Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2009 12:35 - Лъжите за нашата Съпротива. Aвтор: Eltimir
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1614 Коментари: 0 Гласове:
0




image
Гробът на Коци Иванов. Дали това няма да се окаже и гробът на нашата човешка съвест, която загубихме?

Преди дни писах за преследванията, на които е подложена Зоя – вдовицата на политзатворника Коци Иванов. Григор Симов препечата материала в неговия блог. Ето част от коментарите:
„1. анонимен - Коци Иванов
02.12 23:40

За какво точно става дума? Името на Коци Иванов съм чувал през 1989 г. по Св. Европа. Той беше член на НДЗПЧ, инвалид, и последният политически затворник на тоталитарна/комунистическа България. В протезата на отрязания си крак криел позиви. Бил писал лозунг "С БКП назад!". Какъв ужас, живял бил в Михайловград!!! Или греша?
цитирай
2. grigorsimov - Да, за същия става дума.
03.12 09:55

Почина преди година, и веднага община Монтана предприе натиск, а сега и терор, срещу съпругата му - Зоя, да освободи общинското жилище (междублокова къщичка с дворче), защото уж бил изтекъл договора. А в същност, няма и не е имало срочен договор, но срещу слаб и беззащитен човек, фактите, документите и законът, нямат значение. Наскоро след това, от сутерена на къщата, където фактически живееше Коце, общината изхвърли багажа му, и настаниха две малко недоразвити умствено, циганки, израснали по "социални домове" - ТВУ-та. И, както се очакваше, скоро циганките започнаха да тероризират Зоя, и без, и пред свидетели, като овен бедното й имущество, и това на Коце, което се унищожава и разграбва, съвсем реално е заплашен и живота й! А тя няма къде да отиде или да пренесе и прибере багажа!
Но по-голямата беда е, че всички ние, все още живите, от съпротивата срещу комунизма, не сме в състояние да помогнем, защото сме доведени до състояние на материална мизерия, без медицински осигуровки... каквото впрочем е положението и на мнозинството българи.”
image
Коци Иванов /с вдигнатия пръст/ гони лицемерите от храма по време на погребението на Илия Минев. На преден план е Стоян, синът на бай Илия. Той също вече е покойник, но и за него никой не се сети. Проклети да сте, лицемери!

Нещата както виждаме, са много зле. Но въпросът не се отнася само до Зоя и само до Коци. Причина за преследването не е един или друг самозабравил се управник. Причина за всичко е голямата лъжа за Съпротивата. По-точно букетът от лъжи. Пак преди дни Антон Запрянов от Димитровград, също стар поборник ми писа, че в Чехия дисидентите са живи легенди, а ние тук сме напълно забравени. Ще го допълня: по-зле е, Антоне. По-зле е. Тук искат, ако може нас никога да не ни е имало. И почват лъжите…
Първа лъжа: в България не е имало Съпротива. Не е имало реална опозиция срещу комунистическия режим;
Втора лъжа: отделни случаи на съпротива е имало, но те били неорганизирани, спонтанни и по никакъв начин не са могли да окажат влияние на процесите в страната;
Трета лъжа: съпротива под формата на дисидентско движение е имало и негови главни дейци са били д-р Желю Желев, Димитър Луджев, Петко Симеонов, Иван Костов и Бойко Бойков. Да, без малко да забравя Волен Сидеров. Други не е имало, няма и няма да има.
Тези три основни гнусни лъжи днес се повтарят непрекъснато от така наречените журналисти в така наречените медии. Повтарят се непрекъснато с надеждата хората да свикнат с лъжите и да ги приемат за единствено и неподлежаща на съмнение истина. Също такава истина, каквато е истината за загиналите през Втората световна война 750 хиляди евреи, увеличени впоследствие на шест милиона и обявени за свещена еврейска курва, тоест крава – за холокост. Да, ама не! Докато тук ни има още, ние според своите сили ще се опитаме да дадем достоен отпор на лъжите.
По първата лъжа. Съпротива в България е имало. Още от първия ден след 9 септември 1944 година почва Съпротивата. България нито за миг не е оставала без своите политически затворници през всичките 45 години комунистическа диктатура. Впрочем аз не знам в някоя друга страна от така наречения Соц лагер политическите затворници да са превземали затвор, както това се случва в Стара Загора през 1968 година. И така – до самия девети, тоест десети ноември.
По втората лъжа. съпротивата в България имаше своя смисъл. Тя повлия особено силно върху промените, извършени по-късно. Съвсем друг е въпросът, че самите дейци на тази Съпротива не само не се възползваха, но последвалите събития ги доунищожиха. Смисъл имаше, борците за свобода, за справедливост и човешки правдини не само умиваха лицето на страната ни пред света. Самото съществуване на тези хора, самият факт, че те се бунтуват, че не се примиряват даваше основание на противниците на комунизма да предприемат съответните действия срещу режима.
По третата лъжа няма какво да говоря. Тя се повтаря непрекъснато от партиите и партийните им високоговорители. Нейната несъстоятелност е толкова явна, че даже не ми се разсъждава. Има обаче четвърта лъжа. Много по-отвратителна, много по-гадна от предишните три. Това е лъжата, че Съпротивата е минало. Че всичко е свършило, че дълго мечтаната Свобода е настъпила, че България вече е демократична страна и ние няма какво повече да искаме и за какво повече да се борим. Всеки, изрекъл или написал тази гнусна, тази отвратителна лъжа е отвратителен гнусен лъжец, нищожество и подлец.
Ако ми стигнат силите, и ако темата намери отзвук, ще продължа. Сега искам да разбера дали в България са останали изобщо живи хора с живи съвести. Искам да разбера дали изобщо си струва да продължавам. Дали има за кого да пиша и на кого да казвам истината. Или българският народ благодарение на идиотската пропаганда е превърнат в стадо от идиоти, за което е по-добре да измре покорно и без Съпротива?
Хайде, ваш ред е. Аз съм лесен. И Гришата Симов е лесен. Ние така сме си свикнали – да тръгваме срещу Злото, под каквито и форми да се крие. Да тръгваме, без да мислим нито за последици, нито за изгода. То ако мислехме за последиците и за изгодата, нямаше сега да сме на такова дередже. Но пък нямаше да сме си останали хора, човеци. Все още продължавам да се чудя кое е било по-важното.
Вие как мислите? Изобщо мислите ли или чакате придворните рупори на властта да ви обяснят какво, защо и как да мислите? 
    Автор: eltimir


Тагове:   Нашата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28296475
Постинги: 4280
Коментари: 7543
Гласове: 8235
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031