Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2008 22:34 - (история) Гелон, Голун – неизвестната украинска държава
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2186 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2008 02:24


И до сега остава загадка, къде се е намирал градът Гелон (според Херодот) или Голун (според Влескнига)?  Авторът на тази статия, старателно е изследвал писанията на Херодот и откритата не много отдавна "Влескнига"  – с издълбани върху дъсчици, със славянски букви, старославянски текст.

........................................... 

И до сега за учените си остава загадка градът Гелон (Хелон, Голун, Колун), за който споменава в своите “истории” древният историк Херодот.  Къде се е намирал този град и на кого е принадлежал, все още не е установено.  Авторът на тази статия, старателно изследвал писанията на “бащата на историята” Херодот, и “Влескнига”, и конкретно указва местоположението на легендарния град.
............................................

Според мен, въпроса за местонахождението на Гелон, до сега не е решен, само защото учените не са прочели внимателно първоизточника и презрително са се отнесли към некои други материали.  Или още по-точно, никой не се е занимавал сериозно с това.

А трябва първо да се изясни, що за народ е бил този, комуто е принадлежал този град.  Херодот ги нарича “будини” (къщари, хижари, огнищани) и дава некои данни за тях.  На едно място (гл. 21, книга 4) той пише, че будините живеят на север от Меотидското езеро, зад Тавроматите (Сарматите), което е приблизително там, където е сегашната “Московщина” (там ги отнася Т. Коструба, в бележките към неговия превод).  А в глави 108 и 109 казва нещо друго, и чудно защо никой не го е забелязал:  “Будините са голям и многочислен народ.  Те имат светло сини очи и светли (руси) коси.  В тази страна е дървеният град, който се нарича Гелон.  Той е заобиколен с изцяло дървена стена, дълга – от южната страна – 30 стадии.  Къщите и светилищата им са също от дърво.  Там има и светилища на гръцките богове, украсени по гръцки, със статуи на боговете, със жертвеници и храмови “принадлежности” от дърво.  Те празнуват на всеки три години, свети Дионис, с бурно веселие.  А гелонците първо са били гърци и са се изселили от задморските места, и се заселили в страната на будините.  Говорят, ту скитски (славянски), ту гръцки”.

Как са могли толкова далече от своите причерноморски колонии, да се заселят чак в “Московщина”?  За това говори фактът, че заедно със гелонците, и Тавроматите, те първи се съгласили да се вклячат във войната срещу Дарий, който настъпвал от Дунав.  Така че будините са се намирали близо до Дунав, на сегашната украинска земя.

Херодот казва също, че будините са местни (корени жители), но и местните гелонци нарича, гръци, понеже живеят там отначало и се занимават със земеделие.  Излиза, че авторът не е на ясно чия е тази земя?  (б.р:  Във Влескнига пише, че Голун е построен от славяните, но по-късно го завладяват гръцките колонисти)

В действителност, всички те много добре са знаели.  Гръцките автори са писали така, за да имат право да претендират за чуждата земя.  За което конкретни потвърждения дава авторът на най-старата украинска историческа и литературна памет “Влескнига”.  Древният летописец многократно споменава неговата държава, град с почти същото име “Голунь”:   “Голун беше славен и триста силни града имаше, а Кийеград имаше по-малко – на юг, само десетина града.  И малко села, понеже те бяха от различни родове в степите. ..."   Освен това, в дъсчица 17 б, от Влескнига, виждаме че русите са отстъпили Голун на гръците, макар той, бидейки укрепление във формата на кръг (коло), бил превзет трудно от враговете.  Ето защо, Херодот споменава и будини, и гръци в Голун, понеже в негово време, родния му град Голун са владеели гърците.

След като гърците завладели Голун, там са живеели предимно будини и по произхода на имената им, съдим за техните архетипове.  Това се вижда по думите буда, будка (къща, колиба).  И четем в Херодот: “Къщите и светилищата им са също от дърво”. От това е очевидно, че будините не са скотовъди номади, а са уседнал (къщовен) народ, което личи и от произхода на името им (будини – къщани).  Не са ли били техни предци жителите на най-големите за своето време градове, Майданецко, Талянки, Легезино, които сега изследват археолозите.  Вероятно да, защото в Черкасщина все още имат редица села с имена Буда.  А в сказнията за  селищата в Киевска губерния, на Л. Похилевич (от 1864 г.), има повече от 60 (такива села).  

Така че, ако будините са живели в историческата Уманщина, то, тяхната столица Голун, трябва да е била някъде там наблизо. 

Къде?  – Нека видим некои други източници.

“Приказки Захарихи”:  “За онези времена, когато още не е била Руско-Киевската страна, а е била Рущина, по реката Руси”…  Рущина е старата Рус, която е била покрай река Бог по Рос река.  Тзаи същата стара Рус (Голун), която се споменава във Влескнига.  Но некой може да каже, че това са само легенди на баба Захарихи.

Тогава да се върнем към авторитетния “Руски летопис"
Летописецът Нестор пише:  “Дулебите живеели по Буг, където сега са волиняните (има се предвид западен Буг), а уличите и тиверците са по другия (южния) Буг и по Дунав.  И бяха множество те по Буговете и по Днепър, чак до морето, и имат градове техни, и до днес.  Тях наричали гърците “Голяма скития”.

Баварски географ от 9-ти век, също свидетелства, че уличите, които живеели в Прибужието (покрай Буг) имали 318 града.  Така че, неможе да има съмнение, че:  самите уличи (уличани, гуличи, голунци) са били местните жители на Голяма Скития.  И тяхната столица е била някъде между Буговете (двата Буга) и за тези пра-градове, споменавахме по горе.  

                                                                                                                      

(б.р.: – тиверци, таврийци, тавромати, савромати, сармати – гръцки произношения – названия за един и същи народ)

 

………………………………………………..

…Скитският кратер, което превеждат като “казан”…  Всъщност, кратера е голям съд, на три крака, за приготвяне на свещенната напитна (сурица, сурина) и извършване на религиозни обряди…  Веднъж годишно (пише херодот, в гл 66) всеки скитски управител, в своя окръг, подготвя съдове за смесване на вино, и от него пият тези скити, които са убили враг.  “Който не е убил ни един враг, не пие вино и стои встрани, без чест.  Това е най-големият позор у тях.  А който е убил много врагове, получава две чаши и пие от тях, едновременно (наведнъж)”.

Никъде Херодот не споменава че лично е бил в Скития.  Но когато стане дума за най голямото чудо на скитите – кратера на Арианта (Ора-Анта), Херодот пише, че го е видял със собствените си очи (гл. 81).  И къде точно го е видял?  “Има между Бористен и Хипанис, район, наречен Ексампей”.  А това е мястото, където в момента е Голованевск.  “В този край (пише бащата на историята) е медния казан (бронзовия котел), шест пъти по-голям от онзи, дето стои на входа на Понт…  Този казан, дето е в Скития, леко побира шестотин амфори, а стените са му дебели шест пръста…

 

Превод от украински, на основата на “автоматичен компютърен превод” – Григор Симов

от сайт:

http://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=uk&u=http://narodna.pravda.com.ua/tags/tag_%25D0%2592%25D0%25BB%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25B3%25D0%25B0/&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3D%25D0%2592%25D0%25BB%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25B3%25D0%25B0%26hl%3Dbg%26client%3Dopera%26rls%3Dbg%26hs%3Dnd4 

  

Още за питието “сурица или сурина”, името на което идва от суря, което значи – слънце.

 

Цитат от Влескнига:

“И там (Бог) Ладо заповядал да сипят мед във водата и да го оставят на слънце.  И ето, Слънцет (Суря) направило така, че медът “втасал” и се превърнал всурица (слаб алкохол).  И ние го пием за слава Божия” (Род II, 2:2).

А после (Бог) Квасура предал тази тайна (за правенето на сурица) на Богумир.  И Богумир извършил първото жертвоприношение с божествената сурица, на планината Ямантау (Южен урал).  

По китайски предания, Богумир направил 9 триножника (за изготвяне на сурица), всеки от които могли да преместят, само 90 хиляди човека!?

(Легендарният Богумир, от Влескнига, е често споменаваният Има царе, във "Веда Словена")

  




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28316747
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031