Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 19:50 - Бивш зам.-шеф на Комисията за борба с корупцията: Готви се нов грабеж на 11 млрд. лева спестявания
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1228 Коментари: 2 Гласове:
1



Софийска вода” купува кубика за 2 ст., а го продава за 1.40 лв! Политическата олигархия повтаря сценария от Виденовата 1997 г., кредитните милионери ще забогатеят още повече. Това е едно от твърденията на бившия заместник- шеф на Комисията за борба с корупцията Минчо Христов, изложено в интервю пред “Шоу”.

Минчо Христов е роден на 27 юни 1962 г. в София. Влиза в 40-ото НС от “Атака”, но после напуска групата и става независим. По професия е преподавател и политолог. Завършил е история.


София, България

изпрати на приятел

Интервю
- Г-н Христов, бяхте 4 г. в парламента като независим депутат и зам.-шеф на Комисията за борба с корупцията. Сега биете камбаната за нов банков грабеж специално пред в. “ШОУ”, за да предупредите хората, че се повтаря сценарият от 1996 – 1997 г. Какво ви кара да се тревожите за спестяванията на българина, кризата ли или нещо друго?

- Не е кризата. Имам сведения, че отдавна се подготвя подобно нещо, и то от същите хора, които направиха сценария на Виденовата зима и народът обедня и одрипавя. Те отново са в политическата олигархия и се разпореждат. Сценарият е много удобен точно сега. От трибуните се пее приспивна песен за стабилност. Не ви ли прави впечатление, че

като се заговори за банкова стабилност, се случва точно обратното – финансов крах.

Българският парламент от времето на тройната коалиция прие престъпни закони, бомба със закъснител, които позволяват да се извърши безнаказано ново ограбване на хората.

Никой, който има валутен влог, не може да бъде спокоен,

защото депозитът му не е гарантиран. Това го няма никъде по света.

- Кой престъпен закон имате предвид?

- Този, който оспорвах с години, докато бях в парламента. При банкови фалити в него се казва, че “фондът започва да изплаща сумите по влоговете не по-късно от 20 дни от деня на фалита”. Тук е уловката. Не е записано кога ще завърши изплащането. Това позволява то да продължи десетилетия и хората въобще да не получат парите си. И друго – по закон валутните влогове се изплащат в левове по курс от началния ден на плащането. Това означава, че ако бъде префиксиран курсът на лева, ще получите обезценени хартийки.

- Колко пари могат да бъдат откраднати по този начин?

- Спестяванията на гражданите са 21 млрд. лв. Ако левът бъде префиксиран на 4 лв. за 1 евро, само за една нощ финансовата мафия ще открадне 10 - 11 млрд. лв. без никакъв проблем и по закон. В миналия парламент многократно предлагах валутните влогове да бъдат връщани във валута, каквато е практиката по целия свят. Предложих и да отпадне думичката “започва плащането”. Депутатите отляво, отдясно и по средата не ме подкрепиха. Никой. Това ме кара да предполагам нов грабеж. Знаете, че когато става дума нещо да се открадне, няма политически цветове, има икономически интереси и всички се обединяват край тях.

- Има ли опасност от фалити на банки?

- Има ужасяващи факти, които се крият от обществото, и вместо това му се поднася “малка пица”.

Брутният външен дълг – частен и държавен, вече надхвърля $53 млрд.

При падането на Тодор Живков от власт той беше 10. Цифрите сочат, че България е утроила външния си дълг през последните 4 г.

- Как гледате на предложението на министър Дянков за депозирането на фискалния резерв в частни банки?

- Добре, че се отказаха от тази идея. Тя не е само малоумна, а криминална. Тя се роди, след като банките видяха, че предстои финансов срив и че т.нар. лоши кредити се увеличиха с 300%. На тайни преговори се предлага държавата да даде своя резерв и той да бъде изнесен от търговските банки, за да погасят дълговете си към банките-майки. Ако това беше станало, валутният борд щеше да падне веднага, с него - и фиксираният курс на лева. Щеше да бъде предизвикана хиперинфлация и обезценяване на лева. Българинът още щеше да обеднее. Хубаво е, че правителството се усети и даде заден ход.

- Доколкото знам, това е бил план и по времето на министър Пламен Орешарски и дори е започнало неговото осъществяване.

- Той е умен мъж, но не може да откаже на Станишевото правителство. Колко пъти съм казвал в кулоарите на Станишев и Орешарски за банковите опасности и фискалния резерв, но чувах само мънкане.

Имам информация, че пари от резерва дори вече са били дадени, но случаят се покри.

Орешарски дори даде обща пресконференция с премиера Бойко Борисов и призна за плачевното ни финансово състояние. С една дума – пак се замълча и нещата се замазаха.

- Европа ще позволи ли това?

- Ами какво я интересува. Тезата, че партньорите ще ни помогнат, е абсурдна. Най-малкото, защото и банките в Европа и САЩ крадат. Е, по друг начин, разбира се. Неотдавна главният прокурор на Ню Йорк уличи някои от най-големите банки в злоупотреби, начело с “Мерил Линч”, любимата банка на царистите и Милен Велчев. Тогава банките се съгласиха охотно да платят глоба от 1,4 млрд. лв., за да спре разследването. А “Мерил Линч” фалира. Защо там да се случи това, а тук да не може? Да не би да сме по-могъщи? Големият въпрос е кога българската финансова олигархия ще реши да присвои спестяванията на българските граждани, от които нищо не зависи.

- За разлика от България обаче в САЩ и Западна Европа влоговете са гарантирани наистина.

- Да, и не си правете илюзиите, че щом нашите банки са с чужди собственици, играят като западните. Не е така. Те са регистрирани по българското законодателство, само 4 – 5 от регистъра са наистина чужди и играят по световните правила. Отворете го и се ориентирайте.

- И българите там да си вложат парите?

- Не мога да давам такива съвети. Сами да преценят, но

смятам, че до 1 година ще се случат неочаквани неща.

Добре е хората да са подготвени. Виждам спасението в това новото мнозинство да използва внесените, готови и отлежаващи законопроекти, които предоставям най-добронамерено, и да реши валутните влогове да се изплащат в съответната валута, а не в левове, и да се въведе краен срок на плащането, а не само “започването му”.

Да се отмени грабителската такса за просрочено връщане на ипотечните кредити, която е разбойническа.

Слава богу, на потребителските заеми успях да я отменя, докато бях в Народното събрание, но Станишевите хора отказаха за ипотечните. Тази такса във вид на наказателни лихви е престъпна спрямо българските граждани. Никъде, ама никъде по света няма такава, особено в условия на криза. В сегашната тежка ситуация това трябва да бъде приоритет № 1 на правителството, защото ще заздрави банковата система и хората ще си поемат глътка въздух. У нас вече няма човек без кредити.

- Кой продължава да мародерства обеднелия българин?

- Същата българска политическа олигархия, която не е слизала от сцената от 1991 г. Тя създаде кредитните милионери и хората с куфарчета. Тя опоска държавата равномерно през 1991, 1994 и 1997 г. и ограбва периодично хората.

И сега се готви за същото – инфлационен и ценови шок,

като използва кризата за обяснение. И пак няма да има наказани, законът не предвижда санкции.

- Как така да не предвижда санкции за пладнешки грабеж?

- Не предвижда, защото е направен от същите хора като един вицепремиер Румен Гечев например. По тази схема бяха обрани и хората от Града на мечтите на Анжел. Внесоха по 1 млн. лв. за жилища, а после Пощенска банка предложи да им върне по 1000 лв. заради инфлацията и обезценяването на лева. Така парите от два апартамента се превърнаха в сума за една пералня. През 2006 г. предложих връщане на наказателната отговорност за необезпечени кредити. Не се прие. При провал на борда и обезценка на лева ще спечелят милионерите с левови кредити, а не спестителите, работили в чужбина и отделяли от залъка си. Ако са взели 200 млн. лв. и левът се обезцени двойно, пак ще им останат 100 млн. лв. подарък. Това се повтаря безобразно дълго време и е типичен пример как парламентите обслужват интересите на мафията, не на гражданите.

- И как точно ще се случи новата криза според Вас?

- Отработената схема е създаване на политическа криза, която да прерасне във финансова. Изумен съм, че нито една политическа сила не повдига въпроса за изброените от мен опасности. Ами знае се, че инфлацията ни е няколко пъти по-висока от ЕС и сме отдавна в условията на ценови шок. Жертви сме на страшен грабеж от монополисти – ток, парно, вода. Знаете ли, че “Софийска вода” купува кубика за 2 ст., а го продава за 1.40 лв.  GSM-ите ни са най-скъпи в Европа и няма индикации, че се работи в тази посока.

интервю на Ваня ЗДРАВКОВА


 

Автор: zabylgarite




Гласувай:
1



1. vmitkov - Дали
03.12.2009 00:56
подобни мащабни, дори бих казал гигантски, кражби не са замислени извън България, а нашите управници да са само реализаторите на такива пъклени планове?
цитирай
2. grigorsimov - Точно така е г-н Митков
03.12.2009 15:18
Нашите управници даже не винаги получават и процент от далаверите, освен в отделни случаи, при по-крупни финансови "операции" - кражби. А когато получават, получават само трохи за сервилността и за предателството си спрямо държавата и народа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28361839
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930