Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2013 16:56 - Зороастризмът
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 7309 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 27.12.2018 16:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Зороастризмът  е религия , която възниква в Централна Азия преди хиляди години, основната религия в Иран преди исляма.  За основател се счита легендарният пророк Зороастър  или Заратустра, на ирански - Зартощт.  Кога е живял точно, е трудно да се каже - различните хипотези варират от  XV век преди Христа до VI век преди Христа. В зряла възраст той получава откровение  от бог  Ахура Мазда  и започва да разпространява учението си.   Съдбата на пророка е тясно свързана с столицата на Балхара - Балх. След смъртта на Зороастър, умрял при защита на крепостта от обсада на северни номади, градът бива наричан много често и Зариаспа - град на зороастриици/ град на големият огнен храм. Спори се доколко владетелите от Ахеменидската династия на Иран  са изповядвали зороастризъм, но проявяват благосклонно отношение към него. Според френския изследовател Шарл Отран, той става официална религия  едва при  партските владетели от династията на Аршакидите, управлявали от 255 г. пр. Хр. до 226 г. сл. Хр.  При Сасанидите се радва на сериозен разцвет и е основното  вероизповедание  в Средния Изток.  За жалост арабското нашествие през   VII век сл. Хр.  пречупва религията на Заратустра.  До 900 г. по - голямата част от населението  на Персия приема исляма било насилствено, било по икономически причини.  Около 100  000  зороастрийци бягат в днешна Индия -  това са т.н.  парси.  Техен потомък е известният рок музикант  Фреди Меркюри. По време на династията Пахлави  се прави опит за възраждане на огнената религия, но на този процес   слага край Ислямската революция в 1979 г. Днес в Иран са останали около 30 000 последователи на старата вяра. 
    Основният елемент в зороастрийската религия е противопоставянето между двата бога - на Светлината и Доброто, Ахура Мазда,  и  на Мрака и Злото, Ахриман или  Анхра Майню. 
 Като основен принцип се издига максимата ,, добри мисли, добри думи и добри дела.  Също така има 3 момента :  сътворението , първичното състояние ;   смесеното състояние, което всъщност е настоящият свят и накрая   разпадането,  което със своята неминуемост определя изцяло зороастрийската есхатология.   При разпадането на Космоса доброто и злото ще бъдат подложени на безкомпромисен подбор от страна на Спасителя, чиято мисия е да разчисти пътя  на върховния бог. Злият свят ще загине, а добрият ще се влее изцяло  и вовеки веков в рая на  Ахура  Мазда или Ормузд. Сократ, Платон и Аристотел са запознати със зороастризма и тяхната философия взема в предвид източната мъдрост на "вярата на магите". Паралелно с гръко- персииските войни, персииската култура се настанява в гръцкият живот, който така и не достига дори близко до идейте на магите.  В Римската Империя разпространен е Митраизмът, една друга иранска религия, свързана и с   религията на Зартощт.                                                                   
Истината е, че зороастризмът е повлиял съществено на трите  авраамически монотеистични религии и особено на християнството. От него са взети в  Христовата вяра идеята за добро и зло, за  ад и рай, за месията или Спасителя, на ирански  Саошянт  и за идването на Царството Божие  -   Воху Кшатра,  но тя  доразвива тези идеи, със свойствено християнските наказания над грешниците, страх от Бога, послушание, смирение, и въздържание. Думите Сатана, Рай и Амин са от ирански произход.  Зороастрииската философия не изисква толкова вяра, колкото разум и самоконтрол на човек спрямо делата си. Зороастризмът учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко добър към другите. Тази религия отрича Аскетизма и отшелничеството. Любопитно е, че зороастризмът не осъжда и богатството стига то да е придобито по честен начин. Зороастризмът проповядва уважение към природата и нейните дадености, с което изпреварва всички останали световни религии за времето си. 


Източници :     
   
Шарл Отран  ,, Митра и Заратустра.  В търсене на християнската предистория ",  1998,  2007 
https://www.book.store.bg/p18505/mitra-i-zaratustra-v-tyrsene-na-hristianskata-predistoria-sharl-otran.html
,, Зороастризмът - произход, значение и разпространение "   samoistina.com/2/zoroaster.htm






Гласувай:
4



1. shtaparov - Тук е представена много интересна ...
02.02.2013 19:05
Тук е представена много интересна информация,част от която има отношение към историята на древна България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1735508
Постинги: 783
Коментари: 1175
Гласове: 5780
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031