Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 15:12 - Един от протоколите за разпит в ДС, от 1987 г. (извадка от постинга "Спомени за Откритото писмо – апел"
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3623 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2008 18:38


За да се добие известна представа за протоколите от рзпитите, и да е видно, как съм отговарял на следователя, от арестуването ми на 28 януари, до 13 февруари, – тук преписвам дословно един от протоколите за разпит, от 12. 02. 87 г., от следствено дело 35/29.01.1987 г. Добавил съм само номера на следственото дело, защото в оригинала, вместо номер, е оставено празно място! 
(Следователя леко е променял отговорите ми, за да са в "юридическия стил" на ДС.)

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ГЛАВНО СЛЕДСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ

ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ на заподозрян 
София – 12. 02. 1987 г.

Подписаният Деньо Проданов Колев – следовател по ДС в Главно следствено управление МВР гр. София, по следствено дело 35/29.01.1987 г. по описа на същото управление и в съответствие с чл. 87–91,206,223,–227 и др. от НПК, разпитах в качеството на заподозрян:

Григор Симов Божилов – с установена по следственото дело самоличност. Разпитът започна в 14.15 ч.

Въпрос: От кога датира познанството ви с лицето Стефан Савовски и в какви отношения се намирате с него ?

Отговор: От 1976 до 1981 г. изтърпявах наказанието си в Старозагорския затвор. През този период от време се запознах с лицето Стефан Савовски който изтърпяваше също присъдата си в този затвор. С това лице се намирам в нормални отношения, но дали поддържам с това лице връзки и какво е тяхното естество, не желая да давам обяснения.

Въпрос: По какъв повод в средата на м. декември 1987 г.  посетихте домът на Стефан Савовски в гр. София ?

Отговор: На този въпрос не желая да давам каквито и да било обяснения.

Въпрос: При посещението на домът на Стефан Савовски, какви разговори водихте с това лице, със съдържанието на какъв материал го запознахте и какво му предложите ?

Отговор: И на този въпрос, конкретен отговор не желая да давам.

Въпрос: По същото време по какъв повод посетихте домът на Едуард Генов от София?

Отговор: Още веднъж повтарям, че за отношенията ми с приятелите, няма да давам обяснения.

Въпрос: Как да тълкувам отказа Ви да дадете отговор на горния въпрос: като потвърждение на факта че сте посетили неговия дом или като отрича не на този факт ?

Отговор: Отговора ми е ясен, посещавал съм някои приятели, но не искам да давам обяснения относно тези посещения.

Въпрос: Значи Вие не отричате посещението си в дома на Едуард Генов през средата на месец декември, така ли да разбирам отговора Ви?

Отговор: Не желая да давам обяснения по този въпрос, като мотивировката ми за това е, че не е извършено никакво нарушение на закона.

Въпрос: Присъствувахте ли на погребението на Петър Стефанов, и кога се състоя то ?

Отговор: На погребението на Петър Стефанов присъствувах, то се състоя мисля че на 20.12.1987 година.

Въпрос: По какъв начин узнахте за неговата смърт и за датата на погребението?

Отговор: Беше ми съобщено за това, но от кого и по какъв начин, не желая да дам обяснения.

Въпрос: Кои от Вашите приятели присъствуваха на погребението на Петър Стефанов ?

Отговор: На въпроси за мои приятели и познати няма да давам отговори.

Въпрос: След погребението, дома на кого от Вашите приятели посетихте и кои лица присъствуваха на тази среща в неговия дом.

Отговор: Не желая да давам отговор и на този въпрос ?

Въпрос: По какъв повод заедно със Стефан Савовски посетихте дома на Едуард Генов в град София, след погребението на П. Стефанов ?

Отговор: Няма да давам отговор на този въпрос.

Въпрос: Познавате ли лицето Илия Минев от гр.Септември и в какви от ношения се намирате с това лице?

Отговор: Познавам лицето Илия Минев от град Септември. Познавам го от 1976 година. С това лице се намирам в добри отношения.

Въпрос: По какъв повод посетихте в домът му в гр.Септември Илия Минев в началото на м. декември 1986 година ?

Отговор: Не желая да давам отговор на този въпрос. По отношение на въпроси които засягат моите познати и приятели, не искам да давам обяснения.

Горното продиктувах лично аз, прочетох го, правилно е записано и затова се подписвам.

Разпитът приключи в 15.50 часа.

СЛЕДОВАТЕЛ:                                ЗАПОДОЗРЯН:



А за да не си помисли некой, че след като може така да се отговаря на следовател от ДС, значи комунизмът е бил доста "либерален", – пояснявам, че така са отговаряли, вероятно, единици.   Аз си позволих да се държа така, след като бях минал вече през много следствия (и присъди) на ДС.  Познавах добре и комунизма и "международното положение", и разбира се не се плашех, понеже отдавна вече бях готов на всичко и нямаше какво да губя, – нито семейство, нито деца, нито служба, нито богатство.  Но пък можех да спечеля нещо за България!  А доколко и какво сме спечелили накрая, това е "дискусионен въпрос".


Току що прочетох друг пресниман протокол за разпит в ДС, в който, на въпрос на следователя: – "Какво написа Илия Минев на гърба на Откритото писмо?", – отговарям:

Пише, че в затвора е прекарал 23 години, и 10 години в изселване!

Не бях прочел написаното от бай Илия, но нарочно отговорих с тези факти, за да напомня на следователя, че бай Илия има какво да напише и има пълно основание за това!


(След десети ноември, бай Илия, имаше възможност да пише и публикува всичко, каквото сметне за нужно, защото имаше средства дадени му от съидейници в чужбина, и неколко години издаваше вестник, "Свободно слово"! Нямах намерение да го цитирам, но понеже по телевизия "Скат", Георги Жеков и Николай Галев, започнаха да ме наричат, "комунистическо ченге", – затова тук ще цитирам бай Илия Минев, – от статията му, "История на Независимото дружество", от вестника "Свободно слово", бр. 16, март 1992 г. стр. 2: 
"... в последно време се шири слуха, че... Григор Симов е лансирал идеята за създаване на Независимо дружество за защита правата на човека ... Този циркулиращ слух е несъстоятелен, защото самият Григор Симов неведнъж ме е предупреждавал да не се поддавам на интригите на заинтересованите интриганти. Лично аз съм считал, считам и сега, че Григор Симов е честен човек, и че веднага след освобождаването му за трети път от затвора, дойде в домът ми в гр. Септември, през късната есен на 1987 г., пробивайки полицейския комунистически кордон, който охраняваше жилището ми, и ме попита какво да правиме... Отговорих му, че е крайно време да осъществим – учередим Независимо дружество... за която цел посочих редица имена, които да ни съдействат в тази насока. Дори спомням си за да пробием полицейската охрана на домът ми... всред калта и снега минахме все в блоковете на ТКЗС-то и му посочих пътя за гара Белово, за да избегне гара Септември.  За честта на България, Григор Симов се справи блестящо с тази задача."

Това са цитатите които избрах, и нека всеки сам съди, доколко прав и искрен е Минев. А що се отнася за подробностите, – то, "полицейски" кордон, в истинския смисъл, не е имало, и за никакво "Независимо дружество" не е ставало дума тогава, а само за писмото до Виенската конференция. В тази книга описвам дума по дума, всичко което съм вършил и каквото знам, за "Откритото писмо" и за "Независимото дружество". А по отношение имената на хора, които да подпишат или съдействат по друг начин, – и аз мислех, че и бай Илия ще посочи неколко души, които да се подпишат, но не би! 
А и въпреки добрите възможности за писане, които имаше след 10-ти ноември, доколкото знам, за съжаление, бай Илия не написа спомените си от затворите и от "дружеството"!

(До 1998 г. следствените дела все още се съхраняваха, и от тогава са копираните неколко протокола, като горния.  Вярвам че следствените и съдебни дела все още се пазят !)

Ето и "Откритото писмо – апел", за което става дума в горния протокол.  Но когато бе проведен този разпит, в ДС още не му знаеха и названието!

                                  До конференцията във Виена, 
                                  разглеждаща изпълнението 
                            на договореностите от Хелзинки
       

О Т К Р И Т О  П И С М О А П Е Л

от български радетели за човешки права, 
дългогодишни политически затворници

Уважаеми представители на европейските страни, на САЩ и Канада. Ние се обръщаме към вас и към широката европейска общественост, с апел: конференцията във Виена да не приключва своята работа, преди да бъдат осигурени най-елементарни човешки права, за всички европейски народи, – като:  право на свободно движение и емиграция; право на обективна информация и право на свободна трудова дейност!

Докато не дойде ден, когато всеки гражданин в Европа, ще може свободно и без страх от преследване, да изразява своите мисли, мнения и убеждения, в писмена или устна форма, – хелзинкският процес няма да оправдае оказаното му доверие!

Ние сме напълно убедени, че без елементарни права и свободи, истински мир и сигурност, неможе и няма да има! 

Ако на конференцията във Виена не се удаде да постигне напредък по ключовия раздел от хелзинкските споразумения, – раздела за човешките права, – ние предлагаме, да бъде съставена постоянна европейска, междуправителствена комисия, която непрекъснато да следи и да разобличава, пред своите правителства и пред европейската общественост, онези правителства, за които подписването на раздела за човешките права, от хелзинкския документ, е било само една от заблуждаващите маневри, и които и до ден днешен, единадесет години след Хелзинки, не са осигурили нито едно от основните човешки права на своите народи!
............................

          Това писмо написах 1986 г., и го подписах.  Подписаха го и:
Цеко Кръстев, Илия Минев, Божидар Статев, Едуард Генов и Стефан Савовски.    
      Писмото предадох в Американското посолство, на 19 декември, 86 г., а на 28 януари се опитах да вляза повторно в посолството, за да питам, препратено ли е до "Виенската конференция", но бях задържан от трима агенти на ДС, на вратата на посолството!  И от това задържане е горният протокол за разпит, – един от десетината протокола, от онова следствие, продължило два месеца.  След което ме интернираха в Добруджа, където престоях година и половина.
..........................................................................


Ннформация на МВР, от 1987 г., до партийното ръководство, относно "Откритото писмо – апел" за човешки права

СТРОГО СЕКРЕТНО

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

№ 501 екз. № 3              
 (Тук има печат и надпис: Разповерено(?) 2004 г.)

ДО ЧЛЕНА НА ПОЛИТБЮРО

И СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП

ДР. МИЛКО БАЛЕВ


ИНФОРМАЦИЯ

ОТНОСНО: Пропагандни спекулации срещу НР България

През март т.г. на заседание на Виенската Среща, представител на американската делегация съобщил, че в посолството на САЩ в София, бил получен „Апел – открито писмо“ от шестима „политически затворници“ в НРБ. Подписалите апела твърдели, че в България няма сигурни гаранции за защита правата на човека, и предлагали Виенската среща да упражнява контрол в това отношение.

Непосредствено след това изложение на запад е направен опит да се раздуха случаят и да се организира антибългарска пропагандна акция. Френският вестник „Кутидиен дьо Пари“ публикувал клеветнически материал, а радиостанциите „Свободна Европа“ и Би Би Си излъчили четири провокационни предавания. Специално се акцентирало на два момента – за първи път, отправяни официални протести от български граждани, не били анонимни, и второ, макар да не ставало дума за дисиденти от ранга на Сахаров и Солженицин, важен е самият факт за „потърпевши“ заради техните убеждения, лица, независимо от тяхното обществено положение.

Установено е, че „Апелът“ е написан ноември 86 г. От Григор Симов Божилов – 35- годишен, от с. Парамун, Пернишки окръг, многократно осъждан за нелегално преминаване на границата и за шпионаж. Под него се подписали също Илия Стоянов Минев – 70-годишен, от град Септенври, бивш легионер, два пъти осъждан за създаване на противодържавни организации, и Цеко Кръстев Цеков, – 30-годишен, от с. Клисурица, Михаиловгадски окръг, осъждан като ръководител на нелегална група.

На 19 декември м.г. Божилов предал материала в посолството на САЩ, където го посъветвали да намери и други съмишленици, които да подкрепят протеста. Впоследствие към апела се присъединили, с писма пуснати в пощенската кутия на Американското посолство, Едуард Генов – 41-годишен, от София, профилактиран като ръководител на нелегална организация, поставила си терористични цели, осъждан за разпространяване на вражески листовки; Стефан Димитров Савовски – 65-годишен, от София, осъждан за шпионаж, и Божидар Евстатиев Статев – 42-годишен, от София, осъждан за криминално престъпление и опит за бягство през граница.

Замесените в това деяние лица, са профилактирани в Главно следствено управление, а спрямо автора на „Апела“ е приложена административна мярка, установяване в друго населено място. С оглед случаят да не се използва за антибългарски спекулации, воденото следствие е прекратено и от виновните лица няма да се търси съдебна отговорност.

Независимо от тава, има данни, че някои от тези лица продължават да се занимават с нелоялна дейност. Ето защо от страна на Министерството на вътрешните работи се предприемат комплексни диференцирани мерки за разлагане на групата и неутрализиране на евентуални нежелателни последици.

Успоредно с това се засилва оператиният контрол спрямо осъжданите за противодържавни престъпления и лицата от политизирания криминален контингент, за недопускане на подобни прояви.


Стп. В 3 екз.
№ 1 – др. Т. Живков
№ 2 – Памет
№ 3 – К. Д.
Изп. Пр. Тодорова
Нап. В. Калчева – 772                               МИНИСТЪР: (подпис)
                                                                          /Д. Стоянов/

24.04.1987 год.

Това "писмо" е било "разповерено" (или – разсекретено?) 2004 г.  
Преписах го от ксерокопие на документа,  от следния адрес:
http://www.wilsoncenter.org/topics/va2/docs/25_870424bg

 

Линк към книгата "Срещу течението"  http://www.4shared.com/account/file/75229281/ff5d77da/Sreshtu_techenieto__2_.html?sId=grCDIIn1E02QBSbG



 



Тагове:   спомени,   писмо,   Откритото,


Гласувай:
0



1. анонимен - hi
23.03.2009 20:00
4io gi6a kak si as sam pepi na tedi brat mu
цитирай
2. grigorsimov - Zdravej!
24.03.2009 08:54
Drug pat pi6i na kirilica!
Григор Симов - Гиша.
Много здраве на Теди и баща ти!
И не ми пиши "hi" - а пиши така, както говориш и както са те учили майка ти и баща ти!
Учи и знай чужди езици, но говори и пиши на български!
цитирай
3. ecclesiast - престъплението, наречено "бягство през граница"
07.06.2014 13:11
През така нар. турско робство, границите на империята са били отворени във всичките й посоки. Още - нямало е и вътредържавно закрепостяване на хората към някакви градове, области, феодали и пр.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311875
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031