Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 17:53 - В памет на Коце Иванов от Монтана - Политически затворник и активист на “Независимото дружество”
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 13169 Коментари: 20 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2009 18:29


Миналата година, при съмнителни обстоятелства, почина Коце Иванов. 

Веднага след смъртта му, администрацията на община Монтана, започна натиск срещу жена му - Зоя, да напусне общинското жилище или в него да бъде настанено още едно семейство.  Този натиск, съпроводен със съдебни дела продължи до вчера, 28 май, когато багажът на Зоя и Коце е бил изнесен на двора, с цел в същата квартира да бъдат настанени още две бавноразвиващи се момичета - циганки.

Според жената на Коце, и според нас, които знаем кой беше той, и срещу кои се бореше, - целта на монтанската администрация е, да бъде тормозена Зоя и да се заличи паметта за непримиримия правозащитник от Монтана!

Неговата съпруга държи да запази паметта за борбите на Коце, за човешки права и за възстановяване на вероломно погазената от комунистите, Търновка конституция.  Именно затова скоропостижно почина той!  Затова е и гонението срещу жена му, да напусне жилището, за да бъде забравен Коце Иванов. 

Ние, неколкото живи правозащитници от НДЗПЧ, отдавна предлагаме къщата в която живееше Коце Иванов да стане музей.  Но дали ще стане това, малко зависи от нас!

Но така или иначе, паметта за политическите затворници и борци за човешки права – Коце Иванов, Илия Минев, Стефан Савовски, Христо Цачев, от “Независимото дружество за защита правата на човека в България”, по времето на комунизма, няма лесно да бъде заличена, защото имената им, още приживе, бяха станали известни сред всички, които слушаха късовълновите предаваня на западните радиостанции.  Паметта за тях няма да бъде заличена и защото документите, пазещи спомена за тях и за тяхната дейност, са достатъчно много, въпреки че архивите на ДС все още не са отворени. 
А ние, останалите все още живи, се стараем, доколкото е възможно, никой и нищо, от не далечното ни минало да не бъде напълно забравено или изопачено.

 

Вечна памет и поклон на починалите политически затворници и правозащитници, от времето на комунизма, и уважение към техните не по-малко страдали близки! 

 

Прощавай Боже на нашите гонители и мъчители, но нека всичките дела, и на мъчителите, и на жертвите им, да станат известни!  И това ще е напълно достатъчно.    Амин!

.............................................................

Григор Симов Божилов, 1970 – 1985 г. - 13 години политически затворник, 1987 – 88 г, - изселен в Добруджа заради организационна, правозащитна дейност.



Тагове:   Минев,   НДЗПЧ,


Гласувай:
1



1. boristodorov56 - http://ljube. com/imgs/200...
29.05.2009 23:29

http://ljube.com/imgs/2008/01/interviewwithgodbg1.swf
цитирай
2. grigorsimov - Благодаря!
30.05.2009 00:24
Почти не мога да гледам клипове, понеже интернета ми е супер бавен, но този някак си го изчаках двадесетина минути докато се зареди.
цитирай
3. eltimir - Бог да го прости!
01.06.2009 12:54
Пуснах материала за Коци тук:
http://eltimir.ucoz.ru/
И тук:
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?act=ST&f=2&t=2444
Заедно с негова снимка.
цитирай
4. eltimir - Малък личен проблем
01.06.2009 14:58
Тук:
http://vazrajdane.ucoz.ru/load/1-1-0-9
Поставих една книжка, посветена и на Коци, и на Зоя, и на бай Илия и на други като него. Целият файл може да се изтегли от линка с надпис: "[ Скачать с сервера (5.64Mb) ]". Заради снимките нямаше как да я чака иначе. А пък без снимките текстът губи от силата си. Ето откъс от текста:
"Повод да напиша тази статия ми дадоха идиотските думи на разни политици и политички, че видите ли, работите в България вървели от добре на все по-добре. И ако някой си там имал някакви си трудности, това си било негов личен проблем. Защото, видите ли, сега сме демокрация и пазарна икономика и всеки се оправя както може. А който не може сам да се оправя, идват защитаваните от кримизащитната БХК мангали на Дон Цеци и го оправят. Това последното се наричало „позитивен расизъм”, според израелския шпионин Соломон Паси. След като Царят, наричан от черногледия неблагодарен народ „царвул” не можа да ни оправи, защо пък циганите да не се пробват? И хълцащите от радостно умиление политици, политички и малки политичета почват да кимат в знак на съгласие в такт глави като ортодоксални евреи пред Стената на плача. С две думи демокрация е, пазарна икономика сме, в ЕС и НАТО сме, всичко е наред, работите се нареждат като по мед и масло, проблеми няма, и ако някъде все пак има, то те са лични и не си заслужава да говорим и да мислим за тях.
Слушам тези глупости, гледам какво става наоколо и реших да разгледам част, малка част, нищожно малка частица от тези „лични” проблеми, за да разбера доколко са лични и доколко не са."
цитирай
5. eltimir - Да го разпространим!
01.06.2009 15:58
Пуснах го и в блога ми:
http://eltimir.blog.bg/politika/2009/06/01/otnovo-represii-sreshtu-antikomunisti.342632
Само без прошката. Те показаха, че не желаят прошка, значи няма да я получат. "Никога не ще забравим! Никога не ще простим!"
цитирай
6. grigorsimov - Прошката и омразата са два противоположни полюса – Бог и дявол!
01.06.2009 17:18
Ясно е, че се прощава на човек или на хора, които съзнават и признават вината си, и се каят искрено. Но който е християнин, знае, че и прощаването и осъждането, е Божия работа, а наше задължение е да не мразим, да не вършим никому, никакво зло, и не само да прощаваме, но и да обичаме враговете си! Да, последното е трудно и да се осъзнае, а какво остава, да се изпълнява.
А да вярваш, че не трябва да се прощава, и да съветваш и други да не прощават, означава, да си същия като тези срещу които протестираш. А те са поклонници и слуги на злото, неразделна част от което е и непрощаването, омразата и злобата!
Що се отнася до "пазарната икономика", то и това е голяма лъжа, защото световните ресурси, търговията и пазарите, се притежават, командват и диктуват ежедневно от шепа световни свърх-злодеи - поклонници и служители на Сатаната.
А защо е така? – Защото "Княз на света е Сатана"! И който мисли, че това са празни приказки, наистина не знае къде живее.
Христос не случайно е казал на юдейските първенци:
– "Ваш баща е дяволът, и вие неговите похоти искате да изпълнявате! А той беше човекоубиец от самото начало, и в него истина няма, защото... е лъжец и прародител на лъжата"!
А за тези, които търсят истината, правдата и свободата, Христос е казал:
"Ще научите истината и тя ще ви направи свободни"!
А къде и кое е истината, преценете сами, след като прочетете публикацията: "На кой господ се молят евреите"!
цитирай
7. eltimir - Да разтърбим!
01.06.2009 20:57
Гриша, пратих текста и на Янко Янков. Да видим и той какво ще каже. С препратка към твоя блог.
Пуснах го на няколко места още, но засега всички мълчат. Затова не мога и няма да простя, защото престъплението продължава и няма кой да го спре.
цитирай
8. eltimir - Цеко Кръстев Цеков
02.06.2009 07:18
След като писах до Янко, той ми отговори, че познава Зоя, но не е знаел за случая. Но ето една друга новина от него:
"забравих - Цеко си е на село - вече е пенсиониран американец, но е зле физически май колкото тебе ".
цитирай
9. grigorsimov - Къде е Цеко?
02.06.2009 09:26
Ако си е на село, след два дни ще ида да се видим, понеже сега колата ми е на ремонт.
цитирай
10. eltimir - Цеко
02.06.2009 09:29
Така ми писа Янко, вярвам му. Като го видиш, поздрави го от мен. И старата Гвардия да не се предава, дори да умира!!!
Видя ли новините ми за Втори юни?
цитирай
11. eltimir - За героите и подлеците на Втори юни
02.06.2009 09:31
Днес голямо полагане на венци и цветя ще падне. Подлеците ще се покланят на героите. На мъртвите герои, разбира се. Защото ги е страх от живите, та се стараят да ги уморят по-бързо. Вчера писах за вдовицата на един от тези мъртви герои, изхвърлена от жилището си в Монтана, където местните власти решили да настанят цигани на нейно място. Ама и те ще поднасят венци и цветя на героите. На мъртвите герои, защото от живите бягат. А сега нещо за един от последните живи герои. Вижте снимката:

http://eltimir.ucoz.ru/photo/3-0-317-3

И коментара под нея, писах го тази сутрин:

Цеко Кръстев Цеков и брат му Васко. Снимката е правена през 1988 годнина в родното му село Клисурица, обл. Монтана, когато му ходих на гости. Цеко беше съпроцесник на Янко Янков и излежа присъдата си в Старозагорския затвор. По-късно стана един от основателите на НДЗПЧ на Илия Минев и секретар на Дружеството. През същата 1988 година го екстрадираха от България и той замина за САЩ. Ето какво получих днес от Янко:
"забравих - Цеко си е на село - вече е пенсиониран американец, но е зле физически май колкото тебе ". Изглежда такава е съдбата на всички ни. Докато не остане никой, който да си спомня, че изобщо някога ни е имало.
цитирай
12. eltimir - Пазарният Втори юни
02.06.2009 09:32
Днес е Втори юни, ден на Ботев и на падналите за свободата на България. Само че нали сме пазарна икономика, трябва да го направим пазарен ден, да го отбележим с нещо пазарно. Кметът на Ботевград Георги Георгиев, прочут с това, че продава всичко, включително жилищата на хората, решил да даде челен пример. Днес ще се продава Пантеона костница в ботевградското село Скравена, където се пазят черепите на ботеви четници. Купувачът, разбира се е от ДПС. Щото нали знаете, сега парите са у ДПС. А пък щом сме пазарна икономика, либерална даже, важни са парите.На всичкото отгоре ДПС е либерална организация. Твърди се, че гарант за сделката ще е Пингвин, тоест Павлин Димитров, Генеранален секретар на "Bozkurt" за бивша България. Приходите ще бъдат използвани да се финансира предизборната кампания на кметския син, който е кандидат за дупедат от партията ГЕРБ.
ПОСЛЕДНА МИНУТА
Вярно ли е, че в чест на днешния имен ден на Ботев, кметът на Ботевград Георги Георгиев ще даде банкет? И че на банкета са поканени Цветелин Кънчев, известен още като Дон Цици, а също Ахмед Доган, когото наричат Поган? И че мероприятието ще бъде охранявано от турската организация "Сивите Вълци" с посредничеството на някой си Пингвин Димитров, Генеранален секретар на тази организация?
цитирай
13. eltimir - Пак за героите и за подлеците
02.06.2009 09:33
Обаче има още една категория - тази на маймуните. Нещо, посветено и на тях:
Маймуни в Москва и в София

В центъра на Москва били забелязани две гладни маймуни, които се разхождали свободно. Ето какво твърдят руските осведомителни средства:
"В центъра на Москва се разхождат гладни и безпризорни маймуни
1 юни 2009 г., 19:54
В понеделник през деня минувачите на Николската улица станаха свидетели на необикновено зрелище. В самия център на Москва се разхожда двойка маймуни в в търсене на препитание, съобщава NEWSmsk.ru.
Животните активно ровеха в контейнерите на боклук, изучаваха витрините на павилионите по конструкциите с цветни саксии. Досега не е изяснено откъде са се взели маймуните. От хората те изобщо не се страхували.”
Голяма работа. И в центъра на София редовно се разхождат маймуни. На "Дондуков" 1 и 2 е пълно с тях. А пък в Народното събрание освен маймуни, друго не може да се види. И в МВР е маймунарник. Даже министърът им се нарича Макаков. Само че за разлика от московските маймуни, нашите не са гладни. Точно обратното. Ние гладуваме заради тях. Пак за разлика от московските, нашите маймуни се страхуват от хората, затова ходят с охрана. И какво като знаем откъде са се взели? Можем ли да ги върнем обратно там?
цитирай
14. eltimir - Разширен вариант
02.06.2009 15:56
Направих разширен вариант на текста, придружен със снимки и го пуснах тук:
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2449&st=0&#entry35228
В блога няма как да пусна и снимките. Пратих го и на един емигрантски сайт, да видим дали ще го пуснат. Гриша, не бива да проявяваме равнодушие. Аз съм безсилен да помогна по друг начин, но поне няма да мълча. И много, много ми се ще накрая някой да ни чуе!
цитирай
15. eltimir - Емигрантския сайт
02.06.2009 20:36
http://tom.icnhost.net/~ideyazab/index.php?option=com_content&view=article&id=1095:2009-06-02-14-02-44&catid=13:headlines&Itemid=51
Айде сега да видим как ще го изтрият, като пуснато на толкова много места. На едната снимка те има и теб.
цитирай
16. grigorsimov - Кой очакваш да те чуе?
02.06.2009 21:38
Няма кой, освен неколцина, в нашето положение. Но това не значи, че не трябва да се пише и говори.
цитирай
17. eltimir - Длъжни сме да проверим
02.06.2009 21:46
Навремето един поставил на вратата на вилата си надпис към крадците: "На влизайте, нема нищо". Отива събота, вилата му разбита, а на вратата надписа: "Има-нема, длъжни сме да проверим".
Та всеки със занаята си. И ние се опитваме да разбудим остатъците от народна съвест. По това ще разберем и дали е останал народ в тая бивша държава.
цитирай
18. eltimir - Забравих
02.06.2009 21:48
На сайта:
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/
има банер с твоя блог. И не съм го поставил аз, нито са ми казвали, че са го поставили. Просто видях, че го има. Значи някой чете, някой мисли. Значи не всичко е напразно.
цитирай
19. eltimir - Съвест
02.06.2009 22:07
Добре, де, Гриша. Някога казвахме, че сме съвестта на нацията. Сега виждам как един по един ни унищожават сред всеобщото безразличие. Веднъж си мислих по тоя въпрос и се запитах: има ли право на живот нация, лишена от съвест? Какво ще се случи, когато последният от нас си отиде от тоя свят? Какво ще се случи, когато тук останат само цигани, мутри, наркомани, измамници, крадци на едро и дребно, когато остане само измет? Та ако ще тази измет да притежава милиарди във всякаква валута.
цитирай
20. grigorsimov - Какво ще се случи, е написано в 'протоколите', и не само там!
03.06.2009 18:50
Виж "Знаменитата реч на равина Рабинович" и "Предсказанието на Дълес", и още много, много...
А вярата, нацията, моралът и човешката съвест са главните пречки за окончателното поробване на света. И тези последни защитни прегради вече са почти преодолени от силите на мрака. Остават само частици съвест, каквито има, в една или друга степен, и най закоравелият престъпник!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313519
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031