Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2008 19:15 - Изказване на Дянко Марков в НС (стенограма – вероятно от м. авг. 97 г.)
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1194 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.12.2008 09:15


За всички, които сме запознати... е съвършено ясно, че тя (ДС) служеше за гарантиране сигурността на властта, сигурността на тоталитарната власт и съвсем не на националната сигурност.

 

ПЪРВО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ДОСТЪП ДО ДОКУМЕНТИТЕ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

 

Има думата народният представител Дянко Марков.

 

ДЯНКО МАРКОВ (СДС):

...

... В досегашните изказвания на колегите се изтъкна, че едва ли не системата на Държавна сигурност е представлявала националните интереси на страната. Следователно неизбежно се налага, когато се спираме на този законопроект, да си дадем сметка какво представляваше тази система. Действително ли Държавна сигурност представляваше националните интереси на страната ни? Действително ли тя служеше на националната сигурност или нещо друго? За всички, които сме запознати с тази система е съвършено ясно, че тя служеше за гарантиране сигурността на властта, сигурността на тоталитарната власт и съвсем не на националната сигурност. (Ръкопляскания от блока на мнозинството.)

 

В тоя ред на мисли аз веднага ще направя една съпоставка. Ако в тоя период някой човек или група хора са си поставяли за задача час по-скоро, ден по-скоро, година по-скоро да отхвърлят тоталитарната система на комунистическата власт, то именно тези хора са служили на националните интереси на страната, а не системата, която трябваше да обезвреди тия хора и да ги прати там, където птичките не пеят. (Ръкопляскания от блока на СДС.) Това е истината по ролята на Държавна сигурност и никой с никакви усуквания не може да замъгли тази истина.

 

Защото цялото мое поколение, уважаеми колеги, беше унищожено като отделни личности и беше превърнато в пихтии от системата на Държавна сигурност. (Ръкопляскания от блока на СДС.)

 

И се пита - това ли е националният интерес, да превърнеш цяло едно поколение в безличия? Ето къде е смисълът на този закон. Този закон е непълен. Този закон не е доусъвършенстван. По тоя въпрос не може да има спор. Но ние ще кажем с него "А" - началото на истината и на въздаване справедливост на хората, които са засегнати от действието на тая насилническа система.

 

И когато ние подчертаваме неморалният, осъдителният характер на Държавната сигурност, ние веднага трябва да си дадем сметка, че с това даваме оценка и на хората, които са служили в тая система. Тези хора, по смисъла на закона, са разделени на няколко категории. Аз няма да се спирам подробно, но не мога да избегна да не се спра върху една много важна подробност. Това е подробността, която засяга нещатни сътрудници на системата на Държавната сигурност. Не може с това обобщително понятие да се обхванат всички хора, които са били сътрудници.

 

Едно е човек по корист и съображения, кариеризъм или по някакви други съображения, включително неморалния стремеж да си отмъсти или да напакости на свой личен враг, да отиде и да си предложи услугите и друго е един човек да бъде изваден от наводнения карцер на остров "Персин" или от свръхгризутния рудник "Богданов дол", където само за няколко месеца, когато аз бях там, загинаха 15 души при две експлозии. (Ръкопляскания от блока на СДС.) Не може да бъдат поставени на еднакви начала!

 

Затова аз ще внеса за второ разглеждане едно детайлизиране - към чл. 4 след пункт 4, тоест, който засяга какви данни ще се дават на министър-председателя да се каже:

 

"5. Обстоятелствата, при които лицето е придобило качеството по § 1."  Тоест, сътрудник на ДС. 

Те могат да бъдат главно три вида:

 

"а) по своя свободна воля;" 

Така разбира даден човек, така отива и служи.

 

"б) след въздействие, обработка на лицата от орган на ДС;

 

в) след натиск от страна на органи на ДС, поставящи под заплаха живота и съдбата на лицето и/или негови близки."

 

Това е различие. Защото това, което засяга третата, последна категория, по моето предложение, това трябва да намери място и към чл. 6, където аз предлагам да се обсъди между първо и второ четене в комисиите, които се занимават, следния текст:

 

"Всяко лице, което е добило качество по § 1 от Допълнителните разпоредби при условията на чл. 4, т. 5, буква "в".

 

Тоест, с натиск, който застрашава живота и съдбата негова и на негови най-близки хора има право при всички случаи, когато този факт се използва или може да се използва в негова вреда, да иска публикация на обстоятелствата на насилието, упражнено над него и органа на ДС, упражнил насилието, привел лицето в категорията на § 1.

 

И вие разбирате, драги колеги, че това е нещо много важно, защото този вид хора, които не са устояли на един подобен натиск... Защото аз ви казвам от личен опит и от опит на мои най-близки хора, че се изискваше мобилизация на цялата интелектуална, волева и морална енергия на хората, които бяха набелязани да бъдат включени в системата на ДС, за да се противопоставят и да кажат "Не!". Изискваше се изключително душевна и духовна енергия във времето, когато аз бях млад човек, за да се каже "Не!" на опитите да бъдат превръщани хората в пихтии. И това, че това са последиците, това е също, заради което ние трябва да заклеймим тази система. И това, което е най-важният резултат от този закон, ще бъде заклеймяването на системата на Държавна сигурност като система на деформация, на унищожение на хората като личности и с това нанасяне неописуема вреда на нашата национална кауза в тая епоха...
.........................................................................

Архивите на ДС и до сега не са отворени.  
Не се даде и възможност на жертвите на ДС, да прегледат досиетата си!  
Пример:  аз Григор Симов, въпреки всички законни усилия, които положих в 1997 – 98 – и 99 г., не ми бе показан ни един лист от досието ми (вижте постинга: "СДС" не отвори архива на ДС")!  
В различни периоди се изнасяха имена на отделни сътрудници и доносници, но само по избор на управляващите.  Сега този процес, по изнасяне имена на агенти на ДС, се позасили, но:  Изнасят се имената само на отпадналите, по един или друг начин, от структурите на ДС, докато продължилите да си "служат" и да доносничат, и да изпълняват политически поръчки, въобще няма да бъдат засегнати!  
Няма как да дам по-точна цифра, но според както гласи закона за "досиетата", поне 90% няма да бъдат разкрити, т.е. оповестени, по причина че и сега са служители или сътрудници на наследничката на ДС! 

Но най-важното е, че БКП-БСП е била и е, работодателят и началникът на ДС, а началници на комунистите са масоните.  Техните пък, върховни господари, са световните банкери – сионисти, които са съвсем реално, а не митично, ВЪПЛЪЩЕНИЕ НА АБСОЛЮТНОТ ЗЛО – ЧИСТА ПРОБА – САТАНИСТИ, с което Те се гордеят!
Това го пише на много места, в техни тайни, но станали – явни, изказваня, лекции и протоколи! 



Тагове:   нс,   Марков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28355568
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930