма и свещеника.
цитирай
2. lamb - Ако харесвате съдържанието на б...
27.09.2023 21:19
Ако харесвате съдържанието на блога може да го подкрепите с тази молитва.
Отче наш, моля да даваш сили, знания и умения на автора на християнския блог lamb, който да представя Бог и неговото слово по най-правилния начин. Не само да служи на своите потребители, но да докосне душите на хората и да създава Христови ученици. В Името на Исус Амин. Матей 18:20 Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 1047305
Постинги: 1126
Коментари: 1086
Гласове: 15536
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930