Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2023 04:00 - Делова игра "Разрешаване на конфликтна ситуация в група" (Берлиани)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 2749 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Делова игра  "Разрешаване на конфликтна ситуация в група" (Берлиани)

Цели: усвояване методите за разрешаване на конфликти; демонстриране как работи механизмът за сътрудничество за разрешаване на конфликта в групата.

Теоретични положения: Конфликтът може да се определи като липса на съгласие между две или повече страни, които могат да бъдат конкретни лица или групи.

Има структурни и междуличностни стилове за разрешаване на конфликти.

Структурните включват: изясняване на изискванията за работа, използване на координационни и интеграционни механизми, установяване на общи организационни комплексни цели и използване на система за възнаграждение.

Стиловете за разрешаване на междуличностни конфликти включват:

• отклоняване;

• изглаждане (туширане);

• принуда;

• компромис;

• решение.

Решението на проблема е признаването на различията в мненията и желанието да се запознаете с други гледни точки, за да разберете причините за конфликта и да намерите курс на действие, приемлив за всички страни. Този, който използва този стил, не се опитва да постигне целта си за сметка на другите, а по-скоро търси най-добрия начин за разрешаване на конфликтната ситуация.

Насоки

Обучителят разделя групата на две подгрупи, така че всяка от малките групи да има доста стабилно мнение за другата малка група, което често им пречи да постигнат разбирателство при решаването на общи проблеми. Всяка малка група избира своя лидер. Процедурата за разрешаване на конфликти се състои от следните стъпки.

Етап 1.

Групите трябва да подготвят писмено:

• списък "А1", в който посочват как виждат себе си; (Кои сме ние?)

• списък "А2", в който изразяват отношението си към друга група; (Кои са те?)

• списък "Б" – прогнози за това, което другата група би написала за вас, т.е. „Какво вероятно мислят другите за нас."

Етап 2.

Групите се събират, прочитат списъци "А1", "А2" и списък "Б". Резултатите не се обсъждат. Подгрупите отново се разделят.

Етап 3.

Подгрупите обсъждат всичко което са прочели на етап 2 и подготвят списък „В“. Това е списък с въпроси, които трябва да бъдат от първостепенно значение за двете групи.  По време на обсъждането подгрупите ще установят, че повечето от спорните точки са изяснени чрез обикновен обмен на информация в предишния етап. Така те ще редуциран и списък "А", където ще останат само въпросите, свързани със самия проблем.

Етап 4.

Малките групи се събират заедно и сравняват своите списъци „В“, които съдържат въпроси от първостепенно значение за двете групи. Докато обсъждат въпросите, те правят един нов списък „Г“, който включва само приоритетните въпроси за двете групи. Това определя нивото, от което упражнението може да се повтори от стъпка 2, където списък „Г“  ще бъде подложен на същата процедура на обработка.

Етап 5.

Следва обсъждане с цялата група плана за действие за разрешаване на проблемите от списък „Г“.

Упражнение

1. Направете списъци "A1", "A2", "Б", "В" и "Г".

2. След дискусията изгответе доклад, който трябва да съдържа всички горепосочени списъци и заключения за преодоляване на конфликтната ситуация между малки групи.
image

image





image



image

image











image





image

image

image




image



image




























Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3816483
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031