Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2009 19:08 - СДС и ДСБ са срещу отварянето на досиетата. Така беше и когато бяха на власт!
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.11.2009 20:02


Ако „Синята коалиция“ постигна някакъв успех по време на частичните кметски избори, които се проведоха в неделя, то това е резултатът на кандидата на формацията в Разлог Благой Дункин. След гласуването той зае първото място и тази седмица ще спори на балотаж с кандидата на ГЕРБ. Вероятно успехът на Дункин щеше да бъде силно обговорен от лидерите на старата десница, ако в биографията на кандидата нямаше един притеснителен момент. Това е съпричастността му към репресивния апарат на комунистическия режим.  

Кандидатурата на Дункин е подкрепена от ДСБ, СДС, ВМРО и други по-малки местни партии, за които сътрудничеството за ДС явно не е проблем. Всъщност обаче Дункин е член на ДСБ и е издигнат за кмет именно от партията на Иван Костов. Като член на ДСБ Дункин е участвал и на местните избори през 2007 г., когато името му отново присъства в списъка с агенти на ДС, изготвен от Комисията по досиетата.
В нощта след първия тур на частичните местни избори председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази надежда, че гражданите на Разлог няма да изберат за кмет човек, който е бил сътрудник на ДС. Това беше директен намек към лидерите на „Синята коалиция“ да изтеглят подкрепата си за Дункин.


Атака по повод агетнтурното минало на Дункин дойде и от страна на партията, която лидерите на „Синята коалиция“ до скоро наричаха „Ред, законност и Държавна сигурност“. На 4 ноември партията на Яне Янев излезе със специална декларация, в която призова СДС и ДСБ да оттеглят подкрепата си за Дункин. В отговор местните структури на СДС, ДСБ и ВМРО излязоха със следната контрадекларация:


„Уважаеми господа от РЗС,
 
Имаме информация за топлата ви връзка със службите на Държавна сигурност.
И смятаме, че закъснялата ви реакция за досието на инж. Благой Дункин е продиктувана по-скоро от високото ниво на доверие, което хората от община Разлог дават на нашия кандидат.
Досието на инж. Благой Дункин отдавна е в публичното пространството, още от времето на местните изобри през 2007 година. С него сме запознати всички от дясната коалиция, заедно с инж. Любен Татарски, бивш кмет от същата коалиция и настоящ депутат от ГЕРБ.
Досието на Благой Дункин е типичен пример на т.н. „кухи” досиета – без декларация за сътрудничество, без писания по адрес на колеги, без каквито и да са опити да бъде омаскарен който и да било, т.е. досие – плод на престараването на оперативен работник от ДС, отговарящ за КЦХ, решил да се докара пред своите началници с „разработката” на още един млад инженер.
Буди сериозно недоумение и провокира множество въпроси защо мълчахте досега? Защото, сигурни сме, отдавна имате информация за така нареченото досие.
Високото обществено доверие към инж. Благой Дункин ви плаши, господа!
Но то не се създава, гради или руши за един ден. Демокрацията, за която вие така разпалено пледирате, е право на избор, свобода, а не манипулация!
А хората на Разлог трудно могат да бъдат манипулирани, защото тук се познаваме и знаем кой колко струва. Благой Дункин от години участва в политическия и обществен живот на общината, той е пред очите на всички и хората сами могат да преценят какъв човек е всъщност той.
Ние, долуподписаните, заставаме зад личността на инж. Благой Дункин и вярваме, че това е точният и правилен избор за кмет на Община Разлог.
 
Д-р Радко Тумбев: Председател на партия ДСБ

Д-р Христо Георгиев: Председател на партия СДС

Д-р Георги Тренчев: Председател на ВМРО“

Този отговор на местните председатели на трите „десни“ партии е официалната реакция на упреците за издигането на агент „Василев“ за кмет на Разлог. Казвам „официалният“, защото до момента нито Националното ръководство на ДСБ, нито НИС на СДС са излезили с каквато и да било декларация по случая. Очевидно е, че позицията на двете партии е в подкрепа на тази кандидатура. Декларацията на местните ръководства на СДС, ДСБ и ВМРО обаче се нуждае от коментар, защото освен всичко останало, в нея има директни лъжи, като тази, че досието на Дункин е „кухо“.


В решението на Комисията по досиетата е казано ясно, че аг. „Василев“ е вербуван на 10 януари 1989 г., а в архива на комисията се съхраняват собственоръчно написани агентурни сведения; документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картон обр. 4; лично дело IА-2975 (Бл) и работно дело IР-2085 (Бл). Това е пълният набор от необходимите документи, за да бъде категорично доказано, че аг. „Василев“ е сътрудничил на ДС с пълното си съзнание. За сравнение ще дам пример с досието на Георги Първанов, което се обговаря при всеки възможен случай от десните лидери. В него също липсва декларация за сътрудничество, но за сметка на това липсват и агентурни сведения, което означава, че Първанов има много по-голямо основание от Дункин да твърди, че досието му е „кухо“.


 

Ще повторя още веднъж, за да бъде ясно – ДСБ и СДС подкрепят кандидат,  който с много по-голямо основание може да бъде наречен доносник на ДС, отколкото Георги Първанов.


Не е маловажен и начинът, по който лидерите на местните структури на ДСБ и СДС тълкуват сътрудничеството към ДС. Подобно на някои противници на отварянето на досиетата местните структури на СДС и ДСБ в Разлог очевидно делят ченгетата на „добри“ и „лоши“, което означава „наши“ и „техни“. По-лошото обаче е, че говоренето за „кухи досиета“ е директна подкрепа за бившите агенти и оперативни работници от ДС, които се опитват да омаловажат проблема с агентурното си минало. Тази лъжа е директна атака срещу работата на Комисията по досиетата. По логиката на СДС и ДСБ комисията не биваше да обявява и името на Лютви Местан от ДПС например, който също твърди, че досието му е „кухо“, и, за разлика от Дункин, в документите, доказващи съпричастността му, няма агентурни сведения.


Искам да кажа ясно, че няма „кухи“ досиета на ДС. Има частично или цялостно унищожени досиета, но не и „кухи“, както твърдят СДС, ДСБ и оперативните работници на ДС. 
Тук трябва да се зададе въпросът, подкрепят ли СДС и ДСБ закона за отваряне на досиетата в този му вид, или не, след като местните им структури в Разлог наричат оповестяването на агентурното минало на техния кандидат Дункин „манипулация“?


В понеделник заместник председателят на ДСБ Петър Москов заяви в прав текст, че „въпросът за оттегляне на политическата подкрепа не седи“. Аргументирайки подкрепата си за Дункин, Москов каза още:  


 

„Аз наистина не приемам възможността за неравностоен разговор в това отношение. Ако някой счита, че има проблем с миналото или с биографията на една или друга личност, трябва да поддържа поведение, което да доказва, че този интерес към биографиите на хората в миналото е автентичен. За нас избора на регионалната ни организация в Разлог е абсолютно валиден по устав.“


Цитирам думите на Москов, защото той е съпартиец на Благой Дункин и очевидно добре познава устава на партията си. По устава на ДСБ обаче, новоприетите членове са длъжни да подпишат декларация, че не са сътрудничили на ДС. От тук идва и следващият въпрос към ДСБ – застава ли партията зад кандидатурата на човек, който е излъгал, че не е агент на ДС? В тази ситуация, разбира се, въпросът ми е  реторичен. Също като въпроса автентичен ли е интересът на СДС и ДСБ по въпроса с комунистическото минало на България.

Тома Биков
ГЛАСОВЕ

   
Автор:
slivenplus



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313904
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031