Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2009 10:56 - Износът на 'органи' за трансплантация!?
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3014 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 12:30


България е една от страните в ЕС, където се провеждат най-много нелегално извършени експлантации, сочи доклад на Съвета на Европа. Повече по темата от Петер Лийзе, член на ЕП. от: http://eltimir.ucoz.ru/news/2009-02-19-46


За по-добро информиране на обществеността и повече сътрудничество между европейските страни по отношение на нелегалната търговия с органи настояват депутатите от ЕП. Как може да се постигне това?


Лийзе: Мисля, че с европейската полиция Европол -  организация, която постигна много  в борбата срещу разпространението на дрога. Иска ми се Европол да се заеме и с нелегалната търговия с органи, тъй като много хора страдат от това явление, защото например медицинското обслужване, което получават донорите, не е адекватно в повечето случаи, а и така се влияе на общото виждане за легалната трансплантация на органи. Когато хората разберат, че се плаща за органи, мнозина от тях вече не са готови да дадат съгласието си за безвъзмездно донорство. Затова е важно да се заемем с тази тема.


Наскоро в ЕП беше представен доклад за донорството на органи и трансплантациите. Какви са основните изводи, които се съдържат в него?


Лийзе: Това е проектодоклад, върху който все още дискутираме, но по редица въпроси вече сме постигнали съгласие. Ще се опитаме да изготвим европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантации, за да не се стига   до предаване на болестопричинители като ХИВ и вируса на Хепатит, поради липса на достатъчно тестове. Тя обаче трябва да се изготви прецизно. Правилата не трябва да са много строги, така че все пак да могат да се извършват трансплантации. Ще се опитаме да обобщим и най-добрите практики от отделните страни членки на ЕС, за да се ориентираме по най-добрите стандарти при организацията на самите трансплантации. През последните години например Испания постигна изключителен напредък. В никоя друга страна няма толкова много донори, колкото в Испания. Там във всяка болница има координатори по трансплантациите, които разговарят с близките на донора. Третата точка е вече засегнатата тема за търговията с органи. Донорството на органи срещу пари или защото върху дарителя е бил упражнен натиск трябва да бъде спряно и целта ни е да видим как точно да постигнем това.


Тази обща европейска директива е всъщност планираният закон?


Лийзе: Има дискусии в ЕК, а и ние в ЕП подкрепяме подобна идея, да се съгласува един вид европейски закон, но само за една определена част от тематиката, само по отношение на темата качество и сигурност. Не става въпрос за начина, по който се стига до разрешение за донорство, този въпрос ще си остане в компетенциите на всяко отделно правителство.


Кога трябва да бъде готов този закон?


Лийзе: Смятаме, че следващата година ще можем да го гласуваме.


Явлението "трансплантационен туризъм" е все по-често наблюдавано. Какво може да се направи, за да се ограничи и то не само като общи мерки в рамките на ЕС, но и като отговорности на всяко отделно правителство?


Лийзе: Важен въпрос е, да може да се проследи от къде идва всеки дарен орган. Ако на пациент е бил трансплантиран орган, важно е да се знае, от къде идва този орган и при какви условия е било извършено донорството. Освен това трябва да се борим и срещу причините за този "трансплантационен туризъм". От една страна е нуждата на хората, които продават органи, защото се нуждаят от пари. Тоест трябва да се борим срещу причините за бедността. От друга страна трябва да се положат усилия да се утвърди легалното донорство. Освен това не трябва да има съмнение, че това е престъпление и че то се преследва във всички страни членки на ЕС.


Защо смятате, че нелегалната търговия с органи е в много по-големи размери от преди? Има ли някакви официални документи, с които разполагате?


Лийзе: Има официална информация от Съвета на Европа. Аз лично съм малко объркан от факта, че ЕК все още не се е заела толкова интензивно с темата, а по-скоро я маргинализира. Когато чета докладите на неправителствените организации или на журналистите поне на мен ми става ясно, че този проблем се усложнява, най-вече защото организираната престъпност вижда точно в тази сфера един изключително доходоносен бизнес.


Вие твърдите, че повечето донори на органи от България са всъщност много бедни хора, които се опитват да спечелят пари за оцеляването си. Имате ли официални данни, които да доказват това ваше твърдение?


Лийзе: Има доклади от неправителствени организации и от Съвета на Европа в Страсбург, в които България се посочва като една от страните, от където идват нелегално дарени органи, които са били експлантирани заради пари. Но не мисля, че такива са по-голямата част от случаите на донорство. Че това явление съществува, е сигурно. Има достатъчно много журналистически разследвания.

Зорница Тодорова

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3166374,00.html
......................................................

Добавка от Григор Симов:
Преди неколко години в България бе приет закон, разрешаващ отнемането на всякакви органи от починали български граждани, без нужда от искане на разрешение от близките!  А много по-лошото е, че хирурзи, с измама,  извършват ненужни операции на здрави органи, с цел, ако не търговия, то поне "оборот" , т.е. отчитане на бройки операции, за съответното заплащане от "Здравната каса" и от нещастните благодарни клиенти!  
А всичко това се случва, поради отсъствието на всякакъв външен контрол;  поради антидуховното медицинско образование, и вследствие целенасоченото ни морално-нравствено дезориентиране и развращаване!


Григор Симов Божилов
***
"СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО"

С П О М Е Н И


от затворническите годинии "Независимото дружество за защите правата на човека
* * *
и кратки извадки от протоколите на "великитемайстори" на злото – 
"Ционските мъдреци"

 



Тагове:   органи,   износ,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Иска ми се Европол да се заеме и с н...
20.02.2009 21:42
Иска ми се Европол да се заеме и с нелегалната търговия с органи,
Вярвам да стане
цитирай
2. eltimir - Престъпленията
22.02.2009 21:19
Юрий Воробьовский пише в своите книги за това, как албанци и американци изземвали органите от живи сърби. Тук:
http://www.dnes.bg/article.php?id=66284
намерих подобна информация:
"Владимир Вукчевич съобщи още, че са открити нови доказателства за нелегалната търговия с органи от неалбански граждани в Косово.

"Имаме фантастичен напредък в тази област и доказателствата са потресаващи", каза още Вукчевич пред сръбското издание."
Само не става ясно защо заради престъпленията, извършвани от албанци и US бушмени искат да съдят сръбския генерал Ратко Младич.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312901
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031