Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 18:02 - Климатгейт - една от световните измами за оправдаване на 'световно правителство' и 'нов сатанински световен ред'
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1097 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.12.2009 18:03


Месеци наред на страницата на Института за климатични изследвания CRU можеше да се проследи средната температура в света, измерена от екип на института . Миналата седмица обаче учените изведнъж изтриха собствените си данни за последните девет месеца.

Говорителка на института обяснява пред „Ди Велт“ изчезването на данните с „атаката срещу сървъра на CRU“.

Началото на скандала, наричан вече „Климатгейт“, сложи хакерска атака срещу сървъра, след която пред обществеността се появиха вътрешни имейли на института.

Съдържанието им предизвиква подозрението, че при данните за температурата на CRU има несъответствия. Нещо повече, че от института понякога съзнателно са преувеличавали сериозността на глобалното затопляне.

Освен че бяха изтрити данните, изчезна и шефът Фил Джоунс – директор на института, централна фигура в световния съвет по климата IPCC и най-важният учен в измерването на климатичните промени.

Джоунс се оттегли от службата си – поне докато данните му не получат независима оценка. „Важното е да няма сянка на съмнение върху CRU и изследванията му“, обосновава оттеглянето си Джоунс. Той обаче не е единственият, който ще бъде проверяван.

Университетът в Пенсилвания обяви, че много внимателно ще прегледа изследванията на техния професор Майкъл Ман. Това е ученият, който вкара в изучаването на климата така наречената Крива на хокейния удар.

Става въпрос за статистическо представяне на средната температура в света през последните 1000 години. Данните почти не показват промяна на температурата до началото на индустриализацията, когато има драматично стръмно покачване.

Това се разглежда като доказателство за уникалността на сегашното затопляне на климата.

Ман, тежка категория в научните среди, също е засегнат от хакерската атака.

Един от хакнатите имейли на директора на CRU предизвика най-голямо внимание през последната седмица. В него Джоунс споделя с колега, че приложил в представянето на своята статистическа крива „трика“ на Майкъл Ман, „за да скрие“ едно намаляване на температурата.
Сега колегите му обясняват, че изборът на дума бил не подходящ, но в случая „трик“ се използвало в смисъл на „умно решение“ на проблем пред науката.

Предисторията на „трика“: Ман проследил своята „Крива на хокейния удар“ през последните 1000 години на базата на косвени данни, например кръговете на дърветата. При изследването на своите дървени свидетели на миналото обаче установил, че след 1960 година кръговете говорят за охлаждане, вместо за действителното затопляне. Затова Ман приложил към тези данни резултатите от измервания с термометър, направени след 1960-а.

Критиците намират два недостатъка в този подход. Първо „трикът“ не е достатъчно прозрачен. Второ: термометрите може и да са измерили правилно температурата след 1960 година, но след като косвените данни са погрешни, как ученият може да е сигурен, че са достоверни за изтеклите 1000 години.

„Климатичните скептици“, които поставят под съмнение драматичността на климатичните промени и вината на човека за тях, смятат, че хакнатите имейли могат да оправдаят и други упреци срещу Джоунс и колегите му.

Говори се както за натиск върху редакциите на специализираните издания, целящ да попречи на публикуването на „скептични“ статии, както и за унищожаването на неудобни имейли и данни.

Всички си дават сметка, че хакерската атака срещу CRU е свързана със започващата следващата седмица конференция за климата в Копенхаген – обезврежда се една от ключовите фигури и се хвърля сянка върху теориите му.

Докъде може да доведе това, веднага се видя в американския парламент. Опозиционните републиканци, водени от „скептика“ Джеймс Инхоф, както и някои демократи, вече освен икономическите аргументи, прилагат и научни съмнения за климатичните промени.

    Автор: hornet



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313904
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031