Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2009 23:47 - Исус Христос
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1823 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.05.2009 23:51


Преди десетилетия, в ерата на научния комунизъм и атеизма, имаше становища, че Христос не е съществувал като историческа личност. В наше време никой сериозен историк не поддържа подобна теза.


Всяка изключителна личност, оказала огромно влияние върху човешката история (дори върху групи от хора), предизвиква различни реакции, някои от които са контрастни. Дебатът, който се води за Исус Христос, различните мнения отразяват Неговата уникалност. Той е изключителен! Дори след 2000 години продължава да вълнува хората от нашия свят. Преди десетилетия, в ерата на научния комунизъм и атеизма, имаше становища, че Христос не е съществувал като историческа личност. В наше време никой сериозен историк не поддържа подобна теза. Има само един аргумент, който, струва ми се, е много съществен: Християнската църква възниква по уникален начин – без подкрепата на финансова, политическа или друга институция. Тя не прилича на съвременната Католическа или Православна църква, нито на по-големите протестантски деноминации и мощни организации, зад които стоят много хора и ресурси. Възниква като движение, което се основава единствено на проповядването на апостолите и на вътрешното убеждение на хората, които се присъединяват към него. Да твърдим, че в рамките на първите три-четири века църквата измисля митове, за да получи привилегии, е изключително странно, абсурдно, тъй като тогава те не са съществували. Когато лека-полека тя придобива признание и статут в рамките на Римската империя, новозаветните документи отдавна са написани, а доктрините, които формират основите на християнското богословие, вече са известни и общоприети.

Днес никой не се съмнява, че Христос е историческа личност. Как да бъдем сигурни, че Той е личността, за Която се говори в Библията? Много хора смятат, че за Христос се говори в Новия завет след Неговото появяване. Има ли нещо в Стария завет, което да ни насочва към тази личност?


За да разберем Кой е Христос, каква е Неговата същност и значимост, трябва да разгледаме делото и мисията Му в светлината на казаното за Него в Стария завет. Христос и Неговите ученици използват старозаветните образи и обещания, за да изтълкуват идването и делото Му на Земята. Известно е, че когато Христос се появява, юдеите от Неговото време очакват нетърпеливо появяването на Месия. Съществуват много спекулации: „Какъв ще бъде Той? Какво ще направи?” Очакванията, че ще дойде Месия и Цар, Който ще донесе спасение и освобождение на юдейския народ, се базират на многобройни пророчества в Стария завет, които разкриват характера и мисията Му.     

Много хора, когато говорят за пророчества, си представят предсказания от типа: „Утре в 7,18 ч. на вратата ми ще звънне чернокож в адмиралска униформа." Пророчествата в Стария завет не са предсказания, а обещания, които Бог дава. Той казва, че ще изпрати Месия. От някои места става ясно, че Месията ще дойде на Земята като човек. Бог се ангажира да извърши обещанието Си в бъдещето; не предсказва пикантни подробности за това, което тепърва предстои да стане.


Тези пророчества са неясни. Кое ни дава сигурност, че именно Исус Христос, Когото виждаме в Новия завет, е пророкуваният Месия?


Пророчествата действително са трудни, а в някои случаи – противоречиви. Затова религиозните водачи по онова време не успяват да видят в Христос месианския цар. На някои места се говори, че Месията ще дойде в слава и ще победи враговете на Божия народ, а на други – че Той ще пострада. Хората не разбират как е възможно могъщият и славен Цар да пострада и да умре. Най-голяма сигурност ни дава фактът на възкресението на Христос – Той умира и възкръсва. Възкресението от мъртвите е уникално събитие, исторически добре потвърдено и доказано. Има места, особено в Исая 53, където се говори за Господния слуга, за мисията и смъртта Му. Казва се, че след като умре, Той ще види светлина и ще живее. С други думи, според еврейския начин на мислене животът Му е свързан с възкресение.


Защо пророчествата са изказани неясно? Това създава допълнителни противоречия и разногласия. Нямаше ли да бъде по-лесно, ако Бог беше изрекъл всичко точно?


Това е подвъпрос на едно по-голямо чудене и питане: „Ако Бог действително съществува, защо не напише това на небето? Всички щяхме да сме сигурни, че Той съществува.” Има причина, поради която Бог не е действал по този начин – Той иска да даде на хората възможност да направят своя собствен избор, без да бъдат притиснати от твърде ясното Му присъствие. За всеки, който иска да разбере и да повярва, в света около нас има достатъчно доказателства, че Бог съществува; че Той е жив. За онзи, който не иска да повярва, съществуват безброй извинения. Бог чрез полуприкрития Си метод на действие в нашия свят дава на хората свободата да Го приемат или да Го отхвърлят. Това зависи от характера и желанията им.


Стигнахме до избора. Как Исус Христос, Когото виждаме в Новия завет, е свързан с този избор?


Винаги в новозаветната проповед личността на Христос изправя хората пред решение „за" или „против". При Него няма среден път. Не може да има „може би”, „по-късно”, „ще видим” или „все още не знам”. Там има само две опции: „да” или „не”. Христос продължава да изправя всеки един човек пред избора да Го приеме или да Го отхвърли.

Каква е ползата, ако човек приеме Христос?

Не знам дали е редно да говорим за полза, тъй като Христос не е продукт, който се рекламира по телевизията в наши дни: „Ако ползвате този шампоан, няма да имате пърхот. Ако ползвате онзи почистващ препарат, ще чистите много лесно.” Не казвам, че няма полза, напротив, има много ползи за хората, които повярват и Го приемат. Те получават прощение на греховете, вечен живот, мир с Бога... Човек приема Христос поради факта, че Той е Божият син. Вярваме в Бога, защото Той съществува и ние сме Негови творения. Единственото нормално нещо, което човек би могъл да направи, е да приеме Христос и да вярва в Него.

Толкова ли е просто да приемем Христос и да направим своя избор? Трябва ли нещо да се случи, нужно ли е да заявим вярата си някъде?


Приемането на Христос е едновременно безкрайно просто и изключително сложно. Бих се поколебал да дам готова рецепта, тъй като всеки човек има индивидуален път към Бога. При различните хора това се случва по различен начин. Процесът на израстването на човека е дълъг, пътят на развитието му – труден. Много важен момент в този път е човек да вземе ясно решение. В Библията това се нарича покаяние – човек решава да промени живота си, да започне да живее с вяра и покорство към Бога. Това решение се взима съзнателно. Женитбата също е процес. Хората се срещат, опознават се, излизат известно време заедно, но в момента на сватбата двама казват „да” един на друг. Подобно на това, в християнството съществува момент на решение – човек съзнателно прави избор. Важна част от решението е да се присъедини към църквата, защото християнството не е индивидуална религия, не е нещо лично между Бога и човека. Църквата е Божи народ, общност от хора, които заедно вярват в Христос.  
   
http://www.evangelskivestnik.net/statia.php?mysid=730image

27.12.2008

 

Интервю на Габриела Николова с Чавдар Хаджиев,
доктор по богословие


 Автор: zabylgarite



Тагове:   християнаство,


Гласувай:
0



1. анонимен - Протестенството е антихристиянско и античовешко движение.
16.07.2010 00:27
Казвам го в случай, че не знаете. Много хора (включително и аз преди време) правят грешката да възприемат протестанството като Христово учение, но истината е, че то е анти- такова. Единствено Православието е съхранило истинското учение Христово. Това може да бъде видяно в чисто исторически апект - Православието съществува много преди да се появят различните протестантски секти (които впрочем се появяват като, хм, алтернатива и противопоставяне на католицизма).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313853
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031