Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2023 21:57 - Кафе за събуждане
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2553 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 14.01.2023 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
“Кафе за събуждане”




С Димитър Божанов бяхме фейсбук приятели. Ползвам минало свършено време на сказуемото в изречението, защото не се “отприятелихме” - както твърде често се случва из виртуалността, а и бивши приятели няма, а понеже през 2017 година той почина само на 34 години - и остана завинаги със своите книги и публицистика, в т.ч. и лична фейсбук страница като млад, добър и талантлив човек.

*******

Когато излезе неговата книга “Кафе за събуждане” си я купих - от книжарница. И я прочетох. Защото е безсмислено да се купува нещо, било то и книга, без да бъде ползвано по предназначение. И както винаги по време на четене, а и не само, се замислих. Защото смисълът на четенето е читателят да се замисли.
С някои от вербализираните мисли в книгата бях съгласен, с други - не, но бях впечатлен от вградените в нея идеи от многото книги в сферата на позитивната популярна психология и личностно и духовно израстване, които заливаха по онова време съответния пазар и караха издатели, литературни критици и цели издателства да надават неистов вой, че точно този жанр е гробокопач на “истинската, класическа, хубава, художествена литература.”

*******

А всъщност четенето също е една човешка потребност - подобно на дишането, пиенето, храненето, здравето. Поне за някои хора. Ето защо едва ли е за учудване, че в едно общество, което моделира в съзнанията на своите представители типичните социални патологии като невероятни, абсурдни усещания за бедност, безнадеждност, болест, безсмисленост, безперспективност…, ще бъдат търсени книги, които предлагат начини за тяхното превъзмогване. Поне от четящи хора.

*******

Преди време с един мой познат - успешен наш ментор по личностно (и бизнес) израстване, обсъждахме практическото осъществяване на стратегии точно в тези твърде интересни психосоциални области. Тогава той каза, че (според него) изобщо не трябвало да бъдат правени опити за прилагане на идеи от различни - дори и сами по себе си изключително успешни и популярни автори, защото това винаги водело до объркване, а само от един - поради простата причина, че най-важното нещо в стремежа към успех или дори - оздравяване, не е знанието, а вярата.
Показа ми и своята книга, по която провеждал заниманията със своите обучаеми - с лично посвещение от някакъв световноизвестен, (поне по негови думи), британски духовен учител, чиято школа бил преминал и чиито практико-приложни прийоми бил усвоил. Безспорно бях впечатлен и то не толкова от британския бизнес гуру и неговата школа, а от самата книга - омачкана от четене, изпълнена с подчертавания, бележки в полетата, подгъвания на страници, драсканици и знаци - книга, в която е вградена освен душата на автора, и душата на читателя, който е превърнал словото във вяра. Измежду хилядите книги, които съм прочел, съм виждал само четири такива - и макар, че съм правил опити да купя или заменя за нещо всяка една от тях, не съм успявал, но пък му предложих - и на него, да я купя.
И както очаквах чух изреченото с усмивка: “Не се продава.”
Поредното нагледно доказателство, че човек никога не продава нещото, в което вярва.

*******

Доста по-късно разбрах, че Димитър Божанов е страдал от тежко и неизлечимо заболяване и осъзнах, че навярно четейки тези книги е търсил помощта, а пишейки своята книга се е опитвал да разбере начина, по който би могъл да повярва в нея, за да я постигне. И да я сподели и с другите…

*******

„Илюзията, с която се сбогувах през последните години, е само една – че Бог не съществува и животът може да мине смислено и без Него. Животът без Бог за мен би бил лишен от смисъл“.
Димитър Божанов


image

image



Гласувай:
7



1. zemela - Здравей!
15.01.2023 16:49
Всички книги за личностно развитие, които съм прочела, май мога да разделя на две основни групи. В първата са тези, които гонят комерсиална цел и се издават, защото авторите могат да забогатеят, като някой си. Втората са онези, които те карат да (си) вярваш - в тях диша жив опит, мъдрост и доброжелателство към читателя. Поздрави!
цитирай
2. georgihadjiyski - Здравей zemela
16.01.2023 07:48
zemela написа:
Всички книги за личностно развитие, които съм прочела, май мога да разделя на две основни групи. В първата са тези, които гонят комерсиална цел и се издават, защото авторите могат да забогатеят, като някой си. Втората са онези, които те карат да (си) вярваш - в тях диша жив опит, мъдрост и доброжелателство към читателя. Поздрави!


Е, е има трета основна група - книги за личностно развитие, които се издават със самофинансиране на авторите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316630
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930