Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 19:54 - 20 години след падането на берлинската стена: ПОЗОРНО МЪЛЧАНИЕ
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2245 Коментари: 1 Гласове:
0



Винаги сме на първите или последните места в европейските класации. На първо място сме по бедност, смъртност, сърдечно-съдови заболявания, на едно от първите - по самоубийства. В същото време държавата ни е поставена от организацията “Репортери без граници” на последно място сред страните от ЕС по свобода на словото.

И все така 20 години. Двайсет години са една трета от активния живот на едно поколение. И на моето също. Преди двайсет години падна Берлинската стена, а ние бяхме на по трийсетина години. Някои (казват за тях, че били по-умните) стегнаха по един куфар и заминаха. Кой за Европа, кой за Америка. Едни да разберат що е това демокрация, други да консумират благата й. После някои от тях се върнаха да ни учат на демокрация. А ние, които останахме тук, трябва да признаем собственото си безсилие да сътворим демократична държава.

Европа се посвети на 20 годишнината от събарянето на стената. Не че досега е странила от темата. В България няма подобно фокусиране на общественото внимание. Има отделни опити. На отделни организации, на отделни групи от хора-малки и затворени, на отделни журналисти и политици. Държавата, големите й медии и големите й ментори - подозрително мълчат. Защото изговарянето отново и отново на истината за комунизма и за неговите тайни служби, наречени Държавна сигурност (от Съюза на репресираните искат да бъдат определени и като терористични) не само не се харесва на определени среди в държавата ни. Нещо повече - тя ги вбесява. И понеже няма как да забранят, все пак, да говорим за ДС и нейните страшни престъпления, решиха да нихилират темата. Нарекоха я неактуална. Маловажна. Извадиха я в скоба от дневния ред на обществото, сякаш той свършва до вчера и се изчерва с физическия ни екзистенц минимум.  Според ТЕХНИТЕ критерии нацията няма нужда от морална хигиена, а бъдещите поколения-от памет за историята ни. Или по-вярно-ТЕ искат да насилят паметта на нацията като изтрият от нея престъпленията на тоталитарния режим и оставят само фалшиви следи. Идеализирани, дори сантиментални.

Двайсет години няколко поколения израснаха без да знаят знаят почти нищо за “народната власт”. А в учебниците по история зеят огромни дупки за този 50 годишен период. Но това ГИ устройва.

Не случайно ДС е имала такъв голям интерес към историците по време на Живковия режим. Не случайно историци, приели да работят някога за ДС, днес са на различни властови позиции в държавата и политиката. Нещо повече-те изпълниха перфектно една от целите на комунистическите служби-да дискредитират националната идея в полза на интернационализма, проповядван от комунистическата доктрина. Затова в България днес думата “национализъм” за мнозина е мръсна дума.

Бившите държави от Източния блок почти до една след падането на Берлинската стена приеха лустрационни закони и така обезглавиха и обезкръвиха тайните си служби. В България режем периодично опашката на гущера… Кой може да се закълне, че днес офицерите разработвали, вербували и ръководили агентите на ДС са безвластни? Обратно - публична тайна е, че те и ГОСПОДАРИТЕ им са сред основните сценаристи на прехода. Те са и авторите на основните политически проекти, които сбъднаха техните планове за една олигархична държава. Да не говорим, че самите олигарси се родиха от тези кръгове…

Във всички страни от Източна Европа бяха създадени Институти за националната памет с различни имена. Но с една и съща задача-да съхранят и изследват архивите на тоталитарните режими и техните репресивни служби. От години в Полша, Чехия, Унгария, Румъния в тези институти, издържани от държавата, работят предимно млади изследователи. Необременени емоционално и мисловно от миналото. Самите институти имат вече история. И продукция.
Всичко това стана възможно, защото имаше политическа воля и обществен натиск (спомнете си само как в Германия гражданите нахлуха в сградите на ЩАЗИ и спасиха голяма част от архивите им от унищожение).

В България държавата продължава да е оплетена от мрежите на ДС. От интригите на офицерите й, които сътворяват скандал след скандал с една и съща цел-да ни внушат колко лоши са партиите и как всички са маскари. За да можем утре да гласуваме за поредния им проект, който ще ги запази във властта завинаги.

Комисията по досиетата отваря архивите един след друг. Излизат имената на агентите и офицерите. Обаче какво от това? Народът, казват ТЕ, не се интересувал от позора на тоталитарната система, половината медии са на ченгета, а останалите позорно мълчат. В центъра на българската публичност стоят пак “бившите” агенти на Държавна сигурност, ТЕ продължават да формират общественото мнение, което все повече ще нехае за този период от историята ни, а утре няма да може да разпознае дори рецидивите му.

Венелина Попова, "Всеки ден"

Автор: slivenplus




Гласувай:
0



1. анонимен - Германия
22.10.2009 17:38
Всичко е вярно в статията, но е пропусната една малка подробност. Именно, че всеки гражданин на Западна Германия плаща 20 години данък солидарност 5,5 % месечно, за да подпомага и до днес възстановяването на Източна Германия.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315178
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031